
Solujen määrä voi kasvaa vain solunjakautumisten kautta. Jakautumisessa solun kaikki rakenteet kahdentuvat ja irtoavat kahdeksi uudeksi soluksi. Tuman perintöaines kopioituu syntyville soluille. Perintöaines voi jakautua kahdella hyvin erilaisella tavalla.
Tietolaatikko
Mitoosi on tavallinen perimän jakautuminen, jossa kromosomien määrä ei muutu. Mitoosi tapahtuu, kun solu jakautuu kasvullisesti.
Meioosi on sukusolujen tuotannossa tapahtuva perimän jakautuminen. Siinä kromosomien määrä puolittuu ja kromosomien sisältö sekoittuu. Siittiöiden ja munasolujen haploidinen perimä syntyy meioosissa.
Kaksi tuman jakautumistapaa
Kun tavallinen solu jakautuu kahdeksi soluksi, myös sen perimä jakautuu eli tapahtuu mitoosi. Näin käy kehossamme jatkuvasti, kun kudoksemme uusiutuvat ja kasvavat. Mitoosi on myös yksisoluisten eliöiden, kuten bakteerien, keino lisääntyä.
Mitoosin solukierrossa tuman kromosomisto kahdentuu kerran ja jakaantuu kerran. Kromosomien määrä ei muutu. Mitoosi tuottaa siis kaksi identtistä tumaa. Mitoosin kautta syntyneissä ihmisen kasvullisissa soluissa on kaksinkertainen eli diploidinen kromosomisto.
Meioosi on toinen tuman jakautumistapa. Sen kautta syntyvät sukusolut eli siittiöt ja munasolut. Meioosin solukierrossa kromosomisto kahdentuu kerran, mutta solu jakautuu kaksi kertaa peräkkäin. Näin kromosomien määrä puolittuu. Meioosin kautta syntyneissä sukusoluissa on yksinkertainen eli haploidinen kromosomisto.
Mitoosi tuottaa kaksi identtistä kromosomistoa
Kasvaessaan solu käyttää kromosomejaan ahkerasti. Ne ovat avautuneina kromatiinirihmoina tumassa, kukin omalla alueellaan.
Solu valmistautuu mitoosiin tuottamalla jokaisesta kromosomistaan kopion. Kaksinkertainen kromosomisto kahdentuu ja kahdentuneet kromosomit jäävät toisiinsa kiinni.
Solunjakautumisen alkaessa kromosomit kääriytyvät tiukasti kerälle. Tällöin ne voidaan nähdä mikroskoopilla selkeinä muotoina tumassa.
Mitoosi alkaa, kun kromosomeja ympäröivä tumakotelo hajoaa. Kromosomit asettuvat solun keskitasoon. Proteiinirihmat kiskovat kromosomit irti pareistaan ja vetävät ne solun laidoille.
Kahden syntyneen kromosomiston ympärille muodostuvat uudet tumakotelot. Nyt muut solun rakenteet voivat myös jakautua. Näin syntyy kaksi uutta solua, joilla on identtinen perintöaines.
Meioosi tuottaa muuntelua
Solu valmistautuu meioosiin samalla tavalla kuin mitoosiin; kasvattamalla kokoaan ja tuottamalla kopiot kromosomeistaan.
Meioosissa on kaksi vaihetta; vähennysjakautuminen ja tasausjakautuminen.
Vähennysjakautumisessa kromosomit asettuvat solun keskitasoon eri tavalla kuin mitoosissa. Vastinkromosomit asettuvat rinnakkain solun keskitasoon. Tässä vaiheessa tapahtuu geenien vaihtoa kromosomien kesken. Ilmiötä kutsutaan tekijäinvaihdunnaksi (crossing over). Geenien vaihdon takia yksilö tuottaa hieman toisistaan poikkeavia sukusoluja ja voi näin saada erilaisia jälkeläisiä. Tekijäinvaihdunta on perimmäinen syy sille, että sisaruksilla on hieman erilainen perimä.
Meioosi jatkuu tasausjakautumiseen, jossa kromosomit jakautuvat uudestaan. Tämä jakautuminen muistuttaa mitoosia. Kromosomiparit asettuvat yhteen riviin solun keskitasoon. Proteiinirihmat vetävät kromosomiparit irti toisistaan solun eri laidoille. Uudet tumakotelot syntyvät.
Näin meioosi tuottaa neljä erilaista solua, joilla on haploidinen kromosomisto. Kromosomiston puolittuminen meioosissa on suvullisen lisääntymisen edellytys. Hedelmöityksessä kaksi meioosin kautta syntynyttä haploidista perimää yhtyvät ja täydentävät toistensa kromosomistot muodostaen yhden diploidisen solun.
Perustuu ohjelmaan: Etälukio, Solubiologia. Vuosi: 2000 Haastateltava: Ismo Ulmanen Artikkeli: Jussi Nygren