Hyppää pääsisältöön

Projekti Tristan ja Isolde loppiaisena

Keväällä 2012 tuli tilaisuus, saimme tehtäväksemme taltioida Helsingin Juhlaviikkojen massiivisen pääteoksen, Richard Wagnerin oopperan Tristan ja Isolde Musiikkitalossa. Kapellimestari Esa-Pekka Salosen, ohjaaja Peter Sellarsin ja videotaiteilija Bill Violan Tristan-projekti sai ensiesityksensä Los Angelesissa vuonna 2004 ja on sen jälkeen nähty mm. Pariisissa, Lontoossa, Tokiossa ja New Yorkissa. Helsingin juhlaviikot tuottivat esityksen Musiikkitaloon elokuussa 2012.

Etukäteen tehtävä tuntui huikealta ja vaikealta. Olihan se sitäkin, mutta myös ikimuistoinen kokemus kansainvälisestä yhteistyöstä maailman huippujen kera!


Laajakuva näyttämöstä. Kuva: YLE

Kansainvälinen yhteistyö oli mutkatonta

Elokuussa aloimme eri tahojen kanssa, johon kuuluivat mm. Akun tehdas, Yle, video-operaattorit Englannista, Ranskasta, Suomesta, sekä valosuunnittelija Ben Zamora, rakentaa esitystä ja taltiointia Musiikkitalon konserttisaliin. Jännitimme, miten saamme taltioitua ympäri salia levittäytyvän esityksen. Kuinka selviämme kansainvälisen porukan kanssa? Miten yhteistyö sujuu mm. vaativana tunnetun ohjaajan Peter Sellarsin kanssa? Aivan turhaan jännitimme. Harvoin tapaa ohjaajaa, joka kiittää yksitellen jokaisen esiintyjän kuorolaista myöten, jaksaa huikata kaikille työryhmäläisille ”Hi, how are you?” ja tietenkin halaa päälle. Peter Sellars oli herkeämättömän kiinnostunut teoksesta ja ihmisistä, eikä ollut sellaista seikkaa, mitä hän ei pohtisi ja ratkaisisi.

Apunaan hänellä oli supertehokas ja äänekäs apulaisohjaaja Elsa Grima alaisineen. Onneksi, koska pelkästään esiintyjien siirtymiset eri paikoille salissa, valoparvekkeita myöten oli haastavaa. Puhumattakaan videoteoksen livemiksauksesta kapellimestarin tahtipuikon mukaan, jonka Elsa ohjasi kaiken muun ohessa.

Materiaalia on tallessa 60 tuntia

Esityksen henkilökunnan määrä oli suuri, mikä on ymmärrettävää, kun tehtiin isoa teosta lyhyessä ajassa. Harjoitukset solistien kanssa alkoivat 10.8. ja esitykset olivat jo 18.8 ja 21.8. Radion sinfoniaorkesterin harjoitukset alkoivat 6.8.2012. Sama porukka esitti teoksen myös Tukholman Itämerifestivaaleilla 24.8.

Myös Ylen tekijätiimi oli kattava: ooppera taltioitiin kaksi kertaa 18 kameralla, joista osa oli robotti- ja fix-kameroita. Ohjaaja Hannu Kamppila editoi ohjelmaa neljä viikkoa leikkaaja Ville Hynnisen kanssa ja samaan aikaan Samuli Liikanen teki musiikin miksausta. Editoinnin jälkeen teos värimääriteltiin ja viimeisteltiin Tampereella . Kaiken kaikkiaan materiaalia oli esityksestä tallessa noin 60 tuntia ja valmiissa tv-ohjelmassa on n. 1800 suunniteltua kuvaa.


Videotaiteilija Ben Hepner. Kuva: YLE
Tenori Ben Heppner on pääroolissa.

Iso mutta ei työläs projekti

Minulle oli elämys nähdä maailmankuuluja solisteja salissa ja käytävillä (Ben Heppner, Violeta Urmana, Michelle DeYoung, Jukka Rasilainen, Matti Salminen). Ei siksi, ettenkö olisi koskaan nähnyt julkkiksia, vaan siksi, että he tekivät tätä projektia yhdessä tasaveroisesti muiden kanssa, jaksoivat antaa haastatteluja heti lavalta tulon jälkeen ja ennen kaikkea olivat ystävällisiä joka tilanteessa. Meillä suomalaisilla on jonkin verran opettelemista tasa-arvoisesta yhteistyöstä ja kommunikoinnista small talkia unohtamatta. Asiat hoituvat ilman turhia pokkurointeja tai välikäsiä.

En voi myöskään olla kiittämättä Helsingin juhlaviikkojen tuottaja Lauri Pokkista, joka oli mies paikallaan. Hänelle ei mikään tehtävä ollut liian vähäpätöinen, kunhan se vain vei projektia eteenpäin. Häneltä sai myös aina vastauksen, oli kysymys mikä hyvänsä.

Mezzosopraano Michelle DeYoung ja sopraano Violeta Urmana. Kuva: YLE.
Mezzosopraano Michelle DeYoung ja sopraano Violeta Urmana

Kärsivällisyys palkitaan ruhtinaallisesti

Loppiaisena on mahdollisuus nauttia tämä oopperaelämys uudelleen! TV-ohjelma voi koetella istumalihaksia (kesto 4h 26 min 46 sek), mutta esitys on ainutlaatuinen kokemus. Siinä on hienot solistit, huippukapellimestari, läpi teoksen menevä videotaideteos sekä tietenkin nerokas musiikki. Tämä monisyinen teos ikuisista teemoista: rakkaus, kuolema, petturuus ei ihan helpolla hellitä otettaan.

Lisäksi ohjelmaa siivittää eteenpäin herrasmiestoimittaja Janne Koskisen ennen esitystä, väliajoilla ja esityksen jälkeen tekemät ohjaajan, solistien (Ben Heppner, Violeta Urmana, Matti Salminen) sekä kapellimestarin ja asiantuntijan Eero Tarastin haastattelut.

Jos myöhemmin loppiaispäivän iltana RSOlta onnistuu rockn’ roll (Maailmanlopun sushibaari), niin aamupäivästä RSO näyttää, kuinka se on päässyt oopperoiden makuun!
Tristan ja Isolde Yle Teema 6.1.2013 klo 10.00.

Teksti Tiina Laitinen - Kuvat YLE
Kirjoittaja on TV-taltioinnin tuottaja


RICHARD WAGNER: TRISTAN UND ISOLDE
Radion sinfoniaorkesteri
Esa-Pekka Salonen, kapellimestari
Ville Matvejeff, apulaiskapellimestari
Mark Newbanks, assistentti

Polyteknikkojen Kuoro
Juha Kuivanen, kuoron valmennus

Tristan – Ben Heppner, tenori
Isolde – Violeta Urmana, sopraano
Brangäne – Michelle DeYoung, mezzosopraano
Marke – Matti Salminen, basso
Kurwenal – Jukka Rasilainen, bassobaritoni
Melot – Waltteri Torikka, baritoni
paimen – Tuomas Katajala, tenori
perämies – Arttu Kataja, baritoni

Bill Viola, visualisointi
Peter Sellars, ohjaaja ( 8.-18.8.2012 paikalla)
Elsa Grima, apulaisohjaaja
Alex MacInnis, tekninen päällikkö
Ben Zamora, valosuunnittelu
Järjestäjä Helsingin juhlaviikot.
Tuottaja Lauri Pokkinen

toimittaja Janne Koskinen
TV-ohjaus Hannu Kamppila
Tuotanto YLE Kulttuuri ja viihde 2012

Tutustu Musiikin päivän tarjontaan

Julkaistu 2.1.2013

Kommentit
  • Säveltäjä Olli Kortekangas hurahti oopperaan – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

    Onnittelemme syntymäpäivänä 16. toukokuuta!

    Olli Kortekankaan surrealistinen esikoisooppera Short Story vuonna 1980 oli nuoren vihaisen Korvat auki –säveltäjän vastaveto Suomen viralliselle Karvalakki-oopperakulttuurille. Short Storyn jälkeen Kortekangas on säveltänyt lukuisia oopperoita. Hän kutsuu oopperaa fantastiseksi taidemuodoksi ja nauttii oopperoista myös vapaa-ajallaan.

  • Suomen italialaisin tenori Veikko Tyrväinen – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

    Muistamme syntymäpäivänä 16. toukokuuta.

    Toukokuun 16. päivänä syntynyt Veikko Tyrväinen (1922–1986) kuuluu Suomen unohtumattomimpiin tenoreihin. Pajatso-ooppera saatiin Tyrväisen laulamana televisioon, mutta radiolaulajaa hänestä ei tullut. Sattumusten kautta Neuvostoliiton radiosta äänitteitä löytyy kymmenittäin.