Hyppää pääsisältöön

Heti kaikki mulle -asenne lisännyt huolestuttavasti nuorten maksuhäiriömerkintöjä

Pakko ostaa verkkokaupasta uusi ihana talvitakki, vaikka puhelinlaskukin on vielä maksamatta?

Rahaa // Kuva: Sippo / YleX

Maksuhäiriörekisterissä oli viime vuoden lopussa lähes 350 000 suomalaista ja merkinnät ovat lisääntyneet erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa. YleX Etusivu soitti luottotietoyhtiö Asiakastiedon liiketoiminnanjohtaja Heikki Koivulalle ja selvitti, mistä maksuhäiriömerkintöjen kasvu johtuu ja mistä laskuista niitä useimmiten tulee.

- Viime vuonna suurin kasvu tuli puhelinlaskuista, luottokorteista ja verkko-ostoksien maksamattomista laskuista. Pikavipeilläkin on vaikutuksensa maksuhäiriöiden kasvuun, mutta ne ovat pelkästään jäävuorenhuippu tässä ongelmassa, Koivula kertoo.

Koivulan mukaan aktiivisessa iässä olevien, noin 20-30-vuotiaiden nuorten maksuhäiriömerkinnät ovat lisääntyneet huolestuttavasti. Viimeksi yhtä paljon maksuhäiriömerkintöjä oli 90-luvun laman jälkeen, mistä kasvu johtuu?

- Luottomuotoja on tullut enemmän, mutta myös asenneilmaston muutos on heijasteltavissa tästä. Se, että pitää saada heti minkä haluaa, Koivula uskoo.

Koivulan mukaan useimmiten puhutaan satojen eurojen maksamattomista laskuista. Maksuhäiriömerkintä ei kuitenkaan ole ikuinen. Puhtaan paperit voi saada aikaisintaan kahden vuoden kuluttua takaisinmaksun jälkeen.

- Luottotietolain mukaan perustallennusaika maksuhäiriölle on kolme vuotta. Mutta jos merkintöjä on vain yksi ja maksaa velan pois, aika lyhenee kahteen vuoteen. Jos taas tänä aikana tulee uusi maksuhäiriö, aika pitenee neljään vuoteen. Velka kannattaa siis maksaa pois ja pitää huoli siitä, ettei uutta maksuhäiriötä tule, Koivula muistuttaa.

Aikaisintaan kahden kuukauden päästä kulutusluotoissa voi tulla maksuhäiriömerkintä. Miten tilanne etenee siihen pisteeseen, että merkintä tulee?Kuuntele haastattelu alta!

Lähteet: YleX Etusivu, Yle Uutiset