Hyppää pääsisältöön

Sinuhe egyptiläinen taipui jopa baletiksi

Vuonna 1965 valmistuneessa Yleisradion tilausteoksessa Sinuhen tarina esitetään 20 minuutissa balettina.

Einar Englundin säveltämään ja Lauri Ikosen ohjaamaan tanssiteokseen on valikoitunut Mika Waltarin suurteoksesta neljä kohtausta, jotka kaikki sijoittuvat kirjan alkupuolelle. Keskiössä ovat Sinuhen kaksi ensimmäistä suurta rakkautta: tuhoisa rakkaus petollisen Neferneferneferin kanssa sekä rakastetun karmaisevaan kuolemaan päättyvä rakkaus uskollisen Minean kanssa.

Tanssijoina nähdään aikansa tähtitanssijoita: mm. Elsa Sylvestersson, Matti Tikkanen, Seppo Koski, Anneli Vuorenjuuri ja Seppo Mäntykoski. Koreografian on laatinut Elsa Sylvestersson. Studion lavastus on Ensio Suomisen käsialaa.

Baletin kokonaiskulku on lyhyesti seuraava. Ensimmäisessä kohtauksessa kuusi naispuolista ja kaksi miespuolista balettitanssijaa aloittavat hitaahkon tanssin. Horemheb ja Sinuhe saapuvat paikalle ja Horemheb tervehtii Neferneferneferiä. Horemheb yrittää esitellä Sinuhen divaanilla istuvalle Neferneferneferille, mutta tämän vartijat vievät Sinuhen pois.

Toinen kohtaus on julkaistu Elävässä arkistossa. Näemme, miten egyptiläinen patsas muuttuu Neferneferneferin kaljuksi pääksi ja sivukuvaksi. Sinuhe tanssii ja Nefernefernefer istuu divaanilla ja laittaa peruukin päähänsä. Nefernefernefer saa Sinuhelta sormuksen ja he ryhtyvät yhdessä tanssimaan. Lopuksi Nefernefernefer ajaa Sinuhen pois.

Kolmannessa kohtauksessa ollaan Minotauruksen temppelissä. Tulet palavat, Minea on polvistunut härän hahmon eteen. Minea tanssii yksin. Sinuhe saapuu Minean luo, Minea juoksee labyrintin käytävään.

Viimeisessä kohtauksessa Sinuhen orja Kaptah tanssii samassa temppelissä kuuden naisen kanssa. Sinuhe saapuu ja ajaa Kaptahin ja naiset pois. Naiset katsovat labyrintin käytävään, miehet kantavat Minean ruumiin kameran eteen. Baletti loppuu lähikuvaan Sinuhen silmistä.

Tekijänoikeussyistä Elävällä arkistolla ei ole mahdollisuutta esittää teosta kokonaisuudessaan.