Hyppää pääsisältöön

Uutisvuodon tekijä: Pieruhuumorin kierre on joskus pakollinen paha

Tänään tulee 500 ohjelmaa täyteen. Käsikirjoittaja haluaisi tehdä vappuohjelman, johon on koostettu härskeimmät pois jätetyt jutut. Ohjelma on usein liian kiltti.

Uutisvuoto

Uutisvuoto pyöräytetään tänään 500. kertaa Yle TV1:ssä. Ohjelmaa käsikirjoittava Santtu Luoto on kertonut Yle Puheen pitkässä haastattelussa huumoriohjelman taustoista. Luoto on ollut mukana Uutisvuodossa ensimmäiset kahdeksan vuotta. Tauon jälkeen hän on jälleen palannut osaksi käsikirjoitustiimiä ja ideoi muun muassa kilpailun tehtäviä.

Santtu Luoto sanoo, että ohjelmaa nauhoitetaan tunnin verran ja puolet materiaalista jää leikkauspöydälle. Lopullinen ohjelmahan on kestoltaan 28 minuuttia. Pois leikataan jopa kokonaisia tehtäviä. Tylsyys ei ole ainoa syy poistamiseen.

- Kaikkein härskeimmät leikataan valitettavasti joskus pois ja me ollaan leikitelty ajatuksella, jonka tässä paljastan nyt Yleisradiollekin: me haluaisimme joskus tehdä tällainen niin sanottu vappuohjelma.

Siihen koottaisiin käsikirjoittajan mukaan kaikkein levottomimmat navan alle menevät jutut. Miksi huumori menee niin helposti alapää- ja pieruhuumorin puolelle? Luoto kertoo, etteivät Stan Saanila ja Jari Tervo päätä etukäteen, että nyt on pissa- ja kakkahuumorin päivä, kuvauksiin tullessaan.

- Siihen aika selkeä psykologinen syy. Joskus kapteeneille tulee se fiilis, että studioyleisö on vähän uninen, eikä lähde mukaan. He kuitenkin ottavat yleisöltä sen fiiliksen ja koittavat ikään kuin ratsastaa yleisön antamalla aallolla. Mistä sen naurun suomalaiselta yleisöltä sitten saa?

- Silloin mennään pieruosastolle ja mä ymmärrän, että he esiintyvinä ihmisinä hakevat sitä kautta oikean fiiliksen. Mutta sinne kun lähtee, niin sieltä on vaikea tulla sisällöllisesti takaisin.

Uutisvuoto on usein liian kiltti

Suomalaisesssa viihteessä ei ole paljon hyvää poliittista satiiria. Käsikirjoittaja myöntää, ettei edes Uutisvuoto onnistu tässä täysin.

- Mä olen ensimmäisenä valmis myöntämään, että Uutisvuoto on hyvin usein pikkuisen liian kiltti ja sisäsiisti. Mun mielestä Uutisvuodon pitäisi olla raffimpi, esimerkiksi brittityyliin. Suomalaiset keskiverto-loukkaantujat saisivat varmaan sydänkohtauksen kerran viikossa siitä, miten Englannissa on tapana käsitellä poliitikkoja ja ilmiöitä.

Kaikesta huolimatta Luodolla on luottoa Suomen kansaan. Me voimme oppia satiirin sietoa.

- Me ollaan aika kiltti kansakunta. Mun mielestä politiikan suhteen satiirissa ja ironiassa on kyse siitä, että ihmisten pitäisi kasvaa alamaisista kansalaisiksi. Yksi keino tähän on se, että ei usko kaikkea, mitä poliitikot syöttävät. Jos ne kaikki olisivat oikeasti ihmisten puolella, asiat olisivat hyvin.

Tuleeko vierailta pyyntöjä, kumman pariksi ohjelmassa haluaa? Miten niihin suhtaudutaan? Miksi M.A. Numminen kieltäytyi ohjelmasta? Kuuntele alta.

Lähteet: Yle Puhe