Hyppää pääsisältöön

Yhteisöllisyys ja rohkeus synnytti uuden tähden suomalaiselle poptaivaalle

YleX:n Viikon albumina soi Jannika B.:n debyyttilevy Kaikki rohkeus.

Jannika B. Viikon albumi haastattelussa // Kuva: Juhani Kenttämaa

Kokkolalaislähtöinen laulajatar Jannika Bergroth tunnetaan paremmin Jannika B.:nä, joka tuli sooloartistina tutuksi tasan vuosi sitten julkaistun Juhani Kenttämaa: Jannika B. / Onnenpäivä-kappaleen myötä. Vuonna 2007 Idols-kykyjenetsintäkisoista pullahtanut neito halusi näyttää maailmalle, että omaehtoisuuden ja tee-se-itse-mentaliteetin kautta voi nousta varteenotettavaksi sooloartistiksi.

- Päätin ottaa ohjat omiin käsiin, kun tajusin musiikkiteollisuuden olevan kovan murroksen kourissa. Sosiaalinen media on vahvistanut rooliaan myös artistin promootion suhteen, joten perustin oman blogin, jossa kerroin aloittelevan sooloartistin elämästä. Hain omatoimisesti neuvoja alan ammattilaisilta ja kerroin kokemuksistani avoimesti kaikille, Jannika perustelee motivaatiotaan ja jatkaa:

- Jätin entisen elämäni rivitaloineen ja vakituisine työsuhteineen taakseni. Perustin oman levymerkin ja sain ympärilleni ystävistäni koostuvan tekijätiimin, jonka kanssa aloimme työstää Kaikki rohkeus -debyyttiä.

Albumin ydinporukkaan kuuluu Jannikan lisäksi tuottaja Jonas Olsson sekä säveltäjä-sanoittaja Heidi Maria Paalanen. Pääosin tällä porukalla loihdittiin levy ysärihenkistä suomenkielistä tanssimusiikkia, jonka teemat poukkoilevat ihmissuhdekoukeroista kotipaikkarakkauteen ja elämänmuutoksiin. Jannika on erittäin kiitollinen työryhmänsä panoksesta ja lopputuloksesta, mikä ei tullut ilman kovaa työtä ja päättäväisyyttä.

- Kokonaisuus hahmottui omalla painollaan. Lopetimme jossain vaiheessa liikaa miettimisen, ja elimme täysillä levyntekoa. Suurin osa teemoista syntyi kahvipöytäkeskustelujen kautta. Näin saimme lähes jokaiseen kappaleeseen hyvin omakohtaisen otteen ja albumille punaisen langan.

Levyn julkaisu toteutettiin lopulta yhteistyössä ison levy-yhtiön kanssa, mikä ironisesti kyllä auttaa Jannikaa albumin jakelussa. Se ei kuitenkaan tunnu kompromissiltä omaehtoisuuden suhteen.

- Mikään ei muuttunut Sonyn astuessa julkaisukuvioihin, sillä olen edelleen oman artistiurani emäntä. Sain tietysti asiasta kriittistä palautetta, jota saa poikkeuksetta jokainen, joka nousee taiteensa avulla pinnalle. Jos joku luulee, että olen myynyt sieluni, niin saa kertoa, mihin ne rahat ovat menneet, kun en niitä ainakaan omista taskuistani löydä, nauraa Jannika B. arvostelijoilleen.

Lähteet: YleX Viikon albumi -haastattelu