Hyppää pääsisältöön

Talvisovat rokkaa Karjalan puolesta

Talvisovat on aunuksenkarjalainen etnorockyhtye Petroskoista Karjalan tasavallasta. Yhtye yrittää elvyttää karjalan kielen osaamista kotiseudullaan, missä venäläisyys on vanha uhka ja amerikkalaisuus painaa päälle. Arvo Tuomisen dokumentissa tutustutaan laajemminkin Karjalan historiaan ja nykyisyyteen.

Karjalankielisiä muusikkoja Venäjällä ei ole. Karjalan kieli onkin joillekin vain kurisioteetti; karjalaisuuden leimaa on haettu muutoin kuin kieltä puhumalla. Talvisovat-yhtyeen piirissä herättää kummastusta myös se, että jotkut suomalaisetkin muusikot esiintyvät karjalaisina, vaikka eivät osaa sanaakaan karjalan kieltä.

Venäjän Karjalassa on yli 700 000 asukasta. Heistä 10 % on karjalankielisiä, yli 2 % suomenkielisiä ja alle prosentti vepsäläisiä. Vähemmistökielien asema ei ole Venäjällä helppoa, ja asenne niitä kohtaan on venäläisten taholta torjuva. Esimerkiksi karjalan kieltä pidetään alakastin kielenä eikä alueen alkuperäisten asukkaiden kielenä kuten Talvisovat-yhtyeen Santtu Karhu toteaa. Alue on ollut historian aikana merkityksellinen monellakin tapaa tai kuten Santtu Karhu toteaa: "Karjalaiset ovat olleet riesana jo aikanaan Novgorodille ja myöhemmin itsenäistyneelle Suomelle.
/p>

Tietolaatikko

Talvisovat tarkoittaa talvivaatteita (vrt suomen sotisopa).


Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto