Hyppää pääsisältöön

New Orleans oli musiikin sulatusuuni

New Orleans tunnetaan jazzin kehtona ja rhythm and bluesin varhaisena voimakeskuksena. Sen musiikissa ovat kuuluneet kaupungin kirjavat vaiheet ja vaikutteet Afrikasta ja Karibialta, Ranskasta, Espanjasta ja Euroopan protestanttisesta kulttuurista. Matti Laipion neliosainen ohjelmasarja vuodelta 1985 kertoo New Orleansin musiikin historiasta.

Musiikki on ollut keskeisessä asemassa New Orleansin elämänmenossa, ja tyypillistä sille on ollut afroamerikkalaisen ja valkoisen kulttuurin vuorovaikutus. Hyvä esimerkki on 1800-luvun tärkeimpiin amerikkalaissäveltäjiin kuulunut Louis Gottschalk, joka ammensi töihinsä aineksia Karibian musiikkiperinteestä. Monet vapaat mustat harrastivat esimerkiksi oopperaa, ja myös suuri osa varhaisista salonkiyhtyeiden muusikoista on oletettavasti ollut afroamerikkalaisia.

Afrikkalaisperäisen musiikin keskusfoorumi oli laitakaupungilla sijaitseva Congo-aukio, jonne sadat orjat kokoontuivat sunnuntai-iltapäivisin soittamaan, laulamaan ja tanssimaan. 1800-luvun aikana protestantismin ja erityisesti baptismin merkitys kasvoi New Orleansissa, ja afroamerikkalaisissa kirkoissa Congo-aukion vaikutteet sulautuivat eurooppalaisiin.

Vuotuisesta Mardi Gras -karnevaalikaudesta paraateineen muodostui muusikoiden korkeasesonki. New Orleansille tyypillisiä brass bandeja, marssivia puhallinyhtyeitä, työllistivät pitkin vuotta myös erilaisten keskinäisavun ym. klubien juhlat ja värikkäät paraatit sekä hautajaiskulkueet. 1900-luvun taitteessa hautajaiskäytännöksi vakiintui, että kirkkomaalle mentäessä bändi soitti hidasta ja vakavaa musiikkia, paluumatkalla taas vauhdikkaampaa ja tanssittavampaa materiaalia, johon yhtyi kulkueen liepeillä seurannut "second line". Brass bandeilla oli merkittävä osuus jazzsoiton kehityksessä.

Toinen tärkeä jazzin syntyyn vaikuttanut ilmiö oli St. Louisin pianistien kehittämä ragtime-villitys, jonka suurin nimi oli Scott Joplin. New Orleansissa myös salonkiorkesterit alkoivat esittää ragtimeä. Taidokkailla rag-pianisteilla, kuten Jelly Roll Mortonilla, oli kysyntää etenkin Storyvillen hienoissa ilotaloissa, kun taas ”Yläkaupungin” tanssihalleista saivat ansionsa kouluttamattomat muusikot, jotka korvasivat nuotinlukutaidon ja sovitusten puutteen improvisaatiolla. Ensimmäisenä improvisoivana soittajana, jonka musiikkia saattoi kutsui jazziksi, pidetään 1900-luvun taitteessa vaikuttanutta Buddy Boldenia.

Ensimmäinen jazzäänite tehtiin vuonna 1917, kun valkoisten muusikoiden muodostama Original Dixieland Jass Band pääsi levylle. Afroamerikkalaiset suuruudet, kuten King Oliver, Louis Armstrong, Freddie Keppard, Sidney Bechet jne., saivat odottaa seuraavaan vuosikymmeneen. Matti Laipion ohjelmassa kuullaan otteita haastatteluista, joissa trumpetistit Bunk Johnson ja Punch Miller sekä pianisti Jelly Roll Morton muistelevat jazzin vaiheita.

Pohjoisvaltioihin muuttaneet neworleansilaiset muusikot hallitsivat amerikkalaista jazzmusiikkia 1920-luvulla. Kolmikymmenluvun suuri pulakausi tappoi jazzin New Orleansissa, ja se koki renessanssin vasta 1940-luvulla, jolloin retrohenkisestä, vanhaa jäljittelevästä dixielandista tuli kaupungin turistivetonaula.

Toisen maailmansodan New Orleansin hallitsevaksi suuntaukseksi nousi rhythm and blues, jonka keskeinen vaikuttaja oli jazz-, blues-, latinalais-, ja karibialaiselementtejä yhdistellyt pianisti Professor Longhair. Suursuosioon New Orleansin rytmiblues nousi vuonna 1949 Fats Dominon ja tuottaja-sovittaja Dave Bartholomew’n myötä. Äänittäjä Cosimo Matassa ja 1960-luvulla musiikilliseksi keskushahmoksi kohonnut Allen Toussaint kertovat Laipion ohjelmassa vaatimattomista studio-olosuhteista ja New Orleansin soundin muotoutumisesta. Kaupungin klassinen kulta-aika päättyi 1960-luvulla valkoisen rockin ja Memphisin soulin nousuun.

Tietolaatikko

Ranskalaiset siirtolaiset perustivat New Orleansin vuonna 1718 Ranskan omistamaan Louisianaan Mississippijoen suulle. Siitä kehittyi 1700-luvun mittaan merkittävä kauppa- ja satamakaupunki. Vuosina 1760—1801 kaupunki kuului Espanjan alaisuuteen, ja vuonna 1803 Napoleon myi sen lopulta Yhdysvalloille muun Louisianan kera.

New Orleansin väestö oli 1800-luvun alussa koostumukseltaan värikäs. Suuri osa eurooppalaisperäisistä asukkaista oli ranskan- tai espanjankielisiä katolisia. Valtaosa väestöstä oli kuitenkin afroamerikkalaisia. Karibialta tai suoraan Afrikasta tuotujen orjien lisäksi kaupungissa oli huomattava määrä vapaita mustia ja mulatteja, monet heistä ranskaa puhuvia haitilaisia. 1800-luvullaNew Orleansiin alkoi saapua uusia siirtolaisia muualta Yhdysvalloista ja Euroopasta.

Osaa ohjelmien musiikkinäytteistä on hieman lyhennetty äänilevymusiikin nettikäyttöä koskevien sopimusten mukaisesti.

 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.