Hyppää pääsisältöön

Osa 4: Ostokset

Huivikauppa
Huivikaupassa saa myös huivinsolmimisneuvoja. Huivikauppa Turkki,huivit,Islamilaiset hunnut ja huivit

Turkki on ostosmatkailijan paratiisi basaareineen, toreineen ja ostoskeskuksineen. Myös tinkimistä voi harrastaa, mutta siihen on aivan omat sääntönsä.

Suurimmissa kaupungeissa on useita moderneja ostoskeskuksia, alışveriş merkezi tai AVM, ja pienemmissäkin kaupungeissa pikkupuoteja on laidasta laitaan. Hintataso on luksusliikkeitä lukuun ottamatta Suomea edullisempi ja hinnat ovat kiinteitä. Tinkimistä harrastetaan vain lomakohteissa ja historiallisissa basaareissa kuten Istanbulin Katetussa basaarissa, Kapalı Çarşı.

Tinkiminen aloitetaan kysymällä tuotteen hintaa, jonka jälkeen asiakas puistelee epäuskoisena päätään ja teeskentelee tekevänsä lähtöä. Tässä vaiheessa kauppias ehdottaa yleensä halvempaa hintaa, johon asiakas vastaa tekemällä vastatarjouksen. Nyrkkisääntönä on, että mikäli tavara ei kiinnosta asiakasta aidosti, siitä ei aleta tinkiä. Mitä arvokkaammasta tuotteesta on kyse, sitä kauemmin neuvotteluprosessi saattaa kestää. Alkuperäisestä hinnasta on mahdollista saada tuotteesta riippuen noin 15-35 prosentin alennus. Tinkiminen on humoristinen sanailuleikki, jossa pitää osata olla samaan aikaan itsevarma ja sanavalmis, mutta kuitenkin hyväntuulinen. Joidenkin lomakohteiden kauppiaat saattavat olla yli-innokkaita. Mikäli tuotteet eivät kiinnosta, kannattaa käyttäytyä kuten paikalliset ja jättää kauppiaiden huutelut huomiotta.

Viikottaiset ulkoilmamarkkinat, pazar, joita järjestetään Turkissa melkein jokaisessa kaupungissa säännöllisesti, ovat kokemus jo itsessään. Markkinoilla, jotka ovat itse asiassa valtavia toreja, myydään kaikkea asusteista ja laukuista hedelmiin ja vihanneksiin. Hinnat ovat kiinteitä. Meteliä ja väentungosta riittää, kaupungin edullisimmat kaupat tehdään juuri täällä.

Ostoskeskuksissa ja -kaduilla kaupat ovat yleensä auki iltayhdeksään tai kymmeneen. Historialliset basaarit sulkevat ovensa hieman aikaisemmin ja ulkoilmamarkkinat puretaan yleensä noin kello 18.00. Kaupat ovat auki jokaisena viikonpäivänä, joskin uskonnollisten juhlapyhien ensimmäisinä päivinä ne avaavat ovensa vasta puolen päivän aikaan.

Turkista kannattaa ostaa erityisesti vaatteita, mausteita, pähkinöitä, nahkatuotteita, makeisia, kodintekstiilejä ja käsityötarvikkeita. Paikallisiin supermarketteihinkin kannattaa pistäytyä tutustumaan laajaan oliivi- ja maustevalikoimaan ja erilaisiin herkullisiin siirappileivoksiin.

çarşı basaari
pazar ulkoilmamarkkinat
alışveriş merkezi (AVM) ostoskeskus
süpermarket supermarket
eczane apteekki
hastane sairaala
fırın leipomo
pastane konditoria

Parhaimmista ostosalueista ja -keskuksista kannattaa kysyä paikallisilta. Esimerkiksi Istanbulissa ostoskeskusten ja ulkoilmamarkkinoitten kirjo on niin laaja, että siihen kannattaa perehtyä etukäteen.

Luottokortit käyvät useimmissa liikkeissä, vain basaareissa ja ulkoilmamarkkinoilla on tapana maksaa käteisellä. Liiran vaihtokurssi on edullisin Turkissa, jossa lentokentillä on useita rahanvaihtopisteitä, döviz, sekä käteisautomaatteja, joista voi nostaa käteistä yleisimmillä luotto- ja pankkikorteilla.

Ostoksilla

Bu ne kadar? Paljonko tämä maksaa?
Çok pahalı! Onpa kallis!
Tamam, bunu alıyorum. Selvä, ostan tämän.
Buyrun. Olkaa hyvä! (maksua ojentaessa)
Fiş alabilir miyim, lütfen? Saisinko kuitin, kiitos?
Burada kredi kartı geçiyor mu? Käykö täällä luottokortti?
Maalesef hayır. Ikävä kyllä ei.
nakit käteinen
kredi kartı luottokortti
para raha
İndirim alennusmyynti
bankamatik käteisautomaatti
Burası kaçta kapanıyor? Mihin aikaan tämä (paikka) menee kiinni?
açık / kapalı avoinna / suljettu 

Välipalat

Turkissa välipaloja voi ostaa pienistä katukojuista. Suosittuja huikopaloja ovat seesaminsiemenillä päällystetyt rinkelit, simit, ja poğaça-vehnäset, jotka ovat suomalaista pullaa hieman suolaisempia sämpylöitä, joissa on juusto- tai perunatäyte. Niiden kanssa juodaan yleensä turkkilaista teetä tulppaaninmuotoisista laseista.

Posti ja puhelin

Prepaid-liittymiä myydään kännykkäliikkeissä. Niihin on mahdollista asentaa palvelukieleksi englanti. Postimerkkejä myydään postitoimistoissa.

Haluan ostaa...   … almak istiyorum.

Bir hazır kart almak istiyorum. Haluan ostaa prepaid-liittymän
Finlandiya’ya bir pul almak istiyorum. Haluan ostaa postimerkin Suomeen.

Istanbulin katettu basaari

Teksti: Reeta Paakkinen  Vuosi: 2012
Video:
ohjelmasarjasta Lähdin Turkkiin  Toimittaja: Markku Värtö / Yle

 • Ääntäminen

  Viron kielen ääntäminen.

  Viroa äännetään suurin piirtein niin kuin kirjoitetaankin, mutta suomeen verrattuna ääntämisessä on eroja.

 • Yleistä kiinan kielestä

  Yleistä kiinan kielestä.

  Tämän kurssin kiinan kieli on mandariinikiinaa, joka on Kiinan virallinen kieli ja yleiskieli. Äidinkielenään sitä puhuu yli puolet Kiinan väestöstä, ja se on opetuskieli kaikissa Kiinan kouluissa. Mandariinikiina on maailman puhutuin äidinkieli – äidinkielenään sitä puhuu lähes 870 miljoonaa ihmistä. Nekin kiinalaiset, jotka puhuvat jotakin muuta kiinalaista kieltä, ymmärtävät kirjoitettua mandariinia, jos vain ovat lukutaitoisia.

 • Miten joulua vietetään eri maissa?

  Tutustu eurooppalaisten maiden jouluperinteisiin.

  Vietetäänkö Euroopan muissa maissa joulua samoin kuin Suomessa? Tähän artikkeliin on koottu linkkejä eri maiden jouluperinteistä kertoviin sisältöihin.

Kielet

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

  12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

  Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  20 keskustelutuokiota suomeksi lyhyillä videoilla.

  Welcome to learn Finnish! These easy videos will help you to deal with everyday situations, like buying food, telling about your family and introducing yourself.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!