Hyppää pääsisältöön

Niksologi tutkimuksistaan: Sukkahousuissa on edelleen eniten niksiominaisuuksia

Niksi-Pirkkaa on julkaistu lähes 40 vuotta ja se on edelleen Pirkka-lehden luetuin palsta. Lehden virallinen niksologi Anssi Orrenmaa kävi juttelemassa nikseistä Yle Puheessa.

Sukkahousu-niksi // Kuva: Yle

Pirkka-lehti saa vuosittain tuhansia niksi-ehdotuksia palstalleen, joista niksologi Anssi Orrenmaa seuloo lehteen parhaimmat. Sukkahousuniksit ovat pitäneet pintansa vuosikymmenestä toiseen.

- Ne ovat osoittautuneet ylivoimaiseksi niksivälineeksi. Niksologisissa tutkimuksissani on selvinnyt, että niillä on eniten niksifunktioita, niistä on löytynyt yli 60 erilaista ominaisuutta. Toisena tulee muovipussi, jolla on 30 ominaisuutta, Orrenmaa selittää.

Orrenmaa on havainnut, että niksiehdotuksissa toistuu 95 prosenttisesti samat niksit. Hän hakeekin jatkuvasti uusia oivalluksia ja uusia välineitä.

- Esimerkiksi kahvakuulat ja piikkimatot ovat tulleet viime aikoina nikseihin. Viimeksi survoin kahvakuulalla puolukoita. Myös matkapuhelin-niksit ovat nousseet kärkiviisikkoon, Orrenmaa kertoo.

Orrenmaa on lisäksi havainnut ”mieliniksien” lisääntyneen.

- Se on pään sisällä tapahtuva niksautusniksi, eli asennoidutaan asioihin uudelleen. Jos vaikka kokkailu kyllästyttää, voi alkaa esiintyä ikkunalle kuin kokkiohjelmassa. Tai jos auto ei kulje kovaa, taakse voi laittaa tarran ”Ajan 80 km/h – säästän luontoa!”, Orrenmaa ehdottaa.

Miten salaattilinko toimii rintaliivi-pesukoneena? Entä mitä kirjailija Anna-Leena Härkönen pistää kainaloihinsa hikiläikkien ehkäisemiseksi? Kuuntele koko haastattelu alla.

Lähteet: Yle Puhe