Hyppää pääsisältöön

"Arman Alizad ja Axl Smith eivät todellakaan ole mitään maahanmuuttaja-maskotteja"

Onko viime viikkojen runsas mielipiteiden vaihto maahanmuutosta ollut hyödyllistä? YleX Etusivussa käytiin mielenkiintoinen keskustelu maahanmuutosta Ali Jahangirin ja Mohamed Abdirahim Husseinin kanssa.

Ali Jahangiri ja Mohamed Abdirahim Hussein // Kuva: Yle Puhe

Umayya Abu-Hannan kirjoitus Helsingin Sanomissa avasi rasismikeskustelun padot. Onko tästä massiivisesta mielipiteenvaihdosta ollut jotain hyötyä? Somaliasta muuttanut Mohamed Abdirahim Hussein, eli Husu sanoo, että on, koska nyt aiheesta sanovat sanottavansa myös rasismia kohdanneet, eivätkä vain heidän puolustajansa.

- Nyt itse maahanmuuttajatkin ovat lähteneet messiin, mikä on todella siistiä. Nyt löytyy Suomesta maahanmuuttajia, jotka pystyvät ottamaan kantaa.

Lisäksi Abu-Hannan esimerkki on rohkaissut puhumaan. Tulkkina ja yrittäjänä työskentelevä Husu sanoo, että monet päivittäin rasismia kokevat ovat lannistuneet, koska siihen ei saa apua mistään. Huutelun takia ei kannata odottaa oikeuden päätöstä kuukausikaupalla.

Iranilaistaustainen, stand up -koomikkonakin tunnettu Ali Jahangiri puolestaan ihmettelee, miten kiittämättömyys nousi Abu-Hannan kirjoituksen jälkeen puheenaiheeksi. Esimerkiksi Ilta-Sanomien päätoimittaja kirjoitti, että maahanmuuttajan pitäisi olla kiitollinen saadessaan koulutuksen ja työpaikan Suomesta.

- Se on mielenkiintoinen ajatusmaailma, että hänen pitäisi olla kiitollinen koulutuksestaan. Ensinnäkin Umayya oli itse kouluttautunut ennen kuin hän tuli Suomeen ja toiseksi kukaan ei antanut hänelle koulutusta vaan hän teki oikeasti töitä sen eteen.

Kiittämättömyys on eri asia kuin kritisoiminen ja arjen rasismin esiin nostaminen. Ali sanoo, että keskustelussa pitäisi muistaa, että maahanmuuttoa on ollut vasta vähän aikaa ja sen kulttuuri on erittäin nuorta. Se on lisääntynyt viimeisen 20 vuoden aikana ja alkuhämmenyksen jälkeen aika alkaa olla kypsä muutokselle.

- Ensimmäiset kymmenen vuotta meni siihen, että nyt niitä tuli. Seuraavat kymmenen vuotta meni siihen, että vitsi ne ovat erilaisia. Nyt me yritetään löytää se välimaasto, missä me voidaan elää. Tää on nimenomaan se keskustelu jota pitää käydä.

Umayya Abu-Hanna on käynyt aiemmin Etusivun vieraana ja sanonut, että media kohtelee maahanmuuttajia Suomessa maskotteina.

- Esimerkiksi Arman Alizad ja Axl Smith eivät todellakaan ole mitään maahanmuuttaja-maskotteja. Ne ovat kaksi täydellistä esimerkkiä, että kaverit ovat löytäneet just sen jutun, mitä he osaavat tehdä ja osaavat tehdä sen hyvin. Ei kukaan mieti heidän maahanmuuttajataustaansa, Ali sanoo.

Suorapuheinen kaksikko tarkastelee suomalaista yhteiskuntaa ja ilmiöitä maahanmuuttajien näkökulmasta Yle Puheessa torstaisin kello 13-14.

Kuuntele koko haastattelu alta.

Lähteet: YleX Etusivu