Hyppää pääsisältöön

Talvisovat rokkaa Karjalan puolesta

Talvisovat on aunuksenkarjalainen etnorockyhtye Petroskoista Karjalan tasavallasta. Yhtye yrittää elvyttää karjalan kielen osaamista kotiseudullaan, missä venäläisyys on vanha uhka ja amerikkalaisuus painaa päälle. Arvo Tuomisen dokumentissa tutustutaan laajemminkin Karjalan historiaan ja nykyisyyteen.

Karjalankielisiä muusikkoja Venäjällä ei ole. Karjalan kieli onkin joillekin vain kurisioteetti; karjalaisuuden leimaa on haettu muutoin kuin kieltä puhumalla. Talvisovat-yhtyeen piirissä herättää kummastusta myös se, että jotkut suomalaisetkin muusikot esiintyvät karjalaisina, vaikka eivät osaa sanaakaan karjalan kieltä.

Venäjän Karjalassa on yli 700 000 asukasta. Heistä 10 % on karjalankielisiä, yli 2 % suomenkielisiä ja alle prosentti vepsäläisiä. Vähemmistökielien asema ei ole Venäjällä helppoa, ja asenne niitä kohtaan on venäläisten taholta torjuva. Esimerkiksi karjalan kieltä pidetään alakastin kielenä eikä alueen alkuperäisten asukkaiden kielenä kuten Talvisovat-yhtyeen Santtu Karhu toteaa. Alue on ollut historian aikana merkityksellinen monellakin tapaa tai kuten Santtu Karhu toteaa: "Karjalaiset ovat olleet riesana jo aikanaan Novgorodille ja myöhemmin itsenäistyneelle Suomelle.
/p>

Tietolaatikko

Talvisovat tarkoittaa talvivaatteita (vrt suomen sotisopa).


Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto