Hyppää pääsisältöön

Hevonen kesälomalla

Pohjoissavolaisten varsaoriiden kesäloma alkoi kymmenen päivää myöhässä vuonna 1965. Varsojen jännitys purkautui kiukutteluna, kun laivuri Kalle Jalanne lastasi yli kahtakymmentä hevosta Lokki-laivaan

Mikko Anttikosken dokumentti seuraa läheisesti hevosten kesää yhteislaitumella. Yhteislaitumella varsat kasvattavat toisiaan ja syksyllä kotiin seilaakin nuori ori.

Saaressa eivät nuoret oriit selviä ilman naarmuja. Leikki on kovaa ja vahvimman asemasta käydään jatkuvaa taistelua. Hevosten lisäksi Rahvon saaressa on vain Pentti Puustinen, joka tuntee jokaisen hevosen tavat ja luonteen.

”Tässä virkaa tekevälle johtajalle palloo”, lohduttaa Puustinen lauman johtajuuden menettänyttä oria

Villeilevät varsat aiheuttavat hankaluuksia myös kuljetuksessa. Lokki-laivaan on joskus ahdettu jopa kolmekymmentä hevosta ja ”silloin onkin monesti heilunut laiva”, muistelevat Jalanne ja matkaa johtava Eino Korhonen.

Dokumenttia kuljettaa eteenpäin savolaismiesten kertomukset yhteislaitumesta ja matkoista sinne. Etäisen kohtelias kertojakin intoutuu välillä maalailemaan jännittävästi: ”Yhteislaidun on kuin sotaväki pojille. Siellä varsat tasoittuvat ja vahvistuvat.”

Vielä 2010-luvullakin Pohjois-Savon hevoset pääsevät Rahvon ja Otuksen saariin laivalla viettämään kesiään.

Teksti: Juhana Säilynoja

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto