Hyppää pääsisältöön

Fotosynteesi tuottaa sokeria ja happea

Yhteyttäminen tarkoittaa energian sitomista orgaanisten yhdisteiden sidoksiin. Kasvit sitovat auringon säteilyenergiaa sokeriin. Tätä kutsutaan fotosynteesiksi. Yhteyttämistä on myös kemosynteesi, jossa epäorgaanisten yhdisteiden kemiallista energiaa sidotaan orgaanisiin yhdisteisiin.

Tietolaatikko

Ilmakehän happi on peräisin fotosynteesistä

Kasvien lisäksi myös monet bakteerit ja levät kykenevät fotosynteesiin. Yhdessä nämä eliöt tuottavat hapen, jota on ilmakehässä 20 prosenttia.

Soluhengityksessä happi muuttaa muotoaan. Kaikissa eliöissä, myös kasveissa, tapahtuu soluhengitystä, jossa happi sitoutuu jälleen hiilidioksidiin ja veteen.

Yhteyttävät eliöt ovat omavaraisia

Me ihmiset olemme toisenvaraisia eliöitä, eli käytämme syömiemme eliöiden orgaanisia yhdisteitä tyydyttääksemme energiantarpeemme. Omavaraiset eliöt taas kykenevät sitomaan energiaa yhteyttämällä.

Kasvisolun viherhiukkaset sisältävät pigmenttejä, jotka absorboivat valon energiaa. Tärkeimpiä pigmenttejä ovat vihreät klorofyllit ja oranssit karotenoidit. Pigmenttien nappaama energia mahdollistaa fotosynteesin eli sarjan reaktioita, missä hiilidioksidi ja vesi muuttuvat glukoosiksi ja hapeksi.

Fotosynteesi jaetaan valoreaktioihin ja pimeäreaktioihin. Valoreaktiot tarvitsevat valoa tapahtuakseen. Osa valoreaktioiden lopputuotteista jatkaa pimeäreaktioihin, jotka eivät välttämättä tapahdu pimeässä, mutta ovat riippumattomia valosta.

Perustuu ohjelmaan: Etälukio, Solubiologia. Vuosi: 2000 Haastateltava: Kurt Fagerstedt Artikkeli: Jussi Nygren

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

 • Juhlapäivät

  Juhlapäivät.

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin.

 • Avaruus

  Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

  Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

 • Luonnontieteet

  Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

 • Sää ja ilmasto

  Ilmaston ja sään havainnointi

  Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.