Hyppää pääsisältöön

Tässäkö vuoden Kovasikajuttu – Tavarataivas-dokumentti kansainväliseen esitykseen

Tänään Helsingin DocPoint-dokumenttifestivaaleilla ensi-iltansa saava kotimainen Tavarataivas on yksi festarien kysytyimmistä. Elokuvan ohjaaja kertoi sen myös saaneen kansainvälisen agentuurin ja tv-diilejäkin on sovittu.

Tavarataivas-dokumentti // Kuva: DocPoint

Päiväkirjamaisesti etenevä Tavarataivas-dokumentti Petri Luukkaisen vuodesta ilman tavarapaljoutta, on herättänyt kiinnostusta niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Elokuvan ensi-iltanäytös Lähiönuoret, tavara-ahdistus ja Ice-T kiinnostavat DocPointissamyytiin loppuun ja Luukkainen on ollut yksi tapahtuman kysytyimpiä ohjaajia tiedotusvälineissä.

Tuotantoyhtiössä työskentelevä Luukkainen kertoi idean tavarasta luopumiseen syntyneen ahdistuksesta tavaraan. Hän vei kaiken, mitä ei ollut pultattu kiinni 40-neliöiseen asuntoonsa, vuodeksi varastoon ja antoi itselleen luvan hakea yhden tavaran päivässä. Elintarvikkeita sai ostaa, samoin palveluja. Ihmiskoevuoden 2011 alussa mies ei ollut täysin saletti projektin onnistumisesta.

- Pyysin alalla olevia ystäviäni mukaan, mutta sillä ehdolla, että lopetetaan, jos homma menee päin honkia. Mulla oli se veto-oikeus, ettei kukaan saa suuttua jos pistänkin pillit pussiin, Luukkainen kertoo.

Myyntihommiin ulkomaille

Homma kuitenkin eteni, ja puolet materiaalista kuvattuaan Luukkainen sai ystävineen dokumenttiin mukaan Suomen Elokuvasäätiön, Ylen ja Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskuksen Avekin. Elokuvasäätiö lähetti porukan myyntihommiin ulkomaille kuvausten päätyttyä.

- Meillä on nyt kansainvälinen myyntiagentuuri ja maalis-huhtikuussa on kansainvälinen ensi-ilta elokuvafestareilla, todennäköisesti joko Torontossa, New Yorkissa tai Sveitsissä. Tv-diilejä on myös tehty. Kyllähän se suosio yllättää, mutta enemmänkin tavoitteeni oli elämänmuutos ja vain kuvata se mun vuoden matka.

Luukkainen huomasi nopeasti idean saatuaan aiheen kiinnostavan laajemminkin.

- Huomasin, kun keskustelin kavereiden kanssa ja rupesin tulemaan julki tämän homman kanssa, että tässä on selkeästi jotain tässä ajassa olevaa. Nämä kysymykset puhuttelevat monelta eri kantilta. Jotkut saattavat kokea tavara-ahdistuksen, toisen sen ekologisen kulman, joku kuluttamisen ja toiset sen identiteetin hakemisen tavaroista. Joku siinä, mikä muhun kolahti, nähtävästi kolahti muihinkin, Luukkainen päättää.

Tavarataivas sai DocPointissa lisänäytöksen suuren kysynnän vuoksi sunnuntaille. Elokuva esitetään myös tänään keskiviikkona ja perjantaina. Lisätietoa täällä! Tavarataivas tulee myöhemmin myös teatterilevitykseen Suomessa. Pertti Kurikan Nimipäivät -punkyhtyeestä kertova Kovasikajuttu oli vuoden 2012 kansainvälisesti menestyneimpiä kotimaisia dokumentteja.

Lähteet: YleX