Hyppää pääsisältöön

Oscarit: Kathryn Bigelow'n kohtalo puhuttaa

Asiantuntijat ja kommentaattorit ovat ihmetelleet viesteissään ja kirjoituksissaan sitä, ettei hän kelpaa parhaiden ohjaajien listalle, vaikka itse elokuva saa suitsutusta ja muita ehdokkuuksia.

Kathryn Bigelow // Kuva: EPA/MICHAEL NELSON

Monen syyttävä sormi osoittaa poliitikkojen suuntaan. Kathryn Bigelow'n elokuva Zero Dark Thirty on aiemmin saanut muun muassa Valkoisen talon senaattoreilta moitteita siitä, että se kuvaa epärealistisesti Osama Bin Ladenin etsintää ja vangitsemista. Erityisesti se, että elokuvassa hankitaan tietoja kiduttamalla, on ollut katkeraa kalkkia joillekin.

Yhdysvaltalaisviranomaisten käynnistämät tutkinnat Bigelow'n ja käsikirjoittaja Mark Boalin CIA-yhteyksistä ovat myös vaikuttaneet Oscar-valintoihin, jotkut kriitikoista väittävät. Kaksikko on kuitenkin kiistänyt, että he olisivat käyttäneet vuodettuja tai kyseenalaisia tietoja elokuvansa pohjana. Tutkinnat ja poliitikkojen lausunnot ovat kuitenkin vaikuttaneet siten, että moni 6000 alan vaikuttajasta, jotka Oscar-ehdokkuuksista äänestävät, ovat jättäneet Bigelow'n pois listaltaan. Huono julkisuus on saanut monet heistä epäilevälle kannalle, kriitikot uskovat.

Los Angeles Timesin elokuvakriitikko Kenneth Turan syyttää Bigelow'n hylkäämisestä suoraan Yhdysvaltain senaattia.

- Tämän vuoden Oscar-ehdokkuudet ovat senaatin painostuksen voitto ja ansaitsematon häviö Zero Dark Thirtylle sekä sen ohjaajalle Kathryn Bigelow'lle.

Myös sosiaalisessa mediassa on nähty kannanottoja Bigelow'n rannalle jättämisestä. Muun muassa Zero Dark Thirtyn tuottaja Megan Ellison on ihmetellyt tilannettta. Vaikka elokuva on ehdolla monen muun Oscarin saajaksi, hänen mielestään, juuri ohjaaja on se, joka tekee Zero Dark Thirtystä erinomaisen. Parhaan näyttelijän ehdokkuuden saanut ja CIA-agenttia elokuvassa näyttelevä Jessica Chastain pitää valintaansa miellyttävänä, mutta kitkeränä.

- Olen innoissani, mutta myös järkyttynyt siitä, ettei Kathryn saanut ehdokkuutta, hän sanoi TheWrap.comille.

Samalla, kun kriitikot puhuvat poliittisista peleistä, on hyvä muistaa, että Oscar-gaalan historiassa juuri kukaan ohjaaja ei ole voittanut palkintoa peräkkäisillä elokuvillaan. Bigelow voitti edellisellä elokuvallaan, Hurt Lockerilla, parhaan ohjaajan tittelin vuonna 2010.

Lähteet: Reuters, CBS