Hyppää pääsisältöön

Mitoosi ja meioosi

Näyte lasilevyllä mikroskoopin alla. / AP Graphics Bank

Solujen määrä voi kasvaa vain solunjakautumisten kautta. Jakautumisessa solun kaikki rakenteet kahdentuvat ja irtoavat kahdeksi uudeksi soluksi. Tuman perintöaines kopioituu syntyville soluille. Perintöaines voi jakautua kahdella hyvin erilaisella tavalla.

Tietolaatikko

Mitoosi on tavallinen perimän jakautuminen, jossa kromosomien määrä ei muutu. Mitoosi tapahtuu, kun solu jakautuu kasvullisesti.

Meioosi on sukusolujen tuotannossa tapahtuva perimän jakautuminen. Siinä kromosomien määrä puolittuu ja kromosomien sisältö sekoittuu. Siittiöiden ja munasolujen haploidinen perimä syntyy meioosissa.

Kaksi tuman jakautumistapaa

Kun tavallinen solu jakautuu kahdeksi soluksi, myös sen perimä jakautuu eli tapahtuu mitoosi. Näin käy kehossamme jatkuvasti, kun kudoksemme uusiutuvat ja kasvavat. Mitoosi on myös yksisoluisten eliöiden, kuten bakteerien, keino lisääntyä.

Mitoosin solukierrossa tuman kromosomisto kahdentuu kerran ja jakaantuu kerran. Kromosomien määrä ei muutu. Mitoosi tuottaa siis kaksi identtistä tumaa. Mitoosin kautta syntyneissä ihmisen kasvullisissa soluissa on kaksinkertainen eli diploidinen kromosomisto.

Meioosi on toinen tuman jakautumistapa. Sen kautta syntyvät sukusolut eli siittiöt ja munasolut. Meioosin solukierrossa kromosomisto kahdentuu kerran, mutta solu jakautuu kaksi kertaa peräkkäin. Näin kromosomien määrä puolittuu. Meioosin kautta syntyneissä sukusoluissa on yksinkertainen eli haploidinen kromosomisto.

Mitoosi tuottaa kaksi identtistä kromosomistoa

Kasvaessaan solu käyttää kromosomejaan ahkerasti. Ne ovat avautuneina kromatiinirihmoina tumassa, kukin omalla alueellaan.

Solu valmistautuu mitoosiin tuottamalla jokaisesta kromosomistaan kopion. Kaksinkertainen kromosomisto kahdentuu ja kahdentuneet kromosomit jäävät toisiinsa kiinni.

Solunjakautumisen alkaessa kromosomit kääriytyvät tiukasti kerälle. Tällöin ne voidaan nähdä mikroskoopilla selkeinä muotoina tumassa.

Mitoosi alkaa, kun kromosomeja ympäröivä tumakotelo hajoaa. Kromosomit asettuvat solun keskitasoon. Proteiinirihmat kiskovat kromosomit irti pareistaan ja vetävät ne solun laidoille.

Kahden syntyneen kromosomiston ympärille muodostuvat uudet tumakotelot. Nyt muut solun rakenteet voivat myös jakautua. Näin syntyy kaksi uutta solua, joilla on identtinen perintöaines.

Meioosi tuottaa muuntelua

Solu valmistautuu meioosiin samalla tavalla kuin mitoosiin; kasvattamalla kokoaan ja tuottamalla kopiot kromosomeistaan.

Meioosissa on kaksi vaihetta; vähennysjakautuminen ja tasausjakautuminen.

Vähennysjakautumisessa kromosomit asettuvat solun keskitasoon eri tavalla kuin mitoosissa. Vastinkromosomit asettuvat rinnakkain solun keskitasoon. Tässä vaiheessa tapahtuu geenien vaihtoa kromosomien kesken. Ilmiötä kutsutaan tekijäinvaihdunnaksi (crossing over). Geenien vaihdon takia yksilö tuottaa hieman toisistaan poikkeavia sukusoluja ja voi näin saada erilaisia jälkeläisiä. Tekijäinvaihdunta on perimmäinen syy sille, että sisaruksilla on hieman erilainen perimä.

Meioosi jatkuu tasausjakautumiseen, jossa kromosomit jakautuvat uudestaan. Tämä jakautuminen muistuttaa mitoosia. Kromosomiparit asettuvat yhteen riviin solun keskitasoon. Proteiinirihmat vetävät kromosomiparit irti toisistaan solun eri laidoille. Uudet tumakotelot syntyvät.

Näin meioosi tuottaa neljä erilaista solua, joilla on haploidinen kromosomisto. Kromosomiston puolittuminen meioosissa on suvullisen lisääntymisen edellytys. Hedelmöityksessä kaksi meioosin kautta syntynyttä haploidista perimää yhtyvät ja täydentävät toistensa kromosomistot muodostaen yhden diploidisen solun.

Perustuu ohjelmaan: Etälukio, Solubiologia. Vuosi: 2000 Haastateltava: Ismo Ulmanen Artikkeli: Jussi Nygren

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

 • Valheenpaljastajan mediataitopaketti koululaisille ja opiskelijoille

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea

  Yle Oppiminen on koonnut 5.–6. luokille, 7.–9. luokille, lukioille ja ammattikouluille mediataitopaketit, joista saa 1–2 oppitunnin mittaisen kokonaisuuden. Materiaalina on Valheenpaljastaja-video, jossa toimittaja-tietokirjailija Johanna Vehkoo kertoo verkossa esiintyvästä harhaanjohtamisesta ja valheista.

 • Juhlapäivät

  Juhlapäivät.

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin.

 • Avaruus

  Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

  Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

 • Elinympäristöt

  Millaisia lajeja elää suolla, millaisia taas metsässä?

  Millaisia lajeja elää suolla, millaisia taas metsässä? Näillä sivuilla voit katsella ja kuunnella ohjelmia suomalaisista metsä- ja suotyypeistä. Tutustu myös keväiseen saaristoon ja kaupunkiin elinympäristönä.

 • Hyönteiset ja muita selkärangattomia

  Tutustutaan suomalaisiin hyönteisiin.

  Tiesitkö, että muurahaiset pitävät kirvoja kotieläiminään? Entä montako jalkaa tuhatjalkaisella todellisuudessa on? Tutustu näihin ja moniin muihin Suomen luonnossa eläviin pikku ötököihin.

 • Kalat, matelijat ja sammakkoeläimet

  Suomessa elää kolme sammakkolajia

  Melkein kaikki suomalaiset tunnistavat ahvenen, mutta tiedätkö miltä näyttää nieriä tai kuha? Vakituisesti vesissämme uiskentelee noin 70 kalalajia, joista 20 lajia on kalastajan melko helppo saada pyydettyä. Suomessa elää vakinaisesti kolme sammakkolajia rupikonna, sammakko ja viitasammakko. Sammakkoeläimet ovat vaihtolämpöisiä ja ne tulevat toimeen sekä maalla että vedessä.

 • Linnut

  Tutustutaan suomalaisiin lintuihin.

  Mikä se oli, vilahti niin nopeasti? Millainen nokka, minkämuotoiset siivet, entä väritys? Lintuja on kaikkialla, tarkkaile niitä. Aina ei edes tarvitse tunnistaa lajia, kun voi päätellä paljon niiden elämästä ja elintavoista.

 • Luonnontieteet

  Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

 • Luontoa harrastamaan

  Suomen luonnosta voi nauttia monin tavoin.

  Suomessa edellytykset luonnon havainnointiin ja harrastamiseen ovat hyvät. Meillä on esimerkiksi laajat jokamiehenoikeudet, joista monissa maissa voi vain haaveilla.

 • Nisäkkäät

  Tutustutaan Suomen nisäkkäisiin.

  Tiesitkö että, hirvi oli vähällä kuolla Suomesta sukupuuttoon liiallisen metsästyksen takia? Tai piisamin olevan kotoisin Pohjois-Amerikasta. Oppimisen sivustolla tutustut näihin ja moniin muihin Suomen luonnossa eläviin nisäkkäisiin.

 • Solubiologia

  Kaikki elämä maapallolla muodostuu soluista.

  Kaikki elämä maapallolla muodostuu soluista. Pienimmät eliöt koostuvat vain yhdestä solusta. Ihmisen keho sisältää miljardeja soluja, jotka ovat erilaistuneet kudoksiksi. Solun toimintaa ohjaa sen tumasta löytyvät DNA-molekyylit. Geenit ovat DNA:n osia joiden perusteella solun työkalut ja rakennusaineet, proteiinit, valmistetaan.

 • Sää ja ilmasto

  Ilmaston ja sään havainnointi

  Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.

 • Yhteinen ympäristö

  Yhä useampi ympäristökysymys on maailmanlaajuinen.

  Yhä useampi ympäristöön liittyvä kysymys on maailmanlaajuinen. Myös vastuu maapallon tulevaisuudesta on kannettava yhdessä. Kuormitus tarkoittaa luonnonvarojen kuluttamista ja jätteen tuottamista. Kestävän kehityksen tavoitteleminen vaatii näiden molempien vähentämistä.