Hyppää pääsisältöön

Walter de Campin ja Bill Dollarsin Privaatti-TV "Verhojen takaa"

Toimittajat Walter de Camp (Kari Lempinen) ja Bill Dollars (Seppo Pietikäinen) seikkailevat mies ja kamera -hengessä tutkien ilmiöitä Vendeistä plastiikki-ihmisiin ja letukkahemmoista Tavastian takahuoneissa lymyileviin rokkareihin. Varusteinaan heillä on mikrofoni ja Hi8 –kamera.

Walter de Campin ja Bill Dollarsin Verhojen takaa-ohjelmassa luvattiin kurkistaa tavallisesti kameralta kätkettyihin tilanteisiin. Aiheet ammennettiin yleensä Helsingin alakulttuureista.

Dollars ja De Camp paneutuvat kesäisenä yönä kruisailun salaisuuksiin. Kamera taltioi letukkahemmojen ja cadillackimmojen ajoa pitkin kesäisen Helsingin katuja sekä yöllisiä huuruisia juhlahetkiä kerhotiloissa.

Plastic Pony Market –vaatekaupassa on käynnissä ikuiset karnevaalit. Toimittajat tutustuvat kaupassa työskenteleviin persoonallisuuksiin, joiden kanssa jalkaudutaan Helsingin puistoihin ja kahviloihin. Hietaniemen kirpputorilta päädytään ihastelemaan ponien värikästä kotia ja lopuksi mennään mattopyykille Kaivopuiston rantaan.

Esikoiskirjailijan elämä ei ole helppoa, sen tietävät kirjansa parissa ahertavat toimittajatkin. Dollars ja De Camp kartoittavat kirjoittamisen, kritiikin ja elämisen ongelmia motelli Pentinkulmassa, Pentinkulman päivilla Urjalassa. Matka vie myös lavatansseihin kirjailijaneitojen kanssa. Inka Nousiainen johdattaa Dollarsin parketille.

”Tämä on paikka, jonne sinä et ole koskaan päässyt” juontaa de Camp ja johdattaa katsojat Tavastian takahuoneeseen, jossa tunnelma on katossa rock-keikan jälkeen. Kyseisestä jaksosta on nähtävillä vain ote materiaalin arkaluontoisuuden vuoksi.

Valtiovierailu-jaksossa uppoudutaan luonnonmukaisesti elävien vendien filosofiaan ja elämään Kemiön saarella. Dollars ja De Camp anovat Vendimaan passia ja de Campille ennustetaan riimukivillä.

Ohjelman tekoaikaan vuonna 1994 Suomessa oltiin juuri koettu historian pahin lama. Jaksojen alussa nähdään aina sama kohtaus, jossa muka kaiken omaisuutensa menettäneillä de Campilla ja Dollarssilla ei ole enää kuin kamera jäljellä ja he päättävät tienata rahaa tv-ohjelman teolla.

Teksti: Heidi Sommar