Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Äidinkieli pääkuva

Kysymysarkisto: Äidinkieli ja kirjallisuus, 2009 kevät: esseekoe

Tehtävä tehtävä 3

Lähettäjä: Esko heinonen

Kysymys: jos kirjoitin tehtävässä 3,suomen ja EU:n välisistä suhteista ja EU:n ja muitten jäsenmaitten välisistä suhteista ja että kuka voittaa EU:ssa ja siitä ketkä siinä voittaa ja että EU direktiivit ajaa mm. maaseudun ahtaalle ja monet pientilalliset joutuvat jonkinlaisen EU marttyyrin asemaan ja useitten mielestä ne joutaa uhrata unionin alttarilla. Kirjoitin myös siitä että kuinka EU tasoittaessaan elintasoa eri maitten välillä vie samalla osan kansojen ja valtioiden identiteettiä. otsikoksi laitoin: kansa vailla identiteettiä. Niin onko tuo tehtävänannon mukainen aihe?

Vastaus:

Tehtävä 3 voittajat ja häviäjät

Lähettäjä: Miia

Kysymys: Kirjoitin sotainvalideista voittajina ja nykyajan "pullamössökansasta" hävijänä, jotka valittaa kaikesta pienestä. Meniköhän aiheen vierestä? rupes pelottamaan.

Vastaus:

Tehtävä 3

Lähettäjä: Joku

Kysymys: Mitähän kolmoseen olisi pitänyt kirjoitella, jottei ohi aiheen olisi mennyt?

Vastaus:

Tehtävä 5

Lähettäjä: Mira

Kysymys: Pitikö käsitellä muitakin kouluja kuin lukiota? Entä mitä kaikkea 40-50 pisteeseen vaaditaan? Itse kirjoittelin rituaalien hyvistä ja huonoista puolista, pakollisuudesta ja vapaaehtoisuudesta, henkilökohtaisuudesta, yhteisöllisyydestä ja joitakin omia kokemuksia väliin. Kuulostaako hyvältä vaiko ei?

Vastaus:

Tehtävä 1

Lähettäjä: otus

Kysymys: Mitä tehtävään yksi olisi pitänyt laittaa? Meinasin tehdä sen, mutta en viitsinyt etten kirjoita ohi aiheen. Olisiko pitänyt kertoa jonkun kirjan/elokuvan/jne juonesta vai ennemmin luoda sellainen?

Vastaus:

Tehtävä 12

Lähettäjä: Marianne

Kysymys: Tehtävänannossa käskettiin pohtia kolumnin perusteella, en ole ihan varma saiko/pitikö siinä siis näyttää omaa mielipidettä? Käytin kolumnia koko ajan pohjana, mutta lisäsin aiheeseen liittyen muitakin asioita ja lopussa ilmaisin oman mielipiteeni asiaan. Oliko tämä ihan tehtävänannon mukaista? Entä olisiko Lehdon mielipidettä pitänyt jotenkin eritellä? Sitä en tehnyt, vaan käytin hänen kirjoitustaan pohjana omalle pohdinnalle.

Vastaus:

Tehtävä 3, Kirjoita aikamme voittajista ja häviäjistä

Lähettäjä: Mauri

Kysymys: Kirjoitin tehtävän katsoen sitä kannatla, mitä voittamisen tavoittelu ja häviäminen tekevät yhteiskunnallemme ja mitä voittajiin ja häviäjiin jakaminen aiheuttaa. Kirjoitinko aiheen vierestä, vai hyväksytäänkö tämäkin käsittely?

Vastaus:

Tehtävä 14

Lähettäjä: ölvis

Kysymys: mitä ihmettä tähän tehtävään olisi pitänyt vastata? o.o kiitos!

Vastaus:

Tehtävä 6

Lähettäjä: miksa

Kysymys: mitä asioita pääpiirteittäin piti käsitellä tehtävässä 6? millaisia seikkoja siinä piti pohtia?

Vastaus:

Tehtävä 15.

Lähettäjä: hölmöistä hölmöin

Kysymys: Paljonko miinusta lähtee, kun korjauksia lopulliseen versioon tuli vielä noin 10. Eli yliviivasin tekstiä ja kirjoitin sen ylle uuden sanan. Sitten tein todella nolon asiavirheen kun väitin hehkulampun keksijäksi jotain päästä vetämääni Wattsonia!

Vastaus: Ei siitä välttämättä miinusta tule. Ohjeiden mukaan tuommoinen korjailu on sallittua, jos sen siististi tekee. Wattson nyt ei mennyt ihan tuubiin, mutta se on aika pieni yksityiskohta, eikä se yksinään paljon paina. Aineissa on aina sekä ansioita että puutteita; niitä sitten punnitaan suhteessa toisiinsa.

Tehtävä 11

Lähettäjä: ölömölö

Kysymys: Kuinka laajasti seurauksia olisi pitänyt luetella? onko ansio jos on selittänyt maantieteellisesti niitä seikkoja unohtamatta kuitenkaan arvioida seurauksia. Eli onko oikeilla jäljillä kun on puhunut mm. makean veden puutteesta (jäätiköissä on 3/4 makeasta vedestä) ja siitä mahdollisesti seuraavista konflikteista. Tämä nyt esimerkkinä. Ja oli kiva koe muuten. kiitos vastauksesta!

Vastaus:

Tehtävä 12

Lähettäjä: tourniquet

Kysymys: pitikö tehtävässä pohtia tekstin ihmisten ja laitteiden välistä suhdetta vai pitikö tekstiä käyttää hyötynä vertailtaessa ihmisiä ja laitteita nykypäivänä?

Vastaus:

Tehtävä tehtävä numero 6

Lähettäjä:

Kysymys: kirjoitin siinä ensin lähinnä niitä syitä, jotka johtavat kilpaurheilu-uran päättymiseen ja niiden pohjalta kirjoitin sitten, että miten se elämäntilanne mukautuu sen syyn mukaan. Poikkesinko liikaa tehtävänannosta vai oliko vain plussaa ottaa huomioon myös syitä eikä heti lähteä pohtimaan vain ja ainoastaan elämäntilannetta...

Vastaus:

Tehtävä tehtävä 6

Lähettäjä: Jaska

Kysymys: Millaisia asioita tehtävässä haettiin?

Vastaus:

Tehtävä 13

Lähettäjä:

Kysymys: Kerroin tehtävässä siitä miksi varhaista itsenäistymistä pidetään Suomessa tärkeänä, mutta myös siitä, miksi sitä ei pidetä tärkeänä Intiassa. Menikö ohi aiheen?

Vastaus:

Tehtävä tehtävä 9

Lähettäjä: tyttö

Kysymys: Mitä asioita olisi pitänyt tuoda esille pohdittaessa mielikuvituksen ja todellisuuden suhdetta? Yltääkö millaisiin pisteisiin, jos käsitteli novellia tyypillisten analysointi käsitteiden avulla?

Vastaus:

Tehtävä 13

Lähettäjä:

Kysymys: Olisiko tehtävässä pitänyt vertailla Suomea ja Intiaa?

Vastaus:

Tehtävä 3

Lähettäjä: ab

Kysymys: juu erittelin koko maailman kannalta menikö <metsään.

Vastaus:

Tehtävä 2

Lähettäjä: Riikka

Kysymys: Minkälaisia näkökulmia olisi pitänyt ottaa huomioon? Onko oikein kun kirjoitin että facebookia tarvitaan lähinnä yhteydenpitämiseen? mitä vaaditaan 45 pisteeseen?

Vastaus:

Tehtävä 2. Mihin tarvitsemme Facebookia?

Lähettäjä: Koo

Kysymys: Kuinka laajasti tuohon kysymykseen tuli vastata? Onko omat kokemukset plussaa? Ja viimeinen kysymys: oliko väärä valinta kirjoittaa aiheesta josta luulen että aika moni kirjoitti?

Vastaus:

Tehtävä tehtävä 13

Lähettäjä: Jenna

Kysymys: Olikohan kyseisen tehtävän pointtina nimenomaan vertailla intialaisten ja suomalaisten itsenäistymistä ? Meniköhän minulla pisteet ihan nollille asti, kun keskityin enimmäkseen kertomaan suomalaisnuorten itsenäistymisestä, ja vielä lähinnä siltä kantilta että mikä aiheuttaa varhaisen itsenäistymisen jolloin vähemmälle jäi sen pohtiminen, että _miksi_ se itsenäistyminen on niin tärkeää ?

Vastaus:

Tehtävä eikun se olikin 12

Lähettäjä: hölmöistä hölmöin

Kysymys:

Vastaus:

Tehtävä 9

Lähettäjä:

Kysymys: mitä ihmettä tähän OIS pitänyt kirjoittaa?

Vastaus:

Tehtävä 3

Lähettäjä: esko

Kysymys: jatkoa tuohon aikaisempaan:eli siis silloin valtiot olisivat aina lopulta häviäjän roolissa ja EU voittajan roolissa

Vastaus:

Tehtävä 2.

Lähettäjä: Jen

Kysymys: Teinkö oikein, kun kerroin Facebookin tarpeellisuudesta nuorten näkökulmasta, koska otsikossa luki "tarvitseMME"? Itsehän kuulun juuri MEIHIN nuoriin..

Vastaus:

Tehtävä 7

Lähettäjä: Kaisa

Kysymys: Onko väärin jos kirjotti 7 tehtävässä melko niukasti itse puheeseen liittyvistä asioista (vertailin mm. englannin ja suomen kielen eroja) ja lisäksi sitten, että miten esim. uskonto vaikuttaa siihen että me suomalaiset olemme hieman vaisuja, miten osoitamme sen fyysisillä eleillä ja faktoja, että suomalaiset ovat synkkää kansaa (mielenterveysongelmat)? Menikö ohi aiheen?

Vastaus:

Tehtävä 2

Lähettäjä: Orman

Kysymys: Mitä asioita tehtävässä haettiin? Oliko jotain tärkeitä pääkohtia mitä tuli laittaa?

Vastaus:

Tehtävä 11

Lähettäjä: Pena

Kysymys: Kirjotinkohan ehkä asian ohi? Oli tuota tietämystä aika paljon kyseisestä aiheesta, ja tuntuu että meni nyt pelkäksi vuodattamiseksi. Eka sivu meni alotuskappaleeseen, kuinka me ollaan "vastuussa" muutoksesta ja vähän kerroin että mistä se oikein johtuu. Sitten kerroin miten tämä muutos vaikuttaa tällä hetkellä ja mitä tästä seuraa tulevaisuudessa, kirjotin aikalailla kappele/paikka (paikat, rannikkokaupungit, sisämaakaupungit, Suomi ja Grönlanti) Sitten lopetukseen laitoin vaan vähän että ihminen on itsekäs ja lopettaa vasta ihan tuhon partaalla jne.

Vastaus:

Tehtävä 2

Lähettäjä: Carolina

Kysymys: Kaipaako YTL tähän vastaukseen tiettyjä huomioita Facebookista tai nykyisen elämäntyylin vaikutusta suosion taustalla?

Vastaus:

Tehtävä 14.

Lähettäjä: kiikku

Kysymys: tulkitse ja erittele.. mitä asioita "erittelyyn olisi pitänyt sisältää? tulkinta sen sijaan.. kuinka rajattua tulkintaa olisi pitänyt olla, tarkoitan,että saiko tulkita pitkällekin, jos osasi perustella mielipiteensä..?

Vastaus:

Tehtävä 13

Lähettäjä: bataatti

Kysymys: Pitikö tehtävässä 13 vertailla intialaisten ja suomalaisten itsenäistymistä vai riittikö pelkkä suomalaisten itsenäistymisen käsittely?

Vastaus: Tehtävänanto kuuluu näin: "Miksi Suomessa - toisin kuin Intiassa - nuorten varhaista itsenäistymistä pidetään tärkeänä?" Tehtävänanto tarjoaa siis suoran kysymyksen, ja sen pääpaino on suomalaisten itsenäistymisen käsittelyssä. Kysymys kysyy (miksi?) lisäksi syitä suomalaisten käsityksiin. Suomalaisen ja intialaisen kulttuurin vertailunhan tekee jo pohjateksti, joten ei vertailua tarvitse tehdä; jonkinlaisena taustatietona sopii tietenkin käyttää sitä, että Intiassa asiaa katsotaan toisin kuin meillä.

Tehtävä 4

Lähettäjä: Jari

Kysymys: Jääkö tehtävä neljä suppeaksi, jos aihetta käsitteli vain Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin näkökulmasta? Millaisille pisteillä tällaisella käsittelyllä maksimissaan pääsee?

Vastaus:

Tehtävä Tehtävä 3

Lähettäjä: Iida

Kysymys: Onko oikein käsitellä asiaa koulutuksen kannalta niin että mikä tekee eri opiskelijoista voittajia koulumaailmassa ja mikä häviäjiä?

Vastaus:

Tehtävä Huippu-urheilijan uran lopettaminen

Lähettäjä: uuups

Kysymys: Mitä tässä haettiin ? Oliko tähän jotain oikeaa vastausta ? Kirjoitin aiheesta itse melkein viisi sivua ja silloin teksti tuntui hyvältä...nyt fiilis erillainen ! Kirjoitin että urheilijoilla kun usein on kiireinen arki normaalin elämään ja esim. normaaliin työssäkäymiseen sopeutuminen voi olla vaikeaa, vaikeaa hyväksyä oman uran loppuminen esim loukkaantumistilanteissa, normaali elämä tuntuu tylsältä ja moni sortuu esim. ryyppäämään, pitää etsiä uudelleen oma identiteetti kun ei ole enään vaan urheilija, annoin esimerkkejä suomalaisista huipulla lopettaneista urheilijoista ja heidän vaiheistaan ( en kuitenkaan kovin paljoa ) voi olla vaikea löytää uusia töitä varsinkin jos on hölmöillyt lehtien palstoilla ( tässä annoin esimerkkejä )...mitäs vielä..tässä jotakin..lähelläkään ? anteeksi tekstin epäselvyys, kirjoitin tosi nopeasti ! :)

Vastaus:

Tehtävä 3 = Aikamme voittajat ja häviäjät

Lähettäjä: Tapio

Kysymys: Käsittelin aihetta yleisellä tasolla, mainitsin muun muassa median, yhteiskunnan ja luonnon. Alkoi mietityttää, olisiko tehtävässä pitänyt käsitellä joitain ihmisiä voittajina ja häviäjinä, vai käykö tällainen asiat/ilmiöt käsittely?

Vastaus:

Tehtävä kaikkiin

Lähettäjä:

Kysymys: Lähteekö pisteitä pois, jos lopulliseen versioon lisäsi muutaman lauseesta jääneen sanan marginaaliin?

Vastaus:

Tehtävä 2

Lähettäjä: minä

Kysymys: Kirjoitin, että tarvitsemme Facebookia ihmissuhteiden ylläpitämiseen, kokemuksien jakamiseen (esim kuvat ja videot), siihen, että tunnemme olevamme samanlaisia kuin muut (koska monet muutkin ovat Facebookissa), ihmisten uteliaisuuteen toisten asioista (haluavat tietää muiden elämästä kysymättä siitä  tilapäivitykset), Facebookin ajanvietteistä (pelit yms) ja mahdollisuudesta liittyä verkostoihin, joista näkyvät kiinnostuksen kohteet. Menikö ohi tai olisiko pitänyt keksiä joitakin muita asioita?

Vastaus:

Tehtävä 2

Lähettäjä: iiiiiiiiiii

Kysymys: mitähän kaikkea facebook-kysymyksessä olisi pitänyt käsitellä? kirjottelin että ennenkaikkea se on tehokas yhteydenpidon välinen maailmanlaajuisesti, sillä voi osaltaan vaikuttaa asioihin, ainakin yrittää vaikuttaa ja se luo erilaisia yhteisöjä ja siinä samalla mainitsin ohimennen että niistä syntyneet sosiaaliset verkostot auttaa ehkäisemään syrjäytymistä jne.. tuntuu vaan että on liian vähän näkökulmia ja liian pinnallista :(

Vastaus:

Tehtävä 5.

Lähettäjä: Milla

Kysymys: Haittaako, jos tehtävässä ei maininnut lainkaan sitattia, mikä tehtävässä mainittiin? Siis se, että jonkun mielestä kastajaiset ovat simputusta. Pääasiahan oli kuitenkin se, että kertoo oman mielipiteen asiasta?

Vastaus:

Tehtävä 13

Lähettäjä: Anna

Kysymys: Millaisia syitä olisi hyvä ollut mainita itsenäistymisen puolesta ja vastaan?

Vastaus:

Tehtävä 2: facebook

Lähettäjä: *

Kysymys: Menikö pahasti oho, jos käsitteli hyvien puolien lisäksi huonoja puolia?

Vastaus: Tehtävä kysyy, mihin tarvitsemme Facebookia. Siinä siis pääpointti. Huonoja puolia kaiketi voi ottaa esiin, jos on esimerkiksi sitä mieltä, että tarvitsemme Facebookia juoruiluun, mustamaalailuun ja riitelyyn. Harva kai kuitenkaan tunnustaa tarvitsevansa Facebookia näihin tarkoituksiin, vaikka kyllä sitä noihinkin käytetään. Huonojen puolien voivottelu noin yleensä ei sitten enää liene ihan ydinaluetta tässä tehtävässä.

Tehtävä 2

Lähettäjä: *

Kysymys: Korjaan: ohi

Vastaus:

Tehtävä tehtävä 5

Lähettäjä:

Kysymys: Onko tehtävä mennyt iha pieleen, jos olen kirjoittanut ainoastaan lukion aloittamisrituaaleista? Tajusin aivan liian myöhään että muitakin kouluja ois voinu käsitellä. Entä haittaako jos ei ihan saanu 4 sivua täyteen?

Vastaus:

Tehtävä 2. Mihin tarvitsemme facebookia

Lähettäjä: jokkeripokkeri

Kysymys: Käsittelin aihetta siten, että huomioin mihin facebookia voisi tarvita, miten se voi vaikuttaa ihmisten elämään myönteisesti (syrjäytymisen ehkäisy, sosiaalisten suhteiden ylläpitö) Osoitin nämä tarpeettomiksi ja tulin perustellen tulokseen etteme tarvitse facebookia mihinkään. Menikö pahasti ohi?

Vastaus:

Tehtävä 4 Lähi-idän rauha

Lähettäjä: Osmo Nakinkuori

Kysymys: Mitäs kaikkea tuohon olisi pitänyt sisällyttää. Pelottaa vähän että meni ohi aiheen, kun löpisin vaan tuosta israel vs. palestiinaliatse - asetelmasta. Jotain yleisellä tasollakin kirjotin, mutta pääosin siis tuosta

Vastaus:

Tehtävä 13

Lähettäjä: Hanuman

Kysymys: Vertailin tehtävässä suomalaisnuorten nopeaa itsenäistymistä ja intialaisten yhteisöllisyyden korostamista. Kirjoitin aika paljon Merikallion kolumnista.. Ja laitoin uskonnonkin yhdeksi itsenäistymisen syyksi Suomessa, kun Intiassa taas hindulaiset aukroriteetit (hindujumalat) ovat itsenäistä elämää tärkeämpiä.. Jotain oikein? Kerroin kyllä aika paljon siitä, MITEN nuorista tulee itsenäisiä..

Vastaus:

Tehtävä 10

Lähettäjä:

Kysymys: Mitä kysymykseen vaadittiin? Onko ok, jos liitti siihen myös jotain maailmanlaajuisesti, että millaista sananvalta on kouluissa esim. Afrikassa verrattuna Suomeen?

Vastaus:

Tehtävä 14

Lähettäjä: annasofia

Kysymys: Mitä yleisesti piti tehtävässä tuoda esiin ?

Vastaus: Erittelyä ja tulkintaa siinä kaivataan. Pitää siis tarkastella maalausten ominaisuuksia (kuten sommittelua, värimailmaa jne.). Kuvan tulkinnassa pitäisi sitten esittää jollakin tavoin perusteltu käsitys siitä, mikä merkitys kuvilla on. Niissähän on tuotu Elvis hänelle tyypillisessä vaatetuksessa Suomen oloihin hänelle aika outoon ympäristöön. Tulkintamahdollisuuksia lienee monia, eikä voitane sanoa, että tehtävässä pitää päätyä johonkin tiettyyn tulkintaan. Jonkinlainen kulttuurien rinnastamisen idea kuvissa lienee; minä olisin varmaan lähtenyt siitä liikkeelle. Maalauksissahan on paljon korostuneeen suomalaiskansallista ainesta: järvimaisema, lapinpuku jne. Onneksi olen päässyt ylioppilaaksi jo kauan sitten...

Tehtävä 13

Lähettäjä:

Kysymys: Riittääkö vastaukseen syiksi suomalaiset arvot eli itsenäisyys, media joka korostaa itsenäisyyttä ja yhteiskunta, joka painostaa ja mahdollistaa tukien nuoren itsenäistymisen?

Vastaus:

Tehtävä 14

Lähettäjä: Punapää

Kysymys: Otin ajan loppuessa riskin ja kirjoitin elämäni ensimmäisen kuva-analyysin. Kiinnitin huomiota väreihin, asetteluun, ilmeisiin, symboliikkaan, tunnelmaan, vastakkainasetteluun välillä Elvis- Suomen luonto sekä pohdin yleisesti Elviksen elämän käännekohtia rinnastettuna maalauksiin. Tuleeko näillä havainnoilla pisteitä vai menikö metsään? Oliko väärin mainita maalausten Kaj Stenvallin Ankka-tauluja muistuttava tyylilaji?

Vastaus:

Tehtävä 13

Lähettäjä: Heidi

Kysymys: Minkälaisia näkökulmia tehtävässä olisi pitänyt esittää? Kuinka henkilökohtaiselta tasolta aihetta sai käsitellä?

Vastaus:

Tehtävä 1

Lähettäjä: kysymys

Kysymys: Mitä ihmettä tähän kysymykseen piti vastata, milloin mennään aiheen ohi ja mitä ylipäätään piti tehdä - valita jokin romaani, näytelmä tai elokuva ja kirjoittaa sen pohjalta, siis esim. Romeo & Julia? Millaisia asioita olisi pitänyt mainita? Itse taisin mennä reippaasti aiheen ohi, mutta muutkaan tehtävänannot eivät tuntuneet mieluisilta..

Vastaus:

Tehtävä 11

Lähettäjä: Emilia

Kysymys: Sana "hyödyntäen" hämäsi kovasti.Itse päättelin,että myös omasta päästä tulevaa tietoa saa käyttää.Menikö ihan puihin?Aineistoa käytin muutamissa kohdissa hyväksi,kun tarvitsin tarkkoja lukuja tms.Aineistoon en viitannut missään vaiheessa,poimin sieltä vain joitakin oleellisia tietoja.Olisiko aineistoon pitänyt omassa tekstissä viitata?Esimerkiksi "tämä tieto on peräisin siitä ja siitä artikkelista".

Vastaus:

Tehtävä 9

Lähettäjä: m

Kysymys: Tein ratkaisun, että referoin aluksi aika paljon novellia ja sen jälkeen siirryin varsinaiseen pohdiskeluun. Ajattelin, että on vaikea alkaa puhua todellisuuden ja mielikuvituksen suhteesta NOVELLISSA, jos novellin ideaa ja kulkua ei ensin lukijalle kerro kokonaisuudessaan. Esseestäni tuli siis melko kaksijakoinen, toki referoinnissa jo huomauttelin joitakin asioita, mutta silti olen huolissani, toimiiko ratkaisuni ollenkaan. Olen tottunut siihen, että ehyellä, pääajatusta kuljettavalla tekstillä saa parhaat pisteet, mutta nyt en tiedä mihin esseeni sen rakenteen vuoksi yltää, tavoitteena kun on 50-55p. Miten pohdiskelun olisi voinut ujuttaa sopivammin referoinnin lomaa?

Vastaus:

Tehtävä 11

Lähettäjä: Anna

Kysymys: eli mitä kaikkia olisi pitänyt mainita saadakseen korkeat pisteet? mihin riittää jos on kertonut aloituskappaleessa syyt jäätiköiden sulamiseen, sitten rannikoiden ja saarien joutumista veden alle, ihmisten pyrkimyksestä sisämaahan, kuolemista, puhtaan veden puutteesta, epidemioiden leviämisestä, luonnon monimuotoisuuden häviämisestä ja mahdollisesta sukupuuttoaallosta, golfvirran merkityksestä pohjoiselle pallonpuoliskolle sekä eteläisellekin osittain, kustannuskuluista mitä vesi aiheuttaa, rakennusten ja rakennelmien uudelleensuunnittelusta yms..

Vastaus:

Tehtävä 10

Lähettäjä: Juulia

Kysymys: Pitikö tässä tehtävässä loppuun merkitä kirjoittajan nimi, asuinpaikka ja päivämäärä, kun kyse oli kuitenkin kantaaottavasta tekstistä? Itse ainakin lisäsin sen. Ja haittaako jos laittoi omat tiedot ja tämän päivämäärän?

Vastaus:

Tehtävä 2 facebook

Lähettäjä: annina

Kysymys: onko väärin jos kirjoitin ettei facebookia tarvita ja perustelin väittämäni

Vastaus:

Tehtävä 6

Lähettäjä: Minttu

Kysymys: Onko tarpeeksi tietoa, jos kirjoitti urheilun lopettamisen syistä, kertoi miten se vaikuttaa lisääntyneeseen vapaa-aikaan, talous on urheilun myötä kunnossa, sit siihen, et monet rupee valmentamaan ja sitten vielä perhe-elämästä, jota on helppo ruveta urheilu-uran jälkeen perustamaan?

Vastaus:

Tehtävä 14

Lähettäjä: Siiri

Kysymys: Menikö metsään kun otin näkökulmaksi lähinnä sen miksi Elvis oli tauluss, ja mitä taiteilija halusi sillä viestittää? Pohdin melko syvällisesti mutta en kiinnittänyt niinkään huomiota esim. värehin. Kuinka paljon oma tulkinta saa erota asiantuntijan jos osaa sen kuitenkin perustella? Aina tuo sana "tulkitse" herättää kummastusta ku kaikkihan tulkitsevat omien kokemustensa jne. kautta.

Vastaus: Ihan hyvä näkökulma. Väreihin nyt varmaan olisi kannattanut kiinnittää huomiota. Tulkintoja on monenlaisia, perustetlut ratkaisevat niiden vakuuttavuuden.

Tehtävä 1

Lähettäjä: Otus

Kysymys: Tulkitsin tehtävän annon niin, että saa käyttää montaa eri näytelmää, romaania tai elokuvaa. Kokeen jälkeen opettaja kuitenkin kertoi, että olisi pitänyt kertoa vain yhdestä. Kuolenko tähän?

Vastaus:

Tehtävä Tehtävä 4

Lähettäjä: Anni

Kysymys: Kuinka faktapitoinen tekstin tuli olla? Millaisista eri näkökulmista asiaa tuli tarkastella? Kuinka paljon omia mietteitä sai soveltaa tehtävään, ja kuinka paljon on liian vähän?

Vastaus:

Tehtävä 7

Lähettäjä:

Kysymys: Pitikö tässä tehtävänannossa käsitellä ainoastaan puhetapoja?

Vastaus:

Tehtävä 2

Lähettäjä: Manttu

Kysymys: Hei, aloitin aineen konseptin ekan sivun puolestä välistä, ja se loppui kolmanen sivun puoleen väliin. MImmoinen on rangaistus alipituisesta aineesta ? Ja mitä FaceBook Tehtävään olisi kannattanut laittaa, ja mitä ei.

Vastaus:

Tehtävä 3

Lähettäjä: pekka

Kysymys: kuinka tärkeää oli se ett nimenomaa sanoo että''häviäjä on näin ollen se ja se'' tai että ''voittajana voidaan pitää häntä/sitä''???

Vastaus:

Tehtävä 11

Lähettäjä: Bonanza

Kysymys: Saihan tehtävässä 11 selittää osittain ainemaisesti asiaa?

Vastaus: Ainemaisesti? En oiken bonjaa, mitä tarkoitat ainemaisuudella. Perushomma tehtävässä on kuitenkin arvioida jäätiköiden sulamisen seurauksia aineiston tietoja apuna käyttäen.

Tehtävä 14

Lähettäjä:

Kysymys: millaista vastausta tässä haettiin? menikö vastaukseni ihan metsään kun lähinnä kerroin kuvista: valosta,varjoista,tilanteista,sommittelusta jne?

Vastaus:

Tehtävä 13

Lähettäjä: Silu

Kysymys: Mitkä olisivat olleet hyviä syitä suomalaisten nuorten varhaaselle itsenääsyysvimmalle?

Vastaus:

Tehtävä 3

Lähettäjä: abi

Kysymys: Tuossa tehtävässä oli ilmeisesti siis mahdollista tarkastella voittajia ja häviäjiä esimerkiksi pelkästään koulutukseen liittyvissä jutuissa, ettei mukaan välttämättä tarvinnut liittää mediaa jne? Kai vastaukseen sai silti mukaan ottaa esimerkiksi kehitysmaiden ja suomen eroja, kuten juuri näissä koulutukseen liittyvissä jutuissa (tarkastelin vastauksessani sitä siis niin, että ovatko kehitysmaiden ihmiset häviäjiä kun eivät voi käydä koulua jne)?

Vastaus:

Tehtävä 10

Lähettäjä:

Kysymys: Siis pitikö tähän lisätä jokin oma nimi loppuun? Lähteekö pisteitä, jos ei lisännyt? Ja siis eihän haittaa, vaikka nimesin aineiston ( Mannerheimin Lastensuojeluliiton Internetissä tehty (20.11.2007) kysely osoittaa...) Eikö se niin kuulunut tehdä, vaikka olikin kantaaottava teksti?

Vastaus: Ei tarvinnut, ei lähde. Sen sijaan viittauksesi pohjatekstiin on vähän epätarkka. Kyselyähän ei tehty 20.11.2007 vaan jo aikaisemmin; tuo päivämäärä on tiedotteen julkaisupäivä. Ja tietenkin kantaa-ottavassa tekstissä on tehtävä selväksi, mihin, missä ja koska julkaistuun tekstiin otetaan kantaa.

Tehtävä 2

Lähettäjä:

Kysymys: Kirjoitin vastauksessa suoranaisten tarpeiden ohella mm. Facebookin ja netin vaaroista. Tarkoitus oli kyseenalaistaa tällä tavalla Facebookin tarpeellisuutta, mutta onko tämä liian kaukaa haettua, jos ei suoraan mainitse tarpeellisuudesta?

Vastaus:

Tehtävä 12

Lähettäjä: E

Kysymys: Tehtävässä sanottiin että pohdi ihmisen ja koneen suhdetta Jarmo Lehdon kolumnin pohjalta. Niin saiko siihen tuoda omat mielipiteet ja käyttää muitakin esimerkkejä kuin mitä kolumnissa mainittiin? Menikö tehtävänannon vierestä jos kirjoitin siitä kuinka erilaiset koneet vaikuttavat ihmisten sosiaalisuuteen jne.?

Vastaus:

Tehtävä 13

Lähettäjä: karoliina

Kysymys: kuinka paljon verotetaan jos tehtävännumero ja otsikko puuttuu esseestä? aika todellakin loppui kesken, mutta onneksi itse aineen sain loppuun, otsikointia en enää voinut tehdä

Vastaus:

Tehtävä 7

Lähettäjä:

Kysymys: Suomenkielisessä kokeessa piti (vissiin) kertoa puhetavoista, kun ruotsinkielisessä kokeessa käyettiin sanaa "kommunicera" tai jotain sen suuntaista, eikä siis puhetapaa... Haettiinko tässä samaa, eli puhetapoja, vai menikö oikein jos kirjoitti yleisesti kommunikoinnista ja mikä tekee suomalaisten kommunikoinnista epäkohteliaan?

Vastaus:

Tehtävä 1

Lähettäjä: Jukka

Kysymys: Kirjoitin yhden elokuvan juonesta ja siitä miten rakkautta ja kuolemaa käsitellään elokuvan teemoina ja miten ne tulevat ilmi. Teinkö oikein?

Vastaus:

Tehtävä 4

Lähettäjä: anamer

Kysymys: Kun ei kerran reaalikokeesta ole kyse, niin haittaako jos käsitteli Lähi-idän levottomuuksia vain Israelin ja Palestiinan kannalta? Onko ansio, jos on pyrkinyt pois historian reaalivastauksen muodosta (teksti ei ole poliittinen)?

Vastaus:

Tehtävä 6

Lähettäjä: x-urheilija

Kysymys: haittaako jos esseestä tuli 8 sivua? jos pysyy koossa? vai meneekö miinus pisteitä? tuli annettua vähän enemmän esimerkkejä ja omia kokemuksia...

Vastaus: Suosituspituus on 4-5 konseptisivua. Pitemminkin saa kirjoittaa, jos asiaa riittää ja aine pysyy koossa. Tämän tarkemmin en ainettasi näkemättä osaa kommentoida. Mutta onhan tehtävässä neljä runoa pohjatekstinä, joten asiaa voi hyvinkin riittää kahdeksankin sivun verran.

Tehtävä 5

Lähettäjä: Tytteli90

Kysymys: Pitikö vitos tehtävässä siis kirjoittaa mielipideteksti? haittaako jos kertoi myös omia kokemuksia rituaaleista jne? miten tämä lukiolainen ja hänen mielipidetekstinsä tuli mainita omassa tekstissäni?

Vastaus:

Tehtävä 12

Lähettäjä: mikko palmlund

Kysymys: Eli mitä seurauksia pääpiirteissään jäätiköiden sulamisesta seuraa?

Vastaus: Niinpä.

Tehtävä 14

Lähettäjä:

Kysymys: millaista vastausta tässä haettiin? menikö vastaukseni ihan metsään kun lähinnä kerroin kuvista: valosta,varjoista,tilanteista,sommittelusta jne?

Vastaus:

Tehtävä 1

Lähettäjä: Laura

Kysymys: Mitä tässä tehtävässä oikein haettiin? Menikö metsään jos kertoi yhden elokuvan juonesta ja miten rakkaus ja kuolema esiintyy siinä?

Vastaus:

Tehtävä 2

Lähettäjä: Tyttö

Kysymys: Menikö päin mäntyä jos kirjoitti esseen jonka loppupäätelmä oli se ettei Facebookia tarvita mihinkään, ja että se ei ole sen erikoisempi kuin mikään muukaan tuonkaltaisista sivustoista? Ajattelin että kyseinen kanta kävisi kun otsikkona oli kysymys "mihin facebookia tarvitaan?" = ei mihinkään.

Vastaus:

Tehtävä 5

Lähettäjä:

Kysymys: menikö pieleen jos kirjoitti neljä sivua pelkästään siitä mitä mieltä on asiasta..? ja lisäsin myös oman kokemuksen tekstiini.

Vastaus:

Tehtävä 6

Lähettäjä: vs

Kysymys: otin malliesimerkkejä, esimerkiksi jos vertasin matti nykästä ja toni niemista, että kuinka erilailla heillä on mennyt elämä huippu-urheilun jälkeen? mitä tuumii sensri tällaisesta

Vastaus:

Tehtävä 13, itsenäistyminen

Lähettäjä: Typerys

Kysymys: Taisin tuon tehtävänannon ymmärtää väärin. Jätin siis tuon aineiston kokonaan pois. Kuinka monta pistettä voin saada?

Vastaus: Voi voi. Aineistotehtävä se kyllä on. Ehkä peli ei ole täysin menetetty, jos sentään hyödynsit jotenkin aineiston tietoja. Enempää en ainettasi lukematta voi sanoa.

Tehtävä 3

Lähettäjä: Henna

Kysymys: Kirjoitinko asian vierestä, jos kirjoitin missä tilanteissa ihmiset jaetaan voittajiin ja häviäjiin, mitä siitä seuraa kun ihmiset jaetaan näin ja miten tän ongelman voisi ratkaista. Liitin siihen aika voimakkaasti ajatuksen, että tämä voittajat/ häviäjät asettelu jakaa maailman kahtia ja tekee yhteiskunnasta eriarvoisen...

Vastaus:

Tehtävä 2.

Lähettäjä: mummö

Kysymys: menikö ihan aiheen ohi kun kerroin facebookista yleisesti, huonot ja hyvät puolet ja niiden kautta tarpeemme facebookia kohtaan. lisää keskustelunaiheita, luo yhteenkuuluvuutta jne. mutta myöskin eristää ihmisiä koukuttavuudellaan: ei tarvitse liikkua näkemään läheisiä, sillä kaiken voi tehdä facebookin kautta.

Vastaus:

Tehtävä 7

Lähettäjä: poubelle

Kysymys: Mitä tähän mm. vaadittiin? Riittikö jos vertaili suomalaisen ja muun ulkomaalaisen komminikointitapoja, ja antoi esimerkkejä suomalaisen käyttämisistä eri tilanteissa? Oliko oleellista pohtia mistä suomalaisten epäkohteliaisuus johtuu?

Vastaus:

Tehtävä -

Lähettäjä: Rosee

Kysymys: Ei kai siitä lähde pisteitä, kun unohdin viivata yli suunnittelupaperit..? Mielestäni kenelläkään sensorilla ei pitäisi olla epäselvyyttä siitä, mikä konsepteista on esseeni, koska "suttupaperit" olen kirjoittanut lyijärillä ja sotkuisesti, ja oikean esseen kuulakärkikynällä, mutta voivatko sensorit vittuillakseen ymmärtää tahalleen väärin..?

Vastaus:

Tehtävä 7.

Lähettäjä: noora

Kysymys: mitä kysymyksellä haettiin? Kielellisiä asioita, esim. suomessa ei teititellä vaan sinutellaan ja käytetään muotoa "se". Onko ihan hakoteillä???

Vastaus: Tiedot suomen kielestä ovat tarpeen. Meillähän on monenlaisia kohteliaisuusmuotoja: pastori tekee hyvin (puhutaan kuin kolmannesta persoonasta), mennään yhdessä kahville (passiivi), viitsisitkö avata ikkunan (kysymys), elikkä se tekee sitten kaksi euroa ja seitsemänkymmentä (pikkusanoja tilkkeenä), et viittis tulla heti (kieltomuoto) yms. esim. käskemiseen liittyviä pehmennysmuotoja.

Tehtävä villisorsa

Lähettäjä:

Kysymys: Onko väliä millä tyylillä kirjoittaa? Itse kirjoitin aika ironiseen sävyyn, onko paha virhe? Alkoi pelottaa :|

Vastaus:

Tehtävä 11

Lähettäjä: Sini

Kysymys: Esseeseenhän kuuluisi yleisesti tuoda mukaan omia kokemuksia, mutta tähän niitä ei mielestäni juurikaan pystynyt sekaan ujuttamaan. Olisiko sittenkin pitänyt?

Vastaus:

Tehtävä 2.

Lähettäjä: iiiiiiikkkkk!!!

Kysymys: Kuinka paljon rokotetaan jos kopioi esseesn otsikon väärin? Kirjoitin MIKSI tarvitsemme facebookia, enkä MIHIN tarvitsemme facebookia...

Vastaus:

Tehtävä 3. voittajat ja häviäjät

Lähettäjä: huolestunut

Kysymys: eihän liian omaperäisestä valinnasta näkökulmaksi rokoteta aiheen sivusta kirjoittamisena? valitsin näkökulmaksi sukupuolten välisen tasa-arvon toteutumisen suomessa verrattuna afganistaniin, menikö vähän yli?

Vastaus:

Tehtävä 4

Lähettäjä: abiskelija

Kysymys: Kuinka vakavaa on, jos jää puhtaaksikirjoituksessa mutamaa tekstiriviä vajaaksi? Minulla tuli kiire tässä yhteydessä ja seurauksena noin 5 riviä jäi kirjoittamatta. Ovatko pistemenetykset merkittäviä? :O

Vastaus:

Tehtävä 14

Lähettäjä:

Kysymys: millaista vastausta tässä haettiin? menikö vastaukseni ihan metsään kun lähinnä kerroin kuvista: valosta,varjoista,tilanteista,sommittelusta jne?

Vastaus:

Tehtävä Tehtävä 10 (sananvalta koulussa)

Lähettäjä: Asta

Kysymys: Menettääkö pisteitä, jos kertoi kyllä teksin olevan MML:n tiedote heidän kotisivuillaan ja perustuu heidän tekemäänsä internet kyselyyn, mutta ei maininnut julkaisuaikaa? Sikäli sellainen edes nettijulkaisusta löytyi? Entä tuleeko suuria pistemenetyksiä jos puhtaaksikirjoittaminen jäi kesken, mutta viimeinen neljäsosa löytyy kyllä siististi lyijykynäversiosta? Olkaa kilttejä ja vastatkaa.

Vastaus:

Tehtävä 3

Lähettäjä: villisorsa

Kysymys: edellisen tehtävä numero oli siis 3!

Vastaus:

Tehtävä Lähi-idän rauha

Lähettäjä:

Kysymys: Kirjoitin 5 sivua pelkästään palestiina-israel konfliktista enkä enää keksinyt järkevää tapaa yhdistää tekstiin USA:n seikkailuja. En myöskään jaksanut aloittaa enää alusta. Onko tämä nyt täysi katastrofi?

Vastaus:

Tehtävä 14

Lähettäjä: Miiru

Kysymys: Käykö tulkinta siitä, että me pidämme kuvia luultavasti fiktiona, koska emme voi kuvitella Elviksen kaltaista supernova-julkkista keskellemme meidän ympäristöön? Ja laajemmin, että me oletamme julkkisten elävän omassa maailmassaan, jossa ei ole samanlaista arkipäivää kun meillä. Mutta totuus on, että kuva voisi hyvinkin olla todellinen, mutta sen estää meidän tapa korottaa tähdet eri tasolle. Ehkä ilmaisin itseäni hiukan epäselvästi, mutta lähinnä jos tuohon ensimmäiseen kysymykseen saisi vastauksen, tack.

Vastaus:

Tehtävä 13

Lähettäjä: abi

Kysymys: Onko pisteiden kannalta hirveen huono juttu jos käsitteli tehtävää lähinnä kysymyksena MITEN kysymyksen MIKSI sijaan? perusteluissani tuli kuitenkin myös vähän vastauksia tohon miksi kysmykseen. eikai mene nollille? apua!

Vastaus:

Tehtävä 11

Lähettäjä: kemo111

Kysymys: Pitikö tehtävässä 11 minkälaisella laajudella esitellä/vedota yhteydessä olleeseen artikkeliin??

Vastaus:

Tehtävä 8

Lähettäjä: Nanni

Kysymys: Arvostaako YTL joitakin tehtäviä toisia enemmän? Tarkoitan, että suhtaudutteko te esimerkiksi kunnioittavammin esimerkiksi runo- tai kuva-analyysin loihtijaan (jos analyysi on vieläpä hyvä) kuin pelkän otsikkoaineen kirjoittajaan?

Kirjoitin peräti 8 sivua runoista. Onko tämä liikaa(ette tietenkään tiedä vielä aineeni sisältöä, mutta..?) Olihan pohjatekstinä sentään 4 eri runoa.

Olisi kiva vielä kuulla ranskalaisin viivoin esimerkiksi, että mitä asioita olisi yleisesti ottaen pitänyt analyysiin laittaa?

Kiitos :)

Vastaus:

Tehtävä 11

Lähettäjä:

Kysymys: Minuakin hieman hämäsi tehtävänanto. 2.kappaleessa esitin lyhyesti kummatkin artikkelit ja mainitsin ne muutamaan kertaan myöhemmin tekstissä. Menikö metsään? Kuinka paljon aineistoa pitää hyödyntää ja onko väärin käyttää muutakin tietoa, kun sitä omasta takaa löytyy? Teksti on kuitenkin koko ajan sidosteessa aineistoon, omat tiedot vain täydentävät sitä.

Koe oli todella mukava ja monipuolinen!

Vastaus:

Tehtävä 1

Lähettäjä: Ileale

Kysymys: Haittasiko jos käsitteli useampaa elokuvaa, kuten tuulen viemää, titanic ja romea ja julia? Oliko tarkoitus käsitellä vain yhtä?

Vastaus:

Tehtävä 7

Lähettäjä: Anna

Kysymys: Oliko tehtävässä tarkoitus pohtia enemmän sanavalintojen vaikutusta (vrt. englannin kieli) vai ihmisten perusluonnetta kuten ujoutta ja sulkeutuneisuutta?

Vastaus: Puhetapa siinä varsinainen pointti on; lienee toki mahdollista viitata myös sen taustalla oleviin ilmiöihin kuten mahdolliseen ujouteen ja sulkeutuneisuuteen.

Tehtävä 6. Sporttivartti

Lähettäjä: Timo Silakka

Kysymys: Mulla tuli vähän kakkaa housuu. tippuuko pisteet?

Vastaus:

Tehtävä 8

Lähettäjä: Nimetön

Kysymys: Mitä seikkoja musiikin käsittelystä esimerkiksi, jos käsitteli Mellerin ja Kirstinän runoja? Onko vastauksessa mahdollisesti monta eri lähestymistapaa miten purkaa runoja ja kertoa, miten käsittelevät musiikkia?

Vastaus:

Tehtävä 12

Lähettäjä: christa

Kysymys: Käsittelin aihetta silta kannalta, miten ihmisen ja koneiden suhde on muuttunut, siis kun ennen koneet olivat ihmisen palveluksessa mutta nyt ne jo ajattelevat ihmisen puolesta ja tietävät ihmistä paremmin miten niiden tulee toimia. Eli että roolijako on tavallaan muuttumassa, kun enää ei aina tiedä, kumpi on renki ja kumpi isäntä... Tiivistin pohjatekstin pääajatuksia pariin kappaleeseen ja viittasin siihen välillä myöhemminkin, kun käytin sitä oman pohdintani pohjana. Pohdin myös sitä, miten ihminen on tehnyt itsensä riippuvaiseksi tekniikasta ja sähköstä ja mihin se johtaa (haavoittuvuus, valvonnan lisääntyminen jne) Menikö ihan metsään?

Vastaus:

Tehtävä kaikki

Lähettäjä: Heidi

Kysymys: Menettääkö pisteitä, jos lopullista esseetä on vielä joutunut korjailemaan eli siis yliviivaamaan joitakin kohtia? Itsellä niitä tuli aika runsaasti, yli viisi. Ideahan kuitenkin on viestinnällisyys ja esseen ymmärrettävyys, ei täydellisyys?

Vastaus:

Tehtävä 0

Lähettäjä:

Kysymys: miksei mun kysymyksiin vastata.....

Vastaus: Vastaan parasta mahdollista vauhtia. Kysymyksiä satelee koko ajan. Täällä on vain yksi sensoripolo näitä vastauksia värkkäämässä.... ja teitä kysyjiä on tuhansittai.

Tehtävä Nanni taukki?

Lähettäjä:

Kysymys:

Arvostaako YTL joitakin tehtäviä toisia enemmän? Tarkoitan, että suhtaudutteko te esimerkiksi kunnioittavammin esimerkiksi runo- tai kuva-analyysin loihtijaan (jos analyysi on vieläpä hyvä) kuin pelkän otsikkoaineen kirjoittajaan? Kirjoitin peräti 8 sivua runoista. Onko tämä liikaa(ette tietenkään tiedä vielä aineeni sisältöä, mutta..?) Olihan pohjatekstinä sentään 4 eri runoa. Olisi kiva vielä kuulla ranskalaisin viivoin esimerkiksi, että mitä asioita olisi yleisesti ottaen pitänyt analyysiin laittaa? Kiitos :)

Kuka pässi luulee että toisia tehtäviä

arvostettaisiin enemmän kuin toisia?

----> 0 pistettä, sopiva pituus oli 4-5 sicua

Vastaus:

Tehtävä 14

Lähettäjä:

Kysymys: millaista vastausta tässä haettiin? menikö vastaukseni ihan metsään kun lähinnä kerroin kuvista: valosta,varjoista,tilanteista,sommittelusta jne?

Vastaus: Nuo havainnot ovat sitä ns. erittelyä, ihan ok. Mutta entäs tulkinta? Miksi Elkku on siirretty suomalaiskansallisten elementtien keskelle - eikä edes laula? Siinä tulkinnallista pulmaa.

Tehtävä asd

Lähettäjä:

Kysymys: Arvostaako YTL joitakin tehtäviä toisia enemmän? Tarkoitan, että suhtaudutteko te esimerkiksi kunnioittavammin esimerkiksi runo- tai kuva-analyysin loihtijaan (jos analyysi on vieläpä hyvä) kuin pelkän otsikkoaineen kirjoittajaan? Kirjoitin peräti 8 sivua runoista. Onko tämä liikaa(ette tietenkään tiedä vielä aineeni sisältöä, mutta..?) Olihan pohjatekstinä sentään 4 eri runoa. Olisi kiva vielä kuulla ranskalaisin viivoin esimerkiksi, että mitä asioita olisi yleisesti ottaen pitänyt analyysiin laittaa? Kiitos :)-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------> voi hemmetti mikä tollo! 4-5 sivua max.

Vastaus:

Tehtävä 13 intia suomi

Lähettäjä: wattson

Kysymys: en hirveästi keksinyt syitä miksi itsenäistymistä pidetään suomessa niin tärkeänä.. onko hullun suuri miinus jos itsenäistymistä käsitteli muuten eikä vain noita syitä? kuinka paljon pohjatekstiä olisi pitänyt käyttää tai mainita..?

Vastaus:

Tehtävä ihmisen suhde koneeseen

Lähettäjä:

Kysymys:

Vastaus:

Tehtävä 10

Lähettäjä: Elli

Kysymys: Oliko kyseisen tehtävän julkaisupaikka Mannerheimin Lastensuojeluliiton kotisivu??Tämä jäi vähän epäselväksi..

Vastaus:

Tehtävä 12

Lähettäjä: Damn..

Kysymys: Tehtävässä piti eritellä kolumnin pohjalta.. Miten pieleen tehtävä meni kun kirjoittelin muina miehinä esseetä ja mainitsin pohjatekstin ihan vain ohimennen. Mutta siis kun tehtävänannossa käskettiin kirjoittaa kolumnin POHJALTA niin tarkoittaako se juuri sitä että täytyisi antaa oma mielipide asiaan ja jättää kolumni taka-alalle esseessä??

Vastaus:

Tehtävä kaikki

Lähettäjä: -totuudenkirjottaja-

Kysymys: Eihän niitä julkasta missään abikirjassa ilman kirjoittajan lupaa... :D en ahluisi omaa missään nimessä abikirjoihin!!!

Vastaus:

Tehtävä 6

Lähettäjä: Esko

Kysymys: Käsittelin tekstissäni mm. median vaikutusta elämään, elämäntapojen muutosta, valmentamisen aloittaminen/ "come bäk" sekä perhe-ystävyysuhteita.. onko kyseessä oikeita asioita? ja riittääkö noin 3,5 sivua vastauspituudeksi?

Vastaus:

Tehtävä -

Lähettäjä: Nanni

Kysymys: Kiitos vaan, mutta en ole taukki, enkä sen puoleen pässikään.

Olen ainakin opettajalta kuullut, että haasteiden ottajia (vaikeammaksi luokiteltuja tehtäviä) kiitetään kyllä pisteissä, mikäli aine on muutenkin hyvä.

En tarkoittanut halveksua muun tyyppisiä tehtäviä. Kysyin vain, että huomioidaanko ne yrittäjät, jotka ovat ottaneet haasteen ja tehneet vähän harvinaisempia tehtäviä.

Vastaus:

Tehtävä 13

Lähettäjä: Itsenäinen

Kysymys: Jos kirjoitti 3 sivua pitkän tekstin (1/4 ruutua kokoisella fontilla) jossa on n. 15 kirjoitusvirhettä (pilkkuvirheitä, yhdyssanat, a-kirjain muuttunut e- kirjaimeksi), paljonko maksimissaan voi saada pisteitä tällaisesta tekstistä? Onko teksti liian lyhyt?

Vastaus:

Tehtävä 5

Lähettäjä: Mira

Kysymys: Mihinköhän mahtoi hävitä kysymykseni, joihin olisin mielelläni saanut vastaukset.

Hmnh.

ELI: Voiko saada 40-50 pistettä kun puhuin pelkästään lukioista? Entä mitä kaikkea tähän olisi pitänyt laittaa?

Omaan tekstiin tuli kaks rituaaliesimerkkiä ja mielipiteeni niist, rituaalien vapaaehtoisuus/pakollisuus, yhteisöllisyys, rituaalinen omakohtaisuus ja muutamia omia kokemuksia.

Miltäs kuulosti? :D

Vastaus:

Tehtävä 3 - voittajat ja häviäjät

Lähettäjä: mii

Kysymys: Selitin tehtävään, että itsensä ylittäjät ja ne, jotka uskaltavat olla erilaisia ovat voittajia ja ne, jotka luovuttavat ja antavat muiden ohjailla elämäänsä ovat häviäjiä... Käytin vertauskuvana "itsensä voittamista ja itselleen häviämistä". Otin näkökulmia sosiaalisista ongelmista, kuten kiusaamisesta, ja muutin siis konkreettisen voittamisen abstraktimpaan tasoon (ei palkintoja tai mainetta, vaan sisäinen voittaja "fiilis")

Lukiessani muita kysymyksiä heräsi kysymys, että onko näkökulmani liian rankka? :s

Vastaus:

Tehtävä 4

Lähettäjä:

Kysymys: Haittaako jos kirjoitti lähes kokonaan historia pohjalta tekstin? että kertoi enemmän israel-palestiina-pohjalta ja sitten mainitsi vuosiluvunki? Mainitsi uskonnolliset ristiriidat jne.?

Vastaus:

Tehtävä 2. Mihin tarvitsemme Facebookia?

Lähettäjä: Lauren

Kysymys: Kirjoitin aiheesta yleisesti, mutta myös omia kokemuksia. Voiko omat kokemukset joskus mennä liian henkilökohtaiseksi tai siten että niistä vähennetään pisteitä?

Vastaus: Omia kokekuksia voi käyttää, mutta otsikko kuuluu "Mihin tarvitsemme Facebookia?" Siis "me", eli ei siis "sinä tarvitset". Näkökulman olisi siis syytä olla laajempi kuin pohdinta omista tarvitsemista.

Tehtävä 1

Lähettäjä: Halla

Kysymys: Kuinka paljon menettää pisteitä, jos käsitteli ykköstehtävää elokuvien näkökulmasta, mutta ei maininnut mitään tiettyä elokuvaa jota olisi tarkastellut koko esseen läpi. Laitoin kyllä esimerkkejä elokuvista, mutta muuten keskityin lähinnä yleiseen tarkasteluun?

Vastaus:

Tehtävä 14

Lähettäjä:

Kysymys: laitan nyt viidennen kerran. vastaa jooko, oon ihan epätoivon partaalla. eli: millaista vastausta tässä haettiin? menikö vastaukseni ihan metsään kun lähinnä kerroin kuvista: valosta,varjoista,tilanteista,sommittelusta jne?

Vastaus:

Tehtävä 14

Lähettäjä:

Kysymys: Olisiko Elvis -maalauksista pitänyt löytää jonkinlaista intertekstuaalisuutta? itse en löytänyt...

Vastaus:

Tehtävä 7

Lähettäjä: Vimma

Kysymys: Kuinka haittaavaa on, jos tehtävän otsikko ei vastaa lainkaan tekstin sisältöä? Entä menettääkö pisteitä, jos teksi on kirjoitettu liian negatiiviseen sävyyn?

Vastaus: Huono otsikkohan se on, jos se ei vastaa tekstin sisältöä. Tuskin kovin iso rike sentään. Saahan sitä negatiivinen olla, jos perustelee kantansa.

Tehtävä 4

Lähettäjä: MK

Kysymys: Onko hyvä juttu, jos käsitteli esseessä Lähi-idän poliitikkojen (esim. Mahmud Ahmadinejad) ja paikallismedioiden käyttämää uskonnollista propagandaa sekä poliittisten lastenohjelmien vaikutusta lapsiin?

Vastaus:

Tehtävä kaikki

Lähettäjä: tyttö

Kysymys: Puhtaaksikirjoitus vaiheessa tuli paljon virheitä, mitkä piti yliviivata ja kirjoittaa uusiksi viereen, väheneekö sellaisesta paljonkin pisteitä? tekstini jäi myös vähän lyhyeksi eli kirjotin vajaat 4 sivua lähteekö siitä paljon pisteitä jos kuitenkin itse tekstin asia oli ihan ok?

Vastaus:

Tehtävä 6

Lähettäjä:

Kysymys: Kirjoitin aika paljon syitä uran päättymiseen ja sitä kautta lähdin miettimään elämäntilannetta. Poikkesinko liikaa aiheesta?

Vastaus: Tehtävän pääpaino on elämäntilanteessa urheilu-uran loputtua. Voivat kai uran lopettamisen syytkin siihen vaikuttaa. Elämäntilanne sellaisella, joka lopettaa uransa maailmanmestarimiljonäärinä, on aika erilainen kuin sellaisella, joka lopettaa doping-käryn vuoksi ja köyhänä...

Tehtävä 3, Kirjoita aikamme voittajista ja häviäjistä

Lähettäjä: Matti

Kysymys: Käsittelin tuossa tehtävässä 3 enemmän siltä kannalta, että mitä voittajiin ja häviäjiin jakaminen yhteiskunnassa aiheuttaa, ja Menikö pahasti metsään, vai käykö tuollainen käsittely?

Vastaus:

Tehtävä 2 tehtävä

Lähettäjä: Maija

Kysymys: Jos kirjoitta 2 tehtävävästä, mutta vaihtoi vahingossa otsikon eikä muistanut laittaa tehtävän numeroa hylätäänkö koko essee? Essee selvästi vastaa 2 tehtävän antoa eli vastaa kysymykseen mihin tarvitsemme Facebookia?. Kuinka monta pistettä voi menettää?

Vastaus:

Tehtävä 2. Mihin tarvitsemme Facebookia?

Lähettäjä: Topi

Kysymys: Esittelin/ määrittelin alussa Facebookin ja kirjoitin siihen sitten, että perustaja(t) ovat englantilaisia, vaikka todellisuudessa ovatkin amerikkalaisia. Kuinka paljon tällaisesta "valehtelusta" rokotetaan? Olisi pitänyt varmaan jättää mainitsematta. Kiitos!

Vastaus:

Tehtävä 2

Lähettäjä: Kalle

Kysymys: Tuleeko pistemenetyksiä jos kirjoitti minkä takia Facebook on melko hyödytön sosiaalinen yhteisö? Oletin, että kysymykseen voi vastata myös, että "Emme mihinkään".

Vastaus:

Tehtävä 14

Lähettäjä:

Kysymys: millaista vastausta tässä haettiin? menikö vastaukseni ihan metsään kun lähinnä kerroin kuvista: valosta,varjoista,tilanteista,sommittelusta jne?

Vastaus:

Tehtävä kaikki

Lähettäjä: vain yksi abi

Kysymys: Jos oli tekstitaidon kokeen aiheet

täyttä kuraa, niin esseekoe oli ihan eri

planeetalta. Kiitos loistavista aiheista!

Vastaus: YTL kiittää Sinua kauniista ja paikkansapitävistä sanoistasi.

Tehtävä 7

Lähettäjä: asdasd

Kysymys: Olisiko tuossa kysymyksessä pitänyt huomioida sana ERITYISESTI, eli kirjoittaa muustakin kuin puhetavoista??

Vastaus:

Tehtävä 13

Lähettäjä: lilair

Kysymys: paljonko lähtee pisteitä jos unohti laittaa tehtävän numeron? laitoin kyllä otsikon

Vastaus:

Tehtävä 13

Lähettäjä:

Kysymys: perustelin kysymyksen vetoamalla individuaalisten ja kollektiivisten kulttuureidenn välisiin eroihin (siis esim. Suomi ensinmainittuun kuuluvana korostaa yksilön tärkeyttä, ihmisen selvittävä itse jne, Intiassa yhteisö tukena) lisäksi kirjoitin esimerkkejä omasta elämästä. menikö ihan pieleen?

Vastaus: Kuulosta ihan järkevältä lähestymistavalta.

Tehtävä Tehtävä 11

Lähettäjä: Matias

Kysymys: Mikä katsotaan aiheen ohittamiseksi?

Vastaus: Teht. anto sanoo: "Miten käy? Arvioi jäätiköiden sulamisen seurauksia sivijen 12-13 tietoaineistoa hyödyntäen." Siinä siis käsittelyn kohteet. Jos harhautuu muusta kirjoittamaan, niin ohihan se menee.

Tehtävä 1

Lähettäjä: Jenni

Kysymys: Menikö ihan yli aiheen jos kirjoitti rakkaudesta ja kuolemasta teemana yleensä ja käytti esimerkkeinä yhtä romaania, yhtä näytelmää ja yhtä elokuvaa?

Vastaus:

Tehtävä 1.

Lähettäjä:

Kysymys: Voisiko ensimmäiseen tehtävään saada jotain vastausta? Mitä siinä piti tehdä?

Vastaus:

Tehtävä 13

Lähettäjä: minaa

Kysymys: Kuinka paljon miinuspisteitä voi tulla jos tässä tehtävässä on jossain kohtaan lähtenyt vertailemaan intialaisen ja suomalaisen kulttuuria?

Vastaus:

Tehtävä 14

Lähettäjä: blanco

Kysymys: Moi!

Kuvailin aluksi maalauksen kerrallaan ja lähinnä että mitä maalauksessa esiintyy, eli selitin minkälaiseen ympäristöön elvis on sijoitettu ja mitöä muuta kuvassa on ja tein heti kuvailun perään suppean tulkinnan maalauksesta. Milestäni ne kuvasivat amerikkalaisen kulttuurin jonkin tasoista sulautumista suomalaiseen kulttuuriin. Ajattelin siis Elviksen amerikkalaisen kulttuurin ja lapinpojan ja -tytön suomen ja suomalaisuuden symboleina. Ensin ne olivat etäällä toisistaan (miehet nuotiolla) sitten jo kosketusetäisyydellä (lapintyttö ja elvis) ja lopussa oltiin jo samassa veneessä..

Olisko niihin väreihin pitäny enemmän keskittyä ja liittyykö erittelyyn muutakin kuin kuvan ainesten erittely?

Vastaus:

Tehtävä 9

Lähettäjä: mme

Kysymys: mitä tähän kysymykseen ylipäätään piti vastata? oli vaikee, mutta en osannu muitakaan

Vastaus: No, se kalastajan kertoma tarina menee pikkuhiljaa yhä oudommaksi, ja jossakin vaiheessa sitten ilmeisesti ollaan mielikuvituksen puolella. Viimeistään kai siinä vaiheessa, kun musta lokki kolmeen kertaan (sic! satujen tapaan) koputtelee oveen.

Tehtävä 1

Lähettäjä: abina

Kysymys: Oliko miten oleellista muistaa elokuvasta kirjoitettaessa näyttelijöiden ja hahmojen nimet? Riittääkö, kun on kertonut rakkauden ja kuoleman teemoista mm. juonen ja sen käänteiden, elokuvan ihmissuhteiden ja visualisoinnin avulla?

Vastaus: Lienee vaikea kirjoittaa elokuvasta, jos ei muista hahmojen nimiä; näyttelijöiden nimet tuskin ovat kovin oleellisia. Pääasia on kuitenkin juuri nuo mainitsemasi rakkauden ja kuoleman teemat, joita sopii kyllä tarkastella mm. juonen ja sen käänteiden, ihmissuhteiden jne. avulla.

Tehtävä 3

Lähettäjä: Lapa

Kysymys: Oliko sallittu ratkaisu sitoa tehtävä voimakkaasti hyvinvointivaltiomallin puolustamiseen argumentoiden, miksi hyvinvointivaltiomalli on osoittautunut parhaaksi eriarvoisuuden (voittajien ja häviäjien välisen eron) rajoittajaksi? Ei myöskään varmaan ollut virhe taustoittaa nykypäivän tilannetta erilaisin siihen vaikuttaneiden aatevirtausten avulla ja toisaalta pohtia eriarvoisuuden tulevaisuutta, vaikka tehtävänanto kuuluikin "aikamme" häviäjät ja voittajat?

Vastaus:

Tehtävä 11

Lähettäjä: niina

Kysymys: kuinka laajaa pohdintaa sisällöillisesti maantiedon näkökulmasta haettiin? entä muuten lämpenemisen aiheuttamia ongelmia? entä tehtävän annossa ollut ukkosen selitys (vai mikä se nyt oli) suomen kuvalehdestä, tarvitsiko sitä tuoda esille? itse toin oliko paha vai hyvä?

Vastaus:

Tehtävä 10

Lähettäjä:

Kysymys: Mitä tehtävässä vaadittiin, esim. 45 pisteeseen? Onko jotain tiettyjä asioita?

Vastaus:

Tehtävä yleisesti kaikkiin

Lähettäjä: puu

Kysymys: menettääkö pisteitä jos puhtaaksikirjoitusvaiheessa vasta lopussa huomasi, että oli sisentänyt ensimmäisen kappaleen? kun normaalistihan sitä ei sisennetä. Korjaukseen ei jäänyt aikaa

Vastaus:

Tehtävä 13

Lähettäjä:

Kysymys: mitkä olisivat olleet hyviä syitä?

Vastaus:

Tehtävä 3

Lähettäjä: Lapa

Kysymys: Oliko sallittu ratkaisu sitoa tehtävä voimakkaasti hyvinvointivaltiomallin puolustamiseen argumentoiden, miksi hyvinvointivaltiomalli on osoittautunut parhaaksi eriarvoisuuden (voittajien ja häviäjien välisen eron) rajoittajaksi? Ei myöskään varmaan ollut virhe taustoittaa nykypäivän tilannetta erilaisin siihen vaikuttaneiden aatevirtausten avulla ja toisaalta pohtia eriarvoisuuden tulevaisuutta, vaikka tehtävänanto kuuluikin "aikamme" häviäjät ja voittajat?

Vastaus: Kyllä noista hyvät ainekset kirjoitukseen saa!

Tehtävä 13

Lähettäjä: saara

Kysymys: Pitikö tehtävässä VERTAILLA intialaista ja suomalaista kulttuuria annetusta näkökulmasta? Menikö pahasti ohi, jos vaan PERUSTELI syitä suomalaisten nuorten varhaiselle itsenäistymiselle? Rakensin vastauksen psykologisen tiedon varaan (sosiaalisen ympäristön vaikutus nuoren itsenäistymiselle ym.).. Jäikö kulttuurin painotus liian vähäiseksi, jos otti sen esille vain yhdessä kappaleessa??

Vastaus:

Tehtävä 4

Lähettäjä: ABI

Kysymys: Mitä YTL halus ett toss 4 kysymyksen vastauksen tulisi sisältää eli minkälaisia asioita.....

Vastaus:

Tehtävä 13

Lähettäjä: onnellinen

Kysymys: Oliko tehtävässä tarkoitus myös vertailla suomalaisten itsenäistymisen tärkeyttä intialaiseen näkemykseen? entä meneekö pisteitä (jälkeenpäin lisätyn) lyhyen lauseen kirjoittamisesta marginaaliin? merkkasin sen siististi: 1) paperille ja viereen marginaaliin 1) jonka perään kirjoitin sen. Kiitos!

Vastaus:

Tehtävä 4

Lähettäjä: abi

Kysymys: Miten paljon pisteitä vähenee jos ei maininnut sanallakaan Israelia ja palestiinalaisia vaan keskittyi alueen muihin ongelmiin, kuten muslimien selkkauksiin ja Irakiin?..

Vastaus:

Tehtävä 9

Lähettäjä: Kerttu

Kysymys: Pohdi, tehtävänantona lienee jtkin "mieti itte". Jos mä mietin ja kirjoitin Heikin elämänasenteesta kuumeilessa kokemansa tapaamisen yms.jälkeen, enkä eritellyt tää on totta -tämä mielikuvitusta,vaan menin aika pitkälle tulkinnan puolelle- niin että mitäs siitä mahdetaan tykätä? Moni ei näköjään tykännyt edes aiheesta. Klups.

Vastaus: Juu, sitä "mieti itte" se tarkoittaa, mutta siinä tehtävässä kyllä sanotaan myös se, mitä pitää miettiä, toisin sanoen todellisuuden ja mielikuvituksen suhdetta, ei siis ihan mitä sattuu.

Tehtävä 3

Lähettäjä: Pertti

Kysymys: Menikö pahasti mönkään, kun tarkastelin aihetta köyhtyvien ja vaurastuvien kuntien välisenä eriarvoisuutena (ajatuksena köyhät pohjoisen kunnat häviäjinä, etelän varakkaat voittajina)?

Vastaus:

Tehtävä 13, itsenäistyminen

Lähettäjä: Typerys, uudestaan

Kysymys: Tulekko automaattisesti 0 pistettä kun en käsitellyt aineistoa? Tavallisesti olen kirjoittanut 50 pisteen aineita.

Vastaus:

Tehtävä 3

Lähettäjä: nina

Kysymys: mitä ihmettä tässä haettiin?

Vastaus:

Tehtävä 14

Lähettäjä: blanco

Kysymys: Semmosta vielä, että tulleeko miinusta jos on paljon korjauksia viimesessä versiossa? Minullahan siinä kävi niin että täytyi useita sanoja yliviivata ja kirjottaa uudestaan ja yhessä kohtaa yliviivasin jopa neljä riviä.......... :S

Vastaus:

Tehtävä 11

Lähettäjä: Meri

Kysymys: Pitikö tehtävässä selkeästi viitata aineistoon vai riittikö jos poimi oleelliset seikat,mutta ei esitellyt aineistoja millään tavalla?Saiko omaa tietoa käyttää vastauksessa?

Vastaus:

Tehtävä 6

Lähettäjä: DiipaDaapaDuupaJuupa

Kysymys: Mitä te halusitte että kerrotaan urheilijan elämästä kun ura päättyy?

Selvää on, että aika moni vastasi tuohon kysymykseen, millä tavalla erottuu joukosta?

Vastaus:

Tehtävä 11- jäätiköiden sulamisen seuraukset

Lähettäjä:

Kysymys: Voisitko vastata?

Miten niitä seurauksia olisi pitänyt arvioida? Tosta aheestahan oli tosi helppo kirjottaa vain reaalimainen vastaus. Mikä siis lasketaan arvioinniksi? Jos kirjoitin että tulevaisuudessa konfliktit voivat lisääntyä makean veden puutteen takia, onko se arviointia? Ja onko tässä tehtävässä maantieteelliset tiedot ansio?

Vastaus: Voin kyllä, niin hyvin kuin osaan. Reaalimainen kirjoituksesta helposti tulee, mutta toisaalta tässä kyllä sopii hyödyntää reaaliaineissa saatuja oppeja Makean veden puute ja siitä aiheutuvat konfliktit ovat ihan hyvä miettimisen aihe.

Tehtävä 3

Lähettäjä: tunari

Kysymys: menikö pieleen kun kolmosessa käsittelin voittajia ja häviäjiä menestyksen ja vaurauden näkökulmasta. Esim. voittajat menestyy koulussa, saa hyvät opiskelupaikat, työt, asunnot, kaupunkiseutu ym. ja häviäjät yhteisunnkassa on ne köyhät, työttömät, syrjäseutu

Vastaus:

Tehtävä 4, Saadaanko Lähi-itään rauhaa?

Lähettäjä: Me

Kysymys: Jos vastauksessa käsitteli vain Israelin ja Palestiinan kriisiä, voiko saada täysiä/hyviä pisteitä?

Vastaus:

Tehtävä 10

Lähettäjä: Hannele

Kysymys: Minä unohdin laittaa ne ruksit siihen ei puhtaaksi kirjoitettuun aineeseen? Niin tuleeko sellaisesta pistevähennyksiä? Jäi vaivaamaan niin pahasti..

Vastaus: Ei tuommoisista mitään pisteitä vähennetä. Unohda koko juttu.

Tehtävä 1.

Lähettäjä:

Kysymys: Kuinka väärin oli pohtia teemoja (rakkaus ja kuolema) yleisesti? Esim Titanic, Roomeo ja Juulia, Milk (käsikirjoitus)

Vastaus: "Jonkin romaanin, näytelmän tai elokuvan teemana", sanoo tehtävänanto. Idea siis oli se, että tarkastellaan jotaki tiettyä yhtä romaani, näytelmää tai elokuvaa. Taisit liikkua vähän liian yleisellä tasolla.

Tehtävä 14.

Lähettäjä: friå

Kysymys: kuvassa,jossa elvis oli tytön kanssa, kirjoitin,että tyttö ehkä vain kuvittelee elviksen siihen. perusteluina käytin suomalaisten tahtoa omaksua amerikkalainen(parempi?) elämäntyyli, mutta tytön haaveksivan metsässä, koska rakastaa kotiaan kuitenkin liikaa todella tavoitellakseen tuota unelmaansa. Seuraava kuva, jossa elvis pojan kanssa, olisi ikäänkuin jatkumoa edeltäjälle? poika olisi jo hyväksynyt sen,ettei totdennäköisesti saavuta tuota "amerikkalaista unelmaa" elvis tässä kuvassa nöyrempi kuin edellisessä--> mahdollisesti tuo "elvis"(kuningas, yleisesti maallikoiden käsityksen mukaan joku hienompi, korkea-arvoisempi henkilö) myös kaipaa toisenlaista elämäntyyliä, yksinkertaisempaa. soutu kuva olisi kuvasarjan viimeinen kuva, elvishahmo saa kokea tuon kaipaamansa yksinkertaisemman elämän...? kokonaisuudessaan pidin tekstini pohjana eräänlaisen halun kokeilla jotakin paremmaksi elämäksi miellettyä ja esimerkkeinä siis vastakohta-asettelu suomalaisista ja amerikkalaisista/elviksestä

Vastaus:

Tehtävä 6

Lähettäjä: Minä

Kysymys: Meneekö pisteitä, jos painottaa vastastausta siihen, mitä mahdollisuuksia on elättää itsensä urheilun jälkeen niin oman lajinsa parissa kuin sen ulkopuolellakin? Mainitsin myös fyysisiä ongelmia lopettamisen jälkeen (esim. ylipaino) sekä henkisiä ongelmia (esim. minäkuvan muutos kun ei ole vain urheilija), urheilijoiden erilaiset tavoitteet elämässä esim. perheen perustaminen tai elämysten saaminen, sekä sen, että uran lopettaminen on elämän käännekohta.

Vastaus: Kyllähän se tärkeää on, mistä leipä revitään urheilu-uran lopettamisen jälkeen. Kirjoituksessani näyttää tuon kertomasi perusteella olevan hyvät ainekset.

Tehtävä 8. / kautta kaikki

Lähettäjä: Dumb

Kysymys: Tuleeko rankaisua, jos väärät sanat rastitti eikä yliviivannut? Jos muuten meni kiitettävästi?

Vastaus: Ei tule.

Tehtävä 6

Lähettäjä: blacken

Kysymys: Onko enemmän haittaa vai hyötyä kun kerroin esimerkkinä joidenkin entisten suomalaisten huippu-urheilijoiden elämästä heidän urheilu-uransa päättymisen jälkeen?

Vastaus:

Tehtävä 13

Lähettäjä: Poriabi

Kysymys: Lähdin tarkastelemaan lähinnä syitä nuorten varhaiseen muuttamiseen ja lopuksi kokosin asiat yhteen, että miksi se on niin tärkeää? Syiksi laitoin mm. kulttuurien erot, eurooppalainen ihmisen ihannekuva eroaa räikeästi aasialaisesta, suomessa kehittyneempää teknologiaa -> yhteydenpito helppoa, KELAN:n avustukset ym. Millaisiin pisteisiin tällaisella sisällöllä voi yltää? Kirjoitusvirheitä on varmasti jonkin verran.

Vastaus: Hyvät ainekset sinulla tuossa on. Enempää en voi kirjoitustasi lukematta sanoa.

Tehtävä 3

Lähettäjä: s

Kysymys: Onko miinusta jos essee on pääosin omaa filosofiaa eikä mitään konkreettista?

Vastaus:

Tehtävä tehtävä 3

Lähettäjä: Krista

Kysymys: Menikö kolmonen ihan metsään, jos kirjoitteli siitä kuinka nykyaikana vallitsee suri kilpailuhenkisyys ja pyritään erottelemaan voittajia ja häviäjiä, mutta samalla itse olen sitä mieltä että tämä on tarpeetonta ja esitän oman näkökantani? Annoin myös esimerkkejä "kilpailusta" koulu- ja työmaailmassa ja muutenkin elämässä.

Vastaus:

Tehtävä 11

Lähettäjä: Sonja

Kysymys: Tässä nyt vähän säikähdin, kun luin vastauksiasi samasta tehtävästä kysyneille.

Käytin omassa vastauksessani paljon omaa tietoa, mutta myös aineistoa apuna. Omasta mielestäni vastauksestani tuli melkolailla "maantietomainen" vastaus. Paha juttu? Koko vastauksen ajan käsittelin uitenkin seurauksia, joita jäiden sulaminen aiheuttaa. Ja minunkin puolesta kiitokset tästä kokeet, mielenkiintoisia aiheita.

Vastaus:

Tehtävä 6

Lähettäjä: dipdip

Kysymys: Onko väliä, jos ei kirjoittanut hirveästi kilpauran lopettamisen syistä, vaan ihan yleisesti millainen elämä uran jälkeen on?

Vastaus: Ei siinä niin kovasti niitä lopettamisen syitä kaivattu, pääasia on se elämäntilannne lopettamisen jälkeen. Toisaalla jo kyllä viittasin siihen, että lopettamisen syillä voi olla vaikutusta elämäntilanteeseen - siis että lopettaako terveenä miljonäärinä vai köyhänä pyörätuolipotilaana.

Tehtävä 9.

Lähettäjä: Janna

Kysymys: Käsittelin aika pitkälle mielikuvituksen ja todellisuuden hämärää välitilaa, harmaata aluetta. Menikö aivan päin honkia? Mitä ainakin olisi pitänyt pohtia?

Vastaus:

Tehtävä 14

Lähettäjä: Sini

Kysymys: Hei! Jos jaksatte vastata olen hyvin iloinen!

Kirjoitin kyseisestä tehtävästä elämäni parhaimman esseen, mutta puhtaaksi kirjoitettuani, ruksasin se vahingossa muiden papereiden ohella. En ehtinyt kirjoittaa sitä uudestaan, joten tuotos lähtee sinne teille sekasikiönä. Jos erittely ja tulkinta on hyvä, voitteko katsoa läpi sormien tuon epäesteettisyyden?

Kyllä, ei- vastaus riittää

Kiitos

Vastaus:

Tehtävä 3.

Lähettäjä: mä

Kysymys: Kirjoitin neljän sivun esseen politiikan voittajista ja häviäjistä Suomessa. Onko huono asia kun keskityin vain Suomeen, ja painotin voittajia huomattavasti enemmän? Teema oli lähinnä se, että vakuuttava ulkokuori on aatteita ym. tärkeämpää nykyään, menikö aiheen vierestä?

Vastaus:

Tehtävä 12

Lähettäjä:

Kysymys: saisiko myös jo vastausta tähän tehtävään? että menikö tehtävänannon vierestä jos kirjoitti omia mielipiteitä mukaan, ja siitä kuinka koneet vaikuttavat ihmisten sosiaalisuuten jne?

Vastaus:

Tehtävä .

Lähettäjä: Emma

Kysymys: Lasketaanko ensimmäinen sivu vain puolikkaksi, koska se aloitetaan 10. riviltä? Onko pisterajoista vielä mitään tietoa, vai määräytyvätkö ne vasta arvioinnin yhteydessä?

Vastaus:

Tehtävä 2

Lähettäjä: noh.. :(

Kysymys: Paljonko alipituudesta sakotetaan ? kirjoitin itse vajaa 3 sivua :S..

Vastaus: Jos tiiviisti kirjoitit, voi vajaa 3 sivua riittää. Ei alipituudesta siis automaattisesti rangaista.

Tehtävä 3.

Lähettäjä: abiturientti

Kysymys: käsittelin aihetta talouden näkökulmasta. vastauksessani on enemmän pohittu voittajia mutta myös joitakin häviäjiä. tulisiko niitä olla pohdittu samassa suhteessa? voisiko tässä olla pohdittu esim naisten huonompaa palkkausta, markkinatalouden voittoa suunitelmataloudesta ja teollisuusmaiden yliotetta heitysmaista?

Vastaus:

Tehtävä 13

Lähettäjä: abina

Kysymys: Jos on suhteellisen tiivis/pieni

käsiala, onko tuo neljä sivua

jonkinlainen vähimmäispituus korkeisiin

pisteisiin? Esseeni oli vajaa 3 ja puoli sivua,

enkä keksinyt enempää sanottavaa jaarittelematta/toistamatta itseäni.

Vastaus:

Tehtävä 4

Lähettäjä: aamu

Kysymys: Jos käsitteli vain usan ja irakin välejä tehtävässä niin onko pisteitä tulossa?

Vastaus: Aika kapeaksi taisi näkökulmasi jäädä. Lähi-idän tilanteen taustalla saattaa tietysti olla mm. USA:n ja Irakin suhde, mutta on siellä monia muitakin osapuolia. Pistemäärää en uskalla näillä tiedoilla ruveta arvioimaan.

Tehtävä 9

Lähettäjä: musta lokki

Kysymys: Mitä tehtävän todellisuuden ja mielikuvituksen suhteella tarkoitettiin?

Vastaus:

Tehtävä 3

Lähettäjä: Maiju

Kysymys: Hei parahin vastaaja siellä! Menikö ihan metsään, jos tässä tehtävässä käsitteli aihetta ihan noin yleisesti, kuinka nyky-yhteiskunnassa voittajat ovat vahvoja yksilöitä ja häviäjät taas heikkoja ja sopeutumattomia? Entä jos heitti vielä Darwinin evoluutioteorian mukaan soppaan? Itse kirjoitin esseestäni melko metaforarikkaan ja kaunokielisemmän, en niinkään konkreettista ja pohdiskelevaa. Mitä ihmettä tässä oikein haettiin? Vastaathan jookosta, että saan mielenrauhan takaisin?! :)

Vastaus: Ei mennyt metsään. Tehtäväanto antaa aika laajat liikkumismahdollisuudet. Miksei siis noinkin? Että mielenrauhaa sinne Poriin vain.

Tehtävä 1

Lähettäjä: Insku

Kysymys: Olisi kiva saada vastaus kaikkiin kysymyksiin, kun itsekin olen tällä hetkellä niin tärinöissä menikö essee täysin metsään. Kysyn nyt kuitenkin: Kirjoitin itse vajaa 3 ja puoli sivua, onko paha? Onko väärin jos tehtävässä tutkiskeli vain yhtä näytelmää? (kuitenkin tehtävän annossa puhuttiin `näytelmä`-nimikkeellä). Onko hyvä jos vastasin tehtävään kirjoittaen miten rakkaus ja kuolema näytelmässä näkyy ja miten ne muissa näytelmissä yleensä näkyvät?

Vastaus:

Tehtävä 9

Lähettäjä: musta lokki

Kysymys: Mitä tehtävän todellisuuden ja mielikuvituksen suhteellä tarkoitettiin?

Vastaus:

Tehtävä tehtävä 4

Lähettäjä: kaisu

Kysymys: Hei! Oliko tehtävässä 4 miten oleellista mainita juuri Israel ja palestiinalaiset?

Vastaus:

Tehtävä kaikkiin

Lähettäjä: tt

Kysymys: Voitteko ystävällisesti muuntaa tehtäväpaperin tiedostokooltaan pienemmäksi. Nyt se on monta megatavua, eikä sitä saa kotiyhteyksillä auki.

Vastaus:

Tehtävä yleisesti

Lähettäjä: iik

Kysymys: Mitä tapahtuu, jos ei muistanut yliviivata niitä papereita, jotka kirjotti lyijykynällä? :o Eikai ne lähde ytl:ään?

Vastaus:

Tehtävä 2 - mihin tarvitsemme Facebookia?

Lähettäjä: Mika

Kysymys: Mitä vaaditaan 40-50 pisteeseen ko. tehtävästä?

Vastaus: Hyvää kieltä, hyvää rakennetta, monipuolista asian käsittelyä, tehtävänannon noudattamista jne. Hyvinkin monenlaisella sisällöllä on mahdollista päästä noihin pisteisiin.

Tehtävä .

Lähettäjä: P-M

Kysymys: Jos mustekynä kirjoitus jäi kesken, lähetetäänkö vain lyijykynä versio?

Vastaus: Molemmat lähetetään YTL:ään, joka sitten arvioi, miten pahasti homma on jäänyt kesken. Pari riviä ei paljon paina, kappale tai pari painaa 5 pistettä. Enimmillään rokotus on 10 pistettä, mutta silloin on kyse siitä, että kirjoitus on kokonaan tai melkein kokonaan jäänyt puhtaaksi kirjoittamatta. Tämä onkin ainoa asia, jossa YTL:llä on tämmöinen sakotustaulukko.

Tehtävä 1. rakkaus ja kuolema jonkin kirjan, näytelmän tai elokuvan teemana

Lähettäjä:

Kysymys: Kirjoitin tosta aiheesta, ja kirjotin tyhmänä useammasta näytelmästä ja rakkaus&kuolema teemasta yleisesti. kuinka paljon siitä vähennetään pisteitä? Vai tuleeko kylmästi nolla?

Vastaus: Ei siitä välttämättä kylmästi nollaa varmaankaan tule. Ihan huippupisteille et tosin pääse, kun tehtävä edellytty "jonkin" elokuvan jne. miettimistä. Ainetta näkemättä on mahdoton sanoa, mohin pistemäärään sillä pääsee.

Tehtävä 1

Lähettäjä: mää vaa

Kysymys: sakotetaanko jos kirjoittaa esseekokeeseen englantia väärin :D :D

Vastaus: Ei kai se ansioksikaan ole. Pääasiana kyllä ovat suomalaisten puhetavat, eivät englantilaisten.

Tehtävä 6

Lähettäjä: vepa

Kysymys: Mitä kaikkea pitäisi olla tässä esseessä että saisi vähintään 20p?

Vastaus:

Tehtävä 13

Lähettäjä: Maija

Kysymys: Olen saanut ohjeistusta, että sulkeita saa äidinkielen yo-kokeessa käyttää vain julkaisupaikan kertomisessa esim. (HS 12.12.08). Entä hakasulkeet? Lainatessani merikallion sanoja "Meidän mielestämme..." halusin täsmentää, että nyt puhutaan suomalaisista eikä intialaisista, joista olin edellisessä virkkeessä kirjoittanut, ja niimpä kirjoitin: "Meidän [suomalaisten] mielestämme...". Epäilys siitä, ettei lisäys ole kieliopillisesti oikein tai aineessa sallittu kalvaa mieltä. Miten on?

Vastaus:

Tehtävä 1

Lähettäjä: abina

Kysymys: voiko tehtävä mennä ihan nollille jos käsitteli rakkaus ja kuolema-teemaa yleisellä tasolla, ottaen esimerkeiksi muutamia elokuvia?

kuinkakohan paljon siitä sakotetaan?

Vastaus:

Tehtävä 10

Lähettäjä: Hepa

Kysymys: Tehtävänannossa käskettiin kirjoittamaan aiheesta MLL:n tekstin pohjalta + omat kokemukset, referoin MLL:n tekstiä vain muutamassa kohdassa enkä kertonut pohjatekstistä paljoakaan, pääpaino kokemuksissa ja mielipiteessä, ymmärsinkö oikein?

Vastaus:

Tehtävä 2

Lähettäjä: jonna

Kysymys: mitä esseessä olisi pääpiisteittäin pitänyt käsitellä?

Vastaus:

Tehtävä 2

Lähettäjä: Matias

Kysymys: Oliko kysymyksessä pakko päätyä yhteen yksiselitteiseen vastaukseen?

Vastaus:

Tehtävä 7

Lähettäjä:

Kysymys: Mitkä perusasiat tässä vastauksessa vaaditaan?

Vastaus: Kielentuntemusta tarvitaan. Suurin ero lienee siinä, että muissa kielessä on erityisiä ja paljon käytettyjä sanoja (pliis, vassokuu, silvuplee), suomessa taas käytetään muita konsteja. Tätä asiaa olen käsitellut toisessakin vastauksessa.

Tehtävä 3

Lähettäjä: Mirje

Kysymys: Menikö aiheen ohi kun keskityin sosiaalijärjestelmän huonouteen joka tuottaa häviäjiä ja v.oittajat yhteiskunnassa ovat niitä jotka pystyvät olemaan töissä. Käsittelin asiaa tämän teeman mukaan ja lisäksi esitin miten tilanteen voisi korjata ja kuka tästä on vastuussa.

Vastaus:

Tehtävä 3

Lähettäjä: E

Kysymys: Mitä tehtävään 3 olisi pitänyt vastata? Onko väärin jos käsittelee voittamista ja häviämistä henkilöiden kannalta, kuten esim. koulussa, työelämässä tai sitten urheilussa?

Vastaus:

Tehtävä 2

Lähettäjä: jaa lakki jäi saaamatta

Kysymys: mitäs jos kirjotti vain ( ystävyyssuhteiden ylläpitämisestä..) mitä muuta vaaditaan tosta aiheesta

onko mahd. saada 30pst ??

Vastaus:

Tehtävä hohohohoh

Lähettäjä: Runkku Pate

Kysymys: nuolkaa siitä! runkkasin kirjotuksissa!

Vastaus: Nuoleminen ei YTL:n määräysten ja ohjeiden mukaan kuulu sensorin tehtäviin, eikä sanottu tekemisesi vaikuta kirjoituksesi arviointiin.

Tehtävä 7

Lähettäjä: nnansku

Kysymys: Olisiko heittää jotain suuntaa oikeantyyppisestä vastauksesta ? Tuo puhetapa- sana jäi vaivaamaan, tuntuu että kirjoitin osittain ohi tehtävänannon, jos tarkoitus oli tosiaan pohtia syvällisesti suomalaisten sanavalintoja/äänen sävyä yms. >:

Vastaus:

Tehtävä 13

Lähettäjä: Hanna-Maija

Kysymys: Hei sensori! Kiitos kokeen aiheista olivat tosi monipuolisesti mietittyjä ja moni varmasti löysi oman aiheensa nopeasti.

Kirjoitin siis tehtävästä nro 13 ja olisinkin nyt kysynyt, että voiko yhteisö ja yksilökeskeisten kulttuurien käsittelystä tulla hyvät pisteet? entäs jos mainitsi myös yhteiskunnallisen painostuksen tehokkuuteen ja suomalaisten nuorien painostukseen siitä, että meillä arvostetaan tehokkuutta ja itsenäistymistä. ja että ei osaa kunnolla kertoa miksi sitä arvostetaan, juuri niin kun aineistossakin oli, mutta kertoo juuri syitä miksi kulttuurimme arvostaa. yhteisökeskeisessä kulttuurissahan on matalammat odotukset yksilöä kohtaan jne. ja yksilökeskeisessä taas korostetaan vastuun ottamista jne. Eli voiko saada hyvät pisteet jos mainitsee kulttuuriset erot, tottumuskysymykset, arvot, suomalaisten sisäänpäinkääntyneisyyden ja sen, että ei vät ole tottuneet yhteisölliseen meininkiin ja se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettemmekö arvostaisi yhteisöllisyyttä vaikka haluamme olla itsenäisiä. vai onko ihan aiheen vierestä? voisiko myös saafa pari lisätippiä, mistä olisi tullut vastautsa täydentäviä. viittasin myös paljon aineistoon ja lisäsin jotain omaa kokemusmaailmaakin peliin.

Vastaus: 1. Eipä kestä.

2. Vautsi! Kirjoituksessasi on oikein hyvät ainekset. Kyllä noilla sisällöillä on mahdollisuus hyviin pisteisiin.

Tehtävä 5

Lähettäjä: Milla

Kysymys: Hei! :) Olisiko tehtävässä numero viisi pitänyt mainita kysymyksessä esitetty sitaatti jotenkin? Lähteekö paljon pisteitä jos ei? Oletin, että olennaisinta on ilmaista oma mielipide asiasta useista näkökulmista. Kiitos!

Vastaus:

Tehtävä 5

Lähettäjä:

Kysymys: aika kiva olis jos vastaisit kysymyksiin myös 5.kohdasta..

Vastaus:

Tehtävä 10

Lähettäjä: Jee

Kysymys: Kuinka paha moka on, jos laittoi otsikon 9. riville ja aloitti kirjoittamisen riviltä 11?

Vastaus: Ei se haittaa mitään.

Tehtävä 12.

Lähettäjä: Tepa

Kysymys: Paljonko pistevähennystä saa jos unohtaa kirjoittaa otsikon sekä otsikon numeron?

Vastaus: Ei siitä mitään sakotustaulukkoa ole. Mutta puute se on muiden puutteiden ja ansioitten joukossa. Ei se kyllä kohtalokasta voi olla.

Tehtävä 11. jäätiköiden sulaminen

Lähettäjä: surun murtama

Kysymys: Lähteekö pisteitä jos on vastaukseen vahingossa laittanut vääriä lukuja aineistoon nähden.

Kyseessä siis taulukko jossa oli eri maiden alle 5 metrin korkeudella merenpinnasta asuvien ihmisten määriä. Tuli pieni laskuvirhe kun päässä yritin laskeskella. piti laittaa että

170miljardia ->laitoin 170 miljoonaa =(

Vastaus:

Tehtävä 3

Lähettäjä: Jonna

Kysymys: Oliko väärin kun esitteli nykyajan ihmisiä häviäjinä (ollaan totuttu kaikkiin hienouksiin) ja sota-ajan ihmisiä voittajina (ovat selviytyneet kiakesta hienosta, vaikka elinolot ovat olleet kurjia) menikö ihan metsään? Kiitos!

Vastaus:

Tehtävä 2

Lähettäjä: löl

Kysymys: Teinko oikein, kun tarkastelin Facebookin tarpeellisuutta nuorten näkökulmasta, koska otsikossahan luki "tarvitseMME"? Itsehän kuulun juuri MEIHIN nuoriin..

Vastaus:

Tehtävä 5

Lähettäjä: janina

Kysymys: Heippa sensoripoloinen, joka kysymysten äärellä näpyttelet. :) Kokeen jälkeen syntyi ystävien kesken yleistä keskustelua eri tehtävistä ja niiden sisällöistä. Luulin onnistuneeni hyvin, mutta nyt minua jäi vaivaamaan se, että pyysikö varsinainen tehtävänanto kertomaan mielipiteen koulunaloitusrituaaleista YLEENSÄ, vai niistä niistä joista on omakohtaisia kokemuksia, Eli esim. pelkkä lukion aloitus; nahkiaiset tms. Oliko tarkoitus kirjoittaa laajemmasta näkökulmasta vai riittääkö nahkiaisten näkökulma yksinään hyviin-kiitettäviin pisteisiin? Olisin iloinen jos ehtisit vastata!

Vastaus: Tässä muillekin tehtävästä 5 kysyneille. Tehtävän alussa on mainittu erään lukilaisen mielipide. Kyse ei kuitenkaan ole aineistotehtävästä, joten sitä ei ole välttämätöntä mainita. Tehtävä kysyy nimenomaan juuri kokelaan mielipidettä "koulun aloittamisrituaaleista". Niitähän voi olla monenlaisia, mutta omista kokemuksista on ihan hyvä lähteä liikkeelle; niitähän riittää lähes kaikilla. Lienee mahdollista keskittyä johonkin rituaaliin, jos sen kauttaa avautuu laajempiakin näkymiä aloitusrituaaleihin. Tehtävän anto kyllä puhuu monikossa rituaaleista - siinä on siis oletus, että niitä on eri vaiheissa ja kaiketi monenlaisia; moniuolisuus on siis kirjoituksessakin eduksi.

Tehtävä 2

Lähettäjä: mari

Kysymys: Kysyisin sellaista, että jos kirjoitti vastaukseen tarvitsemisen syiksi mm. huomion saamisen sekä uteliaisuuden tyydyttämisen sekä halun näyttää tai etä joillakin ei välttämättä ole tarvetta facebookille sen vain omistaa kuin muillakin on. Eli siis menikö pahasti metsään jos käytti tällaisia perusteluita vastauksessa?

Vastaus:

Tehtävä 3

Lähettäjä: Mikko

Kysymys: Hei, vastaathan tähän! :) Mitä olet mieltä, jos tehtävään otti sellaisen näkökulman, että elämä ja nyky-yhteiskunta on tavallaan peliä, jossa vahvat selviytyvät voittajina, saavat elämässään hyvät kortit, kun taas häviäjät ovat niitä huonompiosaisia, jotka eivät pärjää elämämme pelissä? Eikös voittaja-häviäjä -asettelu anna mahdollisuuden myös tällaiseen tulkintaan? Terkkuja!

Vastaus:

Tehtävä 2

Lähettäjä: Tähti

Kysymys: Haittaako jos otti aika omakohtasen näkökulman, mutta kuitenki kerto, mihin tarkotukseen sitä tarvitaan. Esim. yhteydenpito (universalius), irc-galleriaan verraten paljon rajoittuneempi (kuvat ja tiedot näkyy vain kaverilistalla oleville), mikä suojaa yksityisyyttä ja kuvia vähemmän käytetään väärin, ajanviete (testit ja muut kilpailut), kokemusten jakaminen (esim. kuvien kautta), ihminen voi seurata mitä muille kuuluu (esim. oma tila, merkinnät..)

Vastaus:

Tehtävä 2.

Lähettäjä: Seppo Taalasmaa

Kysymys: Mihin tarvitsemme Facebookia?

Vastaus:

Tehtävä 11

Lähettäjä: kaija

Kysymys: Menikö pahasti ohi aiheen jos aloitti pohdinnan merenpinnan nousun riskeistä ilmastonmuutokset ja ilmastonlämpenemisen kautta? Pitikö ilmastonlämpenemisestä ja mm. Golf-virran heikentymisestä puhua?

Vastaus:

Tehtävä 13

Lähettäjä: T

Kysymys: Meneekö pisteitä, jos kirjoitti Suomesta länsimaana?

Vastaus:

Tehtävä 2

Lähettäjä: Tyttö

Kysymys: Millaisiin pisteisiin mahdollisesti yltää, kun kerroin ensin mikä facebook on ja sen jälkeen,mitä toimintoja tarvitsemme näitä aiheita mainitsi: Sosiaaliset vuorovaikutukset, kalenteri, tietojen jakaminen ja ajanvietto.

Vastaus:

Tehtävä 13

Lähettäjä:

Kysymys:

Vastaus:

Tehtävä 2.

Lähettäjä: helmi

Kysymys: Oliko aiheen vierestä jos ensin laittoi oman kokemuksen facebookista ja kertoi mitä siellä voi tehdä, ja sitten keskittyi enemmän facebookin käytön taustalla oleviin tiedostamattomiinkin syihin?

Vastaus:

Tehtävä 1

Lähettäjä: Eli

Kysymys: Mitä tehtävässä yksi haettiin pääpiirteittäin?

Vastaus: Voe voe. Tehtävä antaa aika monenlaisia mahdollisuuksia sen mukaan, millaisen romaanin, näytelmän tai elokuvan on ottanut tarkasteltavakseen. Ei tetävässä siis haeta mitään tiettyä näkemystä.

Tehtävä 8

Lähettäjä: L

Kysymys: Tervehdys! Käytin esseessäni aineistona ainoastaan ensimmäistä runoa, Kevyt musiikki. Esseen aiheenhan sai valita itse melko vapaasti. Täytyikö runosta esittää miten paljon havaintoja vai riittikö pelkkä runon esittely ja referointi? Pyrin kuitenkin käyttämään aineistoa läpi koko esseen.

Tattis muuten hyvistä aiheista! Plussat lautakunnalle tästä kokeesta.

Vastaus:

Tehtävä 4

Lähettäjä:

Kysymys: Lähi-itähän ei ole käsitteenä mitenkään kovinkaan täsmällinen. Voiko vastausta rajata itse esimerkiksi käsittelemään pelkästään Israelin ja Palentiinan tilannetta? Muutenhan tuo on aiheena niin laaja, että sen kattava käsitteleminen kaikista näkökulmista veisi ainakin 10 sivua.

Vastaus:

Tehtävä 14

Lähettäjä: Miiru

Kysymys: Edellinen kysymykseni on hävinnyt, eli uudestaan tiiviimmin: kävisikö tulkinnaksi se, että katsojat pitävät maalauksia fiktiivisinä, vaikka kuvat voisivat teoriassa olla totta, koska ylennämme julkkikset heidän omaan maailmaansa, joka ei ole yhteydessä meidän omamme kanssa. Eli julkkikset eivät elä samanlaista arkipäivää meidän kanssamme, vaan elävät eri sfääreissä.

Vastaus: Mikseipä noinkin, ainakin yhtenä pointtinä. Mutta vähän epätodellisen oloisia ovat kuvat muutenkin; ts. asetelmallsia, etten sanoisi kliseisiä - ihan niin kuin kuvien Elviskin.

Tehtävä 8

Lähettäjä: elina

Kysymys: saiko tästä tehtävästä kirjoittaa siis ainoastaan yhden runon pohjalta? vai olisiko kaikkia runoja tullut käsitellä yhdessä?

Vastaus:

Tehtävä 8

Lähettäjä: påp

Kysymys: Haettiinko "runo puhuu musiikista" -tehtävässä puhdasta runoanalyysiä,

vai olisiko runon ja musiikin suhteesta

ollut hyvä heittää jotain yleistäkin asiaa?

Vastaus:

Tehtävä 2

Lähettäjä: hj

Kysymys: haittaako jos esseen kirjoitti sarkastiseen sävyyn?

Vastaus:

Tehtävä 1

Lähettäjä: ileale

Kysymys: Ei ole aikaa katsella kun vastaukset ilmestyy ja kysymys on hävinnyt. Eli haittaako jos käsitteli kolmeakin elokuvaa aiheessa? Ja jos käsitteli yhtä paljon jokaista? Oliko tarkoituksena käsitellä yhtä?

Vastaus: Oli tarkoitus käsitellä yhtä. Siis haittaa kyllä, jos on useita käsitellyt. Haitan suuruutta taas on kirjoitusta näkemättä mahdoton arvioida.

Tehtävä 13

Lähettäjä: kirjoittajan virhe

Kysymys: Miten paljon menettää pisteitä, jos on kirjoittanut 3 sivuisen tekstin, jonka fontti koko on ollut jotain 1/4 ruutua? Entäs kun kirjoitin vahingossa väliviivan muutaman millin verran arvostelijan puolelle ja kirjoitusvirheitäkin on melko paljon?

Vastaus:

Tehtävä 13

Lähettäjä: kirjoittajan virhe

Kysymys: Miten paljon menettää pisteitä, jos on kirjoittanut 3 sivuisen tekstin, jonka fontti koko on ollut jotain 1/4 ruutua? Entäs kun kirjoitin vahingossa väliviivan muutaman millin verran arvostelijan puolelle ja kirjoitusvirheitäkin on melko paljon?

Vastaus:

Tehtävä 13

Lähettäjä: kirjoittajan virhe

Kysymys: Miten paljon menettää pisteitä, jos on kirjoittanut 3 sivuisen tekstin, jonka fontti koko on ollut jotain 1/4 ruutua? Entäs kun kirjoitin vahingossa väliviivan muutaman millin verran arvostelijan puolelle ja kirjoitusvirheitäkin on melko paljon?

Vastaus:

Tehtävä 8

Lähettäjä:

Kysymys: Olisi mukava kuulla 8.tehtävästä, kun kukaan ei siitä kysy. Mitä esimerkiksi haluttiin musiikin käsittelystä, jos käsitteli Mellerin ja Kirstiinän runoja? Onko lähestymistapoja monia?

Vastaus: Ei sitä ole etukäteen lyöty lukkoon, mitä haetaan. Runot antavat aineksia monenlaiseen tarkasteluun. Meleri näyttää keskittyvän sanaleikkinsä ympärille (Keveästi kantaa raskasta), Kirstinä taas viittaa jokin kaipaus mielessään Aleksis Kiven runoon. Mutta mahdollisuuksia on monia.

Tehtävä 10

Lähettäjä: e

Kysymys: sensori heipähei ! mitä vaaditaan kympissä abouttiarallaa 45 pisteeseen? mitä näkökulmia jne? paljonko omia kokemuksia piti olla jne? sori epämääräsyys.

Vastaus:

Tehtävä 10

Lähettäjä: Tuli kiire:(

Kysymys: No sellaista kyselen että kun kirjoitin tehtävästä 10. Käsittelin nuorten lisäksi lapsia. tai siis lähinnä yläasteikäisiä. Puhuin että vaikuttaminen pitää aloittaa jo peruskoulussa ku kaikki on vielä kuulolla tms.

Niin ja puhuin nuorten ja LASTEN vaikuttamisesta ja sananvallasta myös yleisemmin, mutta yritin aina kääntää katseen kouluun.

Kirjoitinko siis aiheen vierestä?

Vastaus:

Tehtävä 1

Lähettäjä: Eli

Kysymys: Eli jos käsittelin Twilight-kirjasarjaa, kuvailin kuinka jokaisessa kirjassa rakkaus ja kuolema kulkevat "käsi kädessä läpi juonen, kirjasta toiseen, kuinka vaarallista on kolmiodraama ihmisen, vampyyrin ja ihmissuden välillä... Niin meninkö paljonkin ohi aiheen? Voi olla että kerroin kirjojen juonista turhan paljon...

Vastaus: Hm... no... tehtävä edellytti "jonkin" romaani tms. tarkastelua. Kirjasarja on vähän tulkinnallinen tapaus. Sensorikokous voi varmaan ottaa kantaa tällaiseen menettelyyn. Minä en uskalla ruveta arvailemaan.

Tehtävä tehtävä 6.

Lähettäjä: abientur

Kysymys: Apua! kirjoitin noin kuudesta eri elämäntilanteeseen liittyvästä asiasta tekstissäni. mainitsin mm. median vaikutuksen, elämäntapojen muutoksen ja valmennuksen kautta tapahtuvan jatkomenestyksen hakemisen. mitä noin 40 pisteeseen tarvitaan sensorin mielestä ?

Vastaus:

Tehtävä 5

Lähettäjä: Visainen kysymys

Kysymys: Mitä sanot, jos käsittelin aiheitta omien kokemusten perusteella, lisäilin faktoja ja kerroin oman mielipiteeni? Vaikuttaako paljon pisteisiin, jos ei esimerkiksi käsitellyt kuin vain lukio aloitusrituaaleja yleisesti?

Vastaus:

Tehtävä 1

Lähettäjä: Insku

Kysymys: Menikö essee mönkään jos kirjoitti yleensä rakkaudesta ja kuolemasta näytelmissä sekä miten ne ilmenevät valitussa näytelmässä?

Vastaus:

Tehtävä 7

Lähettäjä: Anna

Kysymys: Mitä tähän olisi vaadittu? Tuntuu, että kirjoitin aivan ohi aiheen kun käsittelin mm. kotikasvatuksen merkitystä epäkohteliaaseen puhetapaan.

Vastaus:

Tehtävä 7

Lähettäjä: Pablo

Kysymys: Koska olen ulkomaalainen, koin heti tehtävän numero 7 parhaaksi vaihtoehdoksi minulle. Tehtävänannossa kuitenkin verrattiin suomalaisten puhetapaa keskieurooppalaisiin, mutta tartuin tehtävänannossa sanaan "esimerkiksi", jonka käsitin tuovan vähän vapaammat kädet itse kirjoittamiseen.

Vertasin siis suomalaista kulttuuria aika paljon kotimaani, Albanian, kulttuurin ja kerroin myös omista kokemuksistani, jotka liittyivät vahvasti puhetapojen välisiin väärinymmärryksiin.

Kerroin toki paljon muutakin, kuten suomalaisen kulttuurin individualistisuudesta ja suomalais-ugrilaisten kielten kaksoiskonsonanteista sun muista, jotka taas vaikuttavat siihen, miltä puhe kuulostaa. Olin myös väitettä vähän vastaan, sillä mielestäni suomalaisille oli liian kovaa heitetty yksilöllisiä luonteenpiirteitä, koska kansa käsitteenä pitää sisällään niin monia toisista poikkeavia ihmisiä.

Jälkimaku jäi kokeen jälkeen vaan niin väkisin väännetystä, koska tuntui, että olin vetänyt aineeseeni turhan kaukaa esimerkkejä vain siksi, koska nämä esimerkit olivat minua itseäni niin lähellä.

:-/ Olisi pitänyt kirjoittaa varmaan Lähi-Idästä sittenkin...

Meninköhän tässä nyt ihan metsään? :-(

Vastaus: Niin, siinä on se "esimerkiksi keskieurooppalaisiin". Jos abin asiantuntemus riittää, hän voi verrata suomalaisten puhetapoja muihinkin. Olen toisaalla käsitellyt vähän enemmäm tätä tehtävää 7.

Tehtävä 3. tehtävä

Lähettäjä: mii

Kysymys: Jostain syystä kysymykseni on kadonnut tuolta alhaalta ?

Kaipailisin kovasti vastausta kysymykseeni, sillä nyt on aika pelokas olo, kun olen lukenut, mitä muut ovat vatsanneet :S

Vastasin siis tehtävään 3 abstraktilla tasolla (= voittaminen ei ole konkreettista palkintojen ym. maineen saantia, vaan enemminkin oma kokemus onnistumisesta ja itsensä ylittämisestä) Käsittelin aihetta sosiaalisten ongelmien, kuten kiusaamisen kautta, sillä periaatteella, että voittajia ovat ne, jotka uskaltavat olla erilaisia ja häviäjät menevät "massan mukana"..

Onko näkökulmani liian rankka, vai liikkumavaraa onkin ?

Vastaus:

Tehtävä 13

Lähettäjä: emmi

Kysymys: pitikö tehätävässä viitata aineistoon jotenkin erityisesti kun tehtävänannossa aineistoon viittaamiseen ei erikseen käsketty?

Vastaus:

Tehtävä 11

Lähettäjä: Heidd

Kysymys: Heii! Haittaako vaikka aineistoa käytti,ominsanoin tietysti, muttei maininnut kun kerran (toisesta aineistosta), että on aineistoa? Kirjoitin enemmänkin reaalivastauksen ja nyt panikoinkin että haittaako jos en periaatteessa pohtinut asioita? enemmänkin kerroin mitä ilmastonmuutoksesta voi seurata.

Vastaus: Olisi kyllä ollut hyvä mainita tietonsa lähteet eli ainesitot. Toisekseen olisi ollut syytä keskittyä nimenomaan jäätiköiden sulamisen seurauksiin, ei ilmastonmuutokseen yleisesti.

Tehtävä 12

Lähettäjä:

Kysymys: Mitä vaaditaan hyvään esseeseen tehtävässä 12? Onko tärkeää pohtia ihmisen ja koneen suhteen seurauksia, tulevaisuutta tai sitä, mitä pitäisi tehdä?

Vastaus: "Pohdi ihmisen ja koneen suhdetta jne" On syytä katsoa, millainen se suhde nyt on. Miksei siitä sitten jossakin määrin voisi jatkaa arvuuttelemalla tulevaisuuden ilmiöitä. Mutta ei se välttämätöntä ole.

Tehtävä 1

Lähettäjä: Pieleenmeni_

Kysymys: Heippa sensori,

voisitkohan välittää viestiä YTL:lle, että 1 tehtävän kysymys oli muodoltaan harhaan johtava. Kirjoitin rakkaudesta ja kuolemasta teemana yleisesti kirjallisuudessa, näytelmissä ja elokuvissa, mutta pureuduin yhden elokuvan juoneen lyhyesti. Lisäksi mainitsin perustellessani yhden kirjan, taisi mennä ihan metsään?

Vastaus:

Tehtävä 13

Lähettäjä:

Kysymys: Miten paljon lähtee pisteitä pois kun kirjotti otsikkoon lapsuuden koti erikseen vaikka kyseessä on yhdyssana?

Vastaus:

Tehtävä 1

Lähettäjä:

Kysymys: Oisko ykköstehtävään voinu kirjottaa minkä tahansa tekstilajin, esim. mielipidetekstin, jos vaan olisi käsitelly teemaa, mutta kirjottanu omia mielipiteitä myös? Tai jos olisi vaan referoinu jonkun tarinan, tehny faktatekstin? Vai millanen tekstistä olisi pitäny tehdä?

Vastaus:

Tehtävä 11.

Lähettäjä: Siiri

Kysymys: Olisiko aineistot pitänyt mainita , vai pystyikö niitä käyttämään vain taustatietona ilman mainitsemista? Ja edellytettiinkö tehtävässä että pohditaan seurauksia vai riittääkö että kertoi eri mahdollisuuksista?

Vastaus: Olisi pitänyt. Eri mhdollisuuksien kertominen on ihan järkevää, kukapa sen niin varmasti tietää, mitä jäätiköiden sulamisesta voi aiheutua; aineisto tosin antaa siitä yhden näkemyksen.

Tehtävä 12.

Lähettäjä: abc

Kysymys: Hei, alkoi arveluttaa, kun tuli laitettua esseeseen muutama välihuomautus sulkeissa... Haittaako sulkeiden käyttö paljonkin?

Vastaus:

Tehtävä 9

Lähettäjä: öm

Kysymys: Mitä asioita tehtävässä piti huomata saadakseen 50 pistettä, jos otaksutaan, että kieli oli moitteetonta?

Vastaus:

Tehtävä 10

Lähettäjä:

Kysymys: et oo tainnu yhteenkään tehtävään 10 liittyvään kysymykseen vastata. mitä vaaditaan noin 45-50 pojoon? mitä näkökulmia? haittasiko jos lapsista selitti?

Vastaus: No en oo, nyt vastaan. Tehtävä edellyttää kantaa ottava tekstiä. Kirjoittajalla on siten oltava joki näkemys ja mielipide asiasta. Sen enempää sisältöä tuskin rajoittaa. Ja sitten vain hyvää kieltä, hyvä rakenne, teräviä kannanottoja, hyviä perusteluja jne.

Tehtävä 3

Lähettäjä: K

Kysymys: Käsittelin esseessäni oikeastaan vain sosiaalista kilpailua (kilpailu esim. kavereista, seurustelu- ja seksikumppaneista). Olisiko aihetta pitänyt ruotia myös yleisesti tai useammasta kuin yhdestä näkökulmasta?

Vastaus:

Tehtävä 6

Lähettäjä: niina

Kysymys: Oliko paha jos pohti sitä että miksi urheilijat tulevat takaisin vaikka ovat lopettaneet

Vastaus:

Tehtävä 007

Lähettäjä:

Kysymys: Nörtti (Homo datus) on yksi ihmiskunnan evoluution mahdollisista seuraavista tasoista. Kun toinen vaihtoehto olisi energiapohjainen valo-olento, ihmiskunnan valinta on helppo. Tosin tutkijoiden mukaan on vielä epäselvää, pystyykö nörttien laji sosiaalisen rajoittuvuuden sekä kovin yksipuolisen sukupuolijakauman vuoksi lisääntymään. Osa nykyihmisistä on silti niin onnekkaita, että syntyy suoraan nörtiksi, meidän muiden on uurastettava päästäksemme samaan.

Vastaus:

Tehtävä 6

Lähettäjä: niina

Kysymys: Oliko paha jos pohti sitä että miksi urheilijat tulevat takaisin vaikka ovat lopettaneet

Vastaus:

Tehtävä Kaikki

Lähettäjä: VILLISORSA

Kysymys: Niin.. olisi se vastaus kiva. Menettääkö pisteitä jos sisentää ensimmäisen kappaleen puhtaaksikirjoitusvaiheessa? Huomasin virheeni vasta lopussa,eikä aikaa korjaukseen ollut.

Vastaus:

Tehtävä 13

Lähettäjä: Klaus

Kysymys: Menikö ihan mönkään jos kirjoitin yhden kappaleen, jossa kerroin syitä miksei Intiassa pidetä itsenäistymistä kovin tärkeänä? Kirjoitin myös kappaleen nuorten varhaisen itsenäistymisen tuomista mahdollisista ongelmista joita Merikalliokin sivusi kolumnissaan. Ajattelin vain että menivätkö nämä asiat aiheen ohi vai kuuluuvatko ne kokonaisuuteen?

Muuten käsittelin aihetta suomalaisen yhteiskunnan tuomista paineista, suomalaisten arvoista ja asenteista, sekä sosiaalisista syistä jne. Vertailin myös Intian ja Suomen eroja pienesti jossain edellämainituissa asioissa.

Vastaus:

Tehtävä lukiolainen

Lähettäjä:

Kysymys: Lukiolaiset ovat 15–19-vuotiaita nuoria, jotka ovat viehtyneet ajatukseen, että he todennäköisesti menestyvät hyvin elämässään, koska seuraavat ylioppilas Aleksis Kiven ja Johan Ludvig Runebergin jalanjälkiä. Ajatus ainakin vaikuttaa hyvältä. Hakupapereita täyttäessä on valehdeltava itselleen sen verran, että onnistuu kieltämään molempien suurmiesten harmilliset kuolemat. Kivi nimittäin tuli hulluksi, kun koulukaveri pilkkasi hänen kirjoitelmiaan ja Runeberg puolestaan lähti metsään heilumaan pyssyn kanssa ja tuli aivoverenvuodon kanssa takaisin. Hyvältä siis näyttää, Suomen toivot!

Vastaus:

Tehtävä 13

Lähettäjä: Sipe

Kysymys: Hei!

Minua jäi mietityttämään se, että jouduin tekemään melko monta yliviivausta itse kuulakärkikynällä kirjoitettuun aineeseen. Katsotaanko se kuinka negatiiviseksi tekstin siisteyttä arvosteltaessa?

Vastaus:

Tehtävä 3.

Lähettäjä: Iida

Kysymys: Oliko väärin kertoa millaisia ovat voittajat ja häviäjät koulutuksessa?Ja mistä se johtuu että ne ovat voittajia ja häviäjiä?

Vastaus: Ei ole väärin. Tehtävässähän mainitaankin nimenomaan koulutus, joten on mahdollista keskittyä siihe.

JA NYT, HYVÄT KOKELAAT

Sensoripolo pitää tauon. Kaksi tuntia on mennyt ja väsy tullut. Palaan vastauksiin tuonnempana.

Tehtävä 7

Lähettäjä:

Kysymys: Kirjoitin aineeni "tarinan tyyliin". Elikkäs ulkolaisen ja suomalaisen kohtaamisesta: mitä he ajattelevat toisistaan. Aloituksessa&lopetuksessa en ottanut "tarinaani" mukaan. Miten väärin on lähestyä tuolla tavalla tehtävää? Tajusin sanan puhetapa aivan loppu vaiheilla, ja käsittelin paljon vain yleistä käyttäytymistäkin - menikö aivan nollille?

Vastaus:

Tehtävä 4

Lähettäjä: MK

Kysymys: Onko hyvä juttu, jos esseessä käsitteli Lähi-idän politiikkojen (esim. Mahmud Ahmadinejad) ja paikallismedioiden harjoittamaa uskonnollista propagandaa ja poliittissävytteisten lastenohjelmien vaikutusta lapsiin? Tämä oli yksi perusteluistani siihen rauhattomuuteen.

Vastaus:

Tehtävä 8

Lähettäjä:

Kysymys: En tiedä voiko tähän vastata näkemättä vastausta, mutta onko mahdollista, että vastaus on hyvä vaikka siinä ei olisi mitään havaintoja Aleksis Kivestä Kirstinän runon kohdalla?

Vastaus: Kyllä se on mahdollista.

Tehtävä 6

Lähettäjä: koo

Kysymys: Pitikö tehtävään vastata mitä urheilija alkaa työkseen tekemään lopetettuaan (selostaja, valmentaja tms.) vai nimenomaan elämäntilannetta? Millaisessa tilanteessa hän on urheilu-uran päätettyä, ja mitä haasteita tulee kohtaamaan.... Itse tein jälkimmäisen mukaan ja nyt epäilyttää!

Vastaus:

Tehtävä 8

Lähettäjä: Laura

Kysymys: Oliko tehtävässä tarkoitus enemmänkin vain eritellä ja tulkita runoja vai niiden pohjalta pohtia musiikkia? Itse tein nimittäin tuolla jälkimmäisellä tavalla, havaintoja on kustakin runosta vain muutama ja loput ihan omaa pohdintaani musiikista ja sen merkityksestä ihmisille...

Vastaus:

Tehtävä 5

Lähettäjä: mirppa

Kysymys: Kysyisin tästä tehtävästä, että kun siinä kysyttiin mielipiteitä koulun alkamisrituaaleihin niin voiko vastauksessa tuoda esille myös rituaalien negatiivisia ja positiivisia puolia ja mitä muuta mieltä niistä on. Esimerkiksi että opettajien tulisi hyväksyä mopoillan ohjelma yms

Vastaus:

Tehtävä 13

Lähettäjä:

Kysymys: riittikö jos laittoi suomalaisiksi arvoiksi itsenäisyyden ja yhteiskunnan tuen asuntotuki jne. ja median vaikutuksen

Vastaus:

Tehtävä 13

Lähettäjä: abi

Kysymys: kuinka paljon aineistoa piti käyttää?

Vastaus:

Tehtävä 11. jäätiköt

Lähettäjä: abityttö

Kysymys: Meneekö ihan ohi aiheen tehtävässä 11 jos kertoi aluksi mistä jäätikön sulaminen johtuu, sitten sen seuraksista ja lopuksi miten jäätiköiden sulamista voisi ehkäistä

Vastaus:

Tehtävä 4

Lähettäjä:

Kysymys: Onko väärin jos kertoi vain israel-palestiina-konfliktista ? Ja lähteekö paljon pisteitä jos on kertonut joitakin faktojoa väärin? Ja kuinka tarkkaan olisi pitäny käsitellä aihetta?

Vastaus:

Tehtävä 1

Lähettäjä: Kristiina

Kysymys: Kirjoitin erään elokuvan pohjalta rakkaus ja kuolema -teeman merkityksestä elokuvan katselijalle ja miten teema vaikuttaa katselukokemukseen. Menikö ihan ohi..?

Vastaus:

Tehtävä 14

Lähettäjä: petra

Kysymys: Puhuin kultaisesta leikkauksesta ja kuinka esim vastaikkaisiin suuntiin menevät viivat ja vastavärit tuo kuvaan eloa. Tulkinnan tiivistin siihen, että Suomi on muiden mukana amerikkalaistunut ja Elvis kuvastaisi tätä. Lisäksi kehitin jotain henkilöiden välisistä suhteista kuten että tyttö vain kuvittelee Elviksen siihen ja että poika ja Elvis ovat toistensa peilikuvia. Oliko kuvissa jotain syvällisempää vai riittääkö tuo?

Vastaus:

Tehtävä 14.

Lähettäjä: inna

Kysymys: Terve.

a) Saiko kirjoittaa vastauksessa jos tiesi taiteilijan muista kuvista kuin materiaalissa olevista? Ensin kirjoitin yleisesti mitä kuvissa näkyy ja sitten puolivälissä keskityin kuviin ja niiden sisältöön ja mitä niistä voisi tulkita.

b) mitä sanot pituudesta? kirjoitin 8 sivua, en muistaakseni toistellut kovinkaan paljon, ja asiaa oli. kokonaisuus ehkä huolettaa eniten..

kiitos vastauksista ja onnea

Vastaus:

Tehtävä 12

Lähettäjä: elina

Kysymys: Ksymyksestähän oisilmeisesti saanut vedettyä aika laajoja juttuja. Eli miten käy, jos on perustellut paria näkökulmaa aika perusteellisesti? yritin nimittäin pysyä siinä pohjtekstissä enkä lähtenyt hirveästi kovin kausa spekuloimaan...

Vastaus:

Tehtävä 12

Lähettäjä: nippe

Kysymys: hei! kuinkahan paljon piste menetyksiä voi tulla jos on laittanut väärän tehtävänumeron jos otsikosta kuitenkin on ymmärrettävissä mistä aiheesta on kirjoittanut

Vastaus:

Tehtävä 5

Lähettäjä: V

Kysymys: Onko mahdollista pohtia aloitusrituaalien huonoja ja hyviä puolia yleisemmin ja kallistua itse jommalle kummalle puolelle perustellen kantansa? vai olisiko pitänyt esitellä paljon esimerkkejä erilaisista rituaaleista ja kertoa niistä mielipiteensä?

Vastaus:

Tehtävä 6

Lähettäjä: heippa

Kysymys: meniköhän ihan mönkään jos pohdiskeli seuraavia asioita elämäntilanteesta; median pyöritys tavallisesti vähenee ellei itse hakeudu otsikoihin (annoin esimerkkinä Matti Nykänen :D), enemmän yksityisyyttä, aikaa perheelle ja muille kiinnostuksen kohteille, ura on voinut päättyä myös vammautumiseen jolloin elämäntilanne on omanlaisensa, jotkut jatkavat urheilun parissa valmentajana/palaavat myöhemmin lajin pariin/uudestaan kilpailemaan, urheilun (yleensä suuret) ansiot takaavat vakaan taloudellisen elämäntilanteen..näissä kaikissa pyrin antamaan esimerkkejä urheilijoista.

Vastaus:

Tehtävä 13

Lähettäjä: Ja.fo

Kysymys: Haittaako jos käsittelin tekstiä hyvin arkisesti, esim siltä kannalta, että suomalaisia vanhempia ja aikuisia nolottaisia sanoa ystäville ja työtovereille, että aikuinen lapsi perheineen asuu vanhempien luona. Laitoin myös, että suomalaiset nuoret haluavat oman asunnon, jotta he saavat olla rauhassa ja tulla kotiin mihin aikaa tahansa. viittasin myös asumistukeen yms. että suomessa on mahdollista asua yksin nuorena, vaikka ei olisi miljonääri Menikö ihan hakoteille?

Vastaus:

Tehtävä 2

Lähettäjä:

Kysymys: Kirjoitinko täysin tehtävänannon ohi, jos käsittelin 2. tehtävässä ihmiskontaktien muuttumista virtuaalisempaan suuntaan ja käytin facebookia yhtenä esimerkkinä tästä muun internetin ohella?

Vastaus:

Tehtävä 6

Lähettäjä: Marko Koskelo

Kysymys: Haittaako, jos käsitteli esseessä urheilijan elämää urheilu-uran jälkeen tuoden esille elannon hankkimisen, dopingin käytön seuraukset, yleisen julkisuuskuvan, perheen perustamisen ja terveystilanteen? Pystyykö näillä aineksilla yhdessä urheilijaesimerkkien avulla samaan hyvät pisteet? Ja onko se iso puute/virhe, jos ei tuonut esille esim. politiikkaa urheilu-uran jälkeisessä elämässä? Joka tapauksessa kiitokset sensoreille mielenkiintoisesta tehtävästä!

Vastaus:

Tehtävä 2 facebook

Lähettäjä: olio

Kysymys: siis voiko vastata perustellusti ettei facebookia tarvita mihinkään

Vastaus:

Tehtävä 7

Lähettäjä:

Kysymys: Kirjoitin aineeni "tarinan tyyliin". Elikkäs ulkolaisen ja suomalaisen kohtaamisesta: mitä he ajattelevat toisistaan. Aloituksessa&lopetuksessa en ottanut "tarinaani" mukaan. Miten väärin on lähestyä tuolla tavalla tehtävää? Tajusin sanan puhetapa aivan loppu vaiheilla, ja käsittelin paljon vain yleistä käyttäytymistäkin - menikö aivan nollille?

Vastaus:

Tehtävä 2

Lähettäjä:

Kysymys: kuinka paljon sakotetaan jos kertoi parissa-kolmessa kappaleessa omaa kokemusta ym. minä-muodossa ja muuten ihan yleisesti sitten? siis kun siinä kysyttiin, että mitä teemME..

Vastaus:

Tehtävä 7

Lähettäjä: abi

Kysymys: Meneekö tehtävä nollille, jos on käsitelleyt suomalaisten epäkohteliasta käytöstä ylipäätänsä, siis muutenkin kuin puheen kannalta?

Vastaus:

Tehtävä 10

Lähettäjä: 9.3.Neljäsosaylioppilas=)

Kysymys: Jäin miettimään sitä, kun piti kirjoittaa kantaa ottava essee.. Mihin kaikkeen olisi pitänyt ottaa kantaa? =) Kysymyshän oli 'onko lapsilla ja nuorilla sananvaltaa kouluissa'.. Olisiko tekstin pitänyt olla kovinkin räväkkää? Kun lopuksi luin oman tekstini läpi, se ei vaikuttanut superterävältä. Aineeni rakenne oli seuraavanlainen: 1kpl: Lähdetiedot, aineiston lyhyt esittely, tiedot ja tulokset kyselystä(peruskoulun osalta); 2kpl: kommenttini ja kokemukseni edelliseen kappaleeseen liittyen; 3kpl: oppilaskunnan rooli kyselyn tulosten mukaan; 4kpl: kommenttini ja kokemukseni oppilaskunnasta; 5kpl: kyselyn tuloksia lukion ja ammattikoulujen osalta, omat kommenttini ja kokemukseni vaikuttamisesta lukiossa; 6kpl: kuulluksi tulemisen ja päätöksiin osallistumisen tärkeys Maria Kaisan ja itseni mielestä(sama asia!=)), Jokela, Kauhajoki, äänestäminen. Osaatko yhtään sanoa, miltä vaikuttaa? Laitoinko liikaa asioita ja liian vähän mielipiteitä? Kiitos!

Vastaus:

Tehtävä koko koe

Lähettäjä: Nipsu

Kysymys: En osaa kirjoittaa läheskään puhdasta tekstiä, vaikka lukiohäiriötä minulla ei olekaankaan. Eli jos tekstin puhtaaksikirjoitukseen on jäänyt 15-20 virhettä, niin paljon se vaikuttaa pisteisiin? En vain osaa laittaa pilkkuja oikeille paikoille tai taivuttaa kaikkia sanoja ja yleensä aina virheitä on jäänyt paljon, enkä ole huomannut niitä.

Vastaus:

Tehtävä 6

Lähettäjä: Jaska

Kysymys:

Vastaus:

Tehtävä 2

Lähettäjä: abiii

Kysymys: millaisilla pisteillä liikutaan jos tekstissä käsittelin ihmisten tarvetta pitää yhteyttä ystäviin,ylläpitää ystävyyssuhteita kauempana asuvien kanssa, mahdollisuuksia ulkomaan yhteydenpitoon ilman postimaksuja/puhelinlaskuja, sekä uteliaisuuden urkkia muiden asioita. Mainitsin myöskin omia kokemuksia ja mielipiteitä sekä jokaisen ihmisen henk.koht. tarpeet facebookin kannalta ym ym ym.. ? voinko heittää pyyhkeen kehään :/

Vastaus:

Tehtävä 8

Lähettäjä:

Kysymys: Tuliko esseestäni liian lyhyt, sillä siitä tuli vain melkein kolme sivua ja annoin omaa ajatustani oikeastaan vain yhden kappaleen verran, eikä kappaleitakaan ollut kuin neljä? Aineistoni oli kuitenkin niukka, koska kirjoitin vain yhden runon pohjalta.

Vastaus:

Tehtävä 13-

Lähettäjä: Noora

Kysymys: Mitä asioita tässä tehtävässä olisi voinut käsitellä?

Vastaus:

Tehtävä 10

Lähettäjä: osmo

Kysymys: tiettyjä asioita jotka pakko mainita aineessa ?

Vastaus:

Tehtävä 7

Lähettäjä: Helena

Kysymys: Tehtävänanto on mielestäni aika monitulkintainen, joten oletan YTL:n hyväksyvän aika erilaisia vastauksia. "Suomalaisia moititaan ERITYISESTI puhetavoiltaan epäkohteliaiksi--" analysoin tehtävänantoa aikamoisen tovin eikä minulle tullut pieneen mieleenkään analysoida joidenkin vieraiden kielten tiettyjä sanoja.

Katsoin aiheelliseksi laajentaa tehtävää suomalaisten muuhunkin sosiaaliseen käyttäytymiseen muihin kansoihin verrattuna (small talk, kehumis-kulttuuri, vaitonaisuus/hiljaisuuden sietäminen, kuinka helposti ihmiset aloittavat keskustelun vieraan kanssa..)

Vastaus:

Tehtävä 13

Lähettäjä: santtu

Kysymys: onko mahdollista menettää pisteitä

jos unohti kirjoittaa otsikon eteen

tehtävännumeron?? ..Esseestä

kuitenkin pitäisi käydä hyvin ilmi

mistä aiheesta/tehtävästä se on

kirjoitettu.

Vastaus:

Tehtävä 1

Lähettäjä: Didi

Kysymys: Eli, sain sellasen käsityksen muiden kysymyksistä, että on mahdollisuus päästä äidinkielen kokeista läpi vaikka olisi käsitellyt aihetta laajemmin, eikä vaan yhden näytelmän/kirjan/elokuvan kannalta?

En odota kovin hyviä pisteitä, mutta toivon että pääsen edes läpi. Olen koko päivän panikoinut asiaa.

Vastaus:

Tehtävä 10

Lähettäjä: huonostimeni :(

Kysymys: Onko kamalaa jos ei mainitse tässä lainkaan Kauhajoke tai Jokelaa? Käytin kuitenkin sellaisia pieniä esimerkkejä elämän varrelta. En vaan osaanut liittää noita esseeseeni. :( ?

Vastaus:

Tehtävä 5

Lähettäjä: kokelas

Kysymys: Kirjoitin 5 tehtävään koulunaloittamisrituaaleista sekä vanhanaikaisista, rajuimmista (kanamunilla heittely yms.) sekä uusista ns. tutustumisleikeistä ja hieman vertailin niiden hyödyllisyyttä. Käsittelin myös tutustumisleikkien usein pakottavaa tapaa saada oppilaat mukaaan, mikä voi joistakin tuntua melkein yhtä pahalta kuin entisaikoijen "leikit". Miltä kuulostaa?

Vastaus:

Tehtävä 5

Lähettäjä: kokelas

Kysymys: Kirjoitin 5 tehtävään koulunaloittamisrituaaleista sekä vanhanaikaisista, rajuimmista (kanamunilla heittely yms.) sekä uusista ns. tutustumisleikeistä ja hieman vertailin niiden hyödyllisyyttä. Käsittelin myös tutustumisleikkien usein pakottavaa tapaa saada oppilaat mukaaan, mikä voi joistakin tuntua melkein yhtä pahalta kuin entisaikoijen "leikit". Miltä kuulostaa?

Vastaus:

Tehtävä 6

Lähettäjä: Jaska

Kysymys: Voiko tässä tehtävässä käsitellä että missä ammateissa huippu-urheilija voi toimia urna jälkeen. Ja miten tuo elämäntilanne kohta oikein meni? itse laitoin siihen monta erilaista:esim urheilija jää perheensä luo,hän etsii uuden työn...jne

Vastaus:

Tehtävä 2

Lähettäjä: mekku

Kysymys: Mitä jos esseessä ei suoranaisesti pohtinu mihin tarvitsemme facebookia, vaan facebookin käyttöä ja käytön merkitystä ihmisissä. Otsikkoa käsittelin periaatteessa vain viimeisessä kappaleessa.

Vastaus:

Tehtävä 98

Lähettäjä:

Kysymys: Paljonko voitte pahimmillaan ottaa pisteitä otsikon puuttumisesta? Menikö nyt koko vaiva hukkaan jonkun vitun otsikon takia

Vastaus:

Tehtävä tehtävä 4

Lähettäjä:

Kysymys: saisko sellaseen kysymykseen vastausta, että oliko miten paljon metsään, jos ei kirjoittanut sanaakaan israelin ja palestiinan tilanteesta, mutta esim. irakista ja muslimien välisistä yhteenotoista ym. sai asiaa yli konseptin verran?

Vastaus:

Tehtävä 1.

Lähettäjä: Poko

Kysymys: Kirjoitin rakkaudesta ja kuolemasta Titanic-elokuvan teemana. Kuinka syvällinen vastauksen olisi tullut olla/millaisia näkökulmia olisi pitänyt käyttää (esimerkiksi)? Ja ammuinko itseäni jalkaan valitsemalla Titanicin eli onko Titanic mielestänne liian kliseinen vaihtoehto?

Vastaus:

Tehtävä 2

Lähettäjä: ulioppilas

Kysymys: Käsittelin käyttötapoja ja osoitin niiden turhuuden, koska muutenkin voi olla ihmisten kanssa tekemisissä. Tulin lopputulemaan etteme tarvitse facebookia mihinkään. perustelin väitteeni. Uskon kielen olevan kohtuullisen virheetöntä. Miten paljon voin odottaa saavani pisteitä, menikö paljon ohi?

Vastaus:

Tehtävä 3

Lähettäjä:

Kysymys: Niin siis kun minä kirjoitin häviäjistä/voittajista yleensä. Kirjoitin niin työntekijöistä/urhelijoista/poliitikasta/arvontojen/lottoamisen jne. hävijöistä ja voittajista. Niinhän kuitenkin sai tehdä?

Vastaus:

Tehtävä 4

Lähettäjä: SallaMaria

Kysymys: Voinko saada esseestäni väh. 50 pistettä?

*rajasin aiheen Israel-Palestiina -tilanteeseen

*kerroin n. 2 sivua taustoja, lähinnä siitä lähtien, kun Hamas voitti palestiinalaisvaalit

*rauhaa on vaikea saada, koska muslimien ja juutalaisten välinen kauan jatkunut inho toisiaan kohtaan taustalla

*kukaan ei mene väliin; Yhdysvallat esti YK:n lauselman tulitauon puolesta vuoden vaihteessa

*Israelin tavoite on tuhota Hamas, mutta eihän Hamasia voi tuhota, kun siihen liittyy vain enemmän jäseniä väkivaltaisuuksien myötä. Voiko rauhaa siis tulla, kun Israel ei voi saada mitä haluaa?

*loppukappaleessa pohdin hieman, miten rauhan voisi saada: voiko Obama vaikuttaa? Toisaalta Ahtisaarta on esitetty rauhanneuvottelijaksi.

*vaustaukseni pituus 6 ½ sivua, mutta mielestäni täyttä asiaa ja paljon faktaa.

Kiitos mahdollisesta vastauksesta!

Vastaus:

Tehtävä 4

Lähettäjä: BB

Kysymys: Onko miinusta jos esseestä tuli hieman enemmän toteava reaaliesseen kaltainen ja onko väärin jos ei esittänyt selkeitä ratkaisu ehdotuksia vaan käsitteli lähinnä syitä?

Vastaus:

Tehtävä 4. Lähi-itä

Lähettäjä: laaja aihe?

Kysymys: Niin eli Lähi-itähän on julmetun laaja alue mistä lie turkin itäpuolelta pakistaniin asti tjsp, et eihän kaikkea voinut millään käsitellä, muutenhan siitä olis tullu 5 konseptii pelkkää faktaa. Eli kysymys kuuluu: mitä asioita olisi pitänyt käsitellä ett pääsee 40+ pisteisiin? Itse laitoin uskonnon ja historian vaikutuksen nykypäivän ongelmiin, sekä länsimaiden osuuden myös (persianlahden sota, rauhanneuvottelut, irakin sota, YK lahjotti israelin juuutalaisil 2 ms jälkee ynms...) ja esimerkkeinä käytin israelin ja irakin tilannetta. Oliko paha juttu että jätin mm pienemmät valtiot lähi idässä kokonaan mainitsematta (esim saudi-arabia jordania ynms...). Vähän epäselvältä tehtävältä vaikutta, tosin historian tietoja pystyi käyttämään hyväkseen.

Vastaus:

Tehtävä 2

Lähettäjä: PuhKarhu

Kysymys: Tuosta kakkosesta kysyisin että mitkä asiat olisi ollut tärkeintä tuoda esille sisällöllisesti?

Vastaus:

Tehtävä 2

Lähettäjä: pelle

Kysymys: Olisi aikas kiva, jos vastaisit myös 2 kysyykseen. Siitä näyttää olevan paljon kysymyksiä ilman vastauksia. Aikas turha tällanen palvelu, jos vastauksia ei saa.

Vastaus:

Tehtävä yleisesti tälle palstalle

Lähettäjä: Marianne

Kysymys: Kuvittelenko vaan, vai häviääkö vanhimmat kysymykset sivun alalaidasta sitä mukaa kun uusia tulee?

Oma kysymykseni oli ensimmäisten joukossa, enkä enää lyödä sitä täältä lainkaan, ja muutenkin mielestäni kysymyksiä katoaa vanhimmasta päästä koko ajan..

Vastaus:

Tehtävä Tehtävään 8, muttei todellisuudessa tehtävänantoon

Lähettäjä: Veikko

Kysymys: Miten YTL rokottaa puhtaaksikirjoitetun version sotkuisuudesta? Vaihdoin tehtävää klo 12.00, kiire oli suuri ja puhtaaksikirjoituksessa tuli hirveästi sotkua, miltei yksi kappaleen mittainen yliviivaus. Ehdin kirjoittaa uuden puhtaaksikirjoituksen puoleen väliin asti, mutta loput oli otettava eka versiosta joka oli sotkuista. Kiitos jo etukäteen

Vastaus:

Tehtävä Tehtävä 10

Lähettäjä: Jenny

Kysymys: Miten kantaaottava teksti luo kantaanottavan vaikutelman? Pitääkö olla sisulla puolustamassa omaa kantaa hengellä ja verellä vai riittääkö omien sievien mielipiteiden perustelu?

Vastaus:

Tehtävä 3

Lähettäjä:

Kysymys: Tai siis ainakin minä ymmärsin tehtävänannon niin.

Vastaus:

Tehtävä 1

Lähettäjä:

Kysymys: Oliko oikein pohtia rakkaus ja kuolema teemaa yhdestä elokuvasta(Moulin Rouge), referoiden samalla elokuvan juonta. Kerroin siis rakkaudesta ja kuolemasta siinä tietyssä elokuvassa.(esteiden ylittäminen rakkaudessa, kohtalo, kuolema, mihin ei voi tässä vaikuttaa...yms.)

Vastaus:

Tehtävä Tehtävä 9

Lähettäjä: Abiturus

Kysymys: Onko mahdollista rakentaa tehtävän pohdinta Juicen kirjoittamiin sanoihin "Onko kuvittelu totuutta oikeaa?

Onko totuus onttoa kuvitelmaa?" kappaleesta Bluesia Pieksämäen asemalla? Niin tietysti ottamalla oheen hyviä esimerkkejä Heikin tarinasta. Oliko tässä minkäänlaista ajatuksenhiventäkään?

Vastaus:

Tehtävä tehtävä 9.

Lähettäjä: maria

Kysymys: entä jos kirjoitti tehtävästä 9. enemmän novellianalyysin kuin tarkkaan pohti todellisuuden ja mielikuvituksen suhdetta novellissa? miten tarkkaan suhdetta olisi pitänyt pohtia?meneekö runsaasta referoinnista pisteitä?kiitos vastauksestanne!

Vastaus:

Tehtävä 2

Lähettäjä: maria

Kysymys: mitä kaikkea olisi tarvinnut ottaa huomioon?

Vastaus:

Tehtävä 11

Lähettäjä:

Kysymys: Mihin pistemäärään on mahdollisuuksia, jos ei ole maininnut aineistoista kun toisen? Menikö siinä jo mahdollisuudet 50 tai 45 pisteeseen?Tehtävänannossahan sanottiin, että jäätikköjen sulamista voi pohtia aineistossa olevaa tietoa hyödyntäen muistaakseni. Tuntui todella tökerölle laittaa tekstiin esim, että Helsinkien Sanomien mukaan Grönlanti sulaa yms. Niimpä päätin olla laittamatta, koska tehtävänanto sanoi, että voi hyödyntää tietoja..meninkö ihan mönkään. Oli tosi hyvä ja mielenkiintoinen aihe!

Vastaus:

Tehtävä 12

Lähettäjä: Emilia

Kysymys: Heis! Kivoja tehtäviä oli tänä keväänä, löytyi jopa viisi joihin olisi voinut vastata! No päädyin joka tapauksessa pohtimaan koneen ja ihmisen suhdetta. Jälkeenpän tajusin että aineiston käyttö saattoi jäädä vähän turhan vähälle vastauksessani, lähinnä se kulki vain noin joka toisessa kappaleessa mukana oman pohdintani tukena. Voiko tässä tehtävässä yltää korkeisiin pisteisiin, jos aineisto ei ollut "pääroolissa"?

Vastaus:

Tehtävä 11

Lähettäjä: Tikku

Kysymys: En ymmärrä miksi aineistot olisi pitänyt mainita,sillä itse ainakin tiesin entuudestaan aineiston asiat,tarkistin vain faktat.Meneekö tehtävä nyt sitten nollille,kun ei aineistoa teksissä maininnut?

Vastaus:

Tehtävä 13

Lähettäjä: abi

Kysymys: Hei!

Lähestyin aihetta sosiaalipsykologian kautta, eli perustelin suomalaisten nuorten varhaista itsenäistymistä psykologisilla tekijöillä. Otin esille suomalaisen persoonallisuuden piirteet, kuten huonon itsetunnon, joka vaikuttaa osaltaan nuoren nopeaan itsenäistymisenhaluun. Otin esille myös nuoruuden kehityskriisin; kuinka nuori kokeilee erilaisia vaihtoehtoja.. elää itsenäisyyden ja riippuvuuden ristiriidassa. Pohdiskelin siis psykologisten teorioiden ja eri tutkijoiden kautta sitä, miksi suomalaiset nuoret itsenäistyvät muita nopeammin. Sosiaalisesta näkökulmasta pohdin kasvatuksen ja vanhempien asenteiden merkitystä (mm. kiireinen elämänrytmi) sekä kaveripiirin merkitystä (kaverit muuttavat -> erilaisuuden pelko). kulttuurisesta ja yhteiskunnallisesta näkökulmasta tarkastelin nuoriin kohdistuvaa painostusta, vertasin (tosin vain yhdellä lauseella) suomalaista ja intialaista kulttuuria (kollektivismi- individualismi). Myös median vaikutus oli mukana, senkä jonkun verran viittauksia. Rupesinkin tässä miettimään, että olisiko pitänyt fokusoida essee kulttuuriseen näkökulmaan, ja lähteä esim. laajemmin vertailemaan intialaista ja suomalaista kulttuuria?! apua! viittasin myös kolumnin otsikkoon lainausmerkeissä, paha virhe? minkälaisia näkökulmia ylipäätänsä tehtävään haettin?

Vastaus:

Tehtävä 7

Lähettäjä: abina

Kysymys: mitä jos keskittyi aika paljon sanan kohteliaisuus määrittelyyn ja kulttuurien yhteentörmäyksien käsittelyyn? toin myös esimerkkejä saksalaisesta kielestä ja sen käytöstä esille. onko mennyt ehkä vähän aiheen ohi?

Vastaus:

Tehtävä 6

Lähettäjä: 123

Kysymys: Jäi kolme kappaletta puhtaaksikirjoittamatta... onks se -10 pistettä?

Vastaus:

Tehtävä yleisesti

Lähettäjä: M

Kysymys: Kuinka paljon oikeinkirjoitusvirheistä rokotetaan? Esim. pilkut ja yhdyssanat ja vastaavat.

Vastaus:

Tehtävä 11

Lähettäjä: Nea

Kysymys: Kuka ja mitkä olisi pitänyt merkitä lähteeksi jäätikkö-tehtävässä? Tehtävänannossa puhuttiin Jukka Ukkolan reportaasista, mutta niillä kahdella tekstillä oli kuitenkin lopussa omat lähteet. Onko okei, jos puhui koko ajan vain reportaasista (eli ei eritellyt kummassa tekstistä lainaus oli)?

Vastaus:

Tehtävä 2.

Lähettäjä: lukio

Kysymys: Onko tehtävä mennyt ihan aiheen vierestä, jos on kirjoittanut siitä mitä facebookissa voi tehdä ja sen jälkeen selittänyt, miten ne samat asiat voi tehdä ilman facebookia? Eli teksti on kysynyt kysymystä "mihin todella tarvitsemme faceookia, kun voimme tehdä ne ilmankin"

Vastaus:

Tehtävä 2

Lähettäjä: Matti Sundell

Kysymys: Oliko väärin vastata tehtävään melko kriittisesti (lue: negatiivisesti ja vähätellen)?

Vastaus: Voihan sitä tuommoiseenkin näkemykseen päätyä, ihan hyvinkin. Esimerkiksi minä en tarvitse Facebookia ollenkaan.

Tehtävä Onko abit oikeasti näin tyhmiä

Lähettäjä: ryhdyn amikseksi

Kysymys: JOO VANHAT KYSYMYKSET HÄVIÄÄ joten olkaa toki fiksuja ja spämmätkää lisää noita "En maininnut kutoses Limasta, paljonko saan pisteitä??+" -kysymyksiänne ja muista turhuuksia. Ei se sensoriparka enää näihin vastaa ainakaan hetkeen. Hukkaan menevät kysymykset ja vastauksia saadaan toukokuun lopussa.

Vastaus: Niin. Nyt on kuulkaa sensorilla kaamee nälkä. Kello on koneeni mukaan 20.24. Vilkaisen tätä palstaa vielä huomenna.

Hyvät yöt!

päivystävä sensori

Tehtävä 12

Lähettäjä: Aby

Kysymys: Oliko tarkoitus pohtia ihmisen ja koneen suhdetta nimen omaan arkisissa toimissa (kuten kolumnsissa), vai odotetaanko näkökulman laajentamista myös esimerkiksi tieteiselokuviin tai tulevaisuuden robotteihin?

Vastaus: Eiköhän siinä ole viisasta pysyä nykyajassa ja ihmisen suhteessa koneisiin ihan tavallisessa arjessa. Tosin voi kai ajatella, että tieteiselokuvat kertovat jotakin ihmisen kuvitelmista, peloista ja toiveista koneiden suhteen.

Tehtävä 10

Lähettäjä: VASTAUSTA VAILLA

Kysymys: Mitä vastauksen vierestä kirjoittaminen tarkkoittaa tehtävässä 10? Kirjoitinki tehtävän vierestä, jos kerroin nuorten (ja lasten) vaikutusmahdollisuuksista koulussa?

Vastaus: Eihän se pieleen mennyt, jos muistit ottaa kantaa niihin vaikutusmahdollisuuksiin tai niiden puuttumiseen.

Tehtävä 13

Lähettäjä: Minna

Kysymys: Menikö paljonkin mönkään kun en maininnut esseessä mahdollisuudesta että suomalaisia nolottaa myöntää että aikuiset lapset asuvat kotona? Esitin myös eriäviä mielipiteitä siitä kuinka Merikallio sanoi perheen olevan luontevin sosiaalinen verkosto nuorelle sanomalla että perhe ei ole mukana esim. koulussa jossa näitä verkostoja luodaan ja jossa usein masennukseen johtava syrjiminen ja kiusaaminen tapahtuu? Käytin esimerkkinä Jokelaa & Kauhajokea sanoen että nämä pojat asuivat kotona ja olivat silti masentuneita ja syrjätytyineitä, ettei yksinasuminen tarkoita sitä että syrjäytyisi sen helpommin kuin kotona asuen.

En myöskään viitannut Intiaan hirveästi, sen verran että kulttuurierot ovat suuret, voisimme esim. yhtä hyvin kysyä miksei Suomessa vanhemmat järjestä lapsiensa avioliittoja.

Ja vielä se, että puhuin itsenäistymisen alkavan jo tarhaan mennessä ja heitin kevennykseksi Nina Mikkosen sanovan tarhan juontavan juurensa natsi-Saksaan, joka ei mielestäni pidä lainkaan paikkaansa - oliko tämä huono veto?

Vastaus: Aika paljon asiaa taitaa kirjoituksessasi olla. Tehtävän kysymys kyllä oletti, että varhaista itsenäistymistä pidetään tärkeänä - ja kysyi, miksi niin on. Toisaalta kyllä kai tuon voi kyseenalaistaakin. Onhan meillä peräkammarinpoikia, jotka eivät näköjään pidä varhaista itsenäistymistä ihan ykkösprioriteettinaan. Mutta otaksun, että aika hyvin sulla meni.

Tehtävä 7

Lähettäjä:

Kysymys: Kirjoitin aineeni "tarinan tyyliin". Elikkäs ulkolaisen ja suomalaisen kohtaamisesta: mitä he ajattelevat toisistaan. Aloituksessa&lopetuksessa en ottanut "tarinaani" mukaan. Miten väärin on lähestyä tuolla tavalla tehtävää? Tajusin sanan puhetapa aivan loppu vaiheilla, ja käsittelin paljon vain yleistä käyttäytymistäkin - menikö aivan nollille?

Vastaus: Tarina on mahdollinen ratkaisu. Mutta vähän epäilyttävältä kuulostaa, että tajusit sanan puhetapa vasta loppuvaiheilla (yhdyssana, muuten). Se puhetapa kun oli se pointti.

Tehtävä 14

Lähettäjä: jasu

Kysymys: Olisiko tekstissä pitänyt mainita kuvien intertekstuaalisuus ja pastissi?

Itse en huomannut mitään tuollaista...

Vastaus: Onhan niissa intertekstuaalinen viittaus suomalaiskansalliseen kuvastoon ja myös pastissin piirteitä. Ilman näitä termejäkin kyllä varmaan pääsee hyväänkin tulokseen.

Tehtävä 13.

Lähettäjä: Karhu

Kysymys: Mitä kysymykseen 13 olisi suurin piirtein pitänyt vastata? Oliko kolumnissa mainittu Intia kovinkin oleellinen? Itse kun en Intiaan viitannut tekstissäni missään vaiheessa..

Vastaus: Pääasia nyt kumminkin oli se kysymys, joka koski Suomea. Samaan kysymykseen kyllä sisältyy tieto siitä, että Intiassa asiat ovat toisin; se on siis eräänlainen vertailukohta. Enempää en voi kirjoitustasi lukematta sanoa.

Tehtävä 5

Lähettäjä: Iinu

Kysymys: Käsittelin koulun alkamisrituaaleja vain negatiivisesta näkökulmasta, sillä se on oma mielipiteeni niihin. Toin esille mietteittä mm. siitä, miten rituaaleja voisi kehittää vähemmän nöyryyttäviksi ja kuinka monet pelkäävät rituaaleja. Olenko kirjoittanut aivan aiheen vierestä? Tehtävässähän kuitenkin kysyttiin omaa mielipidettä.

Vastaus: Sinun mielipidettäisi siinä kysyttiin. Menettelit siis aivan oikein.

Tehtävä 12

Lähettäjä: Maija

Kysymys: Lehdon kolumni älykkäistä koneista oli suurelta osin huumorilla höystetty. Siispä kysynkin, onko väärin, kun itsekin höystin vastaustani huumorilla? En ampunut missään vaiheessa yli, mutta teksti ei kuitenkaan ollut "tieteellisen jäykkää". Ja jos niin ei olisi saanut tehdä, niin katsotaanko asia siltä kantilta, etten ymmärtänyt tehtävänantoa? Kiitos jo etukäteen!

Vastaus: Saa sitä toki huumoria käyttää. Vaikka ainakin minulla on huumori vähissä kun luksusturboautoni hyytyy Kulosaaren sillalle. No, jälkeenpäin siitä ehkä löytää kitkeränpuoleista letkauteltavaa (löysin minäkin sitten korjaamolla).

Tehtävä 12

Lähettäjä: Iba

Kysymys: Jos tehtävänanto oli:"Pohdi ihmisten ja koneiden välisiä suhteita Lehdon kolumnin pohjalta.", niin miten vahvasti esseen kuului ottaa kolumnia huomioon? Millä suhteilla kolumnin pääteesien pohdintaa/omaa pohdintaa? (1/2?)

Vastaus: Tässä tapauksessa kolumni tarjosi lähtökohtia ja arjen esimerkkejä. Ei siis ole syytä jäädä jauhamaan kolumnia vaan edetä omaan pohdintaan.

Tehtävä 6

Lähettäjä: jukka

Kysymys: mitkä näkökulmat olivat oleellisimpia pohdintaan?

Vastaus:

Tehtävä 6

Lähettäjä: jukka

Kysymys: mitkä näkökulmat olivat oleellisimpia pohdintaan?

Vastaus:

Tehtävä 6

Lähettäjä: jukka

Kysymys: mitkä näkökulmat olivat oleellisimpia pohdintaan?

Vastaus: Ei niistä ole mitään oleellisuusrankingia.

Tehtävä 13

Lähettäjä: Joppe

Kysymys: Kuinka paljon kolumnia olisi pitänyt käsitellä tuossa esseessä? Onko suurikin virhe jos ainoastaan esittelee kolumnin ja viittaa siihen kahdessa kohtaa melko suppeasti?

Vastaus: Eiköhän tuo riitä. Pääasia kun oli sen teht.annon kysymyksen pohtiminen.

Tehtävä 2

Lähettäjä: silla

Kysymys: Hei! Kakkostehtävässä kysyttiin, että mihin tarvitsemme Facebookia. Kirjoitin aiheesta vain positiivisesta näkökulmasta. Kirjoitin siis vain, että mihin kaikkeen tarvitsemme sitä, en siitä että miksi emme sitä tarvitse. Olisiko tehtävässä kuitenkin vaadittu myös negatiivista näkemystä sivustoon? Perustelin mielestäni kuitenkin kattavasti mielipiteeni.

Vastaus: Eihän se negatiivinen mielipiden mitenkään pakollinen ole.

Tehtävä 3

Lähettäjä: tallu

Kysymys: Moi! Oliko väärin kun kirjoitin tehtävässä pieni- ja suurituloisten eriarvoisuudesta nykyaikana? Kirjoitin esimerkiksi siitä, miten eriarvoisuus näkyy työelämässä nyt taantuman aikana, sosiaalipalveluiden saannissa ja laadussa sekä vanhuudessa?

Vastaus: Ei ollut väärin, ihan käypää asiaa tuo on.

Tehtävä 14

Lähettäjä: koo

Kysymys: Käytin tekstissäni runsaasti ironiaa ja tulkitsin Markku Laakson maalausten kertovan kahden täysin erilaisen kulttuurin edustajien kuvitteellisesta kohtaamisesta. Kerroin kulttuuri eroista sekä erittelin kuvien sisältöä runsaasti. Tulkitsin myös henkilöiden välisiä suhteita. Meneekö pahasti mönkään jos kirjoittelin tähän suuntaan? Entä ironia, onko se sallittua?

Vastaus: Mutta ovatkos ne kulttuurit nyt ihan erilaisia? Elvis on kuvissa nukkemainen, kiiltokuvamainen hahmo, jotenkin fiktiivisen oloinen. Mutta niin ovat kuvissa näkyvät lappilaisetkin... on niissäkin jotain keinotekoisen oloista. No muuten näkökulmasi on käypä; tuo äskeinen oli minun ikiomaa tulkintaani. Ironia on sallittua, jos kohta myös vaikeaa...

Tehtävä 2 facebook

Lähettäjä: ters

Kysymys: pitikö aiheesta kirjoittaa asiatyyliin vai kävikö myös hieman sarkastinen ja humoristinen tyyli?

Vastaus: Kumpikin tapa kyllä käy. Minäkin pidän kovasti sarkamista....

Tehtävä 4

Lähettäjä: -

Kysymys: Menikö ohi jos keskittyi vain palestiinalaisten ja israelilaisten välisiin yhteenottoihin? Ja vain moraali pohjalta

Vastaus: Ei mennyt: nehän siellä kiivaimmin tappelee.

Tehtävä 3

Lähettäjä: Juha

Kysymys: Millainen olisi ollut jokin hieno oivallus yehtävässä numero 3 (voittajat ja häviäjät), joka nostaisi vastausta ns. abstraktimmalle tasolle ja samalla korkeampiin pisteisiin?

Vastaus: En tosiaankaan osaa sanoa. Voisin kuudessa tunnisa kyllä keksiä. Nyt on aikaa vain pari minuuttia kysymystä kohti...

Tehtävä 5

Lähettäjä: Mä vaan..

Kysymys: Kuinka monesti tekstissä olisi pitänyt vilahdella sanat "mielestäni" ja "minusta", jos koko teksti on muutenkin omaa näkemystä uusien oppilaiden kasteesta? Onko otsikko "Simputusta vai hauskanpitoa?" hyvä?

Vastaus: No ei niitä kovin usein tarvitse jankuttaa; kyllä se on muutenkin selvää, että kyse on sinun mielipiteestäsi. Otsikkosi on ihan hyvä.

Tehtävä yleisesti

Lähettäjä:

Kysymys: Osa esseeni viimeisestä kappaleesta ja yhteenveto jäivät kirjoittamatta puhtaaksi. Lyijykynäversioni on kohtalaisen epäselvä, joten kuinka paljon tämä vaikuttaa arvosteluun? Yritättekö lukea myös epäselvät lyijykynäversiot loppuun asti?

Vastaus: Kyllä se lyijynäversio luetaan. Yleensä siitä saa tolkkua; olemme nim. joutuneet harjoittelemaan. Mutta pieni pistevähennys (5 p. ?) Sinua taitaa uhata.

Tehtävä 2.

Lähettäjä: Mara

Kysymys:

Vastaus:

Tehtävä 11

Lähettäjä: ABIna

Kysymys: Mitenkäs käy jos ei muistanut mainita pohjatekstien otsikkoa? jos kuitenkin sanoin missä ovat ilmestyneet ja milloin? haittaako jos pohjatekstistä referoi paljonkin, "kuljetti sitä ikään kuin mukana"

Vastaus: Pieni moka, ei iso.

Tehtävä yleisesti

Lähettäjä:

Kysymys: Luetteko/lähetetäänkö teille lyijykynäversiota jos itse mustekynäversio on valmis?

Vastaus: Jos ane jää kesken, molemmat versiot lähetetään YTL:ään. Siellä sitten arvioidaan, miten kesken jääminen vaikuttaa.

Tehtävä 2

Lähettäjä:

Kysymys: Mihin tarvitsemme Facebookia?

Vastaus: En tiedä. Minä en tarvitse mihinkään.

Tehtävä 12

Lähettäjä: Miu

Kysymys: Eihän huono otsikko laske esseen pistemäärää? Kellon lähetessä kolmea ei enää luovuus kukkinut ja keksin otsikon, jonka logiikkaa ihmettelen näin jälkikäteen itsekin, krääk.

Vastaus: Tuskin se laskee pisteitä. Otsikko on osa suoritusta, mutta sen heikkous on vain yksi piire monien muitten joukossa.

Tehtävä 1.

Lähettäjä: Emmi

Kysymys: Kirjoitin vastaukseni vähemmän tunnetun näytelmän ympärille. Siinä rakastavaiset kohtaavat toisensa vielä kerran kuolemansa jälkeen selvittääkseen ongelmansa, minkä jälkeen he palaavat takaisin onnellisina ikuisuuksiin. Selostin aika paljon näytelmän tapahtumista ja sävyistä. Kirjoitin myös rakkaus ja kuolema -teemaisten teosten katsoja- ja lukijamäärien suuruuksista, joiden taustalla on esim. valtava tunteiden kirjo, joka mahdollistaa eläytymisen, irtautumisen arjesta, sekä rakkauden ja kuoleman rinnastuksesta yhdistävänä ja erottavana tekijänä. Meniköhän yhtään oikein? Kiitos.

Vastaus: Oikein meni.

Tehtävä 13

Lähettäjä: T

Kysymys: Menettääkö pisteitä, jos kirjoitti Suomesta länsimaana?

Vastaus: Tä? Ei kai. Eikös me kovasti länsimaana Suomea pidetä?

Tehtävä 10

Lähettäjä: haluan vastauksen ja entinen kysymys hävis....

Kysymys: JOS KIRJOITTI TEHVÄSSÄ KYMMENEN NUORTEN SEKÄ L A S T E N SANANVALLASTA... niin ja tietty koulussa. mutta lähtikö pisteitä jos kirjoitti myös lapsista... tai yläkouluikäisistä.

Vastaus: Ei se pieleen mennyt. Voinee siinä lapsia käsitellä, jos he kerran koulua käyvät.

Tehtävä 13

Lähettäjä: Sanna

Kysymys: Onko huono puoli jos vastauksestani paistaa psykologian opiskelu kilometrien päähän, (osittain melkein reaalivastaus), käytin kuitenki omakohtaista muuttoa kotoa pois esseessäni mukana.

(Tulikohan siitä epäonnea vastata tehtävään nro 13..)

Vastaus: Asiantuntemustaan saa käyttää. Ilmiö ei kuitenkaan liene pelkästään psykologinen vaan myös yhteiskuntaan ja kulttuuriin ja sen arvoihin liittyvä. Omia kokemuksia saa niitäkin käyttää.

Tehtävä 6, 7 ja 8

Lähettäjä: Villi Sorsa

Kysymys: Hei,

mietin vain mikä meni vikaan kun ylvään lajini edustajia ei kokeen essee-versiossa käsitelty ollenkaan vaikka edustimme niin kunniakkaasti tässä aikaisemmin keväällä. Mitä lokilla on mutta ei meillä?

Vastaus: No, YTL panee tasapuolisesti eri lintuja kehiin. Syksyllä voisi olla vaikka varisten vuoro tai joittenkuitten muitten lintujen, jotka eivät lähde syksyllä veke.

Tehtävä 2

Lähettäjä: jokkeripokkeri

Kysymys: Käsittelin käyttötapoja ja osoitin niiden turhuuden, koska muutenkin voi olla ihmisten kanssa tekemisissä. Tulin lopputulemaan etteme tarvitse facebookia mihinkään. perustelin väitteeni. Uskon kielen olevan kohtuullisen virheetöntä. Miten paljon voin odottaa saavani pisteitä, menikö paljon ohi?

Vastaus: Tuohon on mahdoton vastata. Meillä on se periaate, että kirjoitus ensin luetaan ja sitten annetaan pisteet. Turhuuden korostaminen sinänsä on ok, voi sen niinkin nähdä.

Tehtävä 2

Lähettäjä: jokkeripokkeri

Kysymys: Käsittelin käyttötapoja ja osoitin niiden turhuuden, koska muutenkin voi olla ihmisten kanssa tekemisissä. Tulin lopputulemaan etteme tarvitse facebookia mihinkään. perustelin väitteeni. Uskon kielen olevan kohtuullisen virheetöntä. Miten paljon voin odottaa saavani pisteitä, menikö paljon ohi?

Vastaus: Ei mennyt. On hyvinkin mahdollista päätyä näkemykseen, että emme oikeastaan tarvitse Facebookia mihinkään. Perustelut tietysti ovat avainasemassa, koska moni katsoo sitä tarvitsevansa, kuka mihinkin.

Tehtävä 14

Lähettäjä: Mona

Kysymys: Kehittelin, että kaikki kolme maalausta liittyvät kulttuurien kohtaamiseen. Ensimmäisessä näkyy se, että "suuren maailman" mies=Elvis on etualalla ja huomio keskittyy siihen, eikä ympäröivään Suomeen eli toiset kulttuurit näkyvämpiä kuin toiset, toisessa kuvassa kerroin nuoren parin rakastumisesta ja "salatusta rakkaudesta" kulttuurien välillä, kolmannesta maalauksesta kerroin että kulttuurit ovat tasa-arvossa ja suvaitsevaisia toisiaan kohtaa. Onko siis väärin sano että itse "kulttuurit kohtaavat" ja tekevät erilaisia asioita? Paikkapaikoin puhuin kyllä kulttuurien edustajien kohtaamisista.. Meneekö ihan metsään?

Vastaus: Ei se metsään mene. Kyllä siinä kulttuurien kohtaamisesta on kyse: perin amerikkalainen ilmiö kohtaa perin suomalaiskansallisen kulttuurin. Ok siis.

Tehtävä 1.

Lähettäjä: Sonja

Kysymys: Millä tavalla suhtaudutaan hyvin tunnettuihin teoksiin ja niiden tulkintaan? Voiko pisteet tippua paljonkin jos käsittelee koko teos-sarjaa kiinnittämättä huomiota tiettyyn romaaniin?

Vastaus: No, hm. Niin, jokin trilogia ehkä voisi käydä. Mutta sitä laajempi ja väljempi kirjasaraja taas vastaa huonosti teht.annon käskyyn keskittyä "jonkin" romaanin teemoihin. En oikein osaa sanoa. Sensorikokous voinee ottaa kantaa tähän.

Tehtävä 4.

Lähettäjä: Wiljami

Kysymys: Mitä jos käsitteli Kiinaa lähi-idän kriisissä? Onko kuinka paha moka?

Vastaus: Aika paha. Ei Kiina ole Lähi-itää (huom. kirjoitusasu). Ja Kiinassa on rauha, ts. ei ainakaan sotatilaa. Taustavaikuttajana Kiina saattaa jossain määrin olla Lähi-idän sodassakin? Mene tiedä.

Tehtävä 4

Lähettäjä: Emmi

Kysymys: Hei

Missä lasketaan menevän raja siinä, että milloin nelostehtävä alkaa muistuttaa reaalin vastausta enemmän kuin äidinkielen esseetä? Omaa pohdintaa on varmaan liitettävä mukaan faktojen ohella?

Vastaus: Ei taida realiaineista löytyä vastausta tehtävän kysymykseen. Oma phdinta ja perusteltu kannanotto ovat tärkeitä.

Tehtävä 14

Lähettäjä: elvis

Kysymys: mitä elvis symboloi, vai symboloiko mitään? laitoin, että se kuvastais suomalaisen kulttuurin amerikkalaistumista ja nykyaikaisuuden "tunkeutumista" perinteisiin ja luontoon... onko yhtään oikeansuuntaista?

Vastaus: Kyllä sitä noinkin voi katsoa. Oikeansuuntaista siis on.

Tehtävä 2

Lähettäjä: grrqrr

Kysymys: Teinkö oikein, kun tarkastelin Facebookin tarpeellisuutta nuorten näkökulmasta, koska otsikossahan luki "tarvitseMME"? Itsehän juuri kuulun MEIHIN nuoriin..

Vastaus: Ihan käypä näkökulma sanoisin.

Tehtävä 2

Lähettäjä: epätoivon vallassa

Kysymys: millaisilla pisteillä liikutaan jos tekstissä käsittelin ihmisten tarvetta pitää yhteyttä ystäviin,ylläpitää ystävyyssuhteita kauempana asuvien kanssa, mahdollisuuksia ulkomaan yhteydenpitoon ilman postimaksuja/puhelinlaskuja, sekä uteliaisuuden urkkia muiden asioita. Mainitsin myöskin omia kokemuksia ja mielipiteitä sekä jokaisen ihmisen henk.koht. tarpeet facebookin kannalta ym ym ym.. ? voinko heittää pyyhkeen kehään :/

Vastaus:

Tehtävä 2.

Lähettäjä: yksiabivaan

Kysymys: Minä vahingossa koko Facebooktehtävän. Onko kuinka paha?

Vastaus:

Tehtävä 13

Lähettäjä: Marjo

Kysymys: menikö vastaus ihan metsään, jos ei maininnut mitään uskonnoista, eli jos ei vartaillut hindulaisuutta ja kristinuskoa/evankelis-luterilaisuutta?

Vastaus: Ei uskonnon puuttuminen kirjoitustasi romuta. Uskonto varmaan vaikuttaa ilmiöiden taustalla, mutta muut kulttuuriset seikat kai enemmän.

Tehtävä 2

Lähettäjä: Pistevähennystä pelkäävä

Kysymys: Väheneekö pisteitä ja kuinka paljo, jos teksti päättyi konseptin viimeisen sivun puoliväliin? Mitä kaikkea vastauksessa olisi tarvinnutolla, jotta voisi saada vähintään 40 pistettä?

Vastaus: Ei vähene. Sisältö ja kieli ratkaisevat. Ei ole olemassa mitään vaatimuslistaa siitä, mitä kaikkea siinä olisi pitänyt olla. Teht. anto antaa monia mahdollisuuksia.

Tehtävä 11

Lähettäjä: aika-ei-riitänyt

Kysymys:

Vastaus:

Tehtävä 9

Lähettäjä: abiturientti

Kysymys: voisiko tähän antaa jonkun näköisen mallivastauksen että mitä asioita esseesä olisi pitänyt mainita ja käsitellä? saiko omia kokemuksia laittaa käsittelyn lomaan?

Vastaus: En voi. Toisaalla olen käsitellyt tätä tehtävää. Omat kokemukset eivät tässä lukutehtävässä ole kovin tärkeitä.

Tehtävä 5

Lähettäjä:

Kysymys: Vitoskysymys on vielä hieman auki, eli oliko mahdollista katsella sekä rituaalien hyviä että huonoja puolia ja sitten päätyä omaan mielipiteeseen? Vai oliko tarkoitus tarkastella monia erilaisia rituaaleja ja kertoa niistä mielipiteensä?

Vastaus: Mielipiteensä esille tuomisessa kai pohtii sekä huonoja että hyviä puolia.

Tehtävä 9

Lähettäjä:

Kysymys: entä jos kirjoitti tehtävästä 9. enemmän novellianalyysin kuin tarkkaan pohti todellisuuden ja mielikuvituksen suhdetta novellissa? miten tarkkaan suhdetta olisi pitänyt pohtia?

Vastaus: Teht.anto kiinnittää huomion nimenomaan mielikuvituksen ja todellisuuden suhteesee. Kyse ei siis ole analysoi ja tulkitse -tehtävästä. Novellianalyysin kautta toki voi päästtä todellisuuden ja mielikuvituksen suhteeseen.

Tehtävä 2

Lähettäjä: heebo

Kysymys: Edellyttikö tehtävänanto johonkin lopputulokseen pääsemistä? Tuntuu, että monet pohdiskelivat ensin ja päätyivät sitten "emme mihinkään"-lopputulokseen. Itse pohdiskelin mielestäni monesta eri näkökulmasta Facebookin merkitystä/tarpeellisuutta ihmisille, mutten muodostanut pohdinnoistani varsinaista teesiä.

Vastaus: Mutta näyttää siltä, että sangen monet tarvitsevat. Mutta mihin? Kaiketi tässä voi päätyä siihenkin, että ei mihinkään (järkevään). En minäkään ole satavarma, tarvitaanko sitä mihinkään, mutta monet ovat toista mieltä.

Tehtävä 3.

Lähettäjä: kissa

Kysymys: Käsittelin esseessäni häviäjiä ja voittajia esimerkillä juoksukilpailusta, jossa häviäjät ovat ne jotka jäävät jälkeen. Häviäjät ovat mm. työttömiä. Käsittelin asiaa maailmanlaajuisesti, kehitysmaiden ja teollisuusmaiden välisissä eroissa. Vertailin myös naisten alistettua asemaa miehiin nähden erilaisissa kulttuureissa. Loppuun pohdin kuka on voittaja ja kuka taas häviäjä. Onko mitään järkeä??

Vastaus: Aika levea sihti sinulla on ollut, mutta mikseipä noinkin. Tarkastelun maantieteellistä aluetta ei ole tehtävässä rajattu.

Tehtävä 10

Lähettäjä: teht.annon tod.näk täysin ohittanut!!

Kysymys: . mietin että oonko ohittanu teht.annon täysin kertomalla nykypäivän lasten ja nuorten pahoinvoinnista ja koulukiusaamisesta..sekä mielenterveysongelmista...

sit selitin et omana ala-aste aikana ei saatu vaikuttaa mihinkään. että olis edes saanut joskus saanut edes vaikuttaaa musiikintuntien sisältöön niin sekin olisi ollu jo paljon.

sit kehuiin oppilaskuntatoimintaa, että oon itse huomannu sen hyväks keinoks vaikuttaa..

sit palasin taaas kiusaamiseen yms.. kerroin omista kiusaamiskokemuksista ja siitä ettei saanu apua vaikka ois tarvinu, esittelin myös sen tiedon et ainoastaan 28% vastanneista on sitä mieltä että heidän kertomiin epäkohtiin puututtaisiin.. että kiusaaminen on yksi epäkohta yms.... sensori hei... mitäs sanot.. :D

Vastaus: Kiusaaminen on tietenkin yksi sellainen asia, jossa oppilasta pitäisi kuunnellla ja sen mukaan myös ryhtyä toimiin. Mutta sananvalta on paljon muutakin. Toivottavasti sananvalta ei kirjoituksessasi rajoittunut pelkästään kiusaamiseen; näkökulma jää silloin aika kapeaksi.

Tehtävä 4

Lähettäjä: Minaa.

Kysymys: Faktatietojahan tarvitaan aiheen käsittelyyn, ja esimerkkejä eri ongelmista tarvitaan myös. Jos siis kieli kärsii (ei esim sanakäänteitä) mutta faktatietoja on paljon, vaikuttaako se esseeseen negatiivisemmin kuin jos faktoja on vähän mutta tyyli on sujuvaa? Esim. Israelin historian käsittely, vedensaannin riittävyys, Amerikan roolin tarkastelu..

Vastaus: Niin. Faktoja tarvitaan, mutta kielenkin pitäisi olla hyvää, jos aikoo hyville pisteille; äikän ja kirjallisuuden koe nääs. YTL:n ohjeet (ovat netissä) varmaan auttaisivat sinua arvioimaan eri ansioiden ja puutteiden suhdetta kirjoituksessasi.

Tehtävä 2.

Lähettäjä: mietteliäs

Kysymys: Kirjoitin vastaukseen siitä miten facebook saa aikaan itsetutkiskelua, miten sitä voi käyttää hyödyksi esim. markkinoinnissa (julkkikset ja yritykset), miten voi laajentaa verkostoaan ja miten sen kautta voi ottaa kantaa asioihin. Lisäksi mainitsin ainakin jotain facebookin haittapuolia (väärät identiteetit ja huijausryhmät). En puuttunut niinkään facebookin perusideaan eli en kertonut miten se yksinkertaisesti toimii. Onko käsittelytapa hyväksyttävä ja voiko kirjoittamallani pohdinnalla saada hyviä pisteitä? Tekstiä en ehtinyt kehitellä aivan neljää sivua...

Vastaus: Hm... entäs se "me"? Oletko julkkis vai yrittäjä? Tosin nekin kai kuuluvat "meihin" (kaikkiiin). Ja verkostoitumisen ilot koskevat meitä kaikkia. En osaa kirjoitustasi näkemättä ottaa kantaa tämän tarkemmin. Ja toisaalla olen jo sivunnut tätä tehtävää.

Tehtävä 11

Lähettäjä: abina

Kysymys: Menikö täysin metsään, jos puhui tehtävänannossa mainitulla termillä molemmista teksteistä yhdessä eriteltyään ensin, että toinen ilmestyi Hesarissa ja toinen Suomen Kuvalehdessä. Ihan ei ollut nuo tekstilajitkaan hallussa.

Onko väärin kirjoittaa jäätiköiden sulamisesta ironiselta kannalta luetellen "hyviä puoli", jotka mielletään todellisuudessa pahoiksi? Voiko toimimaton ironian tavoittelu johtaa nollaan pisteeseen?

Vastaus: Vaikea sanoa lukematta. Ja kyllä aihetta kai voi lähestyä myös hirtehisesti. Ironia on kyllä vaikea laji, joten riskinsä siinä on.

Tehtävä 4

Lähettäjä: Pertti Perusinsinööri

Kysymys: Jääkö "oman pohdiskelun" osuus liian vähäiseksi, jos paukuttaa historian ja tämän

hetken kylminä faktoina ja antaa oman mielipiteen näkyä lähinnä antaessa ratkaisuja lähi-idän ongelmiin? Olisiko pitänyt antaa jäätävää syväanalyysiä myös tämän hetken ongelmista?

Vastaus: Miksi-kysymykseen vastatakseen tarvitsee faktoja mutta myös omaa mielipidettä; kyseessähän lienee myös poliittinen ongelma. Kirjoitustasi näkemättä en osaa tämän viisaammin vastata.

Tehtävä 5

Lähettäjä: epätoivoinen

Kysymys: Kirjoitin aiheen melko neutraalista näkökulmasta, kuitenkin koulun alkamisrituaalien puolesta ja puhuin paljon mahdollisuuksista kehittää tapahtumia lievempään suuntaan? menikö aiuheen vierestä? paljonko kielivirheet sakottavat yhteispistemäärästä. tavoitteeni on 10p. :)!

Vastaus: Siinä kysyttiin juuri sinun mielipidettä noista aloittamisrituaaleista. Ihan ok siis. Kielivirheitä on monenlaisia, toiset pieniä, toiset pahempia. Kymmenen pisteen suoritukseen mahtuu sinun tavoitteesi kannalta ilahduttavan paljon virheitä; niin että eiköhän se kymmenen pojoa irtoa. Korostan, että tämä on arvaus.

Tehtävä 7

Lähettäjä: nnansku

Kysymys: ymmärsin tehtävänannon hieman laajemmaksi, kuin kielen yksityiskohtien tutkimiseksi..Käskikö siis tehtävänannon kysymys pohtia, onko suomalaisten kieli epäkohteliasta verrattuna muihin kieliin, vai ovatko suomalaiset (kieli/käyttäytyminen sosiaalisissa tilanteissa/yms.) epäkohteliaita verrattuna esim. keskieurooppalaisiin ? kamalan monia tulkintoja olen kuullut tästä tehtävästä, alkaa jo oma räpellys epäilyttää.. :/

Vastaus: Pääasiana oli se puhetapa; mahdollinen muu junttius ei oikein kuulu asiaa, ellei sitten perustele niin, että puhetapa johtuu junttiudesta. Luulisin, että olisi kannatanut lähteä siitä, että suomen kielessäkin on monia tapoja osoittaa kohteliaisuutta, mutta ne tavat ovat erilaisia kuin esim. englannissa.

Tehtävä 2

Lähettäjä: epätoivoinen

Kysymys: Menikö totaalisesti aiheen vierestä, jos 2. tehtävässä käsitteli ihmiskontaktien muuttumista virtuaalisempaan suuntaan ja mainitsi facebookin yhtenä esimerkkinä siitä muun internetin ohella??

Vastaus: Taisi mennä osin ohi. Pointtina piti F ja se, mihin me sitä tarvitsemme.

Tehtävä 2

Lähettäjä: apuaaa

Kysymys: Osaatko yhtään arvioida, kuinka suuri pistemenetys tulee, jos ei ole esseen alussa määritellyt käsitettä Facebook? Tekstissäni tullee myöhemmin mielestäni ilmi sivuston käyttötarkoitus.

Vastaus: Ei siitä paljon voi pisteitä mennä. Puhutaanhan me autostakin ensin määrittelemättä sitä. Oletus siis on että puheena oleva olio tai ilmiö on yleisesti tiedossa.

Tehtävä 6

Lähettäjä: Urheilukysymyksestä

Kysymys: Pohdin enemmän urheilu-uran jälkeistä fyysistä puolta: Mediassaoloa, valmentamista, joutenoloa, uuden työn/ opiskelun aloittamista jne. Oliko tarkoitus käsitellä enemmän henkistä puolta. Masennusta/ turhuudentunnetta jne? Vai olivatko ne kutakuinkin yhtä suuressa roolissa pohdiskelussa?

Vastaus: ks. noita mun muita vastausksia. Kai se tilanne voi rassata sekä henkisesti että fyysisesti.

Tehtävä 10

Lähettäjä: Jaana

Kysymys: Oliko tehtävään liittyvä ainesto peräisin Mannerheimin Lastensuojeluliiton kotisivuilta?

Vastaus: Kyllä. Se käy ilmi nettiosoitteesta.

Tehtävä 4

Lähettäjä:

Kysymys: Menikö ohi jos keskittyi vain palestiinalaisten ja israelilaisten välisiin yhteenottoihin? Aihetta on siltä osin käsitelty hyvin kattavasti.

Vastaus: Ei mennyt ohi; siitähän paljossa on kysymys, vaikka taustalla vaikuttanee myös laajempia poliittisia asioita.

Tehtävä 10

Lähettäjä: minävaan

Kysymys: kerro sensori toki, mitkä asiat olivat

ns. oleellisia keskiverron (n.25p)

vastauksen saamiseksi.. tai muuten vain, mitkä olivat semmoisia asioita mitä vastauksessa tulisi ehdottomasti mainita.. kiitos :))

Vastaus: Hm... oleellista on ottaa kantaa siihen, onko sitä sananvaltaa oppilaalla vai ei. Kai tästä meillä kaikilla on kokemusta.

Tehtävä 2

Lähettäjä: rr

Kysymys: kuinka tarkasti sana "Facebook" olisi pitänyt esseen alussa määritellä? itseltäni tämän nimittäin jäi melkein kokonaan tekemättä

Vastaus: Ei kai sitä kovin tarkkaan määritellä tarvitse. Se on tuttu juttu useimmille ja poinntina oli tehtävän kysymys.

Tehtävä 2

Lähettäjä: venla

Kysymys: onko sarkastinen kirjoitustyyli haitta vai hyöty?

Vastaus: Minä kyllä diggaan sarkasmia - ja luulen olevani hyvä siinä. On tietysti vielä parempi, jos sarkasmin takana on asiantuntemusta, ettei urputa ihan joutavia.

Tehtävä 3

Lähettäjä: Jonna

Kysymys: Meniköhän mönkään kun kirjoitin voittajina sotainvalideista ja häviäjinä nykyajan nuorista (jättää mm. armeijan kesken jne) äääää. paniikki iski.

Vastaus: Vähän erikoinen lähestymistapa sinulla kieltämättä on ollut. Mutta jos hyvin perustelit, niin miksei noinkin.

Tehtävä 13.

Lähettäjä: Linda

Kysymys: onko isokin virhe kirjoittaa indivitualistisen kulttuurin sijaan hajamielisesti 'induktiivisesta' kulttuurista esimerkkina, jos kuitenkin toi hyvin esille etta tarkoitti nimenomaan yksilokulttuuria?

Vastaus: Moka termin käytössä siis. Ei kai kovin iso moka, jos tekstistä kävi selvästi ilmi, mitä tarkoitit ja vain itse termi oli pielessä. Nolon puoleista kyllä...

Tehtävä 2

Lähettäjä: sorsa

Kysymys: Kerrohan minulle meninkö kauhean mönkään, kun kerroin ensin mikä facebook on ja sitten mihin me sitä tarvitsemme. Mainitsin esseessäni. sosiaalinen vuorovaikutuksen lähelle sekä kauas, kalenterina käytön, tietojen ja tiedotteiden käyttämisen esim ryhmille ja naamakirjan käytön ajan vietteenä. tulin tulokseen että naamakirja vie paljon jalansijaa muilta samanlaisilta ja että facebook yhdistää ihmisiä ja sen takia tarvitsemme facebookia.

Kiitos kaunis kärsivällisyydestäsi meitä hulluja kohtaan!

Vastaus: Ei mennyt. Juuri noista asioista kai Facebookin käytön tarpeellisuus syntyy.

Tehtävä 6 tehtävä

Lähettäjä: heippa!

Kysymys: meniköhän ihan mönkään jos pohdiskeli seuraavia asioita elämäntilanteesta; median pyöritys tavallisesti vähenee ellei itse hakeudu otsikoihin (annoin esimerkkinä Matti Nykänen :D), enemmän yksityisyyttä, aikaa perheelle ja muille kiinnostuksen kohteille, ura on voinut päättyä myös vammautumiseen jolloin elämäntilanne on omanlaisensa, jotkut jatkavat urheilun parissa valmentajana/palaavat myöhemmin lajin pariin/uudestaan kilpailemaan, urheilun (yleensä suuret) ansiot takaavat vakaan taloudellisen elämäntilanteen..näissä kaikissa pyrin antamaan esimerkkejä urheilijoista.

Vastaus: Heippa. Kuulostaa ihan järkevältä lähestymistavalta.

Tehtävä 2

Lähettäjä: hämmentynyt

Kysymys: Eikö otsikko tehtävänannossa olekin vain otsikko? Eikö teksti voi tällaisissa tapauksissa käsitellä periaatteessa mitä tahansa, kunhan sen sisältöön linkittyy olennaisesti otsikko? Tarvitsikö Facebook-tehtävässä todella käsitellä nimenomaan naamakirjan ominaisuuksia ja merkityksellisyyttä?

Vastaus: Otsikkohan se. Ja sitä piti käsitellä, että mihin "me" sitä tarvitaan.

Tehtävä 13

Lähettäjä:

Kysymys: Menikö ohi aiheen, kun pohdin myös sitä, mitä varhainen itsenäistyminen meille hyödyttää?

Vastaus: Ihan ok, jos se hyöty liittyy kysymykseen, miksi Suomessa varhaista itsenäistymistä pidetään tärkeänä; siinähän se pointti oli.

Tehtävä 3

Lähettäjä: apua

Kysymys: Olisiko tehtävässä pitänyt ottaa esille henkilöesimerkkejä? Kirjoitin median ja julkisuuden kannalta niin, että voittajat ovat niitä jotka onnistuvat välttämään suuret julkisuuskohut jne.. pohdin myös aika paljon yleensä julkisuutta, salliiko tehtävänanto sellaista..?

Vastaus: No ei siinä nyt julkisuus ihan tärkein pointti varmaan ollut, mutta jos se liittyy voittamiseen (tai häviämiseen), niin miksipä ei. Mutta suurin osa meistä on häviäjiä tai voittajia ihan ilman kytköstä julkisuuteen.

Tehtävä 10

Lähettäjä: jokunen

Kysymys: Kerro nyt ihmeessä vähän tosta tehtävästä. Kun tuntuu että kaikki on laittanut siihen hirmusesti just kiusaamisesta ja näistä nykypäivän ongelmista mitä on aiheutunut kun nuorten ongelmia ja pyyntöjä yms ei ole otettu huomioon tarpeeksi. Mutta onko noita pakko käsitellä tehtävässä paljoa? Eikö kuitenkin olennaisinta ole että pohtii esseessään sitä onko nuorilla tarpeeksi sanavaltaa koulussa?

Vastaus: Joo, tuo viimeisen virkkeesi pointti on se tärkein. Kiusaaminen on tietenkin yksi ilmiö, jossa oppilaalle soisi sananvaltaa - siis kiusatulle, ei niinkään kiusaajalle, häneltähän sitä sananvaltaa pitäisi kai ottaa pois.

Tehtävä 11

Lähettäjä: idiootti

Kysymys: Kuinka suuri virhe on jos en maininnut pohjatekstiä ollenkaan? Kuinka paljon pisteitä lähtee?

Vastaus: Kyllä se mainita tietysti pitäisi, jos kerran on aineistotehtävä. Toisaalta sei siitä ole mitään sakotuslistaa. Jos kumminkin olet käyttänyt aineistoa, ei moka ole välttämättä ihan kohtalokas. Pitäis nähdä juttus niin tietäisin paremmin.

Tehtävä sananvalta

Lähettäjä:

Kysymys: Millaisten asioiden käsittelyä vaadittiin sananvalta tehtävässä ?

Vastaus: Sananvalta tarkoittaa mahdollisuutta vaikuttaa asioihin niin halutessaan. Siitä siis piti kirjoittaa kantaa-ottava teksti. Paljossa riippuu sinusta, mihin haluaisit vaikuttaa koulussa ja onko se mahdollista. Läksyt opejen tehtäviksi ei taida onnistua...

Tehtävä 5

Lähettäjä: paju

Kysymys: jos en ohittanut tehtävänantoa, kielellinen osaaminen hipoo pohjarimaa ja rakenne hajoaa lopussa pahasti käsiin. saanko 5p?

Vastaus: vaikee sanoo voi olla voi olla että ei nääs kum mun pitäis se ekaks lukee nin sitten olisiv viisaampi mutta ei viis pojoo ihan kiven takaa ole että oota niin näät

Tehtävä 2

Lähettäjä: kaipaisin kipeästi vastausta !!!

Kysymys: millaisilla pisteillä liikutaan jos tekstissä käsittelin ihmisten tarvetta pitää yhteyttä ystäviin,ylläpitää ystävyyssuhteita kauempana asuvien kanssa, mahdollisuuksia ulkomaan yhteydenpitoon ilman postimaksuja/puhelinlaskuja, sekä uteliaisuuden urkkia muiden asioita. Mainitsin myöskin omia kokemuksia ja mielipiteitä sekä jokaisen ihmisen henk.koht. tarpeet facebookin kannalta ym ym ym.. ? voinko heittää pyyhkeen kehään :/

Vastaus: Älä heitä pyyhetää kehään. Ihan oikeansuuntaisia asioita mietit. Sinun mielestäsi siis tarvitsemme F:ää juuri noihin hommiin, ja kätevähän se niissä onkin.

Tehtävä otsikko

Lähettäjä: apua!

Kysymys: paljonko menettää pisteitä jos kuulakärki versiossa ei ole otsikkoa?! näinkin voi käydä... lyijykynä versiosta otsikko kyllä löytyy

Vastaus: Pikku moka. Ei taida vaikutta paljon mitään.

Tehtävä 11

Lähettäjä: Kail

Kysymys: Mitkä asiat olisi ollu syytä mainita?

Kirjoitin monista seurauksista (sulamisen vaikutus meren eliöihin, eläinten ja ihmisten asuispaikkojen katoamiseen, poliittisiin ja taloudellisiin ongelmiin yms) Taisi mennä hieman sekavaksi se teksti, jäi kyllä harmittamaan...Olis ollu mahikset jopa ällään mutta essee k*usi...

Vastaus: Asiat ok, sekavuus ei.

Tehtävä 6 tehtävä

Lähettäjä: Vastausta kaipaava!

Kysymys: meniköhän ihan mönkään jos pohdiskeli seuraavia asioita elämäntilanteesta; median pyöritys tavallisesti vähenee ellei itse hakeudu otsikoihin (annoin esimerkkinä Matti Nykänen :D), enemmän yksityisyyttä, aikaa perheelle ja muille kiinnostuksen kohteille, ura on voinut päättyä myös vammautumiseen jolloin elämäntilanne on omanlaisensa, jotkut jatkavat urheilun parissa valmentajana/palaavat myöhemmin lajin pariin/uudestaan kilpailemaan, urheilun (yleensä suuret) ansiot takaavat vakaan taloudellisen elämäntilanteen..näissä kaikissa pyrin antamaan esimerkkejä urheilijoista.

Vastaus: Kuulostaa ihan hyvältä.

Tehtävä 7

Lähettäjä:

Kysymys: Kirjoitin aineeni "tarinan tyyliin". Elikkäs ulkolaisen ja suomalaisen kohtaamisesta: mitä he ajattelevat toisistaan. Aloituksessa&lopetuksessa en ottanut "tarinaani" mukaan. Miten väärin on lähestyä tuolla tavalla tehtävää? Tajusin sanan puhetapa aivan loppu vaiheilla, ja käsittelin paljon vain yleistä käyttäytymistäkin - menikö aivan nollille?

Vastaus: Vaikea sanoa, pitäisi lukea. Mutta kyllä se puhetapa siinä pointtina oli....

Tehtävä 2

Lähettäjä: emmi

Kysymys: Tehtävässä piti eritella ja tulkita kuvaa, mutta otin aika vapaat kädet ja teksti meni ronskisti tulkinnan puolelle. Esseestä tuli hyvä, mutta se tulkitsee kuvaa laajemmalta näkökulmalta: kuinka Suomi on kadottamassa itsensä globalisoitumisen myötä. Onko tällainen näkökulma täysin väärä, ja olisiko tehtävänannossa täytynyt täsmällisesti ja suppeasti pysyä?

Vastaus: Siis se kuvatehtävä, ei 2 vaan 14? Voi sitä tuostakin näkökulmasta lähestyä, vaikka aika hyvässä sovussa nuo kuvien suomalaiset Elkun kanssa näkyvät olevan - ja ihan omissa asuissaan, eivät siis Elviksen kuteissa...

Tehtävä 9

Lähettäjä: utelias

Kysymys: mitä tarvittaan 25 pisteeseen? Mitä asioita olisi pitänyt huomata? Pelkään että ohitin tehtävän annon täysin.

Vastaus: No ainakin se, että sen kalastajan stoorissa mennään jossakin kohtaa mielikuvituksen puolelle. Meinaan kun se musta lokki koputtelee kolmasti ja sitten sinne ilmestyy äijä joka katoaa mutta näkyy sen jälkeen vähän siellä ja täällä. Ei ihan normaaliarkea siis.

Tehtävä 10

Lähettäjä: mmj

Kysymys: Onko suuri virhe, jos ei esseessä ei mainittu MLL:n tiedotteen julkaisupaikkaa(nettisivut) ja aikaa?

Vastaus: Ei ollut iso. Oli pieni.

Tehtävä 5

Lähettäjä:

Kysymys: oliko mahdollista pohtia sekä rituaalien hyviä että huonoja puolia ja sitten päätyä omaan mielipiteeseen? Vai oliko tarkoitus tarkastella monia erilaisia rituaaleja ja kertoa niistä mielipiteensä?

Vastaus: Jep. Kyllä. Oli.

Tehtävä 1.

Lähettäjä: Poko

Kysymys: Kirjoitin rakkaudesta ja kuolemasta Titanic-elokuvan teemana. Kuinka syvällinen vastauksen olisi tullut olla/millaisia näkökulmia olisi pitänyt käyttää (esimerkiksi)? Ja ammuinko itseäni jalkaan valitsemalla Titanicin eli onko Titanic mielestänne liian kliseinen vaihtoehto?

Vastaus: No mikä ettei, onhan Titanicissa rakkautta ja kuolemaa. Syvällisyyden arvioiminen onkin sitten hankalampaa. Minun pitäisi päästä lukemaan kirjoituksesi - ja saatanhan minä päästäkin, se on arvpaonnesta (?) kiinni. Ei se liian kliseinen vaihtoehto ollut.

Tehtävä 4

Lähettäjä: Abi

Kysymys: Onko liian kauaskatseista lähestyä kysymystä aina korkeakulttuurien ja islamilaisen suurvallan kautta nykypäivään, ja käsitellä jihadia ja islamismia sekä sisä- että ulkopoliitisten ongelmien luojana? Kerroin myös Israelista ja esim. Yhdysvaltojen toimista, mutta katsaukseni oli varsin laaja, eikä keskittynyt erityisesti mihinkään tiettyyn asiaan. Onko oleellista pohtia ratkaisumalleja rauhan saavuttamiseen? Eihän siinä muuten saisi juurikaan pohdiskelua..

Vastaus: Niitä rauhan esteitä voinee tarkastella monella tasolla. Aineksesi kuulostavat ihan järkeviltä.

Tehtävä 13

Lähettäjä: epätoivonen

Kysymys: mitähän tässä tehtävässä tuli vastata, että sais hyvät pisteet? mulla oli vähän historiaa siitä, miten perhemallit oli ennen ja miten nyt ollaan siirrytty itsenäistymiseen, sitten oli suomalaisesta peräänantamattomuudesta ja sisusta -> pitää pärjätä yksin yms. sitten vielä lasten ja vanhempien omia syitä itsenäistyä / saada toinen itsenäistymään.

Vastaus: Jospa katsot noita muitten kysymyksiä ja minun vastauksia niihin.

Tehtävä 1

Lähettäjä: hermostunut

Kysymys: Ykköskysymykseen vastatessani pohdin aihetta 11 näytelmän, romaanin ja elokuvan kannalta. En tyhmyydessäni tajunnut että vastauksen olisi tullut olla vain yhden teokseen liittyen. Teksti on kuitenkin ehyt kokonaisuus, ja olen esittänyt kysymyksiä, vastatenkin niihin, ja keskittynyt enemmän kahteen romaaniin kuin muihin. Kuinka vakava on tämä väärinymmärrys? Meneekö muuten nerokas teksti nollille?

Vastaus: Ei kai se nyt ihan nollille mene. Katso noita muista vastauksiani; tästä on jo ollut puhetta.

Tehtävä 1

Lähettäjä:

Kysymys: Oliko oikein pohtia rakkaus ja kuolema teemaa yhdestä elokuvasta(Moulin Rouge), referoiden samalla elokuvan juonta. Kerroin siis rakkaudesta ja kuolemasta siinä tietyssä elokuvassa.(esteiden ylittäminen rakkaudessa, kohtalo, kuolema, mihin ei voi tässä vaikuttaa...yms.)

Vastaus: Ihan ok.

Tehtävä 1

Lähettäjä: hermostunut

Kysymys: Ykköskysymykseen vastatessani pohdin aihetta 11 näytelmän, romaanin ja elokuvan kannalta. En tyhmyydessäni tajunnut että vastauksen olisi tullut olla vain yhden teokseen liittyen. Teksti on kuitenkin ehyt kokonaisuus, ja olen esittänyt kysymyksiä, vastatenkin niihin, ja keskittynyt enemmän kahteen romaaniin kuin muihin. Kuinka vakava on tämä väärinymmärrys? Meneekö muuten nerokas teksti nollille?

Vastaus: Katso noita muita kysymyksiä & vastauksiani.

Tehtävä 5

Lähettäjä: Mira

Kysymys: ERITTÄIN moni on pohtinut seuraavanlaista kysymystä, mutta vastaus ei ole vielä pompannut silmiini.

Oliko kysymyksessä käsitellä siis yleisesti koulun aloittamisrituaaleja vai ainoastaan lukion aloittamisrituaaleja?

Itse kirjoitin rituaalien pakollisuudesta/vapaaehtoisuudesta, esittelen kaksi rituaalia ja arvioin niitä, puhuin yhteisöllisyydestä ja siitä, miten oma asenne vaikuttaa siihen, miten rituaaleissa "pärjää", kritisoin myös rituaaleja, joissa simputetaan vain muutamaa henkilöä ja lisäilin juttuun mukaan myös omia kokemuksia. Mitäpä luulet, onko mahdollisuuksia 40-50 pisteeseen?

Kiitos (:

Vastaus: Teht.anto puhuu koulusta, siis aika yleistävästi. Voinee käsittelyn rajata lukioonkin. Muuten aineksesi kuulostavat ihan järkeviltä, niin että estettä hyville pisteille ei niiden perusteella ole.

Tehtävä kaikkiin

Lähettäjä: Ilari

Kysymys: jouduin yliviivaamaan neljä sanaa puhtaaksi kirjoitusvaiheessa sekä marginaalien yli meni iiiiihan pikkusen, paljonko miinustetaan vai meneekö aineeni sekäjätteeseen :D?

Vastaus: Juu, sekajätettähän se.

Tämä oli vitsi.

Ei tuommoinen vaikuta mitään.

Tehtävä 13

Lähettäjä:

Kysymys: Kuinka suuri merkitys aineiston käytöllä ja etenkin intian ja suomen kulttuurin vertaamisella oli tässä tehtävässä?

Vastaus: Pääpointti on tietysti Suomen tilanne; vertailukohtana tieto siitä, että Intiassa (isolla muuten) asiat ovat toisin.

Tehtävä 14

Lähettäjä: emmi

Kysymys: anteeksi, äskeinen oli tietysti tehtävästä nro 14...

Vastaus:

Tehtävä 6

Lähettäjä: HELGATURKU

Kysymys: ONKO 6.tehtävässä pakko antaa esimerkkejä erilaisista urheilijoista..vai miten on jos on kirjottanut vain yleisest huippu-urheilijoiden arjesta urheilun jälkeen?? onko paha paha moka

Vastaus: Esimerkit ovat hyviä ja ne konkreettistavat asiaa, mutta kaiketi tilannetta voi pohtia myös yleisellä tasolla, ei siis tiedettyjen yksittäistapausten valossa.

Tehtävä 6

Lähettäjä: panu

Kysymys: aloitin asian pohtimisen lapsuudesta jolloin urheilu-ura on alkanut,onko tämä aiheen vierestä jos käsittely alokoi sieltä.

Vastaus: Hiukan kaukaa aloitit.... mutta kaikki riippuu siitä, mihin päädyit. Kai lapsuuskin vaikuttaa, jos aika kuluu koulun sijasta urheiluhommissa (eikä luku- ja kirjoitustaito saa harjoitusta); on sitten uran loputtua heikoin eväin liikkeellä.

Tehtävä 6

Lähettäjä: urheilijanuorukainen

Kysymys: Ei kai tehtävä 6 ollut kokeessa Ahosen comebackin takia? (Tuskin noin nopeella aikavälillä ehitte tekeen kokeen)

Oliko ok, jos urheilijaesimerkkien kautta lähti purkamaan asiaa? Löytyykö ytl:stä urheilutuntemusta vai miten faktat tarkistetaan(jos sensori ei tunne urheilijaa niin alleviivaako heti punaisella)?

Vastaus: Ei ollut. Kun tehtäviä tehtiin, ei Ahosen tekemisistä ollut mitään tietoa. Esimerkit ok. Meitä sensoreita on moneen junaan; aina löytyy toinen sensori, jonka tuntee nyt vaikka urheilua (meikäläinen on enempi autohenkilöitä). Faktojen tarkistaminen on nykyään aika helppoa. Eikä sensori käytä punakynää (ope käyttää) eikä liioin alleviivaa kaikkea mitä ei tunne (tulis pitkästi alleviivattavaa joskus...).

Tehtävä koko koe yleisesti

Lähettäjä: starlight

Kysymys: Onko esseen arvioinnin pääpaino tekstin asiasisällöllä vai sujuvuudella & oikeakielisyydellä? Kumman puutos haittaa enemmän?

Vastaus: Kyllähän ne molemmat vaikuttavat, aika tasavahvasti, sanoisin. Katso YTL:n ohjeet netistä.

 • Abitreenien yo-koelähetys: äidinkieli, lukutaidon koe

  Lähetyksessä keskustellaan päivän yo-kokeesta.

  Abitreenien yo-koelähetyksessä käydään läpi päivän äidinkielen lukutaidon koe ja pohditaan, mitä täydellisiin vastauksiin vaadittiin. Keskustelemassa ovat Ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntija, aineenopettaja ja kokeen tehnyt kokelas.

 • 2019 syksy: äidinkieli lukutaidon koe

  Äidinkielen yo-koe ja YTL:n koekohtaiset sisältökuvaukset.

  Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.

 • 2019 syksy: äidinkieli kirjoitustaidon koe

  Äidinkielen yo-koe ja vastaukset.

  Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.

Abitreenit

Oppimateriaalit

 • Navigaatiokuva aineelle Biologia.
  Navigaatiokuva aineelle Biologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto.
  Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Englanti.
  Navigaatiokuva aineelle Englanti. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Espanja.
  Navigaatiokuva aineelle Espanja. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Filosofia.
  Navigaatiokuva aineelle Filosofia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Fysiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Fysiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Historia.
  Navigaatiokuva aineelle Historia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Italia.
  Navigaatiokuva aineelle Italia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Kemia.
  Navigaatiokuva aineelle Kemia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Latina.
  Navigaatiokuva aineelle Latina. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Maantiede.
  Navigaatiokuva aineelle Maantiede. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Matematiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Matematiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Portugali.
  Navigaatiokuva aineelle Portugali. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Psykologia.
  Navigaatiokuva aineelle Psykologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ranska.
  Navigaatiokuva aineelle Ranska. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ruotsi.
  Navigaatiokuva aineelle Ruotsi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saame.
  Navigaatiokuva aineelle Saame. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saksa.
  Navigaatiokuva aineelle Saksa. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Suomi.
  Navigaatiokuva aineelle Suomi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Terveystieto
  Navigaatiokuva aineelle Terveystieto Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Uskonto.
  Navigaatiokuva aineelle Uskonto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Venäjä.
  Navigaatiokuva aineelle Venäjä. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi.
  Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli.
  Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli. Abitreenit

Seuraa Abitreenejä Instagramissa: @abitreenit