Hyppää pääsisältöön

Miksi kaupoissa myytävän alkoholin prosenttiraja on 4,7?

YleX Etusivu sai selville, että kaupan prosenttirajat ovat poliittinen päätös, johon eivät liity terveydelliset tai tuotannolliset seikat.

Oluttuoppi // Kuva: Yle / Eila Haikarainen

YleX Etusivu selvitti, miksi suomalaisissa kaupoissa esimerkiksi oluiden alkoholin tilavuusprosentin tulee olla alle 4,7. Mihin tämä perustuu? Eikö luku voisi olla saman tien vaikkapa 4,6 tai 5,0

Päätös kauppojen alkoholituotteiden rajoista on tehty kauan sitten. Sosiaali- ja terveysministeriön hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen yksikön päällikkö Kari Paaso tietää lainsäädännön taustoista.

- 60-luvulla, kun tämä esitys on tehty, ovat ilmeisesti veroluokat olleet tässä ratkaisevia. 4,7 prosenttia on ollut silloisissa veroluokissa miedon mallasjuoman raja. Toinen syy ymmärtääkseni on ollut se, että 60-luvulla aika pitkälti matkittiin ruotsalaista lainsäädäntöä. Siellä on ollut saman suuruinen prosenttimäärä vuoden 1966 alusta.

Ruotsissa rajaa on sittemmin alennettu. Kari Paaso sanoo, että 60-luvulla keskustelua ei käyty niinkään tilavuusprosentista vaan siitä, saako kaljaa tai alkoholia ylipäätään myydä muualla kuin alkossa. Kun rajasta on Suomessa päätetty, onko kyseessä ollut pelkästään poliittinen päätös vai onko sen pohjana ollut joitain terveydellisiä syitä?

- Minusta se on ollut poliittinen päätös. Varsinkin nämä veroluokat, Paaso selittää.

Entä sitten väitteet siitä, että 4,7 prosenttiin päädyttiin kotimaisen panimoteollisuuden takia? Asettamalla tämä raja, olisi turvattu se, että suomalaiset oluet pärjäävät paremmin ulkomaisia vastaan. Niissä, kun on useasti tilavuusprosentti viisi, jonka takia ne matkaavat suoraan Alkon hyllyyn, eivätkä kauppoihin.

- En usko. Mä en ole missään asiakirjoissa tuollaista väitettä nähnyt. Ulkomailla on niin monen vahvuisia oluita. Jos ajatellaan esimerkiksi Englantia, niin siellä ale-tyyppiset oluet on siinä vähän alle neljän prosentin. Täytyy muistaa, että myös Norjassa tämä raja on 4,7 prosenttia ja Ruotsissakin se oli aiemmin.

Tilavuusprosentilla tarkoitetaan sitä, kuinka paljon juomamäärän tilavuudesta on puhdasta alkoholia. Jos prosentti on 40, tarkoittaa se, että litra sisältää 4 desilitraa puhdasta alkoholia.

Lähteet: YleX Etusivu