Hyppää pääsisältöön

Hyvät veljet muurarit

vapaamuurarit
vapaamuurarit Kuva: Yle, Mot vapaamuurarit

Vapaamuurarien looseihin kuuluu Suomessa yli 7000 henkilöä, mutta heidän vaikutusvallastaan suomalaisessa yhteiskunnassa on vain vähän tietoa.

Vapaamuurareiden jäsenkunnassa on runsaasti poliittista, taloudellista ja yhteiskunnallista eliittiä, erityisesti rahoitusalan ja rakennusalan johtohahmoja. Eri puolilla Suomea kerrotaan tarinoita, joiden mukaan kaavoitus- ja rakennushankkeita järjestellään muurariveljien kesken.

Vapaamuurarit väittävät keskittyvänsä jäsentensä henkisen kehityksen ja hyväntekeväisyyden edistämiseen. He kieltävät muodostavansa salaseuroja, mutta eivät kerro julkisesti toiminnastaan ja rituaaleistaan. Vapaamuurariudessa on 33 askelta, joihin liittyy erilaisia henkisiä ja fyysisiä toimenpiteitä. Muurarien looseja on ympäri Suomea, ja jäsenten tulee osallistua kokouksiin säännöllisesti.

Muurarien toimintaan ei Suomessa ole puututtu, mutta eduskunnan oikeusasiamies on katsonut muurarijäsenyyden olevan niin merkittävä asia, että tuomioistumissa toimivien tuomareiden on tehtävä jäsenyydestä virallinen ja julkinen sidonnaisuusilmoitus.

Monet "urbaanit muurarilegendat" jäävät vaille vapaamuurarien näkökantoja, koska järjestö vetäytyy julkisuudesta ja kieltää jäseniltään - valan sitomana - asioista puhumisen.Vapaamuurarit kertovat olevansa tavallinen yhdistys, mutta sen jäsenluttelot ovat hyvin hankalasti saatavissa. Luettelot tulisi toimittaa mm. Kansalliskirjastoon, jonne Yleisradion MOT -toimitus teki virallisen tietopyynnön. Viikkokausien etsimisen jälkeen kirjasfosta löytyi vain kymmenen vuotta vanhoja painoksia, vaikka muurarien matrikkeli julkaistaan kahden vuoden välein, uusin vuonna 2011.

Haastateltavat

  • Jukka Paaso, yleissuunnitteluarkkitehti (eläkk.), Kauhava
  • Erkki Valtamäki, kaupunginvaltuutettu, toimittaja, Seinäjoki
  • Eero Kavasto, rovasti, Pori
  • Jüri Lina, elokuvaohjaaja, kirjailija, Tukholma
  • Pekka Haikkola, kansalaisaktivisti, Tampere

Linkit

Kommentit