Hyppää pääsisältöön

Walter de Campin ja Bill Dollarsin Privaatti-TV "Verhojen takaa"

Toimittajat Walter de Camp (Kari Lempinen) ja Bill Dollars (Seppo Pietikäinen) seikkailevat mies ja kamera -hengessä tutkien ilmiöitä Vendeistä plastiikki-ihmisiin ja letukkahemmoista Tavastian takahuoneissa lymyileviin rokkareihin. Varusteinaan heillä on mikrofoni ja Hi8 –kamera.

Walter de Campin ja Bill Dollarsin Verhojen takaa-ohjelmassa luvattiin kurkistaa tavallisesti kameralta kätkettyihin tilanteisiin. Aiheet ammennettiin yleensä Helsingin alakulttuureista.

Dollars ja De Camp paneutuvat kesäisenä yönä kruisailun salaisuuksiin. Kamera taltioi letukkahemmojen ja cadillackimmojen ajoa pitkin kesäisen Helsingin katuja sekä yöllisiä huuruisia juhlahetkiä kerhotiloissa.

Plastic Pony Market –vaatekaupassa on käynnissä ikuiset karnevaalit. Toimittajat tutustuvat kaupassa työskenteleviin persoonallisuuksiin, joiden kanssa jalkaudutaan Helsingin puistoihin ja kahviloihin. Hietaniemen kirpputorilta päädytään ihastelemaan ponien värikästä kotia ja lopuksi mennään mattopyykille Kaivopuiston rantaan.

Esikoiskirjailijan elämä ei ole helppoa, sen tietävät kirjansa parissa ahertavat toimittajatkin. Dollars ja De Camp kartoittavat kirjoittamisen, kritiikin ja elämisen ongelmia motelli Pentinkulmassa, Pentinkulman päivilla Urjalassa. Matka vie myös lavatansseihin kirjailijaneitojen kanssa. Inka Nousiainen johdattaa Dollarsin parketille.

”Tämä on paikka, jonne sinä et ole koskaan päässyt” juontaa de Camp ja johdattaa katsojat Tavastian takahuoneeseen, jossa tunnelma on katossa rock-keikan jälkeen. Kyseisestä jaksosta on nähtävillä vain ote materiaalin arkaluontoisuuden vuoksi.

Valtiovierailu-jaksossa uppoudutaan luonnonmukaisesti elävien vendien filosofiaan ja elämään Kemiön saarella. Dollars ja De Camp anovat Vendimaan passia ja de Campille ennustetaan riimukivillä.

Ohjelman tekoaikaan vuonna 1994 Suomessa oltiin juuri koettu historian pahin lama. Jaksojen alussa nähdään aina sama kohtaus, jossa muka kaiken omaisuutensa menettäneillä de Campilla ja Dollarssilla ei ole enää kuin kamera jäljellä ja he päättävät tienata rahaa tv-ohjelman teolla.

Teksti: Heidi Sommar

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto