Hyppää pääsisältöön

Hevonen kesälomalla

Pohjoissavolaisten varsaoriiden kesäloma alkoi kymmenen päivää myöhässä vuonna 1965. Varsojen jännitys purkautui kiukutteluna, kun laivuri Kalle Jalanne lastasi yli kahtakymmentä hevosta Lokki-laivaan

Mikko Anttikosken dokumentti seuraa läheisesti hevosten kesää yhteislaitumella. Yhteislaitumella varsat kasvattavat toisiaan ja syksyllä kotiin seilaakin nuori ori.

Saaressa eivät nuoret oriit selviä ilman naarmuja. Leikki on kovaa ja vahvimman asemasta käydään jatkuvaa taistelua. Hevosten lisäksi Rahvon saaressa on vain Pentti Puustinen, joka tuntee jokaisen hevosen tavat ja luonteen.

”Tässä virkaa tekevälle johtajalle palloo”, lohduttaa Puustinen lauman johtajuuden menettänyttä oria

Villeilevät varsat aiheuttavat hankaluuksia myös kuljetuksessa. Lokki-laivaan on joskus ahdettu jopa kolmekymmentä hevosta ja ”silloin onkin monesti heilunut laiva”, muistelevat Jalanne ja matkaa johtava Eino Korhonen.

Dokumenttia kuljettaa eteenpäin savolaismiesten kertomukset yhteislaitumesta ja matkoista sinne. Etäisen kohtelias kertojakin intoutuu välillä maalailemaan jännittävästi: ”Yhteislaidun on kuin sotaväki pojille. Siellä varsat tasoittuvat ja vahvistuvat.”

Vielä 2010-luvullakin Pohjois-Savon hevoset pääsevät Rahvon ja Otuksen saariin laivalla viettämään kesiään.

Teksti: Juhana Säilynoja

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto