Hyppää pääsisältöön

Perinnöllinen muuntelu

Jokainen syntyvä ihminen sisältää ainutlaatuisen yhdistelmän isän ja äidin geenejä. Kuva: YLE

Saamme vanhemmiltamme perimän, jonka mukaan solumme toimivat ja rakentuvat. Emme kuitenkaan ole kopioita vanhemmistamme, vaan meissä yhdistyy ominaisuuksia ja toisaalta ilmenee täysin uusia piirteitä. Jokainen meistä on kokonaisuutena ainutlaatuinen.

Tietolaatikko

Lisääntymisen takinkääntäjät

Jotkut lajit kykenevät vaihtelemaan suvullisen ja suvuttoman lisääntymisen välillä. Suvuton lisääntymisvaihe tuottaa nopeasti ja tehokkaasti perimältään samanlaisia klooneja. Suvullinen vaihe taas tuottaa perinnöllistä muuntelua. Usein vaihdos suvuttomasta vaiheesta suvulliseen liittyy olosuhteiden vaikeutumiseen. Esimerkiksi Daphnia-vesikirput lisääntyvät keskikesän lämmössä ja ravinnon yltäkylläisyydessä suvuttomasti, mutta etsivät loppukesästä parin tuottaakseen suvullisesti talven yli kestäviä lepomuotoja.

DNA on kaikelle elämällä yhteinen molekyyli

Kaikki solut ovat syntyneet olemassa olleista soluista jakautumalla. Samalla perintöaines on siirtynyt seuraavalle solusukupolvelle. Tämän vuoksi kaikkien eliöiden perimä toimii samojen lainalaisuuksien mukaan. DNA:ta luetaan ja käännetään proteiineiksi koko eliökunnassa samalla tavalla.

Monet perustoiminnot ovat kaikilla eliöillä samankaltaisia. Hyvin suuri osa juuri näistä geeneistä onkin yhteisiä kaikille eliöille. Jopa neljäsosa ihmisen geeneistä löytyy myös hiivasoluista. Läheisimmän lajimme simpanssin kanssa jaamme jopa 98 prosenttia geeneistämme.

Suvullinen lisääntyminen tuottaa tehokkaasti perinnöllistä muuntelua

Mikäli perimä jakautuisi uusiin soluihin säilyttäen aina täydellisesti muotonsa, olisivat kaikki maailman solut kopioita ensimmäisestä alkusolusta. Kuitenkin maailman täyttävät lukemattomat erilaiset lajit, joilla on kaikilla erilainen perimä. Tämä on mutaatioiden ja rekombinaation aikaansaamaa muuntelua.

Monet mikrobit lisääntyvät suvuttomasti jakautumalla. Jakautumisessa syntyvät solut ovat perimältään samanlaisia. Muuntelua syntyy kuitenkin virheiden, mutaatioden, kautta. Mutaatiot ovat suvuttomasti lisääntyvien eliöiden tärkein perinnöllisen muuntelun lähde. Suvuton lisääntyminen on yksinkertainen ja tehokas tapa jatkaa sukua, mutta se tuottaa perimän muuntelua hyvin hitaasti.

Suvullisessa lisääntymisessä kahden yksilön perimä yhdistyy uudessa yksilössä. Tapahtuu perimän uudelleenjärjestymistä eli rekombinaatiota. Kun kahden yksilön perimä yhdistyy, syntyy uusia geenien ja ominaisuuksien yhdistelmiä. Tämä muuntelu on niin arvokasta, että sen vuoksi kannattaa nähdä kaikki se vaiva, mitä liittyy sopivan parin etsimiseen ja viehättämiseen.

Perustuu ohjelmaan: Etälukio, Solubiologia. Vuosi: 2000 Artikkeli: Jussi Nygren

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

 • Valheenpaljastajan mediataitopaketti koululaisille ja opiskelijoille

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea

  Yle Oppiminen on koonnut 5.–6. luokille, 7.–9. luokille, lukioille ja ammattikouluille mediataitopaketit, joista saa 1–2 oppitunnin mittaisen kokonaisuuden. Materiaalina on Valheenpaljastaja-video, jossa toimittaja-tietokirjailija Johanna Vehkoo kertoo verkossa esiintyvästä harhaanjohtamisesta ja valheista.

 • Juhlapäivät

  Juhlapäivät.

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin.

 • Avaruus

  Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

  Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

 • Elinympäristöt

  Millaisia lajeja elää suolla, millaisia taas metsässä?

  Millaisia lajeja elää suolla, millaisia taas metsässä? Näillä sivuilla voit katsella ja kuunnella ohjelmia suomalaisista metsä- ja suotyypeistä. Tutustu myös keväiseen saaristoon ja kaupunkiin elinympäristönä.

 • Hyönteiset ja muita selkärangattomia

  Tutustutaan suomalaisiin hyönteisiin.

  Tiesitkö, että muurahaiset pitävät kirvoja kotieläiminään? Entä montako jalkaa tuhatjalkaisella todellisuudessa on? Tutustu näihin ja moniin muihin Suomen luonnossa eläviin pikku ötököihin.

 • Kalat, matelijat ja sammakkoeläimet

  Suomessa elää kolme sammakkolajia

  Melkein kaikki suomalaiset tunnistavat ahvenen, mutta tiedätkö miltä näyttää nieriä tai kuha? Vakituisesti vesissämme uiskentelee noin 70 kalalajia, joista 20 lajia on kalastajan melko helppo saada pyydettyä. Suomessa elää vakinaisesti kolme sammakkolajia rupikonna, sammakko ja viitasammakko. Sammakkoeläimet ovat vaihtolämpöisiä ja ne tulevat toimeen sekä maalla että vedessä.

 • Linnut

  Tutustutaan suomalaisiin lintuihin.

  Mikä se oli, vilahti niin nopeasti? Millainen nokka, minkämuotoiset siivet, entä väritys? Lintuja on kaikkialla, tarkkaile niitä. Aina ei edes tarvitse tunnistaa lajia, kun voi päätellä paljon niiden elämästä ja elintavoista.

 • Luonnontieteet

  Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

 • Luontoa harrastamaan

  Suomen luonnosta voi nauttia monin tavoin.

  Suomessa edellytykset luonnon havainnointiin ja harrastamiseen ovat hyvät. Meillä on esimerkiksi laajat jokamiehenoikeudet, joista monissa maissa voi vain haaveilla.

 • Nisäkkäät

  Tutustutaan Suomen nisäkkäisiin.

  Tiesitkö että, hirvi oli vähällä kuolla Suomesta sukupuuttoon liiallisen metsästyksen takia? Tai piisamin olevan kotoisin Pohjois-Amerikasta. Oppimisen sivustolla tutustut näihin ja moniin muihin Suomen luonnossa eläviin nisäkkäisiin.

 • Solubiologia

  Kaikki elämä maapallolla muodostuu soluista.

  Kaikki elämä maapallolla muodostuu soluista. Pienimmät eliöt koostuvat vain yhdestä solusta. Ihmisen keho sisältää miljardeja soluja, jotka ovat erilaistuneet kudoksiksi. Solun toimintaa ohjaa sen tumasta löytyvät DNA-molekyylit. Geenit ovat DNA:n osia joiden perusteella solun työkalut ja rakennusaineet, proteiinit, valmistetaan.

 • Sää ja ilmasto

  Ilmaston ja sään havainnointi

  Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.

 • Yhteinen ympäristö

  Yhä useampi ympäristökysymys on maailmanlaajuinen.

  Yhä useampi ympäristöön liittyvä kysymys on maailmanlaajuinen. Myös vastuu maapallon tulevaisuudesta on kannettava yhdessä. Kuormitus tarkoittaa luonnonvarojen kuluttamista ja jätteen tuottamista. Kestävän kehityksen tavoitteleminen vaatii näiden molempien vähentämistä.