Hyppää pääsisältöön

Hevonen kesälomalla

Pohjoissavolaisten varsaoriiden kesäloma alkoi kymmenen päivää myöhässä vuonna 1965. Varsojen jännitys purkautui kiukutteluna, kun laivuri Kalle Jalanne lastasi yli kahtakymmentä hevosta Lokki-laivaan

Mikko Anttikosken dokumentti seuraa läheisesti hevosten kesää yhteislaitumella. Yhteislaitumella varsat kasvattavat toisiaan ja syksyllä kotiin seilaakin nuori ori.

Saaressa eivät nuoret oriit selviä ilman naarmuja. Leikki on kovaa ja vahvimman asemasta käydään jatkuvaa taistelua. Hevosten lisäksi Rahvon saaressa on vain Pentti Puustinen, joka tuntee jokaisen hevosen tavat ja luonteen.

”Tässä virkaa tekevälle johtajalle palloo”, lohduttaa Puustinen lauman johtajuuden menettänyttä oria

Villeilevät varsat aiheuttavat hankaluuksia myös kuljetuksessa. Lokki-laivaan on joskus ahdettu jopa kolmekymmentä hevosta ja ”silloin onkin monesti heilunut laiva”, muistelevat Jalanne ja matkaa johtava Eino Korhonen.

Dokumenttia kuljettaa eteenpäin savolaismiesten kertomukset yhteislaitumesta ja matkoista sinne. Etäisen kohtelias kertojakin intoutuu välillä maalailemaan jännittävästi: ”Yhteislaidun on kuin sotaväki pojille. Siellä varsat tasoittuvat ja vahvistuvat.”

Vielä 2010-luvullakin Pohjois-Savon hevoset pääsevät Rahvon ja Otuksen saariin laivalla viettämään kesiään.

Teksti: Juhana Säilynoja

Kommentit
 • Möttönen ja Vehtaaja ratkovat Tehtäviä isolla T:llä

  Raija Orasen lastenkuunnelmasarja nyt pysyvästi Areenassa.

  Raija Oranen on urallaan kirjoittanut niin romaaneja, lastenkirjoja, novelleja kuin elokuva- ja televisokäsikirjoituksia. Hänen esikoislastenkirjansa Möttönen ja vehtaaja ilmestyi vuonna 1979 ja siitä tehtiin samaisena vuonna Ylelle radiokuunnelma. Lukijoina toimivat Jyrki Kovaleff, Aune Lind, Seppo Kolehmainen sekä Lea Pennanen-Mattila.

 • Pullantuoksuinen Hannes vaiko bensankatkuinen Sulo? Testaa, kuka tv-sarjojemme isähahmoista olet!

  Elävän arkiston leikkimielinen isyystesti.

  Oletko isänä Kotikadun Hannes vaiko Rintamäkeläisten Antti? Tai vaikkapa Kyllä isä osaa -sarjan isä? Se selviää tekemällä Elävän arkiston leikkimielisen isyystestin: valitse vastauksista vaihtoehto, joka kuvaa itseäsi parhaiten. Halutessasi voit toki myös selvittää, ketä suomalaista draamaisää oma isäsi muistuttaa. Onnea matkaan!

 • Venäläisen kirjanpitäjän traaginen kuolema käynnisti pitkän ketjun – Likaisen rahan liikkeitä etsitään eurooppalaisista pankeista

  Rahanpesuepäilyjä myös Suomessa toimivissa pankeissa.

  Eurooppalaiset pankit ovat joutuneet viime vuosina useiden rahanpesuepäilyjen kohteeksi. Viimeksi esillä on ollut Danske Bankin sekä Nordean epäillyt yhteydet rikollisen venäläisen rahan pesuoperaatioihin. Yksi epäilty rikollisen rahan lähde liittyy Sergei Magnitskin traagiseen tapaukseen. Ulkolinja kertoi tutkintavankeudessa epäselvissä oloissa kuolleen moskovalaisen kirjanpitäjän kohtalosta ohjelmassa Kuollut mies tuomiolla vuonna 2013.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto