Hyppää pääsisältöön

USA:n hallinto laski hinnan Kuolontähden rakentamiselle

Kuka sanoi, ettei kansalaisaktiivisuudesta ole hyötyä yhteiskunnalle? Yli 34 000 amerikkalaista allekirjoitti loppuvuodesta kansalaisadressin, jossa vaadittiin Yhdysvaltoja rahoittamaan ja rakentamaan Tähtien sota -elokuvista tuttu Kuolontähti vuoteen 2016 mennessä.

Adressissa todettiin, että puolustusmäärärahojen keskittäminen avaruudessa toimivaan asejärjestelmään vahvistaisi kansallista puolustusta ja loisi amerikkalaisille insinööreille ja rakennusmiehille uusia työpaikkoja.

Vaikka vetoomus tuntuu tietenkin naurettavalta, vastasi presidentti Barack Obaman hallinto siihen äskettäin asiaankuuluvalla tarkkuudella ja kieli sopivasti poskella. Näin selvisi muun muassa se, miten paljon aikuisten oikeasti maksaisi rakentaa Imperiumin käsissä pahan maineen saanut Kuolontähti. Vastaus on 850 000 000 000 000 000 dollaria. Kyllä, luvussa on 16 nollaa, eli kahdeksansataaviisikymmentätuhatta biljoonaa dollaria.  

Valkoisen talon mukaan Kuolontähden rakentaminen toisi amerikkalaisille osaajille töitä, mutta sen rakentaminen olisi muutoin melko kehno ajatus.

- Hallinto ei kannata planeettojen räjäyttämistä, tiivistää Valkoisen talon tiede- ja avaruusosaston johtaja Paul Shawcross virallisessa vastauksessa.

- Miksi kuluttaisimme loputtomasti veronmaksajien rahoja Kuolontähteen, jossa on yhden miehen avaruusaluksella hyödynnettävä perustavaa laatua oleva vika, hän kysyy viitaten tietenkin vuonna 1977  ilmestyneen ensimmäisen Tähtien sodan loppukohtaukseen.

Kuolontähden rakentaminen ei olisi erityisen myönteistä hurjasta velkataakasta kärsivän USA:n taloudelle, ja onhan avaruudessa jo nyt avaruusasema ISS. Siellä asuu parhaillaankin kuusi astronauttia korjaamassa mm. roskamurskaimia, Shawcross totesi tehden jälleen elokuvaviittauksen.

- Vaikka Yhdysvalloilla ei ole laitetta, joka pystyisi kulkemaan Kesselin reitin alle 12 parsekissa, meillä on kaksi avaruusalusta, jotka ovat siirtymässä aurinkokunnan ulkopuolelle, tiedeosaston johtaja huomauttaa taatusti leveästi virnistäen.

- Meillä ei ole Kuolemantähteä, mutta meillä on leijuvia robotteja avaruusasemalla, presidentti joka  osaa käyttää valomiekkaa sekä DARPA-projekti, jonka kautta tuetaan Luken käden, leijuvien robottien ja nelijalkaisten kävelijöiden rakentamista.

Ehkä emme olekaan niin kaukana Tähtien sodan maailmasta kuin luulisi.

Kommentit
 • "On tehty paljon hyviä lääkkeitä hiirille" – Lääkkeiden kehitys on monivaiheista eikä aina riskejä vailla

  Suomessa lääkkeiden sääntely on kuitenkin maailman huippua.

  Koronalääkkeen etsintä on johtanut osittain hätiköityihin päätöksiin. Kun uutta lääkettä testataan, ei kaikkia haittavaikutuksia voi ennalta aavistaa. Suomessa lääkkeiden sääntely on onneksi kuitenkin maailman huippua. Silti esimerkiksi tutun parasetamolin vaikutusmekanismia ei tarkasti tunneta, vaikka sitä on käytetty kipulääkkeenä yli sata vuotta.

 • Avaruuslentojen erikoismies Elon Musk ja hänen lentävät rehusiilonsa

  Kuusi vastausta Elon Muskista ja hänen avaruusyhtiöstään.

  Miljardööri Elon Musk on huimilla visioillaan muuttanut avaruusalaa radikaalisti. Muskin avaruusyhtiön SpaceX:n lähitulevaisuus on hyvin kiinnostavaa aikaa jopa koko ihmiskunnan näkökulmasta: saammeko pikalinjan avaruuteen?

 • Kaasupallo herää unestaan – luvassa roihuja ja ryöpsähdyksiä taivaalla

  Auringossa alkaa taas tapahtua

  Parin vuoden ajan kestänyt rauhallisuus on nyt päättymässä: Auringon pinnalta on havaittu ensimmäiset merkit uuden aktiivisuusjakson alkamisesta. Pian Aurinko on todennäköisesti taas innokkaimmillaan, röyhäyttelee ulos avaruuteen suuria protuberansseja ja sen pintaa koristavat suuret pilkkuryhmät. Tuloksena saattaa olla sähköverkkoja sammuttavia avaruusmyrskyjä ja satelliitteja jumittavia hiukkashyökkäyksiä.