Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Terveystieto pääkuva

Kysymysarkisto: Terveystieto, 2008 syksy

Tehtävä 8.

Lähettäjä: marika hämäläinen

Kysymys: Mitä asioita tehtävän b) osassa haettiin ja vaaditaan?

Vastaus: Terveyttä edistävä päätöksenteko: lainsäädäntö, hintapolitiikka. Terveelliset ympäristöt, päihteettömyys eri tilanteissa. Terveysosaamisen parantaminen ja palveluiden kehittäminen. Yhteisön terveysnäkökulma terveyden edistämisessä. Harri

Tehtävä 6B

Lähettäjä: jenni

Kysymys: mitä halusitte epidemiologiasta tulevan esille ja mitkä oli eri tutkimusmenetelmät?

Vastaus: Kuvailevan ja analyyttisen epidemiologian kysymyksenasettelua: sairastavuus, kuolleisuus, ketkä sairastavat, missä ja minkälaisia jakaumia on mahdollista tutkia. Minkälaiset tekijät voivat vaikuttaa sairauksien ilmaantumiseen?

Esimerkkejä ja kunnollisen epidemiologisen tutkimuksen tärkeimpiä edellytyksiä

Harri

Tehtävä terveystieto kysymys 9

Lähettäjä: maija

Kysymys: mitä kysymykseen 9 olisi vaadittu. lomamatkailu terveysnäkökulmasta.

Vastaus: Vähän laaja kysymys vastattavaksi tässä, mutta sekä myönteisiä että kielteisiä terveysvaikutuksia.Lepo, rentoutuminen, oppiminen, kokemukset mm. Sairausriskejä sairaudet mainiten. joidenkin maiden omia vaaroja, tapaturmia, erilaisia muita uhkia, matkailuun liittyviä matkustamisen riskejä ja arvioita todennäköisyyksistä ja riskien syistä. Harri

Tehtävä tehtävä 9, jokeritehtävä

Lähettäjä: Anna

Kysymys: riittikö jos kuvailin neljä erillaista matkailijan tauteja, kuten hepatiitti A, malaria, matakailijan ripuli ja HIV. Kerroin myös matkailun terveys vaikutuksista stressin ja työkyvyn kannalta.

Vastaus: Hyvässä vastauksessa on kuvattava sekä myönteisiä että kielteisiä vaikutuksia terveyden näkökulmasta. Tautien lisäksi on tarpeen kuvata erilaisia matkailuun liittyviä uhkia, tapaturmia, terroria, sekä analysoitava todennäköisyyksiä ja riskien merkityksiä ja syitä.

Harri

Tehtävä 10 +

Lähettäjä: Jens

Kysymys: Mitä vaaditaan yhdeksän pisteen vastaukseen?

Vastaus: Vähän laaja kysymys tässä vastattavaksi. Kysymyksessä on viisi osiota, joista kaiksita tulisi vastata hyvässä vastauksessa.Lisäksi tulee pohtia kansanterveydellistä ja taloudellista näkökulmaa.

Harri

Tehtävä +9 , lomamatkailun terveystekijät

Lähettäjä: Sini

Kysymys: Mitä kaikkia asioita ko. tehtävässä haettiin?

Vastaus: Sekä myönteisiä että kielteisiä asioita. Lepoa, rentoutusta, oppimista, kokemuksia. Sairauksia, säteilyä,tapaturmia, terroriuhkaa ja useita näkökulmia monipuolisesti ja syitä eritellen.

Tehtävä tehtävä 4

Lähettäjä: apuaaaa

Kysymys: mitä vaikutuksia tupakoinnin ravintolakiellolla on muuta kuin pass. tupakointi ja mahdollinen tupakoinnin väheneminen? entä kiellon seuraukset? muuta kuin mahd. sairauksien väheneminen.

Vastaus: Terveysvaikutukset on kuvattava sekä työntekijöiden että asiakkaiden näkökulmasta.Seurauksissa hyvä vastaus edellyttää taloudellisten ja sosiaalisten vaikutusten kuvaamista.

Harri

Tehtävä +9

Lähettäjä:

Kysymys: mitä vaikutuksia matkailulla on muutakun

+ elämys kulttuuri lomailu rentoutuminen ruoka kieli ym ym

- tartuntataudit (pitikö nimetä/kuvailla?) aurinkosäteily poliittiset vaikeudet hygienia ruoka... ym??

Vastaus: Vähän tähän tapaan. Kyllä joitakin tartuntatauteja on hyvässä vastauksessa aiheellista nimetä vaikka ei laajasti kuvatakaan.

Harri

Tehtävä +9

Lähettäjä:

Kysymys: itse otin ainakin mukaan sekä terveyttä edistävät tekijät että haittaavat.

edistäviä: stressin väheneminen, sosiaalisen pääoman kasvattamienen (esim reilaamassa tutustuu uusiin tuttaviin), uuden kulttuurin kokemisen miellekkäänä, liikunnalliset hyödyt, auringonvalon d.vit + monia muita.

haittoja: sukupuolitaudit, alkoholin runsaskäyttö+ tapaturmat, malaria, matkailijantauti,punatauti, melanoma¸ tyrmäystipat yms.

Vastaus: Hyvältä kuulostaa, Monipuolisessa vastauksessa on mm. tällaisia näkökulmia mukana.

Harri

Tehtävä t.5(?) hedelmöityshoito

Lähettäjä: Taru Jauhiainen

Kysymys: Tuleeko miinus pisteitä vai lisäansioita, jos käsitteli myös spermapankki ja vuokrakohtu toimintaa?

Vastaus: Kyllä nämä ovat mainioita osia hyvästä vastauksesta. Hoitomuotoja ei tarvitse kaikkia osata,mutta vähintään kaksi on aiheellista kuvata.

Harri

Tehtävä 1

Lähettäjä:

Kysymys: Kuinka pitkät vastaukset pitäisi olla näissä selitystehtävissä? ja mitä asioita tulisi mainita?

Vastaus: Ei vaaadita pitkää vastausta. Riittää selkeä määritelmä ja muutamia esimerkkejä tueksi kuhunkin.

Harri

Tehtävä 10

Lähettäjä:

Kysymys: Kuinka laajalti pitää vastata tähän jokeritehtävään? mitä asioita olisi mainittava?

Vastaus: Kysymyksessä on viisi osiota, joihin kaikkiin tulisi hyvässä vastauksessa vastata. Lisäksi vielä pohdintaa kansanterveydellisestä ja taloudellisesta näkökulmasta, niin hyvä vastauksen kokonaisuus alkaa hahmottua.

Harri

Tehtävä t.8 (kännissä-olet-ääliö)

Lähettäjä: Taru

Kysymys: mitä terveyden edistämisen keinoja piti luetella? pitikö kaikkien liittyä alkoholin kulutuksen vähentämiseen kuten alkoholi vero? vai liittyikö asiaan mitenkään esim. neuvolatoiminta tai ilmainen kouluruoka?

Vastaus: Kyllä tässä haettiin alkoholihaittoja vähentävän terveyden edistämisen mahdollisuuksia. Toisaalta kyllä neuvolatoiminnassakin voidaan vaikuttaa alkoholin haittoja vähentävästi, monellakin tavalla.

Harri

Tehtävä 6A

Lähettäjä: Cherry

Kysymys: 6A tehtävässä tuli pohtia lausetta "terveyteen sairastuminen". Jälkeenpäin vasta tajusin, että olisi pitänyt puida enemmän medikalisaatiota tässä kohdassa. En kuitenkaan tehnyt niin, vaan kävin asiaa läpi syömishäiriöiden (pääasiassa ortoreksia) ja mm. liikunta-addiktion kautta, eli liika yritys terveellisyyteen sairastuttaakin sen sijaan. Lähtikö suuri osa pisteistä?

Vastaus: Ei välttämättä, ihan oikeita asioita olet pohtinut. Medikalisaatio on osa ilmiötä, mutta kyllä nuo kuvaamasi ovat ehkä täsmällisemmin terveyteen sairastumista.

Harri

Tehtävä 10

Lähettäjä:

Kysymys: Mitä vastauksia kohtaan "allergian ilmenemismuodot" haettiin? Samaa kuin oireet?

Vastaus: Ei ihan samaa, mutta oireet ja ilmenemismuodot voivat mennä hieman päällekkäin.Ilmenemismuotoja ovat esim. erilaiset limakalvojen tulehdusreaktiot, astma, ihon reaktiot jne. Oireet ovat yksityiskohtaisempia ilmaisuja näistä reaktioista.

Harri

Tehtävä 10+

Lähettäjä: iiks

Kysymys: Tuliko tehtävässä mainita esim. keliakia tai laktoosi-intoleranssi? Vai menikö tehtävä ihan pieleen jos nämä siihen laittoi..?

Vastaus: Ne voi hyvin mainita, vaikka niitä ei varsinaisesti allergiaksi katsotakaan. Yliherkkyyden ja allergian rajaa ei ole aina helppoa vetää. Ei siis mennyt ihan pieleen ainakaan tällä perusteella.

Harri

Tehtävä 9+

Lähettäjä: Miia-Tatjaana

Kysymys: Menikö pahasti hakoteille, jos liitti tehtävään ilmastonmuutoksen ja matkailun vaiktukset siihen?

Vastaus: Ei ollenkaan, kyllä nämä näkökulmat mahtuvat hyvään vastaukseen mukaan.

Harri

Tehtävä aerobinen ja anaerobinen energiantuotto

Lähettäjä: mira

Kysymys: Pitikö tehtävässä kertoa soluhengityksestä (sillähän ihminen energiansa saa) ja sen eri vaiheiden etenemisestä hapellisessa ja hapettomissa olosuhteissa?

Vastaus: Kyllä tästäkin on kysymys: anaerobinen ja aerobinen energiantuotto ja sen merkitys eri tilanteissa sekä siihen vaikuttavat tekijät sisältyvät hyvään vastaukseen.

Harri

Tehtävä 5

Lähettäjä: Suski

Kysymys: Mitkä syyt ja hoitokeinot piti kertoa että saa täydet pisteet?

Vastaus: Ainakin kaksi hoitomuotoa noin viidestä hoitotyypistä vaaditaan hyvään vastaukseen, toki paljon muutakin.

Harri

Tehtävä Terveystieto 2

Lähettäjä: Maija

Kysymys: Mitä tehtävään kaksi vaadittiin?

Vastaus: Anaerobisen ja aerobisen energian tuoton kuvan elimistössä, energian tuoton tapaan vaikuttavia tekijöitä, esimerkkejä sekä arkielämästä että liikunnan eri muodoista.

Harri

Tehtävä Kaikki

Lähettäjä: marianne

Kysymys: Moi, kuinka paljon rokotetaan kielestä mitä käytti? Itse kirjoitin ehkä liian "hulvattomasti" ja yritin kirjoittaa kiinnostavalla en niinkään asiamaisella tyylillä.. Kiitos!=)

Vastaus: Jos asiat tulevat selviksi eikä hulvattomuus häiritse kokonaisuutta, ei se ole ongelma. Selkeää vastausta on tietysti helpompaa lukea ja arvioida.

Harri

Tehtävä 1A

Lähettäjä:

Kysymys: ÖÖh energiantiheys? :D

Vastaus: Ravinnon energiamäärä tiettyä painoyksikköä kohti. 100g omena 123kJ.

Harri

Tehtävä 5

Lähettäjä: jutta

Kysymys: hei, mitä hoitokeinoja piti luetella?

Vastaus: Hoitokeinotyyppejä on 4-5, alkaen neuvonnasta ja päätyen spermapankkeihin ja sijaissynnytyksiin. Hyvässä vastauksessa on näistä ainakin kaksi mainittu.

Harri

Tehtävä 1 a)

Lähettäjä: Miiu

Kysymys: Mitä energiatiheys-käsitteellä ajettiin takaa? Koskeeko tuoteselosteiden kj/kcal /100g tieto juuri tätä?

Vastaus: Kyllä koskee juuri tätä. Määritelmä ja muutamia esimerkkejä tarvitaan hyvään vastaukseen, samoin tieto siitä, mitkä ravintoaineet ovat olennaisia energiatiheyden kannalta.

Harri

Tehtävä 1

Lähettäjä: Sanna

Kysymys: Mitä kohtaan hypotermia vaadittiin?

Vastaus: Lyhyt määritelmä riittää, ilmiön kuvaus ja sen luokittelu parantavat vastausta edelleen Jos kuvaus on hyvä, eivät täsmälliset asteluvut ole välttämättömiä.

Harri.

Tehtävä 10+

Lähettäjä: Lissu

Kysymys: Pitikö allergiassa laittaa hoitokeinoja? Jätin ne pois, koska sitä ei selvästi ainakaan tehtävänannossa sanottu. Kiitos vastauksesta, minulla suuri huoli sydämellä :)

Vastaus: Oikein tulkitsit. Hoitoa ei edellytetä vastauksessa, mutta ei se olisi virhekään ehkä ollut lyhyesti kuvattuna.

Harri

Tehtävä 6A

Lähettäjä: Jenni

Kysymys: Ilmiöt mitä haettiin? terveysuskonto, terveysterrorismi ja terveyteen sairastuminen

Vastaus: Terveyden korostuminen liikaa , nouseminen palvotuksia uskonnoksi, toisten terrorisointi terveyden argumentein, ortoreksian tapaiset elämää hallitsevan terveyskäyttäytymisen muodot, terveyden edistämisen etiikka.

Harri

Tehtävä 1B

Lähettäjä: Minttu

Kysymys: lähteekö transseksuaalisuudesta pisteitä, jos laitto vahingos, et pukeutuu vastakkaisen sukupuolen vaatteisiin ?

jos ties oikei, et se on yks seksuaalisuuden muodoista, tuntee olevansa väärässä ruumissa ja voidaan hoitaa leikkauksilla.

Vastaus: Eipä ole mikään ongelma, mikäli tuo pääasia on oikein selitetty: tuntee olevansa tavallaan ristiriidassa biologisen sukupuolensa kanssa.

Harri

Tehtävä tupakointilaki uudistus: tehtävä

Lähettäjä: mustikkamarsu

Kysymys: miten tätä aihetta olisi voinut käsitellä ihmisen psyykkisen terveyden kannalta? vai olisiko edes tarvinnut..? itse laitoin vastaukseeni lähinnä tupakoinnin fyysisiä haittatekijöitä... unohdin myös mainita yhteiskunnan näkökulman aiheeseen, sakotetaanko paljon? enemmänkin siis yksilöön(tupakoimattomiin,aktiivisesti tupakoiviin ja työntekijöihin) liittyen pohdin asiaa..

Vastaus: Hyvä, ettäolet ottanut sekä työntekijöiden että asiakkaiden näkökulman huomioon. Hyvässä vastauksessa on seurauksista mainittu myös taloudellisia ja sosiaalisia seurauksia. Psyykkiset vaikutukset liittyvät varmaan tässä sosiaalisiin: tupakoivat voivat tuntea itsensä syrjityiksi, toisaalta tupakoimattoman voi olla pakko kulkea ulos tupakoivien seuraan. Harri

Tehtävä 8B

Lähettäjä: Pirita

Kysymys: Minkälaisia muita terveyden edistämisen keinoja tehtävässä olisi voinut mainita?

Vastaus: Terveyttä edistävä päätöksenteko: lainsäädäntö, hintapolitiikka. Terveellisten ympäristöjen luominen, päihteettömyys. Terveysosaamisen kehittäminen ja palvelujen parantaminen, yhteisöjen kehittyminen.

Harri

Tehtävä +9

Lähettäjä: Noora

Kysymys: Pitikö vastauksessa pohtia myös naapurimaihin suuntautuvaa lomamatkailua, siis esim. viron,ruotsin ja norjan lomamatkoja? Jos piti mutta keskittyi vain etelän lomakohteisiin, kuinka paljon tämä vähensi pisteitä?

Vastaus: Ei ole välttämätöntä erikseen mainita maita, ellei niillä ole terveyden kannalta olennaisesti muista poikkeavia ominaisuuksia terveyden kannalta. Malariaa esiintyy vain tietyillä alueilla, terrorin uhka on jossakin suurempi kuin muualla, turistiripulia on lähes kaikkialla (paitsi pohjoismaissa,muuten) jne.

Harri

Tehtävä 7 b)

Lähettäjä: Roosa

Kysymys: Heippa! Mitä tähän vaadittiin vastaukseksi? Tajusin puhua vain nuorten tyttöjen painonsa tarkkailemisesta ja siitä, että usein ovat tyytymättömiä ulkonäköönsä jossain suhteessa ja pojat itsevarmempia jne... Kiitos!

Vastaus: Hyvässä vastauksessa olisi mainitsemiesi asioiden lisäksi vielä kulttuurista pohdintaa ja tyttöjen ja poikien välisten erojen analyysiä: siis miksi pojat ovat itsevarmempia ja tytöt tyytymättömämpiä. Lihavuuden merkitys uhkana, Muoti, minäkuvaan kohdistuvat odotukset.

Harri

Tehtävä 8

Lähettäjä:

Kysymys: Millaisia asioita olisi pitänyt mainita ?

Vastaus: a) kuvien vaikuttamiskeinoja, kampanjan tavoitteita ja kohderyhmää aiheellista pohtia

b)terveyttä edistävä päätöksenteko, terveelliseen ympäristöön pyrkiminen, terveysosaamisen parantaminen, palvelujen kehittäminen ja yhteisöjen terveyden parantaminen, noin pähkinänkuoressa. Harri

Tehtävä 9+

Lähettäjä: Tiina

Kysymys: Onko paha moka ja miten lähtee pisteitä jos unohti käsitellä tubrkuloosin ja legionelloosin, SARS:sin ja nämä tartuntataudit, mutta kuitenkin muisti malarian ja HIV:in? Terrorismikin taisi unohtua...

Vastaus: Malaria ja HIV ovat olennaisia, mutta erinomaisessa vastauksessa on muitakin mainitsemiasi tartuntatauteja mainittu. Legionelloosia en pitäisi kovin merkityksellisenä puutteena. Taudit ovat tietysti vain osa asiaa. Terrorin uhka on myös lomamatkailuun liittyvä, mutta ei ehkä kaikkein tärkein asia.

Harri

Tehtävä 10+

Lähettäjä: Tiina

Kysymys: Mitä on allergian syntymekanismit?

Vastaus: Niitähän ei kaikkia tunneta, mutta perimä, immunologinen reaktio ja siihen liittyvät muutokset elimistössä olisi hyvä mainita.

Harri

Tehtävä 4

Lähettäjä: Heikki

Kysymys: Kumpaa kohdista a&b painotettiin kysymyksessä enemmän? Olisiko pitänyt enemmänkin pohtia seurauksia kuin terveydellisiä perusteita?

Vastaus: Yhtä paljon. Molempia oli aihetta pohtia. Terveydellisten seurausten lisäksi olisi pohdittava sosiaalisia ja taloudellisia vaikutuksia hyvässä vastauksessa. Molemmista kohdista kuitenkin saa itsenäisesti pisteitä.

Harri

Tehtävä 6A

Lähettäjä: tyttö tietämätön

Kysymys: mitä tässä tehtävässä tarkalleen ottaen haettiin? itse taisin keskittyä medikalisaatioon pääasiassa,mutta mitä muuta siinä tuli mainita?

Vastaus: Medikalisaatio on kyllä osa asiaa, mutta tässä on kyllä erityisesti kysymys terveydenhuollon ja terveyden edistämisen etiikasta. Olisi pohdittava terveyden korostumista kulttuurissa uskonnon tapaiseen asemaan, terveyden perusteella puuttumista ihmisten itsemääräämisoikeuteen ( terrorismi) tai tupakoivien terroria muita kohtaan jne. Harri

Tehtävä 9

Lähettäjä: liisa

Kysymys: Mitä tähän odotettiin vastaavan?

Vastaus: Sekä myonteisiä että kielteisiä vaikutuksia olisi kuvattava. Myönteisistä olennaisimpia lienevät lepo, rentoutuminen, uudet kokemukset ja oppiminen jne. Haitallisista vaikutuksista tärkeitä ovat monet sairaudet tulehdussairauksista malariaan, ilmaston ja säteilyn vaikutukset, sukupuolitaudit, matkustamiseen liittyvät haitat ja itse lomatoimintaan liittyvät haitat. Harri

Tehtävä 8

Lähettäjä:

Kysymys: miten 8 b tehtävään olisi pitänyt vastata?

Vastaus: Terveyttä edistävä päätöksenteko: mm.lainsäädäntö, hintapolitiikka. Terveelliseen ympäristöön tähtäävät toimet, terveysosaamisen parantaminen, palvelujen parantaminen. Yhteisöllinen toiminta.

Harri

Tehtävä 1. sananmäärittely

Lähettäjä: anni

Kysymys: kuinka tarkkaan sanat tuli määritellä? pitikö esimerkiksy hypotermiakysymyksessä mainita ruumiinlämpö asteita?

Vastaus: Mahdollisimman selkeä määritelmä on tavoitteena. Jos hypotermia on muuten hyvin kuvattu, ei täsmällinen asteluku ole välttämätön.

Harri

Tehtävä 9+

Lähettäjä:

Kysymys: Vähenevätkö pisteet kaikesta ylimääräisestä, jota ei katsota tarpeelliseksi tehtävässä vai ovatko ne vain vaikuttamatta pistemäärään? Jos tieto siis ei ole värää, mutta jollakin tavalla liian kaukaa haettua ym.?

Vastaus: Yleensä ottaen eivät vähene, mutta jos vastauksesta suurin osa on muuta tietoa, ei siitä tietenkään voi kovin korkeita pisteitä tulla.

Harri

Tehtävä KOKO KOE

Lähettäjä: Hena

Kysymys: Katsotaanko vastauksen pituutta pisteitä korottavana kriteerinä vastatessa tehtäviin?

Vastaus: Ei vastauksen pituus ole kriteeri, mutta vastausta parantaa, jos se on hyvin jäsennelty eikä sisällä turhaa asioiden toistoa.

Harri

Tehtävä +10

Lähettäjä: kepa:)

Kysymys: mitä tehtävässä vaadittiin hyvään vastaukseen?

Vastaus: Kysymyksessä on mainittu viisi eri kokonaisuutta, joista hyvässä vastauksessa kaikista on mainintoja. Lisäksi terminologia on täsmällistä ja allergioiden sosiaalista ja taloudellista merkitystä on pohdittu.

Harri

Tehtävä +9

Lähettäjä:

Kysymys: Entä jos on maininnut vain tartuntataudit, eikä niitä ole eritelty mitenkään esim. HIViin, malariaan yms.?

Vastaus: Tartuntatauteja on kovin monenlaisia alkaen turistiripulista ja päätyen malariaan. Kyllä niitä hyvässä vastauksessa edellytetään nimeltä mainittuina.

Harri

Tehtävä 7a

Lähettäjä:

Kysymys: Pitikö asiasta kertoa myös prosentteja käyttäen vai vaan yleisesti? Onko hyvä, jos molemmilla tavoin?

Vastaus: Prosentteja ei tarvita, ne näkyvät suunnilleen diagrammoista. Tietenkin vertaillessa eri ryhmiä prosenttiluvut kuvaavat helpommin erojen suuruutta.

Harri

Tehtävä 5

Lähettäjä:

Kysymys: jos ei ole muistanut hoitokeinon nimeä, mutta on silti osannut sen selittää niin meneekö pisteitä pois?

Vastaus: Jos selitys on kattava, ei nimi ole aivan välttämätön.

Harri

Tehtävä 8 B

Lähettäjä: Mini

Kysymys: Onko esim. alkoholivero terveyden edistämiskeino?

Vastaus: Kyllä se on yksi keino.

Harri

Tehtävä 3

Lähettäjä: suski

Kysymys: mikä on kansanterveysjärjestöjen merkitys ja niiden toimintatavat terveyden edistämisessä?

Vastaus: Merkitystä olisi tarkasteltava sekä yksikön, yhteisön että yhteiskunnan kannalta. Toimintatavoista tärkeimpiä lienevät vapaaehtoistyö, vertaistuki, erilaiset palvelut, tutkimus ja kansalaisvaikuttaminen.

Harri

Tehtävä 8.b

Lähettäjä: Saana

Kysymys: Pitikö tehtävässä kertoa miten monipuolisesti terveyden edistämisestä vai oliko kyse pelkästään terveyden edistämisestä liiallisen alkoholin käytön suhteen?Tehtävänanto siltä kohdin hieman epäselvä..

Vastaus: Kyllä tarkoituksena oli nimenomaan alkoholin aiheuttamien haittojen vähentäminen terveyden edistämisen avulla, mutta monet terveyden edistämisen muodot ovat luonteeltaan myös muihin terveyteen liittyviin haittoihin vaikuttavia.

Harri

Tehtävä tehtävä 10

Lähettäjä:

Kysymys:

Vastaus:

Tehtävä tehtävä 10

Lähettäjä: sherko

Kysymys: Mitä tarkoitettiin allergian ilme-

nemismutoilla?

Vastaus: Illmenemismuotoja ovat silmien ja hengityselimistön tulehdusreaktiot, astma, ihon allergiset reaktiot jne. Oireet ovat tavallaan yksityiskohtaisempia kuvauksia eri ilmenemismuodoissa.

Harri

Tehtävä 1c

Lähettäjä: mira

Kysymys: Kuinka laajasti hypotermia piti käsitellä? Pitikö tietää tarkka ruumiinlämmön aste, milloin tästä puhutaan?

Vastaus: Astelukuja tarvitaan hyvään vastaukseen, mutta jos tila on kuvattu hyvin, ei välttämättä täsmällistä astelukua edellytetä.

Harri

Tehtävä 1

Lähettäjä: Jasmine

Kysymys: Kuinka pitkiä vastauksia vaadittin käsitteiden määrittelyssä, ja voivatko ne olla liian pitkiä? Lähteekö liian tarkasta määrittelystä pisteitä pois?

Vastaus: Eipä määritelmien tarvitse kovin pitkiä olla. Toisaalta liian pitkiä tai yksityiskohtaisia määritelmiä ei ole, kunhan asia tulee selväksi.

Harri

 • 2019 syksy: terveystieto

  Terveystiedon yo-koe ja vastaukset.

  Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.

 • 2019 kevät: terveystieto

  Terveystiedon yo-koe ja YTL:n hyvän vastauksen piirteet.

  Terveystiedon ylioppilaskoe, ylioppilastutkintolautakunnan hyvän vastauksen piirteet ja Abitreenien yo-koelähetys.

 • 2018 syksy: terveystieto

  Terveystiedon yo-koe ja YTL:n hyvän vastauksen piirteet.

  Terveystiedon ylioppilaskoe, ylioppilastutkintolautakunnan hyvän vastauksen piirteet ja Abitreenien yo-koelähetys.

 • 2018 kevät: terveystieto

  Terveystiedon yo-koe ja YTL:n hyvän vastauksen piirteet.

  Terveystiedon ylioppilaskoe, ylioppilastutkintolautakunnan hyvän vastauksen piirteet ja Abitreenien yo-koelähetys.

Abitreenit

Oppimateriaalit

 • Navigaatiokuva aineelle Biologia.
  Navigaatiokuva aineelle Biologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto.
  Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Englanti.
  Navigaatiokuva aineelle Englanti. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Espanja.
  Navigaatiokuva aineelle Espanja. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Filosofia.
  Navigaatiokuva aineelle Filosofia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Fysiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Fysiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Historia.
  Navigaatiokuva aineelle Historia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Italia.
  Navigaatiokuva aineelle Italia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Kemia.
  Navigaatiokuva aineelle Kemia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Latina.
  Navigaatiokuva aineelle Latina. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Maantiede.
  Navigaatiokuva aineelle Maantiede. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Matematiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Matematiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Portugali.
  Navigaatiokuva aineelle Portugali. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Psykologia.
  Navigaatiokuva aineelle Psykologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ranska.
  Navigaatiokuva aineelle Ranska. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ruotsi.
  Navigaatiokuva aineelle Ruotsi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saame.
  Navigaatiokuva aineelle Saame. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saksa.
  Navigaatiokuva aineelle Saksa. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Suomi.
  Navigaatiokuva aineelle Suomi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Terveystieto
  Navigaatiokuva aineelle Terveystieto Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Uskonto.
  Navigaatiokuva aineelle Uskonto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Venäjä.
  Navigaatiokuva aineelle Venäjä. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi.
  Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli.
  Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli. Abitreenit

Seuraa Abitreenejä Instagramissa: @abitreenit