Hyppää pääsisältöön

Komediassa toimivat tunnistettavat heikkoudet ja pieruhuumori

Hyvin tehty huumori on ajatonta, mutta ohjelmien leikkaus on viime vuosina nopeutunut. Huumorikäsikirjoittaja Petja Peltomaa sekä muun muassa Putous-sketsiohjelmaa käsikirjoittanut Petteri Summanen keskustelivat huumorista Aamu TV:n haastattelussa.

Petri ja Petja // Kuva: Yle Areena

Huumorikäsikirjoittajat Petja Peltomaa ja Petteri Summanen suostuivat kertomaan varmat reseptit jutuille, jotka naurattavat.

- Uskon, että tunnistettavista heikkouksista lähtevät asiat naurattavat yleisöä loputtomiin, silloin kun voi nauraa asioille, joille ei itse tilanteessa uskalla nauraa, sanoo muun muassa Kimmo-sarjaa kirjoittanut Petja Peltomaa.

Peltomaan mukaan pieruhuumori huvittaa aina.

- Esimerkiksi perinteinen pieruhuumori ei taida lakata koskaan naurattamasta, se toimii aina, koska se hävettää meitä.

Petteri Summasen mukaan, se mille ihmiset nauravat muuttuu hitaasti tai ei ollenkaan.

- Jos katsotaan mustavalkoista komediaa, kuten Charlie Chaplinin tai Buster Keatonin juttuja, niin ne ovat aivan loistavia. Niissä on jotain oivallista ja syvää, ihmisestä ja inhimillisyydestä sekä ristiriidoista ja konflikteista kertovaa, Summanen sanoo.

Summanen sanoo, että Putousta käsikirjoittaessaan hän etsi aiheita kaikkialta.

- Juttuja metsästi jatkuvasti. Ole se sitten aamun lehti, uutislähetys tai kävelylenkki. Kaikki on sitä aikaa, että pyrkii löytämään henkilöitä tai tapahtumia, mistä saa irti komediaa.

Peltomaa arvioi, että suurin muutos viime aikoina on ollut ohjelmien rytmin nopeutuminen, vaikka hauskuus perustuu samoihin tukipilareihin kuin ennenkin. Hän kirjoittaa parhaillaan Ylelle Kerran viikossa -komediasarjaa, joka alkaa 7. helmikuuta.

- Teemme suorana lähetyksenä ulos menevän sitcomin yleisön edessä. Jännitämme tekstin lisäksi sitä, mitä suorassa lähetyksessä tapahtuu.

Lähteet: Yle Uutiset, Aamu TV