Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Puhelinmainoksissa maksetaan potut pottuina

Netissä mainoksetkin saavat uuden elämän. Suuret yhtiöt pottuilevat suoraan toisilleen, ja fanit jakavat niitä kavereilleen tai tekevät niistä omia versioita. Verkossa on mahdollista kyykyttää, nostattaa kohua ja luoda kiinnostusta. Tämän tietävät myös yritykset, jotka potkivat toisiaan avoimesti haaraväliin.

Mikä saa kaiken tämän aikaan mainostamisen ympärillä? Tosiasia lienee, etteivät ihmiset, toisin kuin usein luullaan, oikeasti vihaa mainoksia. He vihaavat huonoja, ärsyttäviä ja joka puolelta silmien eteen tunkevia mainoksia. Älykäs, osuva mainonta on täysin eri asia.

Netissä leviävät videot todistavat myös sen, osa kuluttajista kiintyy mainokseen tai siinä esiteltävään tuotteeseen siinä määrin, että haluaa luoda niistä omia versioitaan – oli ne sitten tehty huumoritarkoituksessa tai ei. Ja se jos mikä luo kiinnostusta tehden mainoksista pikaisesti leviäviä viraalivideoita.

Hyviä esimerkkejä suurten yhtiöiden keskinäisestä nokittelusta ovat puhelinvalmistajat. Muun muassa kotimainen Nokia ja korealainen Samsung ovat julkaisseet mainoksia, joissa ne pottuilevat täysin avoimesti kilpakumppanilleen Applelle. Tarkoituksena oli tietysti nostattaa kohua Lumia- ja Galaxy-puhelinten ympärille.

Samsung vs. Apple

Samsung ja Apple ovat olleet tukkanuottasilla jo pitkään siitä huolimatta, että Apple ostaa suuren määrän komponentteja laitteisiinsa juuri Samsungilta. Eri puolilla maailmaa käytävien oikeustaistelujen lisäksi älypuhelinkuninkaat pottuilevat toisilleen nettimainoksissa, joissa ei paljoa tulkintaa tarvita.

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Ei mennyt kuin viikko iPhone 5:n julkaisusta, kun Samsung oli jo teroittamassa pilkkakirvestä. Mainoksessa nähdään ihmisiä jonottamassa seuraavaa iPhonea samalla kun Samsungin Galaxy S3:n omistajat leimaavat Applen hehkuttamat ominaisuudet vanhoiksi. Osa jonottajista jopa pitää paikkaa vanhemmilleen, piiloajatuksena se, että eihän kukaan aikaansa seuraava nuori Iphonea enää osta.

Samanlaisia pilkkamainoksia Samsung on julkaissut aiemminkin, mutta joka kerta ne tuntuvat osuvan erinomaisesti maaliinsa, kuten tämä Galaxy 2:n mainos:

Videomainosten lisäksi Samsung on julkaissut Applea arvostelevia mainoksia myös printtimediassa ja katumainoksissa. Viimeisissä näistä nauretaan Applen epäonnistuneelle karttapalvelulle. Kuten arvata saattaa, tällaiset piikit leviävät kulovalkean tavoin verkossa.

Nokia vs. Apple

Toinen Applea piikitellyt puhelinvalmistaja on kotimainen Nokia, joka teki lokakampanjan iPhonea vastaan nostaakseen Lumia-puhelimia esiin Yhdysvalloissa. Kampanjan ytimenä oli Smartphone Beta Test -sivusto, jossa oli kolme ”salaista” videota siitä, miten iPhonelta näyttävän puhelimen heikkouksista on viis veisattu Applen kehityspalavereissa.

Esiin nostettiin mm. signaalin häviäminen, lasisen puhelimen helppo särkyminen ja näytön heikko luettavuus ulkona. Kun epäkohdat nousevat “palavereissa” esiin, ehdotetaan kieli poskella ihmisiä mm. käyttämään puhelintaan vain sisätiloissa. Heikon kestävyyden katsotaan vain edesauttavan puhelinten myyntiä.

Saaga jatkui Lumia 900 -mainoksessa, jossa Nokia ilmoittaa kaikkien aikaisempien älypuhelimien olleen vain osa suurta sosiaalista koetta, betatestausta.

Fanit vs. Apple

Applen mainosvideoiden harrastajaversioista on tullut jo oma taiteenmuotonsa netissä. Esimerkiksi uuden iPadin julkistuksesta menee yleensä vain pari päivää, kun tutun valkoisen taustan edessä tehdään hieman toisenlaista promootiota uudesta tulokkaasta. Alla olevassa videossa kurkkuharjaa saa iPad mini.

Applen mainoksissa ei ole tähtiä juuri vilissyt ennen vuotta 2012. Yllättäen leffatähti Samuel L. Jackson palkattiin luomaan hypeä puhetta ymmärtävälle Siri-avustajalle. Omituisen valinnan taustalla oli mainostoimiston nerokas näkemys siitä, että Jackson nauttii ehkä camp-henkisestäkin suosiosta netti-ihmisten keskuudessa.

Niinpä ei kestänyt kauaakaan, kun Jacksonin Siri-mainos oli alkanut elää omaa elämäänsä verkossa ja saanut fanien luovuuden pulppuamaan.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.