Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Kun iPhone-mies Nokia Lumian sai

Olen käyttänyt Applen iPhonea sen ensimmäisestä mallista alkaen. Koska alumiinista ja mustasta muovista valmistettua ”Jeesus-puhelinta” ei tuotu Suomeen, sain sen käsiini Jenkeistä vasta alkuvuodesta 2008. Ensimmäinen iOS:n, siihen aikaan vielä iPhone OS:n, versio oli muistaakseni 1.1.2. Paljon on vettä kulkenut sillan alla, sillä nyt ollaan versiossa 6.0.2.

Nokian Lumia 920 on saanut positiivista palautetta ja Windows Phone 8:aa kehutaan ensimmäiseksi toimivaksi Microsoftin mobiilikäyttöjärjestelmäksi, vaikka laitteen myynti ei olekaan ollut toivotun nopeaa. Haaste oli pakko ottaa vastaan ja kokeilla, miten hopeista omenaa pitkään mussutelleelta mieheltä sujuu täysin erilaisen käyttöjärjestelmän käyttö.

Tämähän olikin helppoa

Alku ei olekaan aina hankala. Windows Phonen sai peruskäyttökuntoon yhtä vaivattomasti kuin iPhonen. Ekosysteemiä vaihdettaessa hankalin ongelma on aina yhteystietojen siirtäminen, samaan törmäsi aikoinaan jo siirryttäessä Symbianista iPhone OS:ään, mutta tämäkään ei tunnu olevan enää ongelma.

WP8 sisältää Siirrä tietoni -sovelluksen, jolla voi heilauttaa yhteystiedot Symbianista, Androidista, iOS:stä ja BlackBerrystä uuteen luuriin. Yhteystiedot siirtyivät ilman tietokonetta langattomasti iPhone 5:stä Lumia 920:een parissa minuutissa parittamalla laitteet bluetoothilla ja painamalla kahta nappia.

Seuraavana listalla on sähköposti. Googlen sähköposti alkaa toimia yksinkertaisesti oman osoitteen ja salasanan syöttämällä. Yllättävää kyllä, jopa Applen iCloudin sähköposti vaatii vain samat tiedot ja lähettäjän nimen. Microsoftin palvelut on luonnollisesti integroitu tiukasti Windows Phoneen, joten pilvipalvelu SkyDrive, Office 365 ja muut yhtiön palvelut eivät vaadi kuin tunnuksen ja salasanan toimiakseen koko systeemin laajuisesti. Työssä olennaiset Office-tiedostot ovat oivasti käytettävissä. Vielä tunnukset käyttöjärjestelmään integroituun Facebookiin ja puhelin on kokolailla käyttövalmis.

Missä olet Spotify?

Ekosysteemeistä ja mobiililaitteista puhuttaessa esiin nousevat aina sovellukset. Applen App Store on ollut edelläkävijä sekä käytännöllisyydessä että sovellusten määrässä, mutta Google Play alkaa kuroa kaulaa kiinni. Windows Phonen kauppa on vielä tarjonnan määrässä kaukana takana, mutta toiminnallisuutensa ja sovellusten asentamisen puolesta se on yhtä yksinkertainen kuin muutkin. Kun Microsoft-tunnukset on jo syötetty puhelimeen, käyttää kauppa automaattisesti niitä.

iPhone-mies jää kuitenkin kaipaamaan monia tuttuja sovelluksia, kuten Dropbox, Youtube (Googlen omaa, ei Microsoftin huonompaa versiota) ja Spotify. Vastaavasti monia tärkeitä, kuten Netflix ja Twitter on Windows Phonelle jo olemassa.

Kotimaisten sovellusten määräkin on kasvussa, mutta iOS:n tarjonnasta ollaan vielä kaukana. Windows Phone  ei ole myöskään aktiivisen mobiilipelaajan valinta, jos haluaa maistella muutakin kuin niitä suurimpia ja ilmeisimpiä vaihtoehtoja.

Entä sitten varusohjelmat eli ne, jotka tulevat oletuksena puhelimen mukana. Nokian yhteydessä muistetaan aina hehkuttaa sen ilmaista karttapalvelua, joka löytyy tietysti myös Lumiasta. Se on hyvin samankaltainen kuin Googlen karttaohjelmisto, johon olen tykästynyt. Pidän Google Mapsia edelleen parhaana ilmaisena vaihtoehtona. Applen omasta karttapalvelusta on tässä yhteydessä turha edes puhua. Nokian erillinen navigaattorisovellus on yksinkertaisen selkeä ja ilmainen. iPhonessa olen käyttänyt Navigonin maksullista sovellusta.

Nokia TV sisältää muillekin alustoille tarjolla olevat Yle Areenan, Katsomon, Ruudun, Voicen ja Urhotv:n, ei mitään ihmeempää. Nämä löytyvät iPhonestakin. City-opas hyödyntää laajennettua todellisuutta suosittelemalla palveluita kaupungilla kävelevälle. Se on melko turha ainakin tässä vaiheessa. Nokian ilmainen musiikkisovellus sen sijaan on kieltämättä vetävä.

Yleisesti ottaen Windows Phone 8 on nopea, eikä siitä ainakaan tässä käyttökokeessa löytynyt suuria bugeja, jotka olisivat haitanneet käyttöä. Netissä kyllä valitellaan sitä, että Lumia saattaa jumiutua tai kaatua täysin ilman suurempaa varoitusta.

Windows Phone 8 tuntuu nykyaikaisemmalle kuin 2007 esitelty ja siitä asti päällisin puolin samanlaisena pysynyt iOS. WP8 on interaktiivinen ja muokattava, eikä kaikki ei ole niin lokeroitua kuin iOS:ssä. Asiat johtavat toiseen ja kuljettua polkua voi helposti palaa taaksepäin. Näin ei iPhonessa ole ja tähän suuntaan Applen pitäisi iOS 7:ää viedä.

Jokohan tässä voi alkaa vaihtaa leiriä?

Kaiken kaikkiaan muutaman viikon käyttökokemus Windows Phone 8:sta tuntuu erittäin miellyttävälle. Sitä pystyy käyttämään intuitiivisesti opettelematta paksua ohjekirjaa ulkoa ja toiminnot soljuvat helposti eteenpäin. Yllättävää on, että asetustenkin tekeminen on suhteellisen helppoa. Kotiruudun hallinta ja joidenkin asetusten muokkaaminen vaativat iOS:n käyttäjältä hieman hakemista, mutta pääsääntöisesti siirtyminen täysin eri ekosysteemiin ei ole niin hankalaa kuin luulisi.

Laitteena Lumia 920 herättää myös positiivisia tuntemuksia. Se on tyylikäs ja laadukkaan oloinen laite, jonka näyttöä on erittäin miellyttävää katsella. Todellinen ilon aihe on, että sitä voi käyttää myös talvipakkasilla hanskat kädessä. Tästä Apple voisi ottaa oppia, vaikka Kaliforniassa kuljetaankin harvemmin käsineiden kanssa.

Lumia on kuitenkin aikamoinen pontso. Kutistuvien puhelimien maailmassa se on yli sentin paksu ja painaa aivan liikaa, 185 grammaa. iPhone 5 painaa 112 grammaa ja Samsungin Galaxy S3 133 grammaa. Ero on valtava ja Lumia tuntuu painavan kuin kivi. Jotta tähän puhelimeen ihastuisi ja sitä kantaisi mielellään taskussaan, olisi siitä ensimmäisenä saatava painoa ja paksuutta pois.

Ohjelmisto on jo kunnossa, nyt vielä rauta ajan tasalle.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.