Hyppää pääsisältöön

Aivoinfarktista selvinnyt Laura: ”Se on pieni hinta kaikesta, että vähän huimaa”

Ehkä olen vähän kuin suomalainen mies, että ei nyt ihan heti sinne lääkäriin kuitenkaan lähde. Jälkiviisaana voin sanoa, että olisi kannattanut tilata heti se ambulanssi, kun nämä oireet alkoivat.

Vantaalainen Laura Ikonen on kahden lapsen perheenäiti. Arki pyörii työnteon, lastenhoidon ja ruoanlaiton ympärillä. Yhtenä tavallisena torstaina ruokalistalla oli kalapuikkoja ja ranskalaisia.

– Työnsin ruoan uuniin ja ajattelin, että nyt hetkeksi istahdan sohvalle. Yhtäkkiä huone alkoi pyöriä ja tuli sellainen kylmä hiki. Menin vessaan ja aloin oksentaa, oli niin huono olo. Minulla sattui päähän niin paljon, että makasin vaan ja pidin käsillä päästä kiinni. Se oli ainoa asento, missä pystyin olemaan. Olin yksin poikien kanssa kotona ja pojat alkoivat hätääntyä, että mikä sinulle äiti oikein tuli.

Voimakkaatkaan oireet eivät saaneet Lauraa hakeutumaan vielä tässä vaiheessa lääkärin vastaanotolle.

Asentohuimausta?

Yle AkuuttiLaura yritti nousta ylös lattialta ja lähteä kävelemään. Se ei kuitenkaan onnistunut hyvin. Kävely vietti koko ajan oikealle, eikä Laura pystynyt askeltamaan suoraan. Niinpä Laura päätti etsiä tietokoneen hakukoneella, mihin sairauteen huimaus- ja pahoinvointioireet voisivat viitata. Esiin nousi asentohuimaus.


– Sunnuntaina ajattelin, että kyllä kai tässä täytyy lääkärissä käydä. Menin lääkärille, enkä koko vastaanoton aikana takkia riisunut. Lääkäri katsoi ja kuunteli minua ja sanoi, että se on varmasti tämä asentohuimaus. Sain yhden päivän sairauslomaa. Lääkäri käski ottaa särkylääkettä ja mennä kotiin.

Asentohuimaukseen on olemassa testit, joiden avulla se voidaan helposti todeta. Lauralle niitä ei kuitenkaan sunnuntain lääkärikäynnillä tehty. Testit tehtiin myöhemmin toisen lääkärin toimesta ja merkit viittasivat edelleen asentohuimaukseen. Lääkärin mielestä Lauran piti kuitenkin päästä mahdollisimman pian neurologin vastaanotolle. Sieltä löytyi myös oikea syy oireille.


Lääkäri sanoi, että sinulla on ollut pikkuaivoissa kaksi tuoretta infarktia

– Lääkäri sanoi, että sinulla on ollut pikkuaivoissa kaksi tuoretta infarktia. Se oli kyllä yksi tähänastisen elämäni pelottavimmista hetkistä, kun makasin siellä sairaalassa ennen osastolle siirtoa. Oli vaan niin kylmä. Minä tärisin ja mietin, että kuolenko minä.

Omalla asenteella suuri merkitys

Palautuminen infarktista alkoi pikkuhiljaa. Tärkeintä oli päästä takaisin kiinni arkeen.

Yle Akuutti
– Kun pääsin kotiin, infarktista oli mennyt jo kaksi viikkoa. Sitten alkoi tulla tunne, että kyllä minä tästä selviän, jos olin selvinnyt ensimmäisen viikon kotona ja toisen sairaalassa. Uskalsin jo nukkua öitäkin huoletta. Yritin lähteä joka päivä ulos ja tehdä normaaleja juttuja. Pojat pitivät huolen siitä, että oli menoa ja meininkiä. Ainoa hankaluus oli, että kovat äänet tekivät pahaa.

– Lapset ja perhe. Heidän takiaan halusin selvitä tästä. Minulla on vahva usko tulevaan ja haluan nähdä, kun lapset kasvavat. Kyllä minä väitän, että omalla asenteella on hirveän suuri merkitys. Olisin voinut jäädä sinne sairaalaan itkemään, että miksi minä, että tästä minä en selviä.

Laura Ikonen on toipunut kohtauksestaan hyvin.

– Se huimaus on sellainen ainoa, mikä on jäänyt. Välillä vähän huimaa, mutta sen kanssa on oppinut elämään. Se on pieni hinta kaikesta, että vähän huimaa.

Lisää ohjelmasta

Vanhemmat Anna ja Cagri Akgul istuvat puutarhakeinussa lastensa Akselin, Alvarin ja Einarin kanssa.
Vanhemmat Anna ja Cagri Akgul istuvat puutarhakeinussa lastensa Akselin, Alvarin ja Einarin kanssa. Kuva: Mira Pelo / Yle koronavirus,perheet,vanhemmuus
perhe vanhemmat ja lapset istuvat sohvalla iloisina
perhe vanhemmat ja lapset istuvat sohvalla iloisina Kuva: Tommi Parkkinen/Yle uusperheet,parisuhde,terapia,Järvenpää,lapset (perheenjäsenet),Itsetuntemus