Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Äidinkieli pääkuva

Kysymysarkisto: Äidinkieli ja kirjallisuus, 2012 kevät: tekstitaito

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: kaljankaveri

Kysymys: Mistä lähtien alkoholiton olut on ollut kielletty?

Minut heitettiin tekstitaidon kokeesta ulos, kun valvoja huomasi minun juovan "kaljaa". Aion todellakin tehdä tästä protestin, enkä todellakaan aio hävitä tätä taistelua. Vaadin rahat kokeesta palautettavaksi!!!!

Kaiken lisäksi tämä tapahtui, kun olin melkein valmis jo.

Vastaus: Ei tälle linjalle ole tällä foorumilla vastauksia.

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: Tellu

Kysymys: Mitäpä jos ei laittanut tehtävän eteen liitettä? Äi. Esim Äi1 otsikko

Lisäksi kysyisin että saako opettaja erillisesti huomauttaa oppilasta jos hän on jotain unohtanut merkitä paperiin?

Vastaus: Ei suuri ongelma. Selvitä koulullasi tarkemmin, jos on tarpeen. Periaate on, ettei opettaja saa puuttua kokelaan suoritukseen sen aikana. Arvioiva opettaja voi kyllä jälkeenpäin merkitä puuttuvan tehtävänumeron punakynällään kokelaan paperiin.

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: abiabi

Kysymys: Merkitsin viimeisen tehtävän numerolla 8, tuskin tämä lipsahdus vie pisteitä? Otsikosta kyllä selviää että kyseessä on tehtävä 5.

Vastaus: Ei vie pisteitä.

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: Märkä-Simo

Kysymys: Voi *********. Unohdin kahdesta otsikon sekä kaadoin vahingossa conceptin päälle cocista... Ei ollut aikaa kirjottaa uudestaan joten meneekö miinusta jos paperi on ryppynen taikka märkä?

Vastaus: Eiköhän se ehdi kuivua viimeistään ennen YTL:aan saapumista...

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: :s

Kysymys: Saiko parisuhdevertailu kysymyksestä tulla hieman esseekokeen tyylinen, eli muutamia omia mielipiteitä?

Vastaus: Vastaustasi näkemättä sanoisin suopeasti: kyllä sekin käy.

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: henna

Kysymys: milloin tietää että oliko koe "tavallista helpompi" ja vaikuttaako se miten pisteisiin? ja vaikuttaako sekin, jos monet ovat vastanneet samoihin kysymyksiin?

Vastaus: Yleensä kokonaisuudesta on näyttänyt tulevan varsin samantasoinen. Pisterajat eivät vuosittain huomattavasti liiku. Jos vastaa hyvin, ei ole väliä, kuinka moni muu on samaan tehtävään vastannut. Jos taas vastaa ihan pieleen, ei auta vaikka kukaan muu ei olisi edes yrittänyt. Määrää tärkeämpi on laatu. YTL taas tekee parhaansa, että koe olisi tasalaatuinen kirjoituskerroista riippumatta.

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: Lellu

Kysymys: Tuleeko miinuspisteitä, jossei kirjoittanut vastauksia erillisille konseptipapereille? Aloitin seuraavan tehtävän uudelta sivulta, niinkuin ohjeessa kehotettiin, mutta kokeen jälkeen joku sanoi, että vastaukset piti kirjoittaa tyylillä yksi vastaus per konseptipaperi.. Voisi laittaa vähän paremmat ohjeistukset jos nyt pisteet tippuu siitä että tein niinkuin ohjeissa sanottiin..

Vastaus: Ei tipu.

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: Jenni

Kysymys: vastaukseni oli vain n. 1 sivun mittaisia, voiko silti saada hyviä pisteitä?

Vastaus: Kyllä voi.

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: Venla

Kysymys: Olisin toivonut runoa, mutta ei ollut yhtään! :(

Vastaus: Kiemungilla oli kuitenkin paikoin varsin runollistakin otetta, eikö? Tekstitaidon kokeen ja esseekokeen aineistot pyrkivät kattamaan edustavasti keskeisiä tekstilajeja, hieman vuorotellenkin, koska kaikkea ei aina mukaan mahdu. Nyt oli kaunokirjallisuudesta esillä novelli, edellisillä ja seuraavilla koekerroilla jotain muuta, ehkä.

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: piisami

Kysymys: Mikä on oikea genetiivimuoto sanalle renki?

Vastaus: rengin (vrt. Kiemungin)

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: Vilja

Kysymys: Olivatko nämä otsikot liian omaperäisiä tekstitaitovastaukseen:

1. Kansan keskeltä

4. Järjellä ja tunteella

5. Turvaa myös perheelle

Vastaus: No eivät...

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: Morotimoi

Kysymys: Haittaako jos kirjoitin vastauksen konseptille missä oli myös mind-map. Mind-map oli kuitenkin ruksitettu

Vastaus: Ei haittaa, ruksitus oli hyvä teko.

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: Moka

Kysymys: Vastasin yhdessä tehtävässä sivuille 1 ja 3, eli yksi sivu jäi välissä tyhjäksi. Eikai tästä pisteitä lähde? Laitoin kuitenkin 2. sivulle, että teksti jatkuu kolmannella sivulla

Vastaus: Eipä kai, ei. Tuleville polville tiedoksi: vastausohjeita on kuitenkin aina syytä noudattaa.

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: Jakonen Arttu

Kysymys: Miksei äidinkielen tekstitaidon kokeessa voisi olla hieman enemmän valinnanvaraa tekstien suhteen? Tälläkin kertaa kolme viidestä kysymyksestä koski Maria Jotunin novellia, eikä tätä novellia siis voinut jättää lukematta. Muissa kokeissa vaihtoehtoja tehtävien suhteen tuntuu olevan huomattavasti enemmän.

Vastaus: Olisikohan ollut tarkoitushakuista... Kirjallisuushan on oppiaineen toinen tärkeä puoli. Toisaalta abin urakkaa oli helpotettu, kun hänen ei tarvinnut lukea niin monta tekstiä. Siitäkin on näet valitettu, ettei aika riitä kaikkien vihkon tekstien lukemiseen ennen kolmen vastattavan valintaa.

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: Kata

Kysymys: Olin kokeessa kuumeisesta flunssasta huolimatta. Lääkärintodistus on saatettu rehtorin huomaan. Miten sairauteni huomioidaan pisteytyksessä?

Tuleeko tekstitaidosta sellaista haastatteluohjelmaa, jossa kerrottaisiin arviointiperusteet?

Vastaus: Ensimmäiseen en osaa heti varmasti vastata. Oletan kuitenkin, että YTL:n valiokunta käsittelee tapauksen, kun todistus on sinne toimitettu. Tekstitaidossa on vain tämä vastaustapa käytössä.

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: Pepe

Kysymys: Tekstitaitovastauksen pituus piti olla 1-2 sivua. Entä jos meni vähän yli sen määrän? "Sakotetaanko" siitä?

Vastaus: Jos meni ihan vähän yli ja pysyit edelleen asiassa, ongelmaa ei ole. Olennaiseen osuva tiivis teksti saattaa kuitenkin olla turhanrunsasta ja rönsyävää parempi noin yleensä, eikö vain?

Tehtävä Yleinen

Tarkennettu tehtävänumero: 2,4 ja 5

Lähettäjä: Nina

Kysymys: Olenko tehnyt oikeita tulkintoja

2. Avioliitto taloudellinen järjestely, ei rakkaudesta vaan rahasta. Puolison vaatimuksia mm. rikkaus, komeus ja hyvä sosiaaliluokka.

5.

Mainitsin mm. retoriset keinot

- tunteisiin vetoavat sanavalinnat

- yleistäminen

- lukijan puhuttelu ym.

Vastaus: Olet.

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: abi

Kysymys: Menettääkö pisteitä paljon, jos unohti otsikon kaikista vastausteksteistä, mutta kirjoitti kuitenkin tehtävän numeron otsikon eteen??

Vastaus: Ei mene. Yritä kuitenkin muissa kokeissa olla huolellinen näissä "pikkuseikoissakin".

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: Nina

Kysymys: Minkä takia suomen- ja ruotsinkielinen koe erosivat tosistaan niin paljon tänä vuonna? Entä voiko ruotsinkielistä koetta koskeviin kysymyksiin saada vastauksia abitreenistä?

Vastaus: Pinnalta erot voivat näyttää isoilta, mutta tarkkaan punnitut yhtäläisyydet ovat kokeen kovaa ydintä, kuten yleensä. Tekstilajit ja tematiikka ovat aivan samat, lisäksi mainosteksti on molemmissa precis sama.- Ei voi näillä näkymin, valitettavasti.

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: ...

Kysymys: Meneekö miinuspisteitä jos aloitti jokaisen tehtävän eri konseptilta eikä sivulta ?

Vastaus: Ei.

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: Vihainen

Kysymys: Miksi novellin lukeminen oli laitettu PAKOLLISEKSI. Mihin "vaihtoehtoisuus" on jäänyt. HUONO koe kaiken kaikkiaan.

Vastaus: Kerrankin siinä onnistuimme! =D

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: abi

Kysymys: Monipuolinen koe, plussat siitä! Sitten miinuksia. 1) Tuntui, että novellin lukemiseen/tulkintaan ei ollut aikaa + kysymykset siitä olivat melko samanlaisia. 2) Oliko tarkoitus arvioida kolumnin tyylin onnistumista hämäläisten kannalta, jotka ehkä lukevat lehteä enemmän kuin muut Suomessa? Joskus puhuttiin siitä, että on epäreilua valita tietyn alueen teksti, koska mistä tietää, jos jotain tulkitaan kyseisellä alueella eri tavalla. Vai onko se yleissivistyksen puutetta?

Vastaus: Kiitos sekä plussista että miinuksista. 1) Aika oli sentään kaikille sama. Novellin lukija saattoi käyttää samaa tekstiä useaan tehtävään, mikä toisaalta tuo aikasäästöä.Tottuneet lukijat saattoivat saada etua, eikä se huono asia ole, etenkin kun kokeessa kerran mitataan lukutaitoa! Erot vastauksissa syntynevät mm. (sekä tehtävänannon että aineiston) tarkasta ja kriittisestä lukemisesta. Samoin taidosta rajata vastauksensa. 2) Oli ansio, jos kiinnitti huomiota siihen, että on kyseessä on maakuntalehti. Tekstissä oli selvästi näkyvissä kolumnistin tarkoituksellinen vastakkainasettelu Häme - (helvetillinen) Uusimaa. Saman arvion saattaa tehdä aivan yhtä hyvin savolainen tai peräpohjalainenkin. Täydet pisteet voi siis tietysti saada, vaikkei olisi koskaan lukenut ainuttakaan hämäläistekstiä, kyseistä aviisia taikka Kiemungin muuta "tuotantoa".

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: Anson

Kysymys: Kolmesta vastauksesta kahdessa tein ensimmäisen kappaleen jälkeen vääränlaisen kappalejaon (yksi tyhjä rivi sisennyksen sijaan). Menettääkö näistä pisteitä?

Vastaus: Enpä usko.

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: Elina

Kysymys: Saako koeajan päättymisen jälkeen tehdä enää mitään merkintöjä kokeeseen? Lähinnä askarruttaa etten saanut edes yliviivata tai päättää kesken jäännyttä lausetta...

Vastaus: Ei saa.

Tehtävä Yleinen

Tarkennettu tehtävänumero: 2-4

Lähettäjä: Petri

Kysymys: Kolme tehtävää viidestä sitoutuneet ainakin osittain yhteen tekstiin. Miksi ihmeessä näin? Eipä ollut helppo koe.

Vastaus: Olemme ottaneet samaan teemaan kantaa toisaallakin. Olettama oli, että abeille olisi ilo, että yhden tekstin lukemisesta saisi aineksia kolmeen vastaukseen. Koemääräysten mukaan olisi muuten mahdollista, että aineistona olisi vain yksi teksti!

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: Abina

Kysymys: Paljon menee pisteitä lainausvirheistä? Omissa vastausteksteissä olen laittanut pilkun lainausmerkkien SISÄPUOLELLE, kun lainattava lause/virke loppuu pisteeseen. Tavallisesti en tuota virhettä tee, mutta mikä on YTL:n linjaus tuon suhteen, jos se toistuu joka vastaustekstissä? Ärsyttää.

Vastaus: Jos se on ainoa kauneusvirhe vastauksissasi, kokonaisia pisteitä ei taida olla tarpeen pudottaa. Harmillista silti.

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: Tabu

Kysymys: Miksei kokeessa ollut yhtään runoanalyysiä?

Vastaus: Tekstitaitokokeessa saa ollakorkeintaan 4 eri tekstiä, mutta mitään lajia ei ole erikseen YTL:n säännöissä määrätty pakolliseksi, joten runoanalyysi ei ole automaattisesti TT-kokeessa. Pikemminkin ajatellaan, että löydetään sopiva teema sekä erilaisia tekstilajeja, joista yksi edustaa kaunokirjallisuutta. Kaunokirjallisuus voi olla runo, novelli, näytelmä, proosaruno, romaanikatkelma. Jokin niistä aina mukana sekä 3 erilaista asiatekstilajia.

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: we<3sensorit

Kysymys: kiva kun vastailet tänne nyt jo ja moniin kysymyksiin ! :)

Vastaus: Jos tämä oli kannustusta, kiitämme siitä tässä vaiheessa myöhäistä perjantai-iltaa.

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: Kokelas

Kysymys: Mitäs käy, jos jokaisen kolmen vastauksen edestä unohtaa tehtävänumeron? Menee varmaan pisteitä...? :/

Vastaus: Jos vain saa selvän, mihin olet vastannut, pisteet säilyvät.

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: Abib

Kysymys: Mille riville otsikko tulee?

Vastaus: Vastauksen yläpuolelle.

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: roselie

Kysymys: Miten pisteytys tapahtuu? Siis tekstitaidosta voi saada max. 54 pistettä ja esseestä 60? Eli onko se niin, että maksimi pistemäärä on 114? Essee vastausta ei kerrota millään?

Vastaus: TT-kokeen tehtävien saamat pisteet kerrotaan kolmella, esseekokeen pistemäärä ynnätään mukaan sellaisenaan.

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: viljami-korianteri

Kysymys: Haittaako jos otsikko ei mahtunut yhdelle riville?

Vastaus: Ei todellakaan.

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: Cale

Kysymys: Eikö Yleltä tule TV-lähetystä äidinkielen yo-kokeen vastauskiin liittyen? Syksyllä ainakin tuli kirjoituspäivänä lähetys. En itse nyt löytänyt linkkiä.

Vastaus: (Abitreenit vastaa) Äidinkielen esseekoetta käsitellään suorassa nettilähetyksessä 12.3. klo 18 alkaen, tekstitaito käsitellään näin kirjallisesti.

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: Marianne

Kysymys: Koe oli selkeä ja hyvä! Jäi tosi luottavainen fiilis :)

Vastaus: Olemme iloiset sanoistasi ja puolestasi, samoin opettajien, tehtävänlaatijoiden ja sensoreiden puolesta.

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: Rosa

Kysymys: Jos aika loppui kesken, eikä ehtinyt tarkistaa vastausten kirjoitusasua. Onko mahdollista pyytää äidinkielen opettajaa kirjaamaan sensorille ajan loppuneen kesken? Pystyykö sensori ottamaan sitä huomioon?

Vastaus: Ei ole mahdollista, eikä sillä olisi merkitystä arvioinnissa. Aika on kaikille sama.

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: nanana

Kysymys: Miksi YTL joka niin vastustaa kapulakielta, kirjoittaa itse kysymyksensä kapulakielellä? Kuka myy mainoksella "turvallisuutta", jos henkivakuutusta mainostetaan. Kyllä ainakin ärsyynnys onistuu, kun pitää 37 kertaa lukea tehtäväksianto ennen kuin vähän valaistuu, että mitä tässä nyt haetaan

Vastaus: Olisikohan niin, että kyseessä on pikemminkin kuvakieli kuin kapulakieli? Mainoksessa myydään kaiketi ensin ajatus turvallisuudesta tai turvallisuudentarpeesta ja sitten vasta tarjotaan vakuutus avuksi siihen hätään (vrt. AIDA-kaava.) Etäisesti mieleen nousee myös jokin poplyyrinen sitaatti rakkauden ostamisesta ja myymisestä... Pahoittelumme silti ärsytyskynnyksesi ylittämisestä.

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: Ihmettelevä abi

Kysymys: Miksi oli näin tylsiä aiheita? Novellia oli puuduttava lukea ja artikkeli oli muuten vain tylsä. Olisi ollut kivempaa tehdä koetta, jos aiheena olisi ollut jotain jhauskempaa.

Lisäksi mietin, mitä olisi pitänyt vastata 1, 4 ja 5 tehtävään.

Vastaus: Toivottavasti löydät hyvän aiheen esseekokeessa.

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: abi

Kysymys: hei, novellissa nainen puhuu toisesta aviomiehestään nimellä eerikka. Olisiko siitä pitänyt tajuta muokata nimi eerik?

Vastaus: Ei ole suuri puute, vaikka sinänsä on merkityksellinen havainto. Miehillä on novellissa nimi, rengeillä etunimet Juhani ja Eerikka sekä Kolehmainen (isäntämies), mutta naisilla ei ole nimeä. Se on novellin feminismiä. Jos joku huomasi sen, voi saada ylimääräisen plussan vastaukseensa.

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: abina

Kysymys: Jätin vahingossa ruksaamatta yli muistiinpanot. Muistiinpanot oli tehty ranskalaisin viivoin sekä muuten sekalaisesti. Voidaanko suunnittelupaperit silti tulkita vastaukseksi?

Vastaus: Riippuu ensisijaisesti opettajasi arviosta.

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: ihmettelen

Kysymys: :s kysyi, että saako tt-vastauksessa mainita omia mielipiteitä. Hänelle vastattiin "kyllä sekin käy". Miksi hänelle annettiin tällainen vastaus? Ainakin meidän koulussamme äidinkielenopettajat ovat painottaneet, että tt-vastauksissa ei saa missään nimessä olla omia mielipiteitä, ellei niitä erikseen pyydetään. Onko siis mahdollista, että ohjeistus vaihtelee eri kouluissa? Uskomatonta jos näin on, sillä se aiheuttaa eriarvoisuutta vastauksissa ja arvostelussa...

Vastaus: Hei, kyllä kaikki mielipiteenne lienevät omia, koska teette ne aineistoa tutkimalla. Ei näitä vastauksia löydy mistään muualta kuin teidän ajatuksistanne. Mutta mielipiteitä, jotka eivät liity kysymykseen, ei sovi esittää, jos haluaa hyvät pisteet.

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: helsbu

Kysymys: Nyt vähän pelottaa.. Haittaako jos huomasi jälkikäteen johonkin kohtaan jotain lisättävää, merkitsi "tähden" siihen ja kirjoitti loppuun tähdellä jatkettuna lisää asiaa..? Kyllä ne kohdat ilman niitä lisäjuttujakin pärjäävät, mutta voisi tulla lisäpisteitä :)

Vastaus: Pöö - ei ole mitään pelättävää.

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: suoni

Kysymys: Mielestäni todella huono koe :( Tiede-lehden artikklia lukuunottamatta tekstit ja mainos olivat todella epämielenkiintoisia ja novellia lukiessa meinasi mennä hermot: kolme sivua aivan tajuttoman tylsää tavaraa, jota jokaisen kirjoittajan oli pakko lukea. Varmasti kannatti kytkeä kolme tehtävää viidestä näin raskaaseen ja pitkään novelliin, hohhoijaa...

Vastaus:

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: matilda

Kysymys: Ihanaa! Saimme Hämeen Sanomat mukaan tekstitaidon kokeeseen! Kiemunki on idolini, jota äänestin eduskuntavaaleissa, ja hän pelasti muuten päin *** menneen kokeen!! :)) KIITOS YTL<3

Vastaus: Olkaat hyvät vaan.

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: piip

Kysymys: Miksi kokeessa ei ollut argumentaatioanalyysiä? Nyyyh...... :'(

Vastaus: Argumentaatioanalyysitaitoja sai kyllä soveltaa kahteenkin tehtävään.

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: Emma

Kysymys: Kahdesta vastauksestani tuli melko pitkiä, eli ne menivät neljännelle konseptin paperille. Minulla on tosin isohko käsiala. Vaikuttaa pituus (erityisesti "liian" pitkä) pisteytykseen?

Vastaus: Kurkista vastaavia pohdintoja toisaalta.

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: tommy

Kysymys: Oli kyllä huono koe. Onko nyt järkeä laittaa kolmea tehtävää, joissa kaikissa tarvitsee samaa novellia. Ko novellia ei siis voinut sivuuttaa, not nice YTL, not nice!

Vastaus:

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: abi

Kysymys: Kuinka paljon haittaa jos vastasi vain kahteen kysymykseen? Mielestäni koe oli liian pitkä kolmen tehtävän vastaamiseen.

Vastaus: Menetit kerralla mahdolliisuuden ansaita vastauksella 6 x 3 pistettä. Koe oli pyritty mitoittamaan siten, että sen ehtisivät kaikki tekemään normiajassa. Joka kerta kuitenkin muutama abiturientti maassa suunnittlee ajankäyttönsä pieleen tai muuten kokee ajan liian lyhyeksi. Siitä pahoittelumme.

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: abi

Kysymys: Onko oikein lainattu, jos lainaa vaan osan jonkun lauseesta ja laittaa : "- -hffkjdjsjd."

Vastaus: Juu.

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: Satu

Kysymys: Kuten moni muukin on täälä jo todennut, olin erittäin tyytymätön kokeeseen. Novellin lukemiselta ei voinut välttyä, mikä oli p********. Novelli itsessään oli tylsää, hankalasti ymmärrettävää ja pitkäveteistä.

Mitä 5. tehtävään tulee niin rohkenen kysyä hyvä YTL, miten turvallisuutta voi myydä? :) Ellei turvallisuuden myymisellä tarkoitettu juuri henkivakuutusten myyntiä.

Vastaus: 1) Novelliantipatiat ovat jo tulleet selviksi. 2) Turvallisuuden myymistä penäävässä tehtävässä ei - tietoisesti - haluttu kysyä listaa yleisistä mainonnan keinoista tai perustietoja keinoista, joilla yleensä mainostetaan tuotetta (!), vaan niitä piilovaikuttamisen tai -mainonnan keinoja, joilla pyritään saamaan tässä nimenomaisessa mainoksessa aikaan kuluttajan ostopäätös (mainostettavasta uotteesta). Analogiana voisi olla presidentinvaalikampanjamainos, jossa mainostetaan ehdokasta myymällä ajatusta suvaitsevaisuudesta tai ajatusta työväen edustamisesta. Jos "ostat" esim. ajatuksen suvaitsevaisuudesta, saatat äänestää ehdokastakin, eikö vain? Mainonnan ilmaisuun nimenomaan kuuluu tällainen kerroksellisuus. Kannattaa kuitenkin muistaa, että tässä treenitilassa kysymys-ja vastausparit vaikuttavat helposti kärjistäviltä, mutta kokelaan koevastausta arvioidaan sisällöltään kokonaisuutena, jossa mainonnan/mainoksen yleiset keinot, vakuutuksen myymisen keinot ja turvallisuuden myymisen keinot asettuvat limittäin, sisäkkäin ja poikittain. Kyse ei ole tilanteesta on-off. Hyviin pisteisiin voi päästä monta kautta, parhaimpiin olemalla tarkka sekä luennassa että kirjaamisessa.

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: joona

Kysymys: Haittaako jos unohdin ruksia ja kirjoittaa "EI ARVOSTELLA" luonnosteluihin? Luonnostelut ovat kuitenkin omalla konseptillaan ja erillään vastausteksteistä.

Vastaus: Toivottavasti opettajasi osaa ratkaista asian.

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: suvi

Kysymys: Entä jos tuli kirjotettua yli kolme sivua? meneekö pisteitä?

Vastaus: Riippuu sisällöstä, mutta hieman venytetyltä vaikuttaisi. Tekstitaitoa on mm. osata poimia olennainen ja tiivistää se ohjeissa annettuun tilaan.

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: Minä taas

Kysymys: Onko mahdotonta yltää kuuteen pisteeseen, jos vastauksen rakenne on epätasapainoinen? Vastauksissani oli luultavasti tarpeeksi perusteltuja havaintoja, mutta kiireessä niiden rakenne meni vähän tajunnanvirtamaiseksi ja epäsopusuhtaiseksi. Lisäsin jokaiseen vastaukseen mammuttimaisen epäjohdonmukaisen lopetuskappaleen, jotta saisin kaikki tärkeät kuningasajatukseni paperille..... Siis onko rakenteen kuitenkin oltava täydellinen kuuden pisteen vastauksessa?

Vastaus: Jo sisältö on ansiokas, sillä voi korvata rakenteen puuteita - ihan samoin kuin toisinkin päin. "Kuningasajatukset" vaikuttavat ainakin lupaavilta.

Tehtävä Yleinen

Tarkennettu tehtävänumero: 1

Lähettäjä: Ellu

Kysymys: Kirjotin jokaiseen vastaukseen noin 3-4 sivua? Vähentyvätkö pisteet?

Vastaus: Mikäli vastauksesi ei ole fokusoitunut eikä jäsentynyt, vähenevät kyllä. Näihinkin koekysymyksiin on kohtuullisen mahdollista voida vastata noin 1 - 2 sivulla, jopa täysien pisteiden arvoisesti.

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: Supsi

Kysymys: Kaverini laittoi vahingossa tekstitaidon tehtävän otsikon alkuun väärän numeron. (esim. teki tehtävän 3, mutta laittoikin numeroksi 4)

Meneekö pisteet tästä nollille?

Vastaus: Eivät mene.

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: japani

Kysymys: mikä idea on tekstitaidon kokeessa koska koen että siitä ei oolle mittään hyötyä miunlle tulvaisudeessa

Vastaus:

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: :(

Kysymys: Meillä ei ole äidinkielen opettajaa koulussa joten ei saada alustavia pisteitä tekstitaidosta eikä esseestä. Vaikuttaako se jotenkin tähän arvosteluun vai millä tavalla ne ei-arvostellut paperit sitten arvostellaan? Ihan sensorin mielivallalla? Ei esimerkiksi tarvitse kysyä toisen sensorin mielipidettä, jos haluaa antaa vaikka nollat esseestä tai näistä tekstitaidoista?

Vastaus: Jokun muu kuin oman koulunne pätevä äidinkielenopettaja ne tarkastaa ennen sensoria, ole huoletta. Mielivalta ei kuulu tähän prosessiin missään kohdin.

Tehtävä Yleinen

Tarkennettu tehtävänumero: 4

Lähettäjä: haittaako

Kysymys: jos kirjoitti kiireen takia niin nopeasti, että teksti on hieman epäselvää ja sotkuista?

Vastaus: Toivottavasti sensori ei häiriinny, tuskinpa vain.

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: sonja

Kysymys: jotenkin en lukenut lainkaan tehtävänantoa kun aloin tekemään koetta enkä ennestään istanut pituutta. minulla on iso käsiala ja jotenkin oli paljon sanottavaa ja meni kolmannelle konseptille. jokainen tehtävä ol suunnilleen kaksi ja puoli sivua. tuleeko tästä paljon miinusta jos pysytäään kuitenkin koko ajan aiheessa j a perustellaan asiat hyvin?

Vastaus: Jonkin verran isoa käsialaa voi ottaa arvioinnissa huomioon. Asiassa pysyminen on tärkeintä.

Tehtävä Yleinen

Tarkennettu tehtävänumero: 2

Lähettäjä: Anna

Kysymys: voiko kahden pisteen vastauksessa olla virheitä?

Vastaus: Voi toki, ja yleensä onkin.

Tehtävä Yleinen

Tarkennettu tehtävänumero: 2

Lähettäjä: Anna

Kysymys: voiko kahden pisteen vastauksessa olla virheitä?

Vastaus:

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: Sini

Kysymys: Onnistuinko otsikoinnissa, vai meni ihan päin mäntyä?

1. Tyylikäs taidonnäyte

2. "Kunhan nyt on mies"

4. Paras syntyy rakkaudesta

Vastaus: Onnistuit.

Tehtävä Yleinen

Tarkennettu tehtävänumero: 1.1

Lähettäjä: Krista P.

Kysymys: Paljon menettää pisteitä per vastaus jos ei otsikoinut itse? Eli siis kirjoitin vastauksieni otsikoksi kysymyksen/ tehtävänannon?

Vastaus: Ei vaikuttane juurikaan pisteisiin.

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: Nea

Kysymys: Novellin lukemisen pakottaminen oli kamalaa. Teksti oli niin huonosti aseteltu, että vaikka minulla on vain hyvin lievä lukihäiriö minulla kesti kauan että sain sen luettua. Toivottavasti samanlaista ei enää tule, se oli varmasti melkoinen kokemus niille joilla on pahempi lukihäiriö.

Vastaus: Kiitos palautteesta. Pyritään ottamaan tuo asetteluseikka jatkossa entistä paremmin huomioon. Valitettavasti koevihkon tila (sivumäärä) on kuitenkin aina melko tarkkaan rajattu.

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: Maisa

Kysymys: Tuleeko huomattavia pisteiden alennuksia jos taivutti kirjoittajan nimen väärin? Useaan kertaan?

Vastaus: Ai Kiemunkinko? =) Ei tule huomattavia, jos niitäkään.

Tehtävä Yleinen

Tarkennettu tehtävänumero: 2-5

Lähettäjä: abbbbbi

Kysymys: kiva kun ois pitänyt tietää taas jotain historiakuraa että olis pystynyt vastaan tohon novellijuttuun oikein, ja se oli vieläpä pakollista!

Vastaus: Historiallista kontekstia saattoi lukea aika tavalla tekstistä ja sen rivien välistä. Kirjallisuudenhistoria taitaa kuulua myös äidinkilen ja kirjallisuuden opetussuunnitelmaan kokeessa kysytyiltä osin.

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: Jarska

Kysymys: Kun taitamattomat pakottavat haluttomat kirjoittamaan tarpeetonta, niin tuntuu vähän siltä, että turha työ menee hukkaan. YO-kokeen turhan samankaltaisia tehtäviä tekiessäni vastaaminen tuntui siltä kuin olisi toiminut tilanteessa, jossa uhanalainen eläin olisi mutustamassa uhanalaista kasvia. Kiinnostuksen kivivyöryt jyräsivät ylitseni ja jalkaani sattuu :(

Vastaus: Kauniisti kuvattu; pisteet siitä.

Tehtävä 1

Lähettäjä: Nahka-Abi

Kysymys: Meninkö ihan metsään kun tulkitsin kolumnin ironiseksi ja osittain sarkastiseksi?

Vastaus: Et mennyt metsään - tyylistähän siinä on kysymys.

Tehtävä 1

Lähettäjä: Tepa

Kysymys: Pitiki kolumni tulkita ironiseksi tai jollakin huumorin keinolla, meneekö paljon pisteitä jos tulkitsi ilman huumoria?

Vastaus: Kolumnissa oli tarjolla monenlaisia tyylivalintoja, joten mahdollisuudet hyviin pisteisiin on hyvinkin eri linjoja etenemällä. Toki oli hyväksi, jos osasi avata sitä, mistä valinnoista humoristinen vaikutelma kenties syntyi.

Tehtävä 1

Lähettäjä: Hmm

Kysymys: En löytänyt paljoa retorisia keinoja kolumnista. Oliko väärä tulkinta, jos sanoin tekstin pyrkivän suhteellisen asiapitoiseen tyyliin ja välttävän yliampumista.

Vastaus: Tulkintasi uskottavuus riippuu olennaisesti perusteluista ja tekstihavainnoista, joihin viittasit. Tälle kolumnille ominaista on kuitenkin tyylien sekoittuminen, ei pelkkä asiatyyli.

Tehtävä 1

Lähettäjä: abi

Kysymys: Olinkos aivan hakoteillä, kun tulkitsin myös kuvaa tyylivalintana? Tiedän toki, että kirjoittajan kuva kuuluu kolumnin piirteisiin, mutta se oli kuitenkin suht suuri... (jos vertaa esim. pelkkään kasvokuvaan)

Vastaus: Millä tavoin tulkitsit? Kirjoittajan kuvaa oli mahdollista tulkita suhteessa esim. tekstin persoonalliseen (?) tyyliin, toki, mutta välttämätöntä se ei tässä tehtävässä ole.

Tehtävä 1

Lähettäjä: Robert

Kysymys: Oliko se osittain oikein, kun siinä kolumnissa mainistsi, että siinä on ironiaa ja samalla mainitsi sen retorisia keinoja, kuten tuo osittainen kolmiportainen luettelointi? Ja muisti myös mainita erikoiset sanavalinnat, kuten tuo lyödä verbi ja helvetti - sana?

Vastaus: Jos mainitsit perustellen, olit oikeilla linjoilla. Olennaista oli myös tehdä niistä jotain kokoavia päätelmiä - ja tietysti luokitella tekemiäsi havaintoja. Lisäksi piti pohtia valintojen onnistuneisuutta esim. suhteessa tekstin tavoitteeseen tai tekstilajiin.

Tehtävä 1

Lähettäjä: Saku

Kysymys: Saako plussaa jos kolumnista toi esille "teesin" (Tilastoilla ei luoda onnellisuutta tai jotenkin tähän suuntaan), liittyykö mitenkään tehtävänantoon?

Vastaus: Varmaankin sai, sillä tyylivalinnat ja tekstin tavoite kulkevat käsikkäin.

Tehtävä 1

Lähettäjä: Jönssi

Kysymys: Miten tehtävässä yksi olisi pitänyt kertoa tyylin onnistuneisuudesta?

Vastaus: Ensinnäkin tyyli on aina myös makuasia, mutta tässä tapauksessa tyylin onnistuneisuutta olisi voinut arvioida esim. suhteessa tekstin tavoitteisiin, aiheeseen, tekstilajiin, julkaisupaikkaan ja oletettuun yleisöön. Kaikkia ulottuvuuksia ei tarvinnut käsitellä, mutta joitakin näistä mielellään.

Tehtävä 1

Lähettäjä: Twins

Kysymys: Haittaako jos pohti tyylistä vain sanavalintoja?

Vastaus: Sananvalintojen kautta pääsee hyvinkin pitkälle, sillä ne kertovat tässä tekstissä paljon. Ihan huippupisteisiin kaivataan kuitenkin myös muita kielen ja rakenteenkin tasoja.

Tehtävä 1

Lähettäjä: Mikko

Kysymys: Haittaako, jos mainitsi pelkästään tyylin olevan asiatyyliä, eikä maininnut kohosteisuutta, vaan että tyylissä on havaittavissa joitakin puhekielisyyksiäkin?

Vastaus: Kohosteiset piirteet ovat juuri niitä tyylivalintoja, joita tehtävänanto edellyttää...

Tehtävä 1

Lähettäjä: Anna

Kysymys: Oliko ensimmäisessä tehtävässä tarkoitus tulkita kolumni ironiseksi? Menettääkö pisteitä paljonkin jos näin ei tehnyt?

Vastaus: Ei välttämättä, mutta mahdollista sekin on.

Tehtävä 1

Lähettäjä: Siiri

Kysymys: Mitä ykköstehtävään olisi ollut hyvä mainita hyvän pistemäärän saamiseksi?

Vastaus: Tunnistaa tekstissä tehdyt kohosteisiksi kutsutut eli neutraalista poikkeavat kohdat, luokitella niitä ja arvoida niitä jollakin hyvällä kriteerillä (ks. toisaalta tästä aiheesta).

Kiemunki sekoittaa tekstissään eri tyylejä: kaunokirjallista, arkista, ylevää ja oppinutta, paikoin jopa melko villisti. Hän käyttää vastakkainasetteluja, rinnastaa yksityistä ja yleistä, kärjistää ja liioittelee, vetoaa yhteisöön (ja lukijaan), leikittelee kielellä, sanoilla, sanonnoilla ja niihin liittyvillä sivumerkityksillä (konnotaatioilla). Tyylivalintoja on tehty kielen ja rakenteen eri tasoilla; mm. koko teksti noudattelee kysymys-vastausrakennetta, joka saattaa olla omiaan synnyttämään vaikutelmaa vuoropuhelusta lukijan kanssa. Jotain osumia näihin liittyen, niin hyvät pisteet olisivat kasassa...

Tehtävä 1

Lähettäjä: Voihan Kiemunki

Kysymys: Mikä oli kolumnin teesi?

Vastaus: Sitä ei tehtävässä suoranaisesti kysytty, mutta kolumnista voisi kyllä jäljittää muutamankin teesin perustellusti. Mitä itse ehdotit? Minulla tuli mieleeni mm. perisuomalainen ajattelu siitä, että "kell' onni on, se onnen kätkeköön..." Kiemunki tuo esiin tilaston ja suomalaisen todellisuuden tai yksilön kokemuksen välistä eroa. Tai ehkä hän korostaa tuon eron näennäisyyttä, vai kuinka?

Tehtävä 1

Lähettäjä: Hämmentynyt

Kysymys: Millaisissa pisteissä liikutaan jos sanoi kolumnin olevan pohtiva ja käyttävän mm. liioittelua, muttei sanonut mitään ironiasta tai asiatyylistä?

Vastaus: Kolumnissa oli aineksia varsin monenlaisten ja monentasoisten tyylivalintojen tarkasteluun. Lähestyä saattoi monesta suunnasta, hyvinkin. Pistemäärä riippuu olennaisesti siitä, miten havainnollistit ja perustelit havaitsemaasi. Näkemättä vastaustasi voin heittää summassa vain pistevälikön 2 - 4 peliin.

Tehtävä 1

Lähettäjä: Abi

Kysymys: Haittaako jos sen kolumnin tulkitisi myös osaksi "äijämäiseksi", kun siinähän oli sen kirjoittajan kuvakii -> suomaalainen perusäijä? ehkä sekasin vähän miehellistä melankoliaa?

Vastaus: Mahdollinen ja kiintoisa vastausvalinta; kunhan vain perustelit myös tekstihavainnoin.

Tehtävä 1

Lähettäjä: oppilas

Kysymys: onkohan ihan väärin kun tulkitsin 1. tehtävässä kirjoittajan tyyliksi puhetapaa, kielikuvat (metaforat yms.), retoriset kysymykset joita kolumnissa oli sekä tilasto sanon toistoa ? sekä tietenkin analysoin tarkemmin ja annoin esimerkkejä..

Vastaus: Pääosin olet osunut oikeaan, hyvä.

Tehtävä 1

Lähettäjä: Mestari

Kysymys: Oliko tehtävässä tarkoitus tehdä argumentaatioanalyysi?

Vastaus: Eipä, vaan pikemminkin alistaa argumentaatio osaksi tekstissä tehtyjä tyylivalintoja.

Tehtävä 1

Lähettäjä: Toivoton Abi

Kysymys: Taipuuko Kiemunki Kiemunkille vai Kiemungille? :D

Vastaus: Tätä kysymystä jo odotimmekin. =) Kiemungille, suomen kielen astevaihtelua kiltisti noudattaen. (Lisätietoja sukunimien taivutuksesta Kotuksen verkkosivuilta.)

Tehtävä 1

Lähettäjä: Elena Saarinen

Kysymys: Vähennetäänlö pisteitä, jos en maininnut kolumnin olevan ironinen, mutta toin kyllä esiin, että alun teksti on kirjoitettu kärjistäen ja stereotypiaa suomalaisista apuna käyttäen. Mainitsin myös kirjoittajan todellisen mielipiteen tulevan vasta myöhemmin tekstissä esille.

Vastaus: Ei vähennettäne.

Tehtävä 1

Lähettäjä: Vilkku

Kysymys: Tulkitsinko väärin, kun käsittelin tätä lähinnä siitä näkökulmasta, että kirjoittaja käytti kansalle ominaista sanastoa ja puhui nimenomaan suomalaisena. Otsikkokin taisi olla yhtä hakoammuntaa kun laitoin "Kansan keskeltä" ....

Vastaus: Oikein kelpo tulokulma.

Tehtävä 1

Lähettäjä: janette

Kysymys: mitä tyylillä haettiin ja oliko se sitten onnistunutta?

oliko teksti ironinen???

Vastaus: Haettiin niitä tekstin piirteitä, jotka jollain tavalla poikkeavat tai erottuvat neutraalimman ilmaisun seasta ja olivat ominaisia juuri tälle tekstille. Mm. ironiaa siitä on löydettävissä. Onnistuneisuutta saattoi arvioida eri kriteerein ja siten tulla erilaisiin päätelmiin. Oliko tyyli esim. sopivaa kolumnin tekstilajiin tai tavoitteisiinsa nähden?

Tehtävä 1

Lähettäjä: ...

Kysymys: Mitä jos ei arvioinut tyylivalintojen onnistumista?

Vastaus: Onnistuneisuuden arviointi on noin puolet tehtävänannosta, joten olettaisin tässä vaiheessa, että ainakin 5 - 6 pisteeseen voi olla vaikea yltää ilman minkäänlaista perusteltua arviota tyylin onnistuneisuudesta.

Tehtävä 1

Lähettäjä: ABIna

Kysymys: Olivatko tyylivalinnat mm. räikeät sanavalinnat, sarkasmi? Pitiko ottaa huomioon kuva?

Vastaus: Juu, oli, muiden muassa. Ei ollut pakko ottaa herra Kiemungin valokuvaa huomioon, mutta jos siitä sai irti jotain relevanttia, niin hyvä niinkin. Esimerkiksi nosto ja kuva yhteen luettuina ovat hieman tyrkylläkin.

Tehtävä 1

Lähettäjä: Onneton

Kysymys: Hei, paljonko pisteitä tippuu jos sekoitti vahingossa tekstityypit ja tekstin tyylit? Kirjoitin kyllä että tekstistä löytyy ironiaa huumoria ym mutta päähuomioni oli siinä oliko teksti erittelevää kuvailevaa vai kertovaa..

Vastaus:

Tehtävä 1

Lähettäjä: Zedor

Kysymys: Pitikö ykköstehtävässä ehdottomasti mainita, että kyseessä on argumentoiva teksti? Entä mitä tarkalleen tarkoitettiin "arvioi"-tehtävänannolla ja mitä kysymykseen haettiin?

Vastaus: Ei ehdottomasti, ei. Kysymyksen jälkimmäisessä osassa haettiin abiturientin tuntumaa siitä, miten onnistuneena hän piti tekstissä käytettyjä tyylivalintoja (esim. puhekielisyyttä, voimasanoja, arkisen ja oppineen ilmaisun villiä vaihtelua, vastakkainasettluja, liioittelua ja kärjistyksiä) suhteessa kolumnin tavoitteisiin (mitä sillä haluttiin saada aikaan) tai vaikkapa tekstilajin konventioihin. Myös oman mielipiteensä tekstin tyylivalintojen toimivuudesta saattoi esittää. Jos esim. ajatteli kolumnistin haluavan hauskuuttaa lukijaa, miten hän tehtävässään onnistui, mitkä keinoista olivat onnistuneita ja mitkä taas mahdollisesti eivät.

Tehtävä 1

Lähettäjä: Jaana

Kysymys: Minkälaisia tyylikeinoja kolumnista voi ottaa esille? Itse laitoin sanavalinnat ja sanonnat ja kommentoin kolumnin huumoria.

Vastaus: Hyvä, juuri noin jne. Lisää muissa vastauksissamme.

Tehtävä 1

Lähettäjä: Heidi

Kysymys: Jääkö vastaus alle kolmen pisteen, jos ei maininnut mitään sääty-yhteisöstä?

Vastaus: Ei välttämättä, jos puhuit kuitenkin esim. yhteiskuntaluokkien välisistä eroista tms.

Tehtävä 1

Lähettäjä: Abityttö

Kysymys: onko mahdollisuuksia hyviin pisteisiin, jos ei maininnut teesiä eikä tilastoa? Ja mainitsin vain muutamia retorisia keinoja (metafora, kärjistys, liioittelu, vahvistussanat, puhuttelu). Mainitsin kuitenkin tyylin olevan vaihtelevaa ja sekoittelevaa (puhe- ,asia- ,ala- ja ylätyylistä) ja todella kärjistettyä.

Vastaus: Kuulostaa hyvältä.

Tehtävä 1

Lähettäjä: Kiire iski

Kysymys: Hei, paljonko rokotetaan siitä että puhui tekstin syystä X ja Y olevan niin ja niin vakuuttava? Ja että kolumnisti niin tai näin hyvin argumentoi väitettä Z? Kysehän oli tyylin keinojen onnistumisen arvioinnista. -Kiitos,

Vastaus: Riippuu siitä, kuinka hyvin kaikkinensa osuit tehtävänannon rajaukseen. Se näkee vasta lukemalla koko vastauksesi. Arviointia olet kuitenkin tehnyt, mikä on hyvä.

Tehtävä 1

Lähettäjä: ffff

Kysymys: Menikö pahastikin pieleen jos nimesi kolumin tyylin olevan pakina tyylistä.

Vastaus: Ei, vaan meni oikein, mutta perusteluja(kin) kaipaamme.

Tehtävä 1

Lähettäjä: ketuikshansemeni

Kysymys: Mitä, jos periaatteessa vaan kirjoitti retoriset keinot ja perusteli ne. tämän lisäksi kritisoi tekstiä, koska liiallinen puhekielen käyttö sai sen vaikuttamaan epäasialliselta --__--

Vastaus: Tehtävänanto fokusoi tällä kertaa tyylivalintoihin, ei vain retorisiin keinoihin, jotka ovat yksi, mutta vain yksi, osa tekstin tyyliä. Kolumnin sisältää vaihtelua ulottuvuudella "asiallinen" - "epäasiallinen", ja oletamme, että se on nimenomaan osa Kiemungin tyylivalintoja. Oikeilla linjoilla siis ainakin osin olet.

Tehtävä 1

Lähettäjä: epätietoinen?

Kysymys: Luokittelin isoiksi linjoiksi kuvan sijoittelun normaalista osien sijoittelusta poikkeavaksi, puhekielisyyden ja ironian+huumorin. Lisäksi kerroin retorisista keinoista,kielikuvista ja siitä, että teksti haastaa lukijaa keskustelemaan. Taisin mainita parafraasin ja alkusoinnunkin. Perustelin havainnot tekstillä ja arvioin miten vaikuttaa tyyliin ja onnistuuko valinnat. Kuitenkin tajusin, että en käsitellyt sitä tavoitteeseen pääsemistä tarpeeksi! onkohan mahdollisuuksia 5pisteeseen?

Vastaus: Hyviä havintoja olet tehnyt. Älä vielä luovu toivosta.

Tehtävä 1

Lähettäjä: Jasseri

Kysymys: Oliko väärin, jos huomasin kolumnin kirjoittajan käyttävän itseironiaa?

Vastaus: Oli oikein.

Tehtävä 1

Lähettäjä: kiemunki

Kysymys: Mentiinkö ihan metsään, jos vastauksessaan selitti huumorinkäytöstä(ironiset kysymykset ja jörönnäköisesn suomalaismiehen kuvan laittaminen kolumniin "tämäkö yksin maailman onnellisimpia?",sanavalinnat&kieli),retoristen kysymysten käytöstä,oman persoonan ja elämän vahvasti liittämisestä tekstiin ja lievä liioittelu ja kärjistysä-kylläkin humoristisessa mielessä ?

Vastaus: Osuvia havaintoja, kyllä, hyvä. Jörönnäköinen mies on kolumnisti ja todellakin yksi maailman onnellisimmista miehistä... =)

Tehtävä 1

Lähettäjä: abiabi

Kysymys: Kerroin vastauksessani, että kolumnissa sekoitellaan kertovaa, kuvailevaa ja humoristista tyyliä pehmeän ironisella otteella. Kolumni rakentuu näistä kuin palapelinä ja erilaisten osien väliset jännitteet luovat siihen mielenkiintoista säpinää. Selitin jokaisesta tyylistä yhden kappaleen (perustellen ja anteaen esimerkkejä) ja sitten vielä yhteenvedon sekä kappaleen siitä, miten ne toimivat yhdessä ja täydentävät toisiaan. Menikö ihan metsään?

Vastaus: Ei mennyt, aivan päinvastoin.

Abitreenit

Kirjoitusten alkuun...

Oppimateriaalit

  • Navigaatiokuva aineelle Biologia.
    Navigaatiokuva aineelle Biologia. Abitreenit
  • Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto.
    Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto. Abitreenit
  • Navigaatiokuva aineelle Englanti.
    Navigaatiokuva aineelle Englanti. Abitreenit
  • Navigaatiokuva aineelle Espanja.
    Navigaatiokuva aineelle Espanja. Abitreenit
  • Navigaatiokuva aineelle Filosofia.
    Navigaatiokuva aineelle Filosofia. Abitreenit
  • Navigaatiokuva aineelle Fysiikka.
    Navigaatiokuva aineelle Fysiikka. Abitreenit
  • Navigaatiokuva aineelle Historia.
    Navigaatiokuva aineelle Historia. Abitreenit
  • Navigaatiokuva aineelle Italia.
    Navigaatiokuva aineelle Italia. Abitreenit
  • Navigaatiokuva aineelle Kemia.
    Navigaatiokuva aineelle Kemia. Abitreenit
  • Navigaatiokuva aineelle Latina.
    Navigaatiokuva aineelle Latina. Abitreenit
  • Navigaatiokuva aineelle Maantiede.
    Navigaatiokuva aineelle Maantiede. Abitreenit
  • Navigaatiokuva aineelle Matematiikka.
    Navigaatiokuva aineelle Matematiikka. Abitreenit
  • Navigaatiokuva aineelle Portugali.
    Navigaatiokuva aineelle Portugali. Abitreenit
  • Navigaatiokuva aineelle Psykologia.
    Navigaatiokuva aineelle Psykologia. Abitreenit
  • Navigaatiokuva aineelle Ranska.
    Navigaatiokuva aineelle Ranska. Abitreenit
  • Navigaatiokuva aineelle Ruotsi.
    Navigaatiokuva aineelle Ruotsi. Abitreenit
  • Navigaatiokuva aineelle Saame.
    Navigaatiokuva aineelle Saame. Abitreenit
  • Navigaatiokuva aineelle Saksa.
    Navigaatiokuva aineelle Saksa. Abitreenit
  • Navigaatiokuva aineelle Suomi.
    Navigaatiokuva aineelle Suomi. Abitreenit
  • Navigaatiokuva aineelle Terveystieto
    Navigaatiokuva aineelle Terveystieto Abitreenit
  • Navigaatiokuva aineelle Uskonto.
    Navigaatiokuva aineelle Uskonto. Abitreenit
  • Navigaatiokuva aineelle Venäjä.
    Navigaatiokuva aineelle Venäjä. Abitreenit
  • Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi.
    Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi. Abitreenit
  • Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli.
    Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli. Abitreenit

Seuraa Abitreenejä Instagramissa: @abitreenit

  • Abi! Hae mukaan syksyn yo-koelähetyksiin!

    Hae mukaan suoraan lähetykseen.

    Abitreenien yo-koelähetykset alkavat tänä syksynä 18.9. äidinkielen lukutaidon kokeen käsittelyllä. Haluaisitko päästä keskustelemaan kirjoittamastasi aineesta heti kokeen jälkeen suorassa lähetyksessä? Hae mukaan Abitreenien lähetykseen!

  • Näin kirjoitat ällän paperit

    Älliä ei saada istumalla ympäripyöreitä päiviä kirjastossa.

    Abitreenit tapasi kolme ylioppilasta, jotka saivat yo-kokeista pelkkiä laudatureja. Kukaan heistä ei viettänyt ennen kirjoituksia ympäripyöreitä päiviä kirjastossa. Pänttäämisen sijaan he suosittelevat abikurssien käymistä ja vanhojen yo-kokeiden tekemistä.

  • Yo-kokeet tulossa ja pää jumissa – Mitä voin tehdä?

    Lue asiantuntijan vastaukset jaksamiseen.

    Entä jos jäädyn yo-kokeessa? Miten jaksan lukea tarpeeksi? Entä jos ei saa nukuttua juuri silloin, kun pitäisi olla skarppina opiskelemassa? Mielenterveyden keskusliiton kouluttaja Jyrki Rinta-Jouppi vastasi Abitreeneille lähetettyihin kysymyksiin jaksamisesta ja opiskelumotivaatiosta.