Hyppää pääsisältöön

Rikollinen perintä lisääntyy

Olen 18 vuoden rikos- ja oikeustoimittajan urallani seurannut monenlaisia rikollisen elämän muotoja. Uskoin pitkään, että rehelliset ja kunniallisten kirjoissa olevat yrittäjät ovat Suomessa säästyneet rikollisilta painostusyrityksiltä: suojelurahoja ei pyydellä eikä makseta, todistajia ei pelotella. Väärin. Tämä selvisi hankkiessani taustatietoa MOT: kovaa peliä liike-elämässä -ohjelmaan.

Näistä asioista on puhuttu vähän, koska pelko sulkee suut tehokkaasti. MOT:ssa hyvinkääläinen autoalan yrittäjä antaa yhdet kasvot kiristetylle ja pelotellulle yrittäjäkunnalle.

Useimmiten mafiamaiset tarjoukset, joista ei voi kieltäytyä, eivät toki tule kohteilleen täysin yllätyksenä. Keskusrikospoliisin rikostarkastaja Ari Karvosen mukaan riski joutua kiristyksen uhriksi kasvaa, jos yrittäjä toimii harmaalla alueella tai jos lainaa rahaa rikollisilta piireiltä tai pyytää riita-asioissa niiltä konsulttiapua.

Riitautuneet liikekumppanit hakevat yhä useammin konsulttiapua asiattomilta perintämiehiltä ja lähtevät käräjille vasta viimeisenä keinona. Joskus velka voi olla aiheellinen. Se saattaa olla myös joko kokonaan tai osaksi täysin keksitty. Korot ovat kuitenkin kaikissa tapauksissa kovat, mikäli velka on myyty edelleen rikollisten perintätoimistolle.

Kovenevaa peliä on ollut myös ravintola- ja rakennusalalla. Taannoinen Lokapojat -juttu osoitti, ettei todistajien pelottelu ole vierasta enää Suomessakaan. Siinä liivijengiläiset tilattiin pelottelemaan Lokapoikien ympäristörikosjutun avaintodistajaa, kuten Helsingin Sanomat 11.1.2013 kirjoitti.

Käräjäoikeus ei löytänyt riittävästi perusteluja, että alamaailman torpedoja olisi voitu syyttää yllä mainitusta tapauksesta. Avaintodistajan vanhempien kotiin tunkeutuneet kovistelijat eivät osanneet kertoa, miksi heidät oli tilattu pahoinpitelemään kyseinen avaintodistaja. Todistaja ei ollut vanhempiensa kotona, ja rikosjengin jäsenet tuomittiin yhdyskuntapalveluun.

Tuoreiden tilastojen valossa kiristysrikollisuus on kasvussa Suomessa. Kasvualustaa sille luovat pimeät työmarkkinat. Pimeitä saatavia on helpompi periä pimeästi. Konnista ei pääse eroon maksamalla, vaan silmukka kiristyy entisestään. Pelin saa poikki sillä, että marssii poliisilaitokselle ja kertoo joutuneensa kiristyksen uhriksi.

Kommentit