Hyppää pääsisältöön

Osa 2: Ravintolat, kahvilat, baarit

Baklava-kahvila Istanbulissa.
Baklava-kahvila Istanbulissa. Baklava-kahvila Istanbulissa. kahvilat,Istanbul,ruokakulttuuri

Mikäpä on matkalla ihanampaa, kuin istuutua ravintolan tai kahvilan pöytään ja maistella paikallisia herkkuja - ja niitä Turkissa riittää.

Turkkilainen keittiö on kiinalaisen ja ranskalaisen lisäksi yksi maailman kolmesta tärkeimmästä keittiöstä. Turkkilainen ruoka ei ole erityisen tulista, vaan miedosti mausteista. Ruokakulttuuri Turkin sisällä vaihtelee huomattavasti. Maan länsiosien perinneruoat muistuttavat kreikkalaista keittiötä meze-alkupaloineen ja merenantimineen. Turkin kaakkoisosissa ja Syyrian rajalla taas ruoka on mausteisempaa ja lihapainoitteisempaa. Kalaa syödään paljon erityisesti Mustanmeren alueella. Kasvisruokailijan on helppo matkustaa Turkissa, sillä paikalliseen keittiöön kuuluu lukuisia kasvisruokia kuten maukkaita keittoja, salaatteja, kasvispatoja ja muhennoksia.

Ateriat

Turkkilainen aamupala koostuu tuoreesta leivästä, juustoista, hillosta, munakkaasta ja turkkilaisesta teestä, çay. Teen voi tilata joko mietona, açık, tai vahvana, koyu.

Aterioilla alkuruokana on yleensä keitto ja pääruokana liha- tai kasvispataa ja riisiä. Lisukkeina on yleensä salaatti ja maustamatonta jogurttia.

kahvaltı aamupala
öğle yemeği lounas
akşam yemeği päivällinen

 Ravintolassa

Turkissa on laaja ravintolavalikoima ja paikalliset käyvät ahkerasti ulkona syömässä. Hintataso on edullinen ja monissa paikoin saatavilla on myös englanninkielisiä ruokalistoja. Suurimmalla osaa ravintoloista on anniskeluoikeudet, kahviloita ja perinteisiä lounaspaikkoja lukuunottamatta. Vaikka suurin osa illallisravintoloista tarjoileekin alkoholipitoisia juomia, on alkoholi olennainen osa ruokailua vain meyhane-kalaravintoloissa, joissa meze-alkupalojen ja pääruoan kanssa nautitaan yleensä raki-anisviinaa tai viiniä. Perinteisempiä ruokajuomia Turkissa ovat vesi, kivennäisvesi, alkoholittomat virvokkeet ja paikallinen piimä, ayran. Turkkilainen ateria päättyy tyypillisesti kupilliseen vahvaa turkkilaista kahvia, kahve, tai lasilliseen Mustallamerellä viljeltyä teetä, çay.

- Menü alabilir miyiz? - Saisimmeko ruokalistan?
- Tabii getiriyorum. - Tottakai tuon.
menü ruokalista
başlangıç alkupalat
ana yemek pääruoka
tatlı jälkiruoka
ev yemeği kotiruoka

Yksinkertaisimmin voi tilauksen tehdä sanomalla sen ruoan nimen, minkä haluaa, ja lisäämällä lauseen loppuun sanan lütfen, joka vastaa englannin sanaa please, saksan sanaa bitte, ranskan ilmaisua s’il vous plaît, jne.

- Sipariş verebilir miyiz? - Voisimmeko tehdä tilauksen?
- Evet, buyrun. - Kyllä, kertokaa.
- Bir domates çorbası, çoban salatası, pilav ve bir porsiyon et sote lütfen. - Haluaisin tomaattikeiton, talonpoikaissalaatin, riisiä ja annos lihapataa kiitos.
- İçecek olarak ne alırsınız? - Mitä otatte juomiseksi?
- Bir kola lütfen. - Yhden kolan.
- Afiyet olsun! - Hyvää ruokahalua!
- Size de! - Kuin myös!
Hesabı alabilirmiyim lütfen? Saisinko laskun?

Kahvilassa

Turkissa on kukoistava kahvilakulttuuri. Tunnetuin turkkilainen leivos on baklava, joka on siirapilla kostutettuja ohuita taikinalevyjä, joiden välissä on pähkinöitä. Turkissa on myös lukemattomia konditoriaketjuja, joilla on omat kahvilansa ja laaja herkullinen täytekakku- ja leivosvalikoima. Näissä myydään usein myös keksejä, kurabiye, ja pikkusuolaisia kuten börek-juustopiiraita ja poğaça-vehnäsiä. Baareja on myös monenlaisia: ulkoilmakoktailbaareja, pubeja ja türkü-baareja, joissa soitetaan perinteistä anatolialaista musiikkia. Istanbulin gay-skene on tunnettu myös kansainvälisissä homopiireissä.

- Bir çay ve bir dilim çikolatalı pasta lütfen. - Haluaisin teetä ja yhden palan suklaakakkua.
- Hemen getiriyorum. - Tuon ne heti.

Baarissa

- Iki bira lütfen. - Haluaisin kaksi olutta.
- Efes mi Tuborg mu? - Efesiä vai Tuborgia?

Ruoka- ja juomasanastoa

yemek ruoka
içecek alkoholiton juoma
içki alkoholijuoma
çay tee
kahve kahvi
kakao kaakao
süt maito
şarap viini
Fındık alerjim var. Olen allerginen hasselpähkinälle.
Süte alerjim var. Olen allerginen maidolle.
tuz suola
tuzsuz suolaton
karabiber mustapippuri

Ravintoloita ja kahviloita

balık lokantası kalaravintola
et lokantası liharuokiin erikoistunut ravintola
pide salonu Mustanmeren piirakoita tarjoileva ravintola
kafe kahvila
pastane konditoriakahvila
kıraathane miesten teekahvila
bar baari
gece kulübü yökerho

Kippis!

Baklava on tunnetuin turkkilainen leivos. Kuva: Markku Värtö/YLE.

Baklava on tunnetuin turkkilainen leivos.Baklava on tunnetuin turkkilainen leivos. Kuva: Markku Värtö/YLE.
Täytetty hunajameloni osmanien tapaan. Kuva: Markku Värtö/YLE.

Täytetty hunajameloni osmanien tapaan.Täytetty hunajameloni osmanien tapaan. Kuva: Markku Värtö/YLE.

Teksti: Reeta Paakkinen  Vuosi: 2012
Videot:
ohjelmasarjasta Lähdin Turkkiin Toimittaja: Markku Värtö / Yle

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Ääntäminen

  Viron kielen ääntäminen.

  Viroa äännetään suurin piirtein niin kuin kirjoitetaankin, mutta suomeen verrattuna ääntämisessä on eroja.

 • Yleistä kiinan kielestä

  Yleistä kiinan kielestä.

  Tämän kurssin kiinan kieli on mandariinikiinaa, joka on Kiinan virallinen kieli ja yleiskieli. Äidinkielenään sitä puhuu yli puolet Kiinan väestöstä, ja se on opetuskieli kaikissa Kiinan kouluissa. Mandariinikiina on maailman puhutuin äidinkieli – äidinkielenään sitä puhuu lähes 870 miljoonaa ihmistä. Nekin kiinalaiset, jotka puhuvat jotakin muuta kiinalaista kieltä, ymmärtävät kirjoitettua mandariinia, jos vain ovat lukutaitoisia.

Kielet

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

  12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

  Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  20 keskustelutuokiota suomeksi lyhyillä videoilla.

  Welcome to learn Finnish! These easy videos will help you to deal with everyday situations, like buying food, telling about your family and introducing yourself.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!