Hyppää pääsisältöön

Resepti: Karitsanpotkaa ja palsternakkapyreetä

Resepti: Karitsanpotkaa ja palsternakkapyreetä. Kuva: Yle Aamu-tv, Voita & Sokeria

Vuoden ensimmäisessä Voita & Sokeria -jaksossa Santeri hauduttaa hitaasti mutta varmasti karitsanpotkaa ja muussaa sen kylkeen palsternakkapyreetä. Tämän ruuan valmistaminen vie aikaa, joten kiireiselle kokkaajalle tämä ei sovi.

Karitsanpotkaa ja palsternakkapyreetä (neljälle)

Potkat

4 kotimaisen karitsan potkaa
1 porkkana
1 reilu pala juuriselleriä
1 palsternakka
2 sipulia
4 kynttä valkosipulia
1 rkl luomuvoita
1 kourallinen tuoretta rosmariinia
1 kourallinen tuoretta timjamia
1-1 ½ l lihalientä
1 pullo laadukasta, tummaa, kotimaisen pienpanimon olutta
himalajansuolaa ja pippuria

Kastike

4 dl haudutuslientä
1 tl maizenaa
himalajansuolaa ja pippuria

Palsternakkapyree

2 palsternakkaa
0,5 l kasvislientä
2 rkl voita
himalajansuolaa ja pippuria

Pilko huolellisesti pestyt juurekset rouheiksi paloiksi. Kuori sipulit ja pilko neljään osaan. Kuori valkosipulin kynnet ja murskaa kynsiä hieman painamalla niitä veitsen lappealla puolella leikkuulautaa vasten.

Laita uunin kestävään kattilaan tai pataan voita ja kuullota kasviksia voissa viitisen minuuttia yrttien kera. Lisää joukkoon lihaliemi sekä pullo laadukasta olutta. Kiehauta liemi ja mausta reilusti suolalla ja pippurilla. Lisää pataan karitsan potkat ja lisää tarvittaessa lihalientä, kunnes potkat peittyvät. Nosta koko komeus 150-asteiseen uuniin ja hauduta kolmesta neljään tuntia.

Nosta pata pois uunista ja siivilöi 4 dl haudutuslientä toiseen kattilaan. Lisää joukkoon pieneen kastiketilkkaan huolella sekoitettu maizena ja kiehauta. Anna kastikkeen sakeutua hieman ja ota se sitten pois liedeltä. Maista ja mausta tarvittaessa.

Kuori palsternakat ja keitä ne kypsiksi kasvisliemessä. Kaada liemi pois, mutta säästä se. Lisää palsternakkojen joukkoon voi ja soseuta hienoksi sauvasekoittimella. Lisää joukkoon tarpeen mukaan keitinlientä, kunnes saat aikaan haluamasi koostumuksen.

Kokoa annos asettamalla pohjalle palsternakkapyreetä ja nosta päälle karitsanpotka. Viimeistele haudutusliemestä keittämälläsi kastikkkeella.

Annoksen seuraksi istuu täydellisesti tuhti ja mausteinen punaviini.
Annoksen seuraksi istuu täydellisesti tuhti ja mausteinen punaviini. Esimerkiksi ranskalainen Syrah tai australialainen Shiraz ovat loistavaksi todettuja vaihtoehtoja.


Ohje: Santeri Hämäläinen

 

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Ruoka

  • Maut ja värit hurmaavat libanonilaisella aterialla

    Maut ja värit hurmaavat libanonilaisella aterialla

    1/8. Libanonilaiset Jose, Maggie, Zeinab, Jad ja Stacy näyttävät Villelle millaista on lähi-idän vieraanvaraisuus. Ville oppii liekittämään munakoisoja ja pääsee valmistamaan kofta-perunalaatikkoa.

  • Gallo Pinto on Costa Rican kansallisruoka

    Gallo Pinto on Costa Rican kansallisruoka

    Jakso 2/8. Villen keittiössä juodaan kahvia, tanssitaan salsaa ja paketoidaan tamales-kääryleitä. Vieraina ovat costaricalaiset ystävykset Daniel, Kimberly, Isaura ja Esteban.

  • Okinawalainen ruoka lupaa pitkää ikää

    Okinawalainen ruoka lupaa pitkää ikää

    Jakso 3/8. Ville tutustuu eksoottisen Okinawan saaren ruokakulttuuriin ja valmistaa muun muassa okonomiyaki-pannukakkua. Lapsivierailla on Villelle jäätävä yllätys.

  • Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

    Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

    Jakso 5/8. Nigerialaisissa pidoissa ruokalajeja on monta eikä chiliä ei säästellä. Villen suomalais-nigerialaiset vieraat opettavat Villelle ibo-heimon kulttuuria ja ruokaperinteitä.

  • Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

    Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

    Jakso 6/8. Ville pääsee nauttimaan irlantilaisia ostereita sekä valmistamaan Davidin stout-oluella maustettua lammaspataa. Ruoanlaiton ohessa Ville saa nauttia irlantilaisesta huumorista ja musiikista.

  • Poronverimakkara on saamelainen herkku

    Poronverimakkara on saamelainen herkku

    Jakso 7/8. Ville tutustuu saamelaiseen ruokakulttuuriin ja luonnon antimien hyödyntämiseen. Niiles-Jouni opettaa Villeä valmistamaan perinteisiä pororuokia kuten koparakeittoa ja savustettua kurppia.

  • Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

    Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

    Jakso 8/8. Ville valmistaa mauritiuslaisia herkkuja Sebastienin, Allin, Francon ja Elinan opastuksessa. Ville innostuu tanssimaan myös perinteistä orjatanssia ja maistelemaan rommia.

  • Villen keittiössä poronsorkkia ja puff puff -palleroita

    Ville Haapasalo kutsuu keittiöön vieraita kahdeksasta maasta

    Villen keittiö 30 minuutissa -ruokakulttuuriohjelmassa laitetaan ruokaa suurella sydämellä. Ohjelmassa Ville Haapasalo saa vieraakseen hyvän ruoan ystäviä kahdeksasta eri maasta. Joka viikko perehdytään yhden maan ruokaperinteisiin.

  • Sushimestari Jiron unelma

    Ihana elokuva ruuanlaitosta ja täydellisyyden tavoittelusta.

    Hurmaava dokumenttielokuva 85-vuotiaasta sushimestarista Jiro Onosta, tämän viisikymppisistä pojista ja maailman parhaaksi sushiravintolaksi kutsutusta Sukiyabashi Jirosta, jossa Jiro tavoittelee nigiriensä äärellä hetkellistä täydellisyyttä päivästä toiseen.

  • Aira Samulinin lohikeitto

    Kalakeitto on Aira Samulinille nostalginen herkku.

    Aira Samulinin (s.1927) isä oli rajavartija ja ahkerat metsässä samoilut toivat perheen pöytään paitsi sieniä ja marjoja, myös riistalintuja. Isä oli myös innokas kalastaja. Kala onkin edelleen Airan suosikkiruokaa. - Hauki oli kyllä semmoinen kala, jota siellä ilman muuta katiskaan tuli, Aira muistelee. - Ja ahventa tuli myös paljon. Lohikalahan se on sekin.

  • Näin helposti valmistat ruokia vohveliraudalla!

    Vohveliraudalla voit valmistaa monenalaisia ruokia.

    Vohveliraudat tekivät rynnistyksen keittiöihin (ja eriyisesti keittiökaappeihin) 1980-luvulla. Nyt on aika kaivaa rauta esiin ja valmistaa sillä niin vohveleita kuin muitakin herkkuja. Esimerkiksi korvapuustit valmistuvat vohveliraudalla huomattavasti nopeammin kuin uunissa. Resepti on helppo.