
Kananmunien kuluttajahinta on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Tilastokeskuksen kuluttajahintaideksin mukaan vuonna 2002 kilo munia maksoi runsaat kaksi euroa, nyt jo yli neljä euroa. Iso osa varsinkin luomumunien hinnannoususta on valunut kaupan keskusliikkeiden taskuun.
SOK:n valikoimajohtaja Ilkka Alarotu selittää hinnannousua uusilla EU-säädöksillä.
- Häkkikanalat kiellettiin, ja sitä kautta syntyi investointikuluja ja tuotantokuluja tuottajille, jotka näkyvät hinnoissa.
Vanhanmalliset häkkikanalat kiellettiin viime vuoden alusta. Käytännössä kanoja kuitenkin edelleen pidetään häkeissä, nyt niitä vain kutsutaan virikehäkeiksi. Kun vanhanmalliset häkkikanalat kiellettiin, osa pientuottajista lopetti toimintansa kokonaan, ja munantuotanto väheni. Viime pääsiäisen alla kananmunat uhkasivat loppua kaupoista kokonaan. MTK:n mukaan tuottajien saamaa hintaa munapula ei nostanut.
Myös kananmunien tuonti kaksinkertaistui viime vuonna. Virosta, Liettuasta ja Puolasta tuotuja munia ei näy kaupan hyllyllä. Salmonellakontrollin takia raakana tuodut munat pitää kuumentaa. Tällaiset munat myydään teollisuudelle ja suurtalouksille, eli ravintoloihin ja laitoskeittiöihin.
Kananmunat ovat myydyin luomutuote
Noin kymmenesosa myytävistä munista on luomua. Kananmunat ovatkin myydyin luomutuote kaupoissa. Esimerkiksi kaikista S-ryhmän myymistä luomutuotteista munia on lähes 12 prosenttia.

Myös luomumunat ovat kallistuneet tämän vuoden aikana. Luomumunien kilohinnasta ei ole olemassa virallista tilastoa, mutta Tilastokeskuksen aineistosta on erotettavissa epävirallinen tilasto. Sen mukaan luomumunien kilohinta vaihtelee kahdeksan ja kymmenen euron välillä. Yleisin hinta on vajaat yhdeksän euroa.
- Kaikki millä kanoja syötetään, esimerkiksi rehu, luomurehua on vaikeampi saadam, sanoo luomumunia tuottava Janne Rautakannel Kuorttisen luomukanalasta Lappeenrannasta.
- On hankalampi saada kivennäisiä ja valkuaista luomuna. Ja ne maksaa koko ajan, vähintään kaks kertaa kuin mitä normaaliversio. Aina kun ne nousee, nousee munan hinta, aina kun dieselin hinta nousee, nousee munan hinta.
Rehun ja dieselin hinnanousu ei kuitenkaan kokonaan selitä luomumunien korkeaa hintaa. Kauppa ottaa aimo siivun kananmunien kuluttajahinnasta.
- Toisaalta sitten kaupalla on omat kulunsa, liittyen tähän logistiikkaan ja esille laittoon, joka tehdään käsin myymälässä, tarvitaan paljon käsipareja, paljon ihmisiä työllistetään tän asian ympärillä, ja niistä syntyy paljon kuluja, S-ryhmän Ilkka Alarotu muistuttaa.
Kaupan kate vaihtelee
Kananmunat ovat perustuote, jonka jatkojalostus ja esillepano eivät vaadi kovin suuria ponnistuksia.
- Sinänsä luomukananmuna on ihan samanlainen tuote kuin kaikki muutkin tuotteet, että laitetaan samalla tavalla esille, Alarotu sanoo.
Munilla on helppo tehdä voittoa. Tavallisten lattiakananmunien tuottajahinta on noin euro kaksikymmentä senttiä kilo. Pakkaamot ja kauppa ottavat siis välistä kolmisen euroa.
Luomumunien tuottajat saavat munistaan hieman parempaa hintaa, vajaat kolme euroa kilo. Pakkaamot ja kauppa puolestaan ottavat luomumunista lähes kuusi euroa kilo.

Kuluttaja- ja tuottajahinnan erotus luomumunissa on siis kaksinkertainen tavallisiin verrattuna. Alarodun mukaan mitään luomulisää ei silti ole.
- S-ryhmässä ei ainakaan ole mitään eroa luomumunan katteessa verrattuna tavalliseen munaan, me ollaan hyvin tarkkoja siitä.
Kaikki päivittäistavarakaupat eivät välttämättä toimi samoin. Luomumunat näyttävät olevan kalliimpia K-ryhmän kaupoissa. Ruokakeskosta ei löytynyt tähän juttuun haastateltavaa.
Kuluttajahinnan koostumus
S-ryhmän Ilkka Alarotu muistuttaa, että kuluttajahinta koostuu tuottajahinnasta, kaupan katteesta, sekä veroista ja pakkaamon osuudesta.
- Me sovimme ostohinnat munapakkaamojen kanssa, eli emme asioi suoraan tuottajien kanssa. Sitten siihen tulevat kaupan kulut päälle, ja siitä muodostuu kuluttajahinta, Alarotu selvittää.
- Tässä täytyy nyt muistaa, että kun puhutaan tuottajahinnoista, ne on verottomia hintoja. Eli siihen tulee verot päälle, tänä vuonna vähän enemmän kuin viime vuonna, ja pakkaamon kustannukset, kuljetuskustannukset on siinä välissä. Että suoraan ei voi sanoa, että kaupan kate on se tuottajahinnan ja kuluttajahinnan ero.
Ruoan arvonlisävero on nyt 13 prosenttia ja pakkaamon osuus on korkeintaan 30 senttiä kilohinnasta. Verot ja pakkaaminen selittävät siis korkeintaan puolitoista euroa luomumunien 8-10 euron kuluttajahinnasta.
Kauppa siis lisää tavallisten ja luomumunien hintaan saman prosentuaalisen katteen, mutta luomumunasta jää kaupalle enemmän euroja.
Alarotu muistuttaa, että luomumunia myydään vähemmän kuin tavallisia, joten niistä tulee munaa kohden kaupalle enemmän kustannuksia. S-ryhmä myy luomumunia jopa hieman pienemmällä prosentuaalisella katteella kuin tavallisia.
Bodareiden munarinki
Munien suurkuluttajia hinta kiinnostaa. Kehonrakennuksen Suomen mestari Mika Nyyssölä syö viidestä kymmeneen kananmunaa päivässä.
- Kananmunahan on äärimmäisen hyvä ravinnonlähde. Yhdessä munassa on seitsemän grammaa proteiinia, kovia rasvoja siinä on ainoastaan kaksi prosenttia, Nyyssölä kehuu.

Nyyssölän suosiman punttisalin Mayor`s Gymin asiakkaat ovatkin alkaneet tilata luomumunia suoraan tuottajilta. Yhteistyökumppaniksi löytyi Kuorttisen luomukanala.
Kimppatilaukset suoraan tuottajilta ovat kuluttajien vastaisku päivittäistavarakauppojen hinnankorotuksille. Mayor´s Gymin luomumunien kimppatilaukseen on tullut mukaan muitakin kuin bodareita. Kuntosalin kautta myytiin yhdessä päivässä yli kahdeksan ja puoli tuhatta kananmunaa.
Näin ostettujen luomumunien kilohinnaksi tulee vain nelisen euroa, mikä on puolet vähemmän kuin mitä munat maksavat kaupassa. Koko summa menee suoraan tuottajalle.
- Jos luomumunia ihmiset ostais enemmän niin se hintakin putoais. Mut jos niitä tilaa suoraan, niin saa vähän halvemmalla, kun ostaa isomman määrän, Mika Nyyssölä selittää.
Rehu vaikuttaa makuun

Monen mielestä luomumunat myös maistuvat paremmalta kuin tavalliset. Jos syö paljon munia niin alkaa miettiä sitä makua, nimittäin tulee aika nopeesti seinä vastaan munat ovat karmean makuisia. Munien outoa sivumakua on ihmetelty muun muassa Herkkusuun lautasella -blogissa. Blogistin havaintojen mukaan ainakin Rainbow-merkkiset vapaan kanan munat maistuvat edelleen kalalta.
Kuorttisen luomukanat saavat rehua, jonka tarkka resepti on salainen.
- Ruoka antaa kanalle sen energian, että se kasvattaa luustoa ja höyheniä ja itse kanaa. Sen jälkeen kun se on kasvattanut itsensä ja päässyt ylläpitotilaan, niin sen jälkeen alkaa kananmunanmuodostus. Niin siinä ruokinta on elintärkeä, että miltä se maistuu, minkälainen se kuori on, luomumunia tuottava Janne Rautakannel sanoo.
Riikka Kaihovaara, Kuningaskuluttaja, Yle Tutkiva asia