Hyppää pääsisältöön

Osa 5: Kulkuvälineet, paikat ja suunnat

Laivaliikennettä Istanbulissa.
Laivaliikennettä Istanbulissa. Laivaliikennettä Istanbulissa. meret,Bosporinsalmi,laivat,veneet,Istanbul

Vaikka etäisyydet Turkissa ovat suuria, on siellä helppoa ja mukavaa matkustaa. Kaupungeissa on monia vaihtoehtoja liikkumiseen.

Linja-automatkailua

Turkin sisällä liikutaan pääsääntöisesti linja-autoilla, otobüs, sillä maan rautatieverkosto ei ole kovin kattava. Pitkän matkan linja-autot ovat kuitenkin hyvin varustettuja ja liput edullisia. Sekä linja-autofirmoja että reittejä on satoja. Bussilipun voi varata internetistä ja lunastaa paikan päällä pari päivää ennen lähtöä. Bussifirmoilla on tapana varata istumapaikka yksin matkustaville henkilöille saman sukupuolen vierestä. Linja-autot lähtevät yleensä kaupungin ulkopuolella sijaitsevilta linja-autoasemilta, otogar, joihin bussifirmat tarjoavat ilmaisen kuljetuksen keskustasta tai myyntipisteestään.

bilet lippu
otogar linja-autoasema
rezervasyon varaus
koltuk numarası paikkanumero
çay servisi teetarjoilu

Lippuluukulla

Izmir’e bir bilet lütfen. - Yksi lippu Izmiriin, kiitos.
Otuzbeş lira lütfen. - Kolmekymmentäviisi liiraa, kiitos.
Buyrun. - Olkaa hyvä.
Antalya’ya giden otobüs saat kaçta kalkıyor? - Mihin aikaan bussi Antalyaan lähtee?
Saat beşte. - Viideltä.
Otogara ücretsiz servisiniz var mı? - Tarjoatteko ilmaisen kuljetuksen linja-autoasemalle?
Evet, buradan saat dörtte kalkıyor. - Kyllä, se lähtee täältä kello neljä.

Pitkän matkan busseissa matkustajille tarjoillaan teetä, kahvia, virvokkeita ja välipaloja. Linja-autoissa on usein myös televisio ja langaton nettiyhteys. Kännykkään puhuminen ja tupakointi ovat kiellettyjä. Linja-auton ruumaan meneviin matkalaukkuihin kiinnitetään numeroidut etiketit, joista osa annetaan matkustajalle kuitiksi. Laukun voi lunastaa vain kuittia vastaan. Matkan varrella pysähdytään taukopaikoilla, joissa on ravintoloita, ruokakauppoja ja wc:t.

çay tee
kahve kahvi
su vesi
tuvalet WC

Muita kulkuneuvoja

Turkin sisäinen lentoliikenne on vilkas ja melko kattava. Maassa on myös useita halpalentoyhtiöitä, joilla voi matkustaa Turkin kaikkiin osiin, naapurimaihin ja Eurooppaan.

tren juna
otobüs linja-auto
metro metro
tramvay raitiovaunu
vapur laiva
uçak lentokone

Turkissa on yhdeksäntoista miljoonakaupunkia, joista Ankaralla ja Istanbulilla on oma metroverkostonsa. Suurkaupungeissa liikutaan myös paikallisbusseilla, raitiovaunuilla ja laivoilla. Liput ovat edullisia ja ne ovat yleensä muovisia poletteja, jeton, joita myydään bussi- ja metropysäkkejä sekä satamia lähellä olevissa kioskeissa.

Jeton ne kadar? Paljonko yksi poletti maksaa?
Bir jeton lütfen. Yksi poletti, kiitos.

Missä on...? ...nerede?

...nerede? Missä on...?
En yakın metro durağı nerede? - Missä lähin metropysäkki on?
Taksim Meydanda. - Taksim-aukiolla,
Uzak mı? - Onko se kaukana.
Hayır, yaklaşık 300 metre ileride. - Ei, se on noin 300 metrin päässä.

Istanbulin jalankulkijoiden täyttämään Istiklal-katuun voi tutustua ostamalla lipun historialliseen raitiovaunuun.

Dolmuş

Turkille ominainen joukkoliikenteen väline on dolmuş, jaettu tilataksi, jonka kyytiin voi nousta ja josta voi jäädä pois missä tahansa reitin varrella. Kyyti maksetaan kuljettajalle pikkurahalla. Kyydin hinta on matkustajakohtainen. Mikäli istut tilataksin takapenkillä, voit hoitaa maksun myös ojentamalla rahat edessäsi istuville matkustajille, jotka toimittavat ne kuljettajalle. Kun haluat jäädä dolmuksen kyydistä pois, huikkaa kuljettajalle inecek var, eli täällä olisi pois kyydistä tahtovia.

Paljonko…?  ...ne kadar?

...ne kadar? Paljonko...?
Taksim’e ne kadar? - Paljonko matka Taksimiin maksaa?
Altı lira. - Kuusi liiraa.
Buyrun. - Olkaa hyvä.

Taksi

Taksit ovat Turkissa edullisia ja helposti saatavilla. Alkutaksan lisäksi loppusummaan vaikuttaa ajettujen kilometrien määrä ja aika. Matkustajan kannattaa tarkastaa matkan alussa, että taksamittari on päällä. Kuljettajalle jätetään noin 10 prosenttia juomarahaa tai lasku pyöristetään seuraavaan liiraan. Kuitin, fiş, saa yleensä vain erillisestä pyynnöstä. Turkin takseissa ongelmana on se, että ajoneuvon turvavyöt ovat usein piilotettuna takapenkin istuimen alle. Ne voi kuitenkin ottaa itse esiin takapenkin alta ennen taksin kyytiin nousemista. Tupakointi takseissa on kiellettyä.

taksi taksi
taksimetre taksamittari
dolmuş jaettu tilataksi
dolmuş ücreti dolmusmaksu
Taksimetreyi açar mısınız lütfen. Laittaisitteko taksamittarin päälle.
Oraya gitmek taksiyle ne kadar tutar? Paljonko tuonne maksaa mennä taksilla? (näytä paikka kartasta)
Aşağı yukarı on (10) lira. Suurin piirtein 10 liraa.
Fiş alabilirmiyim? Saisinko kuitin?
Emniyet kemeri var mı ? Onko turvavyötä?
Tabii. Tottakai.

Tätä ei toivottavasti tarvitse kysyä taksikuskilta, mutta joskus saattaa kaupungilla joutua sen verran eksyksiin, että kannattaa pyytää ohikulkijaa näyttämään paikka kartalta.

Ben neredeyim? Missä olen?

Minne mennään?  Nereye gidiyoruz?

Nereye gidiyoruz? Minne mennään?
Şehir merkezine. (Mennään) kaupungin keskustaan.
Havaalanına. (Mennään) lentokentälle.
Sahile (Mennään) rannalle.
Arabayı daha yavaş kullanır mısınız. Ajaisitteko hitaammin.
Burada duralım. Pysähdytään tässä.
Borcum ne kadar? Paljonko olen teille velkaa?

Hyödyllisiä suuntia

çıkış uloskäynti
giriş sisäänkäyti
sağa oikealle
sola vasemmalle

Erityisesti maisemien katselemiseen sopii mainiosti kuumailmapallo. Kappadokiassa, Keski-Turkissa, tämän liikennevälineen ympärillä pyörii melkoinen bisnes, kun useat firmat kilpailevat turistien kuljettamisesta yläilmoihin ihailemaan kalliomuodostelmia.

Teksti: Reeta Paakkinen  Vuosi: 2012
Videot: ohjelmasarjasta Lähdin Turkkiin. Toimittaja: Markku Värtö / Yle

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Ääntäminen

  Viron kielen ääntäminen.

  Viroa äännetään suurin piirtein niin kuin kirjoitetaankin, mutta suomeen verrattuna ääntämisessä on eroja.

 • Yleistä kiinan kielestä

  Yleistä kiinan kielestä.

  Tämän kurssin kiinan kieli on mandariinikiinaa, joka on Kiinan virallinen kieli ja yleiskieli. Äidinkielenään sitä puhuu yli puolet Kiinan väestöstä, ja se on opetuskieli kaikissa Kiinan kouluissa. Mandariinikiina on maailman puhutuin äidinkieli – äidinkielenään sitä puhuu lähes 870 miljoonaa ihmistä. Nekin kiinalaiset, jotka puhuvat jotakin muuta kiinalaista kieltä, ymmärtävät kirjoitettua mandariinia, jos vain ovat lukutaitoisia.

Kielet

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

  12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

  Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  20 keskustelutuokiota suomeksi lyhyillä videoilla.

  Welcome to learn Finnish! These easy videos will help you to deal with everyday situations, like buying food, telling about your family and introducing yourself.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!