
Saamme vanhemmiltamme perimän, jonka mukaan solumme toimivat ja rakentuvat. Emme kuitenkaan ole kopioita vanhemmistamme, vaan meissä yhdistyy ominaisuuksia ja toisaalta ilmenee täysin uusia piirteitä. Jokainen meistä on kokonaisuutena ainutlaatuinen.
Tietolaatikko
Lisääntymisen takinkääntäjät
Jotkut lajit kykenevät vaihtelemaan suvullisen ja suvuttoman lisääntymisen välillä. Suvuton lisääntymisvaihe tuottaa nopeasti ja tehokkaasti perimältään samanlaisia klooneja. Suvullinen vaihe taas tuottaa perinnöllistä muuntelua. Usein vaihdos suvuttomasta vaiheesta suvulliseen liittyy olosuhteiden vaikeutumiseen. Esimerkiksi Daphnia-vesikirput lisääntyvät keskikesän lämmössä ja ravinnon yltäkylläisyydessä suvuttomasti, mutta etsivät loppukesästä parin tuottaakseen suvullisesti talven yli kestäviä lepomuotoja.
DNA on kaikelle elämällä yhteinen molekyyli
Kaikki solut ovat syntyneet olemassa olleista soluista jakautumalla. Samalla perintöaines on siirtynyt seuraavalle solusukupolvelle. Tämän vuoksi kaikkien eliöiden perimä toimii samojen lainalaisuuksien mukaan. DNA:ta luetaan ja käännetään proteiineiksi koko eliökunnassa samalla tavalla.
Monet perustoiminnot ovat kaikilla eliöillä samankaltaisia. Hyvin suuri osa juuri näistä geeneistä onkin yhteisiä kaikille eliöille. Jopa neljäsosa ihmisen geeneistä löytyy myös hiivasoluista. Läheisimmän lajimme simpanssin kanssa jaamme jopa 98 prosenttia geeneistämme.
Suvullinen lisääntyminen tuottaa tehokkaasti perinnöllistä muuntelua
Mikäli perimä jakautuisi uusiin soluihin säilyttäen aina täydellisesti muotonsa, olisivat kaikki maailman solut kopioita ensimmäisestä alkusolusta. Kuitenkin maailman täyttävät lukemattomat erilaiset lajit, joilla on kaikilla erilainen perimä. Tämä on mutaatioiden ja rekombinaation aikaansaamaa muuntelua.
Monet mikrobit lisääntyvät suvuttomasti jakautumalla. Jakautumisessa syntyvät solut ovat perimältään samanlaisia. Muuntelua syntyy kuitenkin virheiden, mutaatioden, kautta. Mutaatiot ovat suvuttomasti lisääntyvien eliöiden tärkein perinnöllisen muuntelun lähde. Suvuton lisääntyminen on yksinkertainen ja tehokas tapa jatkaa sukua, mutta se tuottaa perimän muuntelua hyvin hitaasti.
Suvullisessa lisääntymisessä kahden yksilön perimä yhdistyy uudessa yksilössä. Tapahtuu perimän uudelleenjärjestymistä eli rekombinaatiota. Kun kahden yksilön perimä yhdistyy, syntyy uusia geenien ja ominaisuuksien yhdistelmiä. Tämä muuntelu on niin arvokasta, että sen vuoksi kannattaa nähdä kaikki se vaiva, mitä liittyy sopivan parin etsimiseen ja viehättämiseen.
Perustuu ohjelmaan: Etälukio, Solubiologia. Vuosi: 2000 Artikkeli: Jussi Nygren