Hyppää pääsisältöön

Uusi rinta korjausleikkauksellaRintasyöpäleikkauksen jälkeen naisen vartalo muuttuu. Rinnan puuttuminen tai leikatun rinnan koon ja muodon epäsuhtaisuus voi jatkuvasti muistuttaa sairastetusta rintasyövästä, haitata pukeutumista ja sosiaalista elämää.


Menetettyä rinnan muotoa voidaan kuitenkin palauttaa erilaisten korjausleikkausten tai rinnan sisään tai liiveihin asennettavien proteesien avulla. Perniöläisen Paula Haakasen toiveena oli saada takaisin mahdollisimman luonnollinen rinta syöpäleikkauksen jälkeen. Hänelle uusi rinta rakennettiin alavatsan ihosta ja ihonalaisrasvasta.


Paulalle tehtiin rintasyöpäleikkaus runsas kaksi vuotta sitten, syksyllä 2010. Ensin suoritettiin rintaa säästävä leikkaus, mutta kontrollin yhteydessä päädyttiin jo kuukauden päästä leikkaamaan lisää. Leikkauksessa poistettiin oikea rinta kokonaan ja samalla leikkauskerralla pienennettiin myös vasenta rintaa, se oli tarpeen myöhempää rinnankorjausleikkausta silmällä pitäen.


– Pienennysleikkaus tehtiin samassa yhteydessä kun syöpäleikkaus toisella puolella. Siinä olivat plastiikkakirurgi ja syöpäkirurgi samaan aikaan töissä, Paula muistelee.


– Alunperinkin ajattelin, että heti kun mahdollista menen tähän korjausleikkaukseen. Ehkä siten tuntee itsensä ehjäksi, kuitenkin.

Alavatsasta muokattiin rinta

Kun kaksi vuotta oli kulunut ensimmäisestä syöpäleikkauksesta sekä sitä seuranneista syöpähoidoista, ryhdyttiin korjausleikkaukseen. Vaihtoehtoja esitellessään plastiikkakirurgi ehdotti, että uusi rinta rakennettaisiin Paulan alavatsasta. Paula muistuttaa, että verrattuna varsinaiseen rintasyöpäleikkaukseen tällainen rinnankorjausleikkaus on varsin vaativa.

Yle Akuutti– Se on hurjan iso leikkaus. Vatsalta otetaan kieleke eli koko alavatsa on ihan puolelta toiselle auki ja napa on siirretty. Ihonalasta kudosta on otettu tähän rinnan paikalle ja se on kielekkeenä siirretty. Siinä on verisuonikirurgiaa ja kaikkea, ja sairaalassa ollessa seurattiin virtauksia ja lämpöä. On aika suuri riski ensimmäisten päivien aikana, lähteekö se toimimaan, Paula kuvailee.


Rinnan puuttuminen aiheutti toispuoleisuuden tunteen, ja alkuaikoina käytössä olleen liiviproteesin Paula koki hankalana. Myöskään rinnan sisään asennettava silikoni-implantti ei houkutellut.


– Niitähän joudutaan joka tapauksessa myöhemmin korjaamaan. Toivon, että tämä on nyt se viimeinen leikkaus, Paula laittaa pisteen hoidoille.

Toipuminen vaatii hermoja

Paula on toipunut kuukausi sitten tehdystä rinnankorjausleikkauksesta hyvin, vaikka ensimmäisinä viikkoina jo sängystä ylösnouseminen oli haastavaa. Hän sanoo olevansa maalaisjärkinen ihminen, siksi rinnan menetys ei tuntunut ylipääsemättömältä peikolta. Sen sijaan sairausloman toimettomuus harmitti Paulaa.


– Tietenkin välillä on ollut vaikeaa. Kaikkein vaikeinta on ollut, kun ei saa tehtyä mitään. Pitää ottaa apua kun käy kaupassa, koska ei saa kantaa kauppakassia. Äitini kävi siivoamassa, tietysti nokipoika tuli juuri silloin, niin oli pakko vähän siivota.

Peilikuva muuttui

Paula on totutellut uuteen peilikuvaansa. Parissa vuodessa rintaliivien E-kuppikoko on vaihtunut B-kupiksi.

Yle Akuutti– Välillä havahtuu siihen, että ennen ne rinnat olivat tässä isona. Olen kuitenkin ihan sinut kroppani kanssa. Enemmän sinut nyt, kun korjausleikkaus on tehty, kyllä sillä yllättävän suuri vaikutus kuitenkin on, vakuuttaa Paula.


Kehon toispuoleisuuden tunne on enää muisto. Aamulla on helppo herätä ja pukea rintaliivit normaalisti päälle.


– Jos ei ole sitä toista rintaa, pitää miettiä laitanko tänään proteesin vai teenkö kotona töitä, ettei tarvitse sitä laittaa. Ilman proteesia lähdin helposti kesällä teepaita päällä kauppaan ja vasta sitten mietin, että ehkä olisi pitänyt ne liivit pistää päälle. Että ei heti näe, että tuolla on ollut syöpä, Paula painottaa.


– Ei käynyt niin, että tuli tiimalasivartalo, kun tehtiin kauneusleikkaus ja otettiin ihrat vatsasta. Vatsanseutu on muuttunut ylempää, se vaatii vähän totuttelua.

Paluu normaaliin

Tietoa leikkauksista Paula sai pääasiassa lääkäriltä ja rintasyövän yhteydessä saaduista opaskirjasista, netistä hän ei lähtenyt lainkaan onkimaan tietoa. Kotiväen kanssa on aina voinut puhua ja purkaa sydäntään, tunnollisin kuuntelija on ollut perheen kissa.


Seuraava kontrollikäynti Paulalla on huhtikuussa, nännialue muotoillaan myöhemmin päiväkirurgisesti. Vuoden verran kestää ennen kuin leikattu rinta on hakenut lopullisen muotonsa. Se, palautuuko korjattuun rintaan tunto, on vielä arvoitus.


Sairausloman jälkeen Paula Haakanen on juuri palannut perushoitajan työhönsä Perniön terveyskeskuksen vuodeosastolle. Työ terveydenhoitoalalla auttoi osaltaan suhtautumaan myös omaan sairauteen. Miltä työ nyt maistuu?


– Ihanalta! Tosi ihanalta. Ja niin paljon positiivista palautetta on tullut porukalta. Kyllä tämä tekee pääkopalle hyvää, huudahtaa Paula.


Toimittaja: LEA FROLOFF

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 12.1.2016