Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

FM-lähettimet eivät vakuuttaneet testaajia

Musiikki kulkee mukana kaikkialla älypuhelimien ja mp3-soittimien ansiosta. Vanhemmista autoista kuitenkin harvemmin löytyy musiikkisoitinta, jonka avulla digitaalisen musiikin saisi soimaan tien päällä. Kuningaskuluttajan testissä ovat FM-lähettimet, joiden avulla voi yhdistää mp3-soittimen tai kännykän auton radioon.

FM-lähettimien testaajiksi löytyi Kolme kovaa eli Kimmo Kallio, Ennio Zuccaro ja Tiina Raeske Kuningaskuluttajan Facebook-sivuston kautta.

Testissä olevat laitteet löytyivät yleisimmistä elektroniikkaa myyvistä liikkeistä. Testiin otettiin auton tupakansytyttimiin kiinnitettävät lähettimet. Hinnat liikkuivat 16 - 30 euron välillä. Laitteet olivat testattavana noin viikon ajan.

F-Star FS-323 21,90 e

Hitusen alle 22 euroa maksavaan F-Star -lähettimeen saa kännykän ja mp3-soittimen lisäksi kiinni myös USB-tikun tai SD-muistikortin.

MediaLounge FR-180 FM Transmitter 15,90 e

MediaLounge-lähettimeen saa kiinni useimmat mp3-soittimet ja älypuhelimet, koska lähetin yhdistetään soittimeen kuulokeliitännän kautta. Testin halvin.

Belkin Tunecast Auto Universal 29,90 e

Belkinin TuneCast -lähetin on yhteensopiva useimpien mp3-soittimien ja älypuhelinten kanssa. Laitteessa on myös USB-portti, jonka avulla voit ladata soittimesi. Testin kallein.

Laite kiinni ennen ajoa

Kolme kovaa kiinnittävät testauksessa huomiota erityisesti laitteiden äänenlaatuun ja käytettävyyteen. Ensin FM-lähettimet pitää toki saada autoon kiinni. F-Star oli Kimmon mukaan yksinkertainen asentaa.

- Tämä laite asennetaan vaan kiinni tupakansytyttimeen ja sen jälkeen stereopiuha laitetaan kiinni haluttuun lähteeseen, esimerkiksi mp3-soittimeen. Tämän vaiheen jälkeen F-Starista etsitään sopiva taajuus, joka pitää olla myös sama autostereoissa, sitten voikin kuunnella omaa musiikkia, Kimmo opastaa.

Testaajien mukaan lähettimien asennus sujui myös muiden laitteiden osalta suhteellisen näppärästi. Asentaminen ja virittäminen pitää kuitenkin tehdä ennen liikkeelle lähtöä.

- Ehdottomasti nyrkkisääntö on se, että näillä ei saa leikkiä tai näperrellä hirveästi ajon aikana, vaan ne pitää virittää ja asentaa ennen ajoa, Ennio Zuccaro korostaa.

Äänenlaaduissa eroja

Belkin Tunecast –lähetin miellytti erityisesti Tiinaa Raeskea. Erityisesti kehuja sai laitteen äänenlaatu, joka oli Tiinan mielestä testilaitteiden paras. Belkiniä oli myös helppo käyttää.

- Belkinissä on hyvää se, että siinä on yksi kiinteä osa läpi koko systeemin ja siinä on myös lisäksi USB-paikka, jos haluaa kuunnella vaikka muistitikulta musiikkia, Tiina summaa.

Kimmo taasen tykästyi MediaLoungen käytettävyyteen. Laitteessa puhelin tai mp3-soittimen voi nimittäin kiinnittää säilytystelineeseen, mikä helpottaa hallinnointia.

- Tämän avulla puhelin ei pyöri täällä autossa ja lisäksi MediaLounge ei ole merkkiriippuvainen, vaan siihen käy kaikki laitteet. Minun mielestäni tässä oli myös testilaitteiden paras äänenlaatu.

F-Starin sen sijaan herätti Enniossa kysymyksiä, eikä sen äänenlaatukaan ollut kaksinen.

- F-Starin materiaalit eivät ehkä ole kovin kestäviä, esimerkiksi minusta tuntuu että tässä on aika hauras muovi, joten tulee väkisin mieleen, että kuinka kauan laite kestäisi käytössä.

Tulokset

Testin jaetulle ykkössijalle nousivat tasapisteissä Belkin TuneCast ja MediaLounge. Molempien lähettimien äänentasoa ja helppoa käytettävyyttä kehuttiin.

Viimeiselle sijalle testissä jäi siis muovisen tuntuinen ja äänenlaadultaan selkeästi heikoin F-Star, josta kukaan kolmesta kovasta ei juuri pitänyt.

Malli Pisteet (1-5) Hinta
Belkin Tunecast 3 29,90 e
MediaLounge FR-180 3 15,90 e
F-Star FS-323 2 21,90 e

Panu Vatanen, Kuningaskuluttaja, Yle Tutkiva asia

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.