Hyppää pääsisältöön

HBO:n Girls: Kakskyt-jotain tytöt seilaavat elämässä harha-askel kerrallaan

Kuvassa vasemmalta Marnie (Allison Williams), Jessa (Jemima Kirke), Hannah (Lena Dunham) ja Shoshanna (Zosia Mamet). Kuva:Yle KuvapalveluHBO:n Girls kertoo neljän parikymppisen naisen sattumuksista New Yorkissa. Kuulostaa Sinkkuelämän ja Gossip Girlin aviottomalta lapselta, mutta Girls kertoo naisista, joiden tarinaa ei ole ennen kuultu. Tytöt haparoivat aikuisuuden ja nuoruuden välillä samalla, kun yrittävät seilata elämässä omillaan. Girls on draamakomedia, mutta sarjassa käsitellyt itsetunto-ongelmat, seksuaalisuus, ystävyys ja raha-asiat ovat todellisia asioita kakskyt-jotain naisten elämässä.

Sarjan luoja Lena Dunham on 26-vuotias monilahjakkuus, joka myös näyttelee sarjan pääosaa Hannah Horvathia. Girlsin alkutapahtumat perustuvat löyhästi Dunhamin omaan elämään. Lena Dunham on nuoresta iästään huolimatta jo ehtinyt paljon. 23-vuotiaana hän käsikirjoitti ja ohjasi indie-elokuvan Tiny Furniture, jossa myös näytteli pääroolin. Tänä vuonna Dunham voitti kaksi Golden Globea Girls-sarjastaan.

Dunham on raikas tuulahdus muovisessa Hollywoodissa
Dunham on raikas tuulahdus muovisessa Hollywoodissa, vaikka häntä on hipsteriksikin kutsuttu. Hänet on jossain nimetty myös oman sukupolvensa ääneksi. Dunhamin ansiosta parikymppisistä naisista alettiin puhua täysin uudesta näkökulmasta. Lena Dunham ei ole mikään langanlaiha Disney-tähtönen, vaan oikea nuori nainen. Hän on tavallisen näköinen ja vähän pyöreä. Kuka tahansa parikymppinen voi samastua häneen.Kuvassa Hannah Horvath (Lena Dunham). Kuva: Yle kuvapalvelu

On hauska ajatella, että kakskyt-jotain Lenasta on kasvanut itsetietoinen supertähti. Hänet tunnetaan kaikkialla, ainakin Amerikassa. Hän pääsi Hollywoodin alle 30-vuotiaiden menestyneimmän listalle. Hänellä on satoja tuhansia seuraajia Twitterissä ja hänet on kuvattu jo useaan muotilehteen. Hän on kirjoittamassa kirjaa ensimmäisistä seksikokemuksistaan huimalla 3,5 miljoonan dollarin sopimuksella. Ainiin, ja hän seurustelee indierock-kitaristin kanssa. 

Lena Dunham eroaa Girls-roolistaan Hannah'sta siinä, että hän tietää, mitä haluaa isona tehdä. Lena tekee sitä jo. Lena Dunham on inspiroiva ihminen, kuten Amerikassa usein sanotaan. Jos kaksikymppinen nainen onnistuu tekemään parikymppisen naisen ongelmista menestystarinan, on meillä muillakin kakskyt-jotain ja ehkä kolkyt-jotain ja miksei nelkyt-jotain naisilla vielä toivoa.

HBO:n Girls alkaa TV2:lla sunnuntaina 3.2. klo 22.10. Aloituspäivänä nähdään viisi ensimmäistä jaksoa putkeen. Jaksot ovat katsottavissa myös Areenassa kuukauden ajan.

Linkit:

 • Alzheimerin tauti nostaa esiin sekä herkkiä tunteita että raivokohtauksia

  Alzheimerin tautia sairastavien omaisten kokemuksia

  Etenevästä muistisairaudesta kärsivien määrä kasvaa, kun väestö ikääntyy. Suomessa on arviolta lähes 200 000 muistisairasta ihmistä, joista puolet vähintään keskivaikeassa vaiheessa sairauttaan. Vuosittain lähes 15 000 ihmistä sairastuu muistin sairauksiin. Yleisin etenevä muistisairaus on Alzheimerin tauti.

 • Aamusydämellä: Borrelioositartunta

  Borrelioosiin sairastuneet kertovat kokemuksiaan

  TV1 sunnuntaina 17.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Punkkien levittämä borrelioosi eli Lymen tauti vaanii kesäisessä luonnossa. Sari Kiiski sai tartunnan 14 vuotta sitten ja Niklas Hallmanilla todettiin neuroborrelioosi runsas puoli vuotta sitten.

 • Aamusydämellä: Nuoren syöpä

  Anna-Elina ja Aapeli ovat selvinneet syövästä

  TV1 sunnuntaina 3.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Miltä tuntuu sairastua syöpään, kun on nuori ja elämä on juuri alkamassa suunnitelmineen ja unelmineen. Anna-Elina Rahikainen ja Aapeli Myllynen kertovat miten syöpä heidät pysäytti ja millaista tukea he olisivat sairastaessaan kaivanneet.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Terveys