Hyppää pääsisältöön

Sinuhe egyptiläinen taipui jopa baletiksi

Vuonna 1965 valmistuneessa Yleisradion tilausteoksessa Sinuhen tarina esitetään 20 minuutissa balettina.

Einar Englundin säveltämään ja Lauri Ikosen ohjaamaan tanssiteokseen on valikoitunut Mika Waltarin suurteoksesta neljä kohtausta, jotka kaikki sijoittuvat kirjan alkupuolelle. Keskiössä ovat Sinuhen kaksi ensimmäistä suurta rakkautta: tuhoisa rakkaus petollisen Neferneferneferin kanssa sekä rakastetun karmaisevaan kuolemaan päättyvä rakkaus uskollisen Minean kanssa.

Tanssijoina nähdään aikansa tähtitanssijoita: mm. Elsa Sylvestersson, Matti Tikkanen, Seppo Koski, Anneli Vuorenjuuri ja Seppo Mäntykoski. Koreografian on laatinut Elsa Sylvestersson. Studion lavastus on Ensio Suomisen käsialaa.

Baletin kokonaiskulku on lyhyesti seuraava. Ensimmäisessä kohtauksessa kuusi naispuolista ja kaksi miespuolista balettitanssijaa aloittavat hitaahkon tanssin. Horemheb ja Sinuhe saapuvat paikalle ja Horemheb tervehtii Neferneferneferiä. Horemheb yrittää esitellä Sinuhen divaanilla istuvalle Neferneferneferille, mutta tämän vartijat vievät Sinuhen pois.

Toinen kohtaus on julkaistu Elävässä arkistossa. Näemme, miten egyptiläinen patsas muuttuu Neferneferneferin kaljuksi pääksi ja sivukuvaksi. Sinuhe tanssii ja Nefernefernefer istuu divaanilla ja laittaa peruukin päähänsä. Nefernefernefer saa Sinuhelta sormuksen ja he ryhtyvät yhdessä tanssimaan. Lopuksi Nefernefernefer ajaa Sinuhen pois.

Kolmannessa kohtauksessa ollaan Minotauruksen temppelissä. Tulet palavat, Minea on polvistunut härän hahmon eteen. Minea tanssii yksin. Sinuhe saapuu Minean luo, Minea juoksee labyrintin käytävään.

Viimeisessä kohtauksessa Sinuhen orja Kaptah tanssii samassa temppelissä kuuden naisen kanssa. Sinuhe saapuu ja ajaa Kaptahin ja naiset pois. Naiset katsovat labyrintin käytävään, miehet kantavat Minean ruumiin kameran eteen. Baletti loppuu lähikuvaan Sinuhen silmistä.

Tekijänoikeussyistä Elävällä arkistolla ei ole mahdollisuutta esittää teosta kokonaisuudessaan.

Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto