Hyppää pääsisältöön

Fysioterapeutti: Muodikkaat lättäpohjat aiheuttavat jalkavaivoja

Suomalaisten jalkavaivat johtuvat usein huonoista kengistä. Nykymuodissa olevat Uggit ja niiden versiot eli tasapohjaiset niin sanotut eskimokengät ovat huonoja etenkin kaupunkiolosuhteissa.

UGG // Kuva: EPA/ULRICH PERREY

Kävelystä kovilla laatta- ja asfalttipinnoilla epäsopivissa jalkineissa saattaa koitua jopa vaurioita rakenteisiin ja virheasentoja jalkaterään. Nykymuoti suosii ohut- ja tasapohjaisia eskimokenkiä ja tennareita talvellakin. Ne laittavat jalan tukilihaksiston koville, kertoo Yle Uutisten haastattelema lahtelainen fysioterapeutti Niko Kortelainen.

- Kyllä ne varsin haastavat ovat, varsinkin, jos kävellään paljon kovilla alustoilla. Jos kengässä ei ole vaimennusta ja jäykkyyttä pohjassa, tulee kuormitustiloja.

Huonot kengät vaikuttavat vuosien saatossa tervejalkaiseenkin.

- Saattaa olla erilaisia nilkka-, kantapää-, päkiä- ja varvaskipuja tai tunnonpuutoksia. Säteilykipu laajalla alueella voi kertoa hermopinteestä.

Niko Kortelainen suosittelee kaupunkiolosuhteisiin ja koville alustoille tukevia, leveälestisiä talvikenkiä, joissa on joustoa ja kantaa.

- Sentin tai kahden korot ovat jalkojen kannalta huomattavasti paremmat kuin tasapohjat. Tietyissä liikesuunnissa kengän tulee tukea jalan toimintaa ja talvella tarvitaan tietysti myös pitoa pohjaan.

Lähteet: Yle Uutiset