Hyppää pääsisältöön

Lintujen pesintä ja muutto

Kolme joutsenta lentää taivaalla
Kolme joutsenta lentää taivaalla. Kuva: Raine Martikainen/Yle. Kolme joutsenta lentää taivaalla Kuva: Raine Martikainen/Yle. linnut,joutsenet,muuttolinnut

Lintulajien elinympäristöissä on suuria eroavaisuuksia. Kurki kokoaa pesäkekonsa suolle, kiiruna elää tuntureilla, kalalokki hakeutuu järville ja saaristoon. Monet lajit lähtevät talven lähestyessä etelämmäksi lämpimämmille alueille.

Muutto riippuu yksilöstä, kulloisestakin säätilasta, jopa vuodesta. Jotkin linnut selviävät täällä purevimmissakin pakkasissa.

Hanhia kevätmuutolla

Keväällä kannattaa tarkkailla lumen alta paljastuvia peltoaukeamia. Niiltä saattaa löytää muuttomatkalla levähtämään ja tankkaamaan jääneitä hanhia.

Erilaisia pesäpaikkoja

Linnuilla on usein hyvinkin lajityypillinen pesäpaikka ja pesä. Pesintäkauden alkaessa lauluaktiivisuus hiipuu, kun linnut rakentavat pesää.

Joskus lintujen pesäpaikat ovat aika hämmentäviä. Tikat kovertavat vuosittain uuden kolon, vanha joutaa vaikkapa liito-oravalle.

Miten linnut suunnistavat?

Ihmistä kautta aikojen hämmästyttänyt lintujen kyky suunnistaa voidaan jakaa kahteen ryhmään, synnynnäisiin ja opittuihin. Synnynnäisesti eli geneettisesti periytyy kyky suunnistaa maan magneettikenttien mukaan. Tämä onnistuu linnun päässä sijaitsevien magneettikiteiden avulla.

Lintujen suunnistuskyvyn kulmakivet

 • maan magneettikentät
 • näköaisti
 • kuuloaisti
 • hajuaisti
 • lajitovereilta opittu tieto

Magneettikenttiä linnut käyttävät myös näköaistin avulla suunnistettaessa. Linnut pystyvät havaitsemaan ns. polarisaatiokuviot, joiden perusteella auringon sijainti on helppo paikallistaa vaikkapa paksun pilviverhon läpi.

Näkökyky auttaa lintuja erottamaan myös erilaisia maamerkkejä ja taivaankappaleita. Niin sanottuja johtolinjoja voivat olla esimerkiksi rannikot, järvenselät ja niemenkärjet.

Infraääniä eli äärimmäisen matalia ääniä kuulevat mm. kyyhkyt. Tällöin esimerkiksi meren äänet voivat kuulua satojen kilometrien päähän ja toimia eräänlaisena maamerkkinä.

Kyyhkyllä on myös hyvä hajuaisti ja onkin arveltu sen hyödyntävän sitä suunnistaessa. Tutkijat eivät kuitenkaan ole yksimielisiä tästä teoriasta.

Emot tai lintuparven vanhat naaraat opastavat poikasille oikean muuttoreitin. Muuttoreitti saattaa kuitenkin muuttua sukupolvien mukaan vaikka muuttosuunta pysyisikin samana.

Perustuu ohjelmiin: Ekolokero ja Minna Pyykön maailma.

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

 • Juhlapäivät

  Juhlapäivät.

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin.

 • Avaruus

  Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

  Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

 • Luonnontieteet

  Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

 • Sää ja ilmasto

  Ilmaston ja sään havainnointi

  Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.