Hyppää pääsisältöön

IT-uutiset kertoi digiajan uutuuksista ja taloudesta

Vuosituhannen vaihteessa YLE24 ja Talentumin Tietoviikko-lehti tekivät yhdessä IT-uutisia. Ihka ensimmäisissä IT-uutisissa huhtikuussa 2002 huolena oli kämmenmikrojen tietoturva. Myöhemmin etsittiin mm. seuraajaa tekstiviestin menestystarinalle ja odoteltiin kuluttajien halukkuutta maksaa verkkolehdistä.

Ylen digitaalinen YLE24-kanava aloitti IT-uutiset 8. huhtikuuta 2002. Tietotekniikkauutiset tehtiin yhteistyössä Talentumin Tietoviikko-lehden kanssa: Tietoviikko tuotti uutisten sisällön ja YLE24 vastasi teknisestä toteutuksesta.

Kumpikin taho tarpoi tuoreita polkuja, mikä näkyy lähetyksissä. YLE24:n uusi lähetysautomaatio saatteli kuvan nykien käyntiin ja kirjoittavat toimittajat olivat uuden ilmaisun äärellä tv-jutuissa.

Ensimmäisissä IT-uutisissa huoletti lagattomien päätelaitteiden tietoturva. Uusi kämmenmikro saattoi unohtua vaikka kahvilaan ja suojaamattomat yrityksen tiedot päätyä pitkäkyntisten selailtavaksi.

Samassa lähetyksessä kerrottiin myös, että Siemens perustaa metsäteollisuusasiakkaita palvelevan osaamiskeskuksen Suomeen ja että japanilainen NTT-DoKoMo oli kehittänyt maailman ensimmäisen huuliltalukevan kännykän.

Seuraavana päivänä IT-uutisten aloitusaiheena oli juttu heikosta laitekaupasta kärsineen IBM:n tulosvaroituksesta. Osa kilpailijoista puolestaan uskoi omalta osaltaan jopa odotettua parempaan tulokseen. Aiheena olivat myös mm. Nokia Networksin henkilöstövähennykset ja pyrkimykset löytää uusia mobiili-innovaatioita tekstiviestien menestystarinan jatkoksi.

Kolmansissa IT-uutisissa kerrottiin, että LPG-Innovationsin henkilöstö menettää puolen miljoonan euron sijoituksensa yhtiön vaihtaessa omistajaa. Nokian sopimusvalmistajat ja alihankkijat varautuivat vilkkaaseen syksyyn ja tavallista sähköverkkoa pitkin piti päästä pian internettiin myös Suomessa. It-aikana peukalosta näytti tulevan ihmisen tärkein sormi.

Kesäkuussa 2003 IT-uutisten pääaiheena oli verkkosisältöjen maksullisuus. Lehtitalot uskoivat kuluttajien olevan jo pian valmiita maksamaan verkkolehdistään. Tuolloin myös Nokia toimitti kauppoihin ensimmäiset 3G-puhelimensa ja langattomat lähiverkot nopeutuivat.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä