Suurella osalla matkapuhelinten käyttäjistä on väärän kokoinen puhepaketti liittymässään. Esimerkiksi 40 prosenttia puhepakettien omistajista maksaa tyhjästä, siis puheajasta, jota he eivät käytä. Lisäksi puhelinlaskua paisuttavat lisämaksulliset yritysnumerot, jotka ovat yleistyneet.
Noin 60 prosentilla puhelimen käyttäjistä on väärän kokoinen puhepaketti liittymässään. Asia selvisi mobiililaskutuksen analysointiin erikoistuneen Alekstra-yhtiön Kuningaskuluttajalle tekemästä selvityksestä.

Alekstra analysoi noin 7 000 puhelinlaskua Soneran ja DNA:n liittymistä. Selvityksen mukaan noin 40 prosentilla käyttäjistä oli liian suuri puhe- tai puhe/tekstaripaketti. He siis maksavat puheajasta, jota eivät käyttäneet.
- Näillä käyttäjillä jäää keskimäärin yli puolet puheluajasta käyttämättä, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Jani Puroranta.
- Siitä muodostuu vuodessa lähes sadan euron ylimääräinen kustannus.
Liian pieni paketti tarpeisiinsa nähden oli 22 prosentilla tutkituista. Sopiva paketti omaa käyttöä varten oli 38 prosentilla.
Alekstran tietokannoissa on tuhansia puhelinlaskuja kuluttajilta, jotka ovat ladanneet älypuhelimiinsa yhtiön Ratemizer-sovelluksen. Sovelluksen avulla voi selvittää kuinka sopiva oma puhepaketti on.
Maksullisia yritysnumeroita ei paketteihin saa
Puhelinlaskua paisuttavat myös yleistyneet lisämaksulliset yritysnumerot, jotka eivät kuulu puhepaketteihin. Kuluttajalle näihin yritysnumeroihin soittaminen maksaa normaalin matkapuhelumaksun lisäksi noin 10 sentistä jopa reippaasti yli 20 senttiin per minuutti. Mitä pidempi puhelu, sen kalliimpaa. Myös jonottaminen maksaa.
Tällaisia maksullisia numeroita on ollut jopa valtion virastoilla, esimerkiksi työvoimatoimistoilla ja oikeusministeriöllä. Eduskunnan oikeusasiamiehen huomautusten jälkeen valtionhallinnossa on kuitenkin jo siirrytty lisämaksuttomiin yritysnumeroihin.
- Yritysnumerot eivät kuulu kuluttajien puhepaketteihin siksi, että emme voi automaattisesti tietää niiden hintoja, sanoo viestintäjohtaja Tatu Tuominen Sonerasta.
Yritysnumerot on määritelty operaattorien keskinäisessä liikenteessä ns. kiinteän verkon numeroiksi. Eli kun kansalainen soittaa Elisan liittymällä Soneran ylläpitämään yritysnumeroon, Elisa joutuu maksamaan puhelusta Soneralle. Välissä voi olla muitakin operaattoreita.
- Puhepaketeissa puheluiden hinta voi olla alle yhden eurosentin. Jos maksetaan yhdysliikennehintaa toistakymmentä senttiä toisen operaattorin ylläpitämään yritysnumeroon soitettaessa, niin sehän on taloudellisesti mahdoton yhtälö, sanoo liittymäliiketoimintajohtaja Henri Korpi Elisasta.
Kuka saa rahat?
Lisämaksullisista yritysnumeroista hyötyvät yritykset ja operaattorit.Joissain tapauksissa yritys saa maksullisen numeron käyttöönoton yhteydessä esimerkiksi sisäiset puhelut ilmaiseksi.
- Joissain tapauksissa näin voi olla, Elisan Korpi myöntää.
- Monesti sopimukset ovat kokonaisuuksia, isompien yritysten ja julkisyhteisöjen kanssa saatetaan sopia siitä, että he ottavat käyttöönsä yritysnumeron ja samassa yhteydessä ottavat henkilökunnalle liittymät. Ne ovat aina kokonaisratkaisu.
Operaattorit taas saavat siivunsa jokaisesta numeroon soitetusta puhelusta. Kuluttajat vain maksavat.
Jos valtiohallinto on jo saanut operaattoreilta teknisen ratkaisun, jossa yritysnumeroista ei mene soittajalta lisämaksua, niin samanlainen ratkaisu varmasti olisi saatavilla myös yksityiselle puolelle. Lisämaksuton asiakaspalvelunumero voisi olla yritykselle kilpailuvaltti. Mutta miten yritysnumerot saisi vielä puhepaketteihin?
- Kun siellä on se korkea yhdysliikennemaksu välissä, niin niitä ei vaan pysty millään sisällyttämään paketteihin ilman, että ottaa merkittäviä riskejä suurista taloudellista tappioista, niittaa Elisan Henri Korpi.
Operaattorit ovat siis haluttomia muuttamaan omaa rahasampoaan.
Ajaako aika puhepakettien ohi?
Alekstra-yhtiön toimitusjohtaja Jani Puroranta uskoo, että ennen pitkään puhepakettien aika on kokonaan ohi, kun puhelut ja tekstiviestit kulkevat entistä enemmän datana. Eli käytännössä puhelimen dataliittymän kautta. Tällöin ei puhepakettia tarvita.
- Tulevaisuus näyttää operaattoreiden kannalta kurjalta siinä mielessä, että ennen pitkään kaikesta tulee dataa, Puroranta ennustaa.
- On jo nähty pitkään mitä maailmalla on tapahtunut. Skype on vallannut alaa ja ylipäätään niin sanotut voip-puhelut, eli internetin kautta tapahtuvat puhelut ovat vieneet operaattoreilta ansaintamahdollisuutta.
Sama kehitys on tapahtumassa tekstiviesteissä. Uudet pikaviestipalvelut kuten Whats App syövät perinteistä tekstiviestimarkkinaa. Myös nopeampien 4G verkkojen tuleminen vauhdittaa sitä, että puhelut ja tekstarit siirtyvät puhepaketista dataliittymiin.
Puroranta ei povaa pitkää tulevaisuutta puhepaketeille.
- Varmaan täällä Suomessa on vielä seuraavat 2-5 vuotta olemassa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa tällä hetkellä myydään uusia liittymiä, niin kyllä ne pääasiassa ovat niitä unlimited-tyyppiä. Eli saa puhua ja tekstata rajattoman määrän siihen kuukaudessa sisältyen liittymään ja vain se data on hinnoiteltu erikseen.
Esimerkiksi Britanniassa esimerkkejä on jo. Myös TeliaSoneran toimitusjohtaja Lars Nyberg on puhunut samankaltaisista suunnitelmista.
Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.