Hyppää pääsisältöön

Resepti: Karitsanpotkaa ja palsternakkapyreetä

Resepti: Karitsanpotkaa ja palsternakkapyreetä. Kuva: Yle Aamu-tv, Voita & Sokeria

Vuoden ensimmäisessä Voita & Sokeria -jaksossa Santeri hauduttaa hitaasti mutta varmasti karitsanpotkaa ja muussaa sen kylkeen palsternakkapyreetä. Tämän ruuan valmistaminen vie aikaa, joten kiireiselle kokkaajalle tämä ei sovi.

Karitsanpotkaa ja palsternakkapyreetä (neljälle)

Potkat

4 kotimaisen karitsan potkaa
1 porkkana
1 reilu pala juuriselleriä
1 palsternakka
2 sipulia
4 kynttä valkosipulia
1 rkl luomuvoita
1 kourallinen tuoretta rosmariinia
1 kourallinen tuoretta timjamia
1-1 ½ l lihalientä
1 pullo laadukasta, tummaa, kotimaisen pienpanimon olutta
himalajansuolaa ja pippuria

Kastike

4 dl haudutuslientä
1 tl maizenaa
himalajansuolaa ja pippuria

Palsternakkapyree

2 palsternakkaa
0,5 l kasvislientä
2 rkl voita
himalajansuolaa ja pippuria

Pilko huolellisesti pestyt juurekset rouheiksi paloiksi. Kuori sipulit ja pilko neljään osaan. Kuori valkosipulin kynnet ja murskaa kynsiä hieman painamalla niitä veitsen lappealla puolella leikkuulautaa vasten.

Laita uunin kestävään kattilaan tai pataan voita ja kuullota kasviksia voissa viitisen minuuttia yrttien kera. Lisää joukkoon lihaliemi sekä pullo laadukasta olutta. Kiehauta liemi ja mausta reilusti suolalla ja pippurilla. Lisää pataan karitsan potkat ja lisää tarvittaessa lihalientä, kunnes potkat peittyvät. Nosta koko komeus 150-asteiseen uuniin ja hauduta kolmesta neljään tuntia.

Nosta pata pois uunista ja siivilöi 4 dl haudutuslientä toiseen kattilaan. Lisää joukkoon pieneen kastiketilkkaan huolella sekoitettu maizena ja kiehauta. Anna kastikkeen sakeutua hieman ja ota se sitten pois liedeltä. Maista ja mausta tarvittaessa.

Kuori palsternakat ja keitä ne kypsiksi kasvisliemessä. Kaada liemi pois, mutta säästä se. Lisää palsternakkojen joukkoon voi ja soseuta hienoksi sauvasekoittimella. Lisää joukkoon tarpeen mukaan keitinlientä, kunnes saat aikaan haluamasi koostumuksen.

Kokoa annos asettamalla pohjalle palsternakkapyreetä ja nosta päälle karitsanpotka. Viimeistele haudutusliemestä keittämälläsi kastikkkeella.

Annoksen seuraksi istuu täydellisesti tuhti ja mausteinen punaviini.
Annoksen seuraksi istuu täydellisesti tuhti ja mausteinen punaviini. Esimerkiksi ranskalainen Syrah tai australialainen Shiraz ovat loistavaksi todettuja vaihtoehtoja.


Ohje: Santeri Hämäläinen

 

  • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

    Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

    Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

  • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

    Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

    Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Ruoka

  • Jos joku asia suomalaisia yhdistää, niin se on ehdottomasti kahvihetki

    Rakkaalla kahvihetkellä on monta erilaista nimeä.

    Ihmiset juovat tätä nykyä Suomessakin monia erilaisia, usein vieraskielisiä nimillä kutsuttavia kahveja, mutta itse kahvihetki on ainakin monille Aristoteleen kantapään facebook- ryhmän jäsenistä perisuomalainen. Päiväkahviseuraa kukaan enää lehti-ilmoituksella tuskin itselleen etsii, mutta päiväkahvit on kyllä selvästi monelle yhtä kuin päivän ykköshetki .

  • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

    Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

    Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

  • Makupaloissa tehtiin ruokaa hauskasti ja helposti

    Janne Pekkala ja Timo Nykyri kokkasivat arkeen ja juhlaan.

    Makupalat-ohjelmassa ammattikokki Janne Pekkala ja toimittaja Timo Nykyri valmistivat konstailematonta kotiruokaa. Kansansuosioon nousseessa tv-ohjelmassa kokattiin myös juhlahetkiin Juhlamakupaloissa.

  • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

    Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

    Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

  • Kioski FOOD: Tofu bowl -resepti

    Kioskin uuden ruokakanavan FOODin ensimmäinen resepti.

    Kioski FOOD on uusi ruokakanava Youtubessa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo.17.00! Ensimmäisessä lähetyksessä valmistui herkullinen Tofu Bowl.

  • Alexandran kasvisopas

    Luonnon tarjoamat vitamiinit ja mineraalit.

    Alexandra kirjoittaa lyhyesti siitä, mitä vitamiineja ja mineraaleja tärkeimmät kasviksemme ja yrttimme sisältävät. Opimme myös, mitkä kasvit auttavat mihinkin vaivaan ja mitä tunnettuja ja yllättäviä vaikutuksia niillä voi olla meille ja ympäristöllemme.