Hyppää pääsisältöön

Ruotsalaisyliopistot kamppailevat: Opiskelijat eivät osaa äidinkieltään, eivätkä ymmärrä kysymyksiä

Ruotsalaisyliopistoissa on kohdattu erikoinen ongelma. Kasvava joukko opiskelijoista ei ymmärrä esimerkiksi tenttikirjoja ja -kysymyksiä.

Ruotsin lippu

Yle Uutiset kertoo, että ruotsalaiset yliopistot törmäävät yhä useammin opiskelijoihin, joille tuottaa suuria ongelmia käyttää omaa äidinkieltään. Kasvava joukko yliopisto-opiskelijoista ei ymmärrä kuulemaansa tai lukemaansa ruotsinkielistä tekstiä, kuten tenttikirjoja ja -kysymyksiä, ei osaa kunnolla kirjoittaa edes lyhyitä tekstejä ja on niin tottunut käyttämään minä-muotoa, ettei pysty kirjoittamaan asiatekstejä.

Syynä opiskelijoiden surkeaan ruotsintaitoon pidetään muun muassa huonoa opetusta peruskouluissa ja lukioissa, asiatekstien kirjoittamisen vähentymistä ja nuorten tottumista helppoon ja nopeaan tiedonhakuun internetissä.

- Olen korjannut tenttejä kymmenisen vuotta ja tilanne on mielestäni pahentunut koko ajan. Ongelmalle täytyy tehdä jotain, vaatii Linköpingin yliopistossa historiaa opettava Henrik Ågren.

Ågren ja joukko Uppsalan yliopistossa työskenteleviä nostivat ongelman esiin Upsala Nya Tidning -lehteen kirjoittamassaan artikkelissa.

- Olemme jo oppineet hyväksymään sen, ettei historiaa opiskelevilla ole historian perustietoja, mutta kun he eivät osaa kieltä, on aika soittaa hälytyskelloja, toteavat artikkelin kirjoittajat.

Lue lisää Yle Uutisten sivuilta.

Lähteet: Yle Uutiset