Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Suoraveloitus päättyy, mitä tilalle?

Laskujen maksu suoraveloituksella loppuu vanhassa muodossaan ensi vuoden alussa. Sen tilalle on kehitetty palveluja, jotka toivon mukaan ovat asiakkaalle yhtä vaivattomia.

Suoraveloitus oli helppo tapa maksaa laskuja

Suoraveloitus on ollut laskujen maksussa helppo systeemi. Asiakas on vienyt ensimmäisen laskun pankkiin, joka on hoitanut suoraveloitussopimuksen teon laskun lähettäjän kanssa. Sen jälkeen lasku on aina veloitettu ilman mitään eri toimia asiakkaan tililtä eräpäivänä. Kotiin asiakas on saanut ennakkoilmoituksen laskun veloittamisesta.

Nyt tämä vanha systeemi on nyt loppumassa. Se johtuu siitä, että Suomi on siirtymässä yhteiseen euromaksualueeseen. Kansalliset suoraveloitusjärjestelmät lopetetaan euro-alueen maissa ensi vuoden alussa.

Tilalle kaksi järjestelmää

Suoraveloituksen tilalle on tulossa kaksi vaihtoehtoista järjestelmää: suoramaksu ja e-lasku.

Suoramaksu on tarkoitettu ensisijaisesti niille ihmisille, joilla ei ole nettipankkitunnuksia tai jotka eivät niitä aktiivisesti käytä. Suoramaksussa ei asiakkaan kannalta ole oikeastaan muuta uutta kuin palvelun nimi. Pankki maksaa laskun asiakkaan tililtä eräpäivänä samaan tapaan kuin ennenkin. Laskuttaja lähettää tästä tapahtumasta asiakkaalle tiedon etukäteen. Asiallisesti ottaen mikään ei siis muutu.

Jos asiakkaalla on verkkopankkitunnukset ja hän niitä myös käyttää, tilanne on hiukan monimutkaisempi. Suoraveloituksen tilalle tarjotaan e-laskua. E-lasku plumpsahtaa ajallaan näkyviin asiakkaan verkkopankkiin. Pankki maksaa myös e-laskun automaattisesti eräpäivänä asiakkaan tililtä, jos asiakas ei muuta halua.

E-laskusta ei tule ilmoitusta postissa. Ilmoituksen voi tilata pankilta sähköpostiin tai tekstiviestinä puhelimeen. Pankista riippuen tämä lisäpalvelu voi olla maksullinen.

Jos asiakas hyväksyy nämä muutokset, hänen ei itse tarvitse tehdä yhtään mitään.
- Nämä muutokset tehdään pankin ja laskuttajan voimin, kertoo johtava asiantuntija Inkeri Tolvanen Finanssialan keskusliitosta.
- Muutos tapahtuu vähitellen tämän vuoden aikana, kun laskuttajat ovat saanut omat järjestelmänsä kuntoon, niin että pystyvät tarjoamaan e-laskua ja suoramaksua. Laskuttaja käynnistää muutoksen ja pankki ja laskuttaja tekevät tämän muutoksen automaattisesti.

Kirjetulva tulossa

Yritykset alkavat tämän vuoden aikana lähettää asiakkaille ilmoituksia suoraveloituksen päättymisestä. Koska vanhat suoraveloitussopimukset on tehty periaatteessa erikseen jokaisen yrityksen kanssa, joka ikinen firma joutuu nyt myös erikseen ilmoittamaan muutoksesta asiakkaalle. Niille ihmisille, joilla on suoraveloituksessa monta laskua, on siis tulossa melkoinen kirjetulva!

Tästä ei kuitenkaan tarvitse hätääntyä, vakuuttaa Inkeri Tolvanen:
- Ei tarvitse hätääntyä ollenkaan, tuli kirjeitä vaikka kuinka monta. Jos hyväksyy kirjeessä esitetyn muutoksen, ei tarvitse tehdä yhtään mitään.

Uudistuksesta saa valittaa

Kun ilmoitus suoraveloituksen muutoksesta tulee, asiakkaalla on kunkin laskun kohdalla kaksi kuukautta aika harkita, hyväksyykö hän muutoksen. Jos ehdotettumaksutapa ei kelpaa, asiakkaan täytyy olla yhteydessä pankkiin.

Pankit ovat luvanneet, että vaikka asiakkaalla olisikin nettipankkitunnukset muuten käytössä, e-laskuun ei tarvitse siirtyä. Halutessaan myös nettitunnukset omistava asiakas saa käyttöönsä suoramaksun.

Asiakas voi myös kokonaan irtisanoa suoraveloitussopimuksensa ja siirtyä tavalliseen paperilaskuun.

Laskunmaksu säilyy ilmaisena

Vanha suoraveloitus on ollut laskun maksajalle yleensä maksuton palvelu. Pankkeja valvova Finassivalvonta edellyttää, että jos suoraveloitus on ennestään ollut maksajalle ilmainen, sen tilalle tulevien uusienkin palvelujen on oltava maksuttomia. Kun Kuningaskuluttaja kysyi asiasta pankeilta, ne lupasivat noudattaa tätä periaatetta.

Lisätietoa suoraveloituksen päättymisestä saa Finanssialan keskusliiton sivuilta.

Virpi Väisänen, Kuningaskuluttaja, YLE Tutkiva asia

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.