Hyppää pääsisältöön

Jouluruokakalenteri: Lipeäkala ja kinkun kuorrutus

Patakakkosen keittiömestarit Jaakko Kolmonen ja Sirkka Gustafsson avaavat ruokaisan joulukalenterin. Kalenterin luukuista tulee esiin perinteisiä jouluruokia, joilla joulupöytä katetaan.

Tällä kertaa tehdään viimeisiä ruokia ennen jouluaaton ateriaa. Lisäksi keittiömestarit antavat vinkkejä muun muassa siitä, miten kattaa jouluhartauden jälkeen joulupöytä oikein herkulliseksi ja missä järjestyksessä jouluruokia otetaan lautaselle.

Yksi joulupöydän herkuista on joidenkin mielestä lipeäkala, jonka keittäminen onnistuu Jaakon mukaan, vaikka kyseessä olisi tolvana kokki. Lipeäkalan keitossa kun ei voi epäonnistua. Sen sijaan lipeäkalan kanssa tarjottavan maitokastikkeen voi pilata polttamalla sen pohjaan. Jaakon kanssa lipeäkalaa valmistaa emäntä Irja Ojala.

Kinkku kuorrutetaan sinapilla ja korppujauhoilla. Sirkka neuvoo tekemään lihan rasvapintaan viiltoja, joiden kautta liha imee makua sinapista. Neilikoitakin voi laittaa pintaan - koristeeksi.

Joulupöytään kuuluu myös vihersalaatti, jota on mukava syödä vaikkapa suolaisen sillin kanssa. Mutta muistutukseksi kaikille meille, ettei joulupöydässä pidä ahmia ja hötkyillä.

"Vähän kerrassaan ja herkutellen", vinkkaa Jaakko ja jatkaa, että ihanaa perunalaatikkoa on turha mättää nopeasti suuhun, kun se on niin erittäin nautinnollista.

Joulupöydässäkin ruokajärjestys on syytä pitää mielessä. Ruokailu aloitetaan kylmistä kalaruuista kuten silleistä ja graavilohesta. Niiden seuraksi lautaselle voi ottaa rosollia tai perunaa.

Seuraavalle lautaselle otetaan lihahyytelöä ja maksapasteijaa. Näidenkin kanssa rosolli sopii hyvin. Kinkun kimppuun päästään viimeisenä.

Ja kuka nyt torttuja ja kakkuja kaipaisi, kun pöydässä on herkullista ruisleipää, jota voi nauttia vaikkapa kahvin kera!

Ohjelmassa on reseptejä.

Teksti: Sirpa Jegorow

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto