Hyppää pääsisältöön

The 69 Eyesin keulahahmo lähtee tapaamaan lapsikaupan uhreja

Goottirock-yhtyeen keulahahmo, Jyrki 69, lähtee tammikuun 12. päivä viikon kestävälle reissulle maapallon toiselle puolelle. Hän tutustuu paikallisten lasten arkeen.

Jyrki 69 lähtee hyvän tahdon lähettiläänä Nicaraguaan.

Rokkari kertoo, että reissua kentälle on suunniteltu Unicefin kanssa jo vuoden verran. Lopulta matkan kohteeksi valikoitui Nicaragua, kun sikäläinen Unicefin toimisto kutsui hänet kansainväliseksi keulakuvaksi kampanjaan, jonka tavoitteena on levittää tietoa maan vakavista ongelmista: perheväkivallasta, lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja lapsikaupasta.

- Olen tietysti tosi otettu ja yllättynyt tästä. Sieltä sanottiin, että, ne haluaa Nicaraguan maailmankartalle, Jyrki 69 sanoo.

Bändin nimi liittyy monella tavalla populaarikulttuurin eri kerroksiin: ainakin rockiin, sarjakuviin ja tietyn genren leffoihin.

- Aina, kun ollaan rundilla tai mitä tahansa The 69 Eyes tekee, niin lopuksi se viimeinen kysymys on, että mites tää sun Unicef-kuvio. Sitä kautta tämä viesti menee sitten muihin medioihin: metallilehtiin ja vampyyrielokuva-fanijulkaisuihin.

Nicaraguan tunnetuksi tekeminen on haaste, maasta ei paljon meillä uutisissa kerrota. Jyrki 69 kertookin, etteivät Väli-Amerikan ongelmat ole olleet aiemmin paljon mielessä, mutta yhteydenoton jälkeen maan tilanne on tullut tutummaksi.

- Aiemmin tuli mieleen viidakot ja seikkailut. Nyt tiedän, että se on Väli-Amerikan köyhin maa ja väestöstä yli puolet on alle 18-vuotiaita. Siellä on suunnilleen yhtä paljon asukkaita kuin Suomessa.

Laulaja kertoo, että monet lapset päätyvät köyhyyden takia koulujen sijaan töihin. Työolot ja lupaukset työn sisällöstä eivät vastaa luvattua.

"On se tietysti vaikeaa, mutta vain elämää sekin"

Yksi matkan tarkoituksista on kohdata lapsikaupan uhreja. Onko Jyrki 69 varautunut jotenkin näihin kohtaamisiin?

- Mun tehtävä on käydä tsekkaamassa tilanne ja tuoda tarinoita - niitä siellä varmasti riittää. Ne ei ole maailman helpoimpia asioita, mutta pakko keksiä siihen aina jotain posiitivistakin.

Kysymys siitä, ovatko kohtaamiset vaikeita, mietityttää hetken.

- Olen ollut Keniassa aidsiin sairastuneiden ihmisten tukipisteissä, joissa sananmukaisesti on kohdannut kuoleman silmästä silmään. On se tietysti vaikeaa, mutta se on vain elämää sekin.

Miksi humaanit asiat kiinnostavat rokkaria?

- Meidän bändi liittyy populaarikulttuurin mitä moninaisimmin ja ne on mielenkiintoisia ja hauskoja juttuja. Toisaalta, jos mä pystyn tuomaan joitain muitakin ajatuksia ja vähän avaamaan ihmisten silmiä siinä ohessa, niin sehän on velvollisuus. Sydämessä pitää olla tilaa muillekin asioille, eikä ne sulje toisiaan mitenkään pois.

Kun hyväntekeväisyyteen liitetään särmikkyyttä, siitä tulee mielenkiintoisempaa.

- Olen joskus sanonut, että Norjan Unicefin kannattais pyytää Dimmu Borgiria niiden hyvän tahdon lähettilääksi.

Matka-soundtrackiksi Jyrki 69 kertoo valinneenssa Rolling Stonesin biisin Undercover of the Nightin ja The Clashin Sandinista!-levyn.

Hyväntekeväisyysreissun jälkeen odottaa toisenlainen matka. The 69 Eyes nimittäin suuntaa Euroopan rundille, joka kestää koko kevään. Kesä puolestaan menee festarikeikoilla.

Lisää köyhien maiden lasten auttamisesta Unicefin sivuilla.