Hyppää pääsisältöön

Jouluruokakalenteri: Lipeäkala ja kinkun kuorrutus

Patakakkosen keittiömestarit Jaakko Kolmonen ja Sirkka Gustafsson avaavat ruokaisan joulukalenterin. Kalenterin luukuista tulee esiin perinteisiä jouluruokia, joilla joulupöytä katetaan.

Tällä kertaa tehdään viimeisiä ruokia ennen jouluaaton ateriaa. Lisäksi keittiömestarit antavat vinkkejä muun muassa siitä, miten kattaa jouluhartauden jälkeen joulupöytä oikein herkulliseksi ja missä järjestyksessä jouluruokia otetaan lautaselle.

Yksi joulupöydän herkuista on joidenkin mielestä lipeäkala, jonka keittäminen onnistuu Jaakon mukaan, vaikka kyseessä olisi tolvana kokki. Lipeäkalan keitossa kun ei voi epäonnistua. Sen sijaan lipeäkalan kanssa tarjottavan maitokastikkeen voi pilata polttamalla sen pohjaan. Jaakon kanssa lipeäkalaa valmistaa emäntä Irja Ojala.

Kinkku kuorrutetaan sinapilla ja korppujauhoilla. Sirkka neuvoo tekemään lihan rasvapintaan viiltoja, joiden kautta liha imee makua sinapista. Neilikoitakin voi laittaa pintaan - koristeeksi.

Joulupöytään kuuluu myös vihersalaatti, jota on mukava syödä vaikkapa suolaisen sillin kanssa. Mutta muistutukseksi kaikille meille, ettei joulupöydässä pidä ahmia ja hötkyillä.

"Vähän kerrassaan ja herkutellen", vinkkaa Jaakko ja jatkaa, että ihanaa perunalaatikkoa on turha mättää nopeasti suuhun, kun se on niin erittäin nautinnollista.

Joulupöydässäkin ruokajärjestys on syytä pitää mielessä. Ruokailu aloitetaan kylmistä kalaruuista kuten silleistä ja graavilohesta. Niiden seuraksi lautaselle voi ottaa rosollia tai perunaa.

Seuraavalle lautaselle otetaan lihahyytelöä ja maksapasteijaa. Näidenkin kanssa rosolli sopii hyvin. Kinkun kimppuun päästään viimeisenä.

Ja kuka nyt torttuja ja kakkuja kaipaisi, kun pöydässä on herkullista ruisleipää, jota voi nauttia vaikkapa kahvin kera!

Ohjelmassa on reseptejä.

Teksti: Sirpa Jegorow

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto