Hyppää pääsisältöön

Miestutkija: On paljon sinkkuja jotka eivät vain kohtaa

Viime aikoina on keskusteltu suomalaisten nuorten miesten ongelmista löytää itselleen puolisoa. YleX Etusivun Jukka ja Linda saivat vieraakseen miestutkija Arto Jokisen kommentoimaan aihetta.

Arto Jokinen Etusivun Lindan ja Jukan vieraana

Haastattelussa puhuttiin varsinkin nuorten miesten ongelmasta löytää puoliso. Turun Sanomissa kerrottiin, että Turussa on väkilukuun suhteutettuna enemmän sinkkuja kuin muualla maassa. Jutun otsikko oli ”Sinkut pakenevat maalta Turkuun” ja ala-otsikkona oli ”Tutkijan mukaan nirsot naiset aiheuttavat rakenteellisen ongelman”. Eli selitettiin, kuinka sinkut naiset ovat liian nirsoja ja siitä syystä suomalainen mies ei löydä kumppania.

- Tämä on sosiologi Henry Laasasen Naisten seksuaalinen valta -kirjasta ja hänen teoriastaan tämä kumpuaa. Siinähän on kyse naisten seksuaalisesta itsemääräämisoikeudesta, eli naisilla on oikeus valita puoliso tai seksikumppani ja sen näkeminen miehiin kohdistuvana sortona on minusta aika ongelmallista, kertoo miestutkija Arto Jokinen.

Laasasen kirjassa teoretisoidaan sitä, että miehet tarvitsisivat enemmän seksiä kuin naiset ja siitä syystä naisilla olisi parisuhdemarkkinoilla etulyöntiasema. Miestutkija Arto Jokisen mukaan pariutuminen tuntuu olevan sekä miesten että naisten ongelma.

- On paljon sinkkunaisia ja sinkkumiehiä, jotka eivät kohtaa.

Keskustelut naisten ”nirsoudesta” ovat olleet suosittuja muun muassa netin keskustelupalstoilla ja mediassa.

- Tässä ajassa ilmeisesti kaivataan sen tyyppistä puhetta, jossa tämä yhteiskunnallinen ja kulttuurillinen muutos palautettaisiin taaksepäin. Yhteiskunta on muuttunut ja osalle miehistä se ei tunnu olevan kovin iloinen asia, Arto Jokinen sanoo.

Jokisen on omasta mielestään vaikea määritellä kenen ”syy” on, että Suomesta löytyy paljon sinkkumiehiä.

- On paljon sinkkuja, jotka eivät löydä toisiaan. Luulisi, että tällä hetkellä erilaisten nettivälineiden ja muiden välityksellä niitä keinoja löytää toisia olisi entistä enemmän. Ehkä juurikin se, että keinoja on enemmän, tekee ihmisistä myös valikoivampia. Aina halutaan löytää uusia mahdollisuuksia, Jokinen aprikoi.

Lähteet: YleX Etusivu