Hyppää pääsisältöön

Kuuhun ja takaisin - keskioluen tarina

Kieltolaki päättyi vuonna 1932, sen jälkeen on väkevin vääntö käyty miedoimman juoman paikasta. Martti Lyyran toimittama dokumentti Kuuhun ja takaisin kertoo keskioluen tarinan. Samalla ohjelma on sukellus suomalaiseen alkoholipolitiikkaan aikalaishaastattelujen, musiikin ja arkistomateriaalin kautta. Ne kertovat traagisesta keskikaljasodasta, joka oli mennä farssiksi.

Tabujen kaatuminen huipentui 1960-luvulla keskioluen myynnin vapautumiseen 1.1.1969. Keskiolutuudistus oli 60-luvun yhteiskunnallisen vapautumisen tärkeimpiä symboleita. Nuoret janosivat vapautta, naiset tasa-arvoista kohtelua. Mielivallasta haluttiin eroon.

Keskioluen vapautumista edeltänyt väkijuomalaki oli monella tapaa epätasa-arvoinen. Se oli jouduttu säätämään kaikessa kiireessä kieltolain päättäneen kansanäänestyksen jälkeen. Vapauttamispaineet kasvoivat kuusikymmenluvun loppua kohden, mutta vahva raittiusliike torpedoi uudistukset. Pitkän kiistelyn jälkeen eduskunnan enemmistö sääti miedointa väkijuomaa varten oman lain. Keskiolutlain myötä Suomeen tuli 20 000 uutta paikkaa, josta sai alkoholia.

Raittiusliike ei jättänyt kuitenkaan asiaa sikseen. Keskikaljasta tehtiin syntipukki kaikenlaiselle epäjärjestykselle. Ensimmäiset vastaiskut pantiin toimeen Pohjanmaalla, jossa reagointikynnys on aina ollut matala. Olutta ryhdyttiin vyöryttämään pois kylän raitilta pitäjä pitäjältä. Vaadittiin kansanäänestystä asiasta. Kunta toisensa perään kielsikin keskioluen myynnin ja anniskelun. Ja tipalla oli, ettei kapina heittänyt keskikaljaa takaisin Alkoon koko valtakunnassa.

Kuuhun ja takaisin -dokumentissa seurataan keskioluen ihmeellistä elämää suomalaisessa alkoholipolitiikassa. Mikä muuttui kun keskiolut vapautettiin? Miksi Suomessa ei seurattu Ruotsin esimerkkiä ja vedetty keskiolutta takaisin Alkoon? Ja miten on mahdollista, että miedoin alkoholijuoma on aiheuttanut väkevimmät tunteenpurkaukset?

Teksti: Martti Lyyra

Tietolaatikko

Keskiolut eli III-olut on Suomessa käytettävä nimitys oluelle, jossa on yli 2,8 mutta enintään 4,7 tilavuusprosenttia alkoholia.

Vuoden 1969 alussa Suomessa voimaan astunut laki keskioluesta antoi oikeuden myydä keskiolutta elintarvikeliikkeissä. Siitä lähtien keskiolut on pysynyt maan suosituimpana alkoholipitoisena juomana. Vuonna 1994 keskiolut tuli myyntiin myös kioskeihin.

2000-luvulla on ehdotettu keskioluen palauttamista Alkoon.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto