Hyppää pääsisältöön

Kovaa peliä liike-elämässä

Yksityisetsivä Heikki Voor-Voortia syytetään epäasiallisista perintätoimista.
Yksityisetsivä Heikki Voor-Voortia syytetään epäasiallisista perintätoimista. Yksityisetsivä Heikki Voor-Voortia syytetään epäasiallisista perintätoimista. Kuva: Yle, Mot heikki voor-voort

Liike-elämän pelisäännöt ovat koventuneet myös Suomessa. Kuka tahansa yrittäjä saattaa joutua kiristyksen kohteeksi, jos hän toimii harmaalla alueella tai valitsee väärät liikekumppanit. Kun bisnekset eivät suju, unohtuvat ensimmäisenä herrasmiessäännöt. Korvauksia haetaan keinolla millä hyvänsä siltä, jolla rahaa on.

MOT:n raportti Kovaa peliä liike-elämässä kertoo muun muassa hyvinkääläisen autoalan yrittäjän kiristyskurimuksesta, jossa rahaa paloi pitkälti yli 100 000 euroa. Käräjäoikeus langetti kovia tuomioita, ja nyt kiristysvyyhteä käsitellään hovioikeudessa.

Keskusrikospoliisin mukaan kiristysten uhrit ovat poliisiin yhteydessä viikoittain, mutta useimmissa tapauksissa uhrit eivät uskalla tehdä rikosilmoitusta edes vaarallisiksi muuttuneista perintätoimista.

Kiristysrikollisuus Suomessa on nopeassa kasvussa: tavanomaisia kiristyksiä tuli poliisin tietoon viime vuonna yli 450, kaksi kertaa enemmän kuin vuotta aiemmin. Törkeitä kiristyksiä paljastuu 40 tapausta per vuosi.

Haastateltavat

  • Mika Arolainen, yrittäjä, Hyvinkää
  • Oiva Mickelsson, yrittäjä, Hyvinkää
  • Ari Karvonen, rikostarkastaja, KRP