Hyppää pääsisältöön

Asustesuunnittelija Jenni Ahtiainen haluaa saada ihmiset pukeutumaan rohkeammin

YleX Viikonlopun Lifestyleslotissa vieraili asustesuunnittelija Jenni Ahtiainen, jonka luomuksia saatetaan päästä ihastelemaan Golden Globe Awardseissa.

Asustesuunnittelija Jenni Ahtiainen

gTie-asustemerkin suunnittelijan Jenni Ahtiaisen luomuksia on nähty linnan juhlissa useiden julkimoiden kaulaa koristamassa, sillä muiden muassa Michael Monroe ja Ville Valo ovat ylpeydellä kanniskelleet Ahtiaisen suunnittelemia asusteita koristuksinaan kyseisissä bileissä.

Nyt Ahtiaisen asusteita saattaa piakkoin saada pällistellä rapakon takana hieman suurempien tähtien asukokonaisuuksien kruunaamassa. Suunnittelija lentää viikon kuluttua Los Angelesiin, missä hän pääsee esittelemään gTie-merkin asusteita Golden Globe Awardseissa ehdolla oleville staroille.

Asustesuunnittelijaksi Ahtiainen kertoo päätyneensä puolivahingossa.

- Oon aina ollu ihme värkkääjä, oon tehnyt itselleni ja kavereilleni kaikenlaista vaatetta. Sitten mä täytin 30, eikä mulla ollu mitään päällepantavaa - tai oli, mutta yksityiskohdat puuttu. Rupesin ompelee itelleni ja tuli sitten ommeltua vähän muillekin, Ahtiainen kertoo.

Asusteita on monenmoisia hanskoista koruihin ja kaulahuiveihin, mutta Ahtiainen kertoo, että hänelle asuste tarkoittaa lähinnä kaulakoruja, tai kaulaan laitettavia asusteita. Ahtiainen itse inhoaa sanaa "kaulavaate", vaikka ne hänen alaansa ovatkin. Siksi hän onkin kehitellyt kaulaan kietaistaville asusteille persoonallisia nimiä ainaisten krakojen lisäksi.

- Kun rupesin kehittelemään erilaisia malleja, mun täytyy kehittää - tai mun on mahdollisuus kehittää - niille vähän omia nimiä. Jaakko Selin sano mulle, että älä luovu siitä kaulavaatteesta, mutta se vieläkin särähtää mun korvaan. Kehittelin niille sitten omia nimiä. Kerran tein rusetin ja tarkastelin sitä ja mulle tuli mieleen "viiksekäs", niin siitä sitten tuli viiksekäs.

Suurin inspiraatio suunnittelussa Ahtiaiselle on musiikki

- Mulla on aina luurit päässä, aina melkein on sellanen tilanne, että mä kuuntelen musiikkia. Se inspiroi mua, koska artisteilla, muusikoilla ja bändeillä on oikeus, tai lähes velvollisuus pukeutua näyttävästi. Koska he pukeutuvat rohkeammin, sieltä saa hirveästi inspiraatiota. Jos kattoo mun mallistoa, niin eihän kuka tahansa voi pukeutua höyhenmiehustaan.

Kaikille ei käy kaikki, ja jokaisen oma tyyli on erilainen. Ahtiainen kertoo joskus kieltäytyneensä myymästä tuotteitaan joillekin asiakkaille.

- Olen ihan kieltäytynyt myymästä jotakin tuotetta sellaiselle ihmiselle, jolle ne ei ole mun mielestäni sopinut. Olen sitten ihan rehellisesti kertonut, ettei se sovi ja että joku toinen malli sopisi paremmin.

Ahtiainen kertoo ihailevansa etenkin Glenn Danzigin ja Marilyn Mansonin särmikkäitä tyylejä ja hän paljastaakin pukeutuvansa mielellään nahkahousuihin nimenomaan Danzigin inspiroimana. Ahtiainen kuitenkin sanoo, että jokin aika sitten häneen iski hirvittävä rap- ja hiphop-pöpö, ja etenkin Graciaksen musiikki soi koko ajan viikon verran, eikä tuosta musiikkipöpöstä tuntunut pääsevän yli millään.

- Aattelin, ettei tästä pääse yli, ellei soita sille ja pyydä sitä lounaalle! Ja sit mä soitin ja mentiin lounaalle ja mä pyysin, että kerro mulle tästä teidän maailmasta. Sieltä saa sitä inspiraatiota. Mä en tiennyt rap-musiikista mitään, niin nyt mä tiedän siitä jotain.

Graciaksen kanssa lounastamisen lomassa keskusteltuaan Ahtiainen inspiroitui niin kovin, että seuraavaksi gTielle on kuulemma tulossa rap-blingiä.

Lentokoneella Losiin ja Tarantinon kauluksiin

Viikon kuluttua Ahtiainen pakkaa asusteensa mukaan ja nousee Los Angelesin -koneeseen. Los Angelesissa Ahtiainen pääsee esittelemään asusteitaan Golden Globe Awardseissa ehdolla oleville tähdille, mutta itse esittely ei kuulemma vielä jännitä.

- Pelkään lentämistä niin jumalattoman paljon, etten mä osaa jännittää sitä tapahtumaa itse ollenkaan! Pelottaa enemmän, että selviänkö mä sinne Losiin ollenkaan, Ahtiainen nauraa.

Ahtiainen kertoo toivovansa pääsemään etenkin Tarantinon kanssa jutustelemaan, mutta aikoo mennä esittelemään luomuksiaan hyvin suomalaiseen tyyliin.

- Mä ajattelin lähtee sinne ihan rehellisesti ja avoimena, että jos mä nään siellä jonkun tyypin, joka vois olla kiinnostunu mun jutuista niin antaa mennä tavallaan omalla painollaan. Nöyränä, mutta kuitenkin asiantuntevana olen siellä paikalla.

Ahtiainen kertoo, ettei hän nuorempana osannut käyttää asusteita lainkaan, mutta on ajan myötä oppinut. Hänen mukaansa ihmisten tyylit kehittyvät vuosien myötä sen mukaan, miltä haluaisi näyttää ja miltä oikeasti näyttää. Hän kuitenkin haluaisi saada ihmiset ajattelemaan pukeutumistaan eri tavalla.

- Mun duuni, kun ajattelee tota mun merkin ideologiaa, on saada ihmiset pukeutumaan rohkeammin.

Lähteet: YleX Viikonlopun Lifestyleslotti