Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Nanopohjallinen päihitti akulliset lämpöpohjalliset

Suomen talvessa voi tarvita järeämpää kalustoa jalkoja lämmittämään kuin pelkät villasukat. Kolme kovaa pilkkijää testasivat, miten akku- tai paristokäyttöiset lämmitettävät pohjalliset ja nanotekninen lämpöpohjallinen pärjäävät tositoimissa.


Testatut lämpöpohjalliset olivat akkumalliset Hotronic ja Thermal Plus, pattereilla toimivat SW sekä Toasty Feet Aerogel nanotekniikkaan luottavat lämpöpohjalliset. Kaikki pohjalliset leikataan omaan kenkään sopiviksi, Aerogelissä oli erikseen naisten ja miesten koot.

Kontulan Kalaseuran Lea Manu, Martti Saavinen ja Vesa Virtanen testasivat pohjallisia parhaimmillaan noin kymmenen asteen pakkasessa.

Lämmönsäädössä oli eroja

Hotronic- ja Thermal Plus -akkujen lämmöntuottoa voi säätää ulkolämpötilan mukaan, mikä miellytti testaajia. Hotronicissa oli neljä lämpötasoa, Thermal Plus -pohjallisissa kolme. Lämmönsäätöpainikkeita oli myös helppo käyttää.

- Tämä Thermal Plussan aktiivihiilipohjallinen on hyvä siinä, että kun se lämmittää niin se samalla estää hikoilua, Vesa Virtanen sanoo.

Patterikäyttöisessä SW:ssä ei ollut lämmönsäätömahdollisuutta. Jos oli pidemmällä pilkkireissulla ja vielä kovassa pakkasessa, varaparistot oli otettava mukaan.

Myös Aerogel-pohjallinen oli tasalämpöinen. Vesan jalat pysyivät kuivina ja lämpiminä jopa tavallisen sukan kanssa, kun hän liikkui vaelluskengillä liki kymmenen asteen pakkasessa.

- Aerogel sai minulta testin parhaat pisteet käytännöllisyydellään ja mukavuudellaan. Se piti jalat kuivina ja lämpiminä.

Martti puolestaan ei ollut tyytyväinen Aerogelin lämmöntuottoon kahdeksan asteen pakkasella kumisaappaissa. Akkukäyttöiset lämmittävät hänen mielestään paremmin. Lean mielestä paikallaan seisoessa tuntui, että jalkapohjat alkoivat kostua Aerogel-pohjallisissa.

Tuotekehittelyä johtojen kiinnitykseen

Paristo- ja akkukäyttöisten lämmittävien pohjallisten haasteena on akku- tai paristokoteloiden sekä liitäntäjohtojen kiinnittäminen pois tieltä.

Thermal Plussan ja SW:n kapeat liitäntäjohdot lähtivät pohjallisen sivusta, mikä koettiin hyväksi. Näin johdot eivät painaneet jalkoja. Martti tosin tykästyi Hotronicin latteaan ja leveään johtoon, joka lähti kantapäästä.

Thermal Plussan pisin johto soveltui parhaiten saappaisiin. Lean suosikki SW sopi hyvin hänen lyhytvartisiin kenkiinsä. Hotronicissa oli lyhyin johto, joten testiin otettiin mukaan 120 senttinen jatkojohto. Sen avulla akun pystyi kiinnittämään vaikka vyötärölle. Mutta vyötärökiinnitys hankaloitti entisestään Hotronicin perusongelmaa: johto irtoaa liian herkästi akkuliittimestä.

Testaajat pitivät mieluummin akkuja lahkeiden päällä kuin alla. Vesa keksi laittaa Thermal Plussan liitäntäjohdon akkutaskun tarranauhan alle, mikä esti sitä roikkumasta vapaana.

Lealla oli ongelmia SW:n paristokotelon liian pienen kantopussin kanssa.

- Paristokotelo meinaa tippua ihan väkisin siitä. Pussi saisi olla vähän isompi, että läpän saisi kunnolla kiinni.

Lämpöä kyllä, käytännöllisyyttä ei

Pilkkijöillä oli ristiriitainen suhtautuminen lämmitettäviin pohjallisiin, toisaalta ne olivat hyviä ja suositeltavia, mutta itse he mieluummin jatkavat vanhoilla hyväksi koetuilla varusteillaan: villasukilla, villapohjallisilla ja pilkkikengillä.

- Suosittelen tuotetta sellaisille, jotka ovat paikallaan, madepilkkijöille, haukipilkkijöille ja erämiehille, laskettelijoille ja retkeilijöille, Vesa totesi.

Lea tosin oli halukas jatkamaan kokeilua SW:n pohjallisilla vielä kovemmilla pakkasilla.

Kaikki pohjalliset lämmittivät ja olivat miellyttäviä kengässä. Miinusta tuli käytännöllisyydestä, erityisesti johtojen kanssa pelaamista ei pidetty kovin käytännöllisenä. Pilkkijöiden yleismielipide oli, että lisälaitteita kaipaavat pohjalliset eivät ainakaan pilkille sovellu. Pilkkijä voi liikkua räväkästikin, jolloin kaikki ylimääräinen kuten akut ja niiden johdot ovat vain tiellä.

Myös akkujen lataaminen ja pattereiden hankkiminen teettäisi turhia lisätöitä pilkkikisaan valmistautuvalle. Testin voitti perinteinen, mutta Aerogel-eristeellä "terästetty" lämpöpohjallinen, joka ei muuta tarvinnut kuin kokoon leikkauksen.

- Pilkkimiehen kärsivällisyys ei riitä akkujen ja paristojen kanssa. Vaikka toisaalta kyllä jaksaa odottaa neljäkin tuntia, vaikkei nykyäkään saisi. Leluja ne laitteet vielä ovat, Martti Saavinen tiivisti kolmikon kokemukset.

Tuote Pisteet (1-5) Hinta
Aerogel 3,2 24,90 (Trekki.fi)
Thermal Plus 2,9 39,90 (Motonet)
Hotronic 2,8 150,00 (Varuste.net)
SW 2,7 9,90 (Tarjoustalo)

Pisteissä oli suuri hajonta, kun jokaisella oli eri suosikkinsa.

1. Toasty Feet Aerogel

Lämpöpohjalliset, joissa on nanotekninen eriste.

+ helppokäyttöinen
+ ei johtoja eikä akkuja
+ mukava
+ naisten ja miesten koot

- ei lämmitä niin hyvin kumisaappaassa pakkasella kuin akkukäyttöiset

2. Thermal Plus

LI-ion-akkumalli, jossa mukana akkutaskut ja tarranilkkakiinnitysnauhat.


+ lämmönsäätö
+ riittävän pitkä johto
+ infrapunahiilikuitu: käytettäessä ei tule kuumuuden tunnetta
+ tarrakiinnitysnauha

- johto

3. Hotronic Footwarmer

Ladattavilla NiMH-akuilla toimivat pohjalliset, joissa lämpövastus on päkiän alla. Akut kiinnitetään kenkiin klipsillä. Testiin otettiin mukaan lisävarusteena 120 sentin jatkojohto.

+ litteä johto
+ lämmönsäätö
+jatkojohto lisävarusteena
+ lisävarusteena tehokkaampi akku


- johto
- akun kiinnitys klipsillä pehmeään saappaaseen vaikeaa
- kiinnitysnauhat vain lisävarusteena
- liian lyhyt johto pidempivartiseen kenkään
- suositellaan latausta joka käyttökerran jälkeen
- käyttöön otossa paljon askarreltavaa: lämpövastuksen kiinnittäminen, tarrakankaiden kiinnittäminen johdon ja vastuksen päälle

4. SW 1000 Rz

Kolmella AA-paristolla lämmitettävät pohjalliset. Pakkauksessa on mukana paristokotelot ja niille kantopussi ja nilkkakiinnitysnauhat.

+ miellyttävät jalassa
+ sopii lyhytvartisiin kenkiin
+ hiilikuituun perustuva lämpöelementti
+ antibakteerinen


- johto
- paristot eivät sisälly pakkaukseen
- ei voi säätää lämpöä
- paristokotelon kantopussi liian napakka: vaikea saada kotelo pussiin, kun pussi on jalassa
- kiinnitysnauhan joutuu pujottamaan

Tiina Lappalainen, Kuningaskuluttaja, Yle Tutkiva asia

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.