Hyppää pääsisältöön

YleX katsasti Pihla Viitalan Hollywood-debyytin: Ennalta-arvattava ja surkea elokuva

Hannu ja Kerttu kasvoivat aikuisiksi ja uuniin työntämisen sijaan räiskivät noitia sarjatuliaseilla. Ennalta-arvattavan ja pitkästyttävän Hannu ja Kerttu: Noitajahti -elokuvan kannattaa käydä katsomassa ainoastaan yhdestä syystä. Huom! Arvio sisältää juonipaljastuksia.

Jeremy Renner ja Pihla Viitala Hannu ja Kerttu -elokuvassa // Kuva: Filmikamari

Niin, siis siitä syystä, että vihdoin ja viimein se tapahtui! Suomalaisnäyttelijä sai suuren Hollywood-roolin! Harmi vain, että kyseinen elokuva on surkeinta kuraa, mitä valkokankaalle on vähään aikaan heijastettu. Tai no, olihan siinä jotain hyvääkin; elokuva kesti alle puolitoista tuntia.

Hannu ja Kerttu badass-noidanlahtaajina // Kuva: Filmikamari

Saamelaisia sukujuuria omaavan norjalaisen Tommy Wirkolan ohjaama ja käsikirjoittama elokuva alkaa nopealla menneisyyden kertauksella siitä, miten Hannu ja Kerttu päätyivät metsän keskellä sijaitsevaan piparkakkutaloon vangeiksi. Sisaruksilla jäi noidan kohtelusta katkera kostonmaku suuhun ja parissakymmenessä vuodessa heistä kasvoi todellisia badass-noidanlahtaajia.

Pihla Viitalan esittämä Mina (viittaus suomen kieleen?) esitellään jo ensimmäisissä kohtauksissa. Hannun (Jeremy Renner, tuttu muun muassa Mission Impossible-, Avenger- ja Hurt Locker -elokuvista) ja Minan välille kehkeytyy romanssi, jota varjostaa Minan noituus ja Hannun tarve listiä joka ikinen noita maan päällä.

Pihla Viitala Hannu ja Kerttu: Noitajahti -elokuvassa.

Minan osuus elokuvassa on suuri, valkokangasaikaa hänellä on eniten heti Hannun ja Kertun jälkeen. Kyseessä siis ihan oikeasti on todella merkittävä juttu. Suomalaisnäyttelijä ei ole koskaan aiemmin ollut näin suuressa roolissa Yhdysvaltojen viikonlopun Pihla Viitalan Hollywood-debyytti viikonlopun katsotuin USA:ssaelokuvassa. Tosin käsikirjoituksesta lähtenyt roolihahmojen onttous ja pintapuolisuus tekevät näyttelijöiden roolisuoritusten arvioimisen lähes mahdottomaksi. On siis vaikea sanoa, oliko Pihlan, tai yhdenkään näyttelijän suoritus hyvä vai ei. Mutta vilahtaa hän siellä ilkosillaan, mikäli semmoisen näkeminen kiinnostaa.

Satuklassikoita Lumikki-, Punahilkka- ja Liisa ihmemaassa -elokuvien vanavedessä versioivaa elokuvaa arvostellessa on vaikea keksiä, mistä elokuvan surkeuden perustelut edes aloittaisi.

Maitopurkkien kyljessä olevat kadonneiden lasten ilmoitukset, lehtileikkeet kaksikon sankaritöistä, fuck-sanan ahkera käyttö ja melko järeä konetulivarustus keskiaikaiseen kontekstiin heijastettuina tuntuivat pikkuisen päälle liimatuilta. Viimeistään siinä vaiheessa, kun Mina alkaa lahdata noitia sarjatuliaseella, piti hieraista muutaman kerran silmiään: ovatko nämä elokuvantekijät tosissaan, vai oliko ihan tarkoituksena tehdä b-luokan splatter? Mikäli tarkoituksena oli tehdä kieli poskessa tehty, tarkoituksella huono huumori-camp-pläjäys, olisi se pitänyt vetää vielä enemmän överiksi, ja hauskemmin. Nyt se on vaan huono elokuva.

Pihla Viitalan Mina-hahmo listii noitia Hannu ja Kerttu -elokuvassa // Kuva: Filmikamari

Elokuvassa viljelty huumori ansaitsee oman kappaleensa, mikäli sitä voi huumoriksi kutsua. Koomikko Will Ferrell ilmeisesti kutsuttiin hommaan mukaan tuottajaksi, jotta siinä olisi edes jotain hauskaa. Ei ole. Esimerkiksi räjäyttäessään noidan naaman tuusan nuuskaksi, Kerttu laukoo ”Sinulle ei ainakaan tule avointa arkkua”. Kaikki muutkin läpät aiheuttivat lähinnä myötähäpeän höystämää hymähtelyä.

Ja sitten se ennalta-arvattavuus. Jos Hannu joutuu parin tunnin välein iskemään piikin itseensä (lapsuuden liiallisen sokerinsyönnin vuoksi, muuten), niin saattaisikohan siinä käydä niin, että ratkaisevan taistelun aikaan sitä ei sitten pystykään iskemään? Kun Mina alussa kysyy Hannulta, onko tämä koskaan epäröinyt tappaa noitaa ja tämä vastaa, että ainoa hyvä noita on kuollut noita, voimme kaikki heti arvata Minasta paljastuvan jotain kummaa.

No, jostainhan se Hollywood-ura on aloitettava. Toivottavasti kymmenen vuoden päästä voimme naureskella tälle ja näemme Viitalan oikeasti hyvissä kansainvälisissä elokuvissa. Arvostetun Time-lehden viihdesivusto kehui Viitalan suoritusta eloisaksi ja hyväksi. Pihlaa askeleen edellä Hollywood-tiellä kulkevalla ”Ruotsin Pihlalla”, eli Noomi Rapacellahan menee parhaillaan melko lujaa Hollywoodissa. Eiköhän sinne yksi lahjakas suomalaiskaunotarkin mahdu.

Hansel And Gretel: Witch Hunters -elokuvan pääosissa Jeremy Renner, Gemma Arterton, Pihla Viitala ja Famke Janssen. Elokuva saa Suomen ensi-iltansa 8. helmikuuta 2013.

Lähteet: YleX