Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Terveystieto pääkuva

Kysymysarkisto: Terveystieto, 2008 kevät

Tehtävä jokeri 10

Lähettäjä: sonia

Kysymys: mitä piti vastata kymppi tehtävään että se olisi mennyt ihan kokonaan oiken. entä mitä että siitä olisi tullu 4pistettä..

Vastaus: Hei . Katso aiemmat vastaukset.

Tehtävä jokeri 9

Lähettäjä: heidi

Kysymys: mitä ysi tehtävässä haettiin vastaukseksi. riittikö jos laittoi siitä että kala on terveellistä ihmiselle vai pitikö jotain muuta kirjoittaa siihen liittyikö kuva mitenkään vastaukseen.

Vastaus:

Tehtävä +9

Lähettäjä: maija

Kysymys: ysi tehtävä oli aika hämärä. pitikö tehtävässä kirjoittaa kalan terveellisyydestä yms. ja esim. terveellisistä elämäntavoista? vai pelkästään kalasta? pitikö onkiminenkin ottaa huomioon..?

Vastaus: Hei. Katso aiemmat vastaukset.

Tehtävä 7.(?) Lääkkeiden vertailu

Lähettäjä: Kristiina

Kysymys: Eli, mitä tässä tehtävässä odotettiin vastaukseksi? Ymmärsin siis tehtävän, nyt vain mielenkiinnosta tahdon tietää mitä mahdollisia pisteitä olisi luvassa.

Vastaus: Hei. Ohessa näkökulmia vastaukseen:

Lääkärin reseptillä apteekista saatavat lääkkeet on käytettävä ohjeiden mukaan, ne on määrätty yksilöllisen tarpeen mukaan ja mahdolliset sivu- ja yhteisvaikutukset otettu huomioon. Lääkkeen määrääminen perustuu taudinmääritykseen ja täsmällisen hoidon valintaan myös oireenmukaisessa hoidossa. Reseptilääkkeiden mainonta ja markkinointi sallittu vain lääkäreille ja kustannuksista voidaan korvata osa tai kaikki kustannukset sairasvakuutuksessa.

Itsehoitolääkkeet on arvioitu turvallisemmiksi kuin reseptilääkkeet, perustuu vähäiseen vaikuttavien aineiden määrään ja sivu- ja haittavaikutusten vähäiseen määrään. Pakkauskokoa ja vaikuttavan aineen määrää rajoitettu, mainonta väestölle säädeltyä. Itsehoitolääkkeitä ei korvata.

Tehtävä 6

Lähettäjä: Jossu

Kysymys: Mitä tähän tehtävään olisi pitänyt vastata?

Vastaus: Hei, katso aiemmat vastaukset.

Tehtävä 10

Lähettäjä: Abii

Kysymys: Heips. Kysymys koskee 10 tehtävän b kohtaa. Tulisiko tässä mainita eri terveyteen vaikuttavia tekijöitä jota ikärakenteen muutokset (vanhoja ihmisiä enemmän) tuovat mukanaan. Esim TULE- sairaudet, reuma ja nivelrikko, sydän- ja verisuonisairaudet, diabetes, syövät? Ja sitten kertoa sairauksista enemmänkin esim sydän ja verisuonisairauksista eism verenpainetauti,sepelvaltimotauti. Vai minkälaista vastausta b:hen haettiin?

Vastaus: Hei. Olet oikeilla jäljillä ja lisätietoa saat aiemmista vastauksista.

Tehtävä Pisterajoihin

Lähettäjä: Jonna

Kysymys: Mitkä olivat pisterajat L tai E-arvosanojen saamikseksi?

Vastaus: Tässä vaiheessa asia ei ole vielä tiedossa.

Tehtävä tehtävänumero 8A

Lähettäjä: Abiko-08?

Kysymys: oliko väärin lähteä tehtävässä liikkeelle siitä mistä syömishäiriöt syntyvät? vai olisiko suoraan pitänyt mennä asiaan?

Vastaus: Hei. On hyvä käsitellä vastauksessa myös häiriöiden syntyyn liityviä taustatekijöitä, joten olet toiminut oikein.

Tehtävä 2 (paleltumien ja palohaavojen ensiapu)

Lähettäjä: Virtaa-oppilas

Kysymys: Meillä koulussa on luettu Virtaa-kirjasarjaa, jossa ei minusta ole puhuttu mitään paleltumista, palohaavoista saati ensiavusta. Itse koitin yleistiedon avulla kuitenkin vastata tehtävään. Mitä tehtävässä siis piti kertoa ja kuinka tarkasti?

Vastaus: Vastauksessa tuli käsitellä sekä pinnallista että syvää paleltuma- ja palovammaa sekä kuvata näiden ensiavun pääpiirteet. Vastauksen tasoa parantaa, jos on osattu erotella pinnallisen ja syvän vamman ensiapu ja perustelut ensiaputoimille sekä kuvattu hoitoon ohjaaminen. Lisäansioita voi saada, jos on kuvannut sokin ensiapua, sitä ei kuitenkaan edellytetä hyvään vastaukseen.

Tehtävä 10+

Lähettäjä: Matias

Kysymys: Mitä asioita olisi pitänyt tehtävän 10 b ja c kohdissa käsitellä. Huomasin että itsellä eksyi noihin pitkälti samantyyppistä asiaa.. Eli mitä näihin olisi pitänyt kirjoittaa

Vastaus:

Tehtävä 5b

Lähettäjä: Abi

Kysymys: Mitä olisi pitänyt olla?

Vastaus: Hei. Katso aiemmat vastaukset.

Tehtävä Kala ja ihmisen terveys +9

Lähettäjä: a.b.i

Kysymys: Mitä asioita vastaukseen haettiin?

Pitikö kuvaan viitata vastauksessa?

Vastaus: Hei Vastaus löytyy aiemmasta vastauksesta.

Tehtävä +10

Lähettäjä: käsi krampissa

Kysymys: Mitä kohdissa b ja c piti käsitellä? Riittikö esimerkiksi yleinen pohdinta väestön ikääntymisen aiheuttamasta sairauksien ja hoidontarpeen kasvusta, jos mukaan oli liitetty pari tarkempaa esimerkkiä? Tuliko syntyvyyden laskua käsitellä tarkemmin vai riittikö sen mainitseminen?

Vastaus:

Tehtävä 9

Lähettäjä: Nilppa

Kysymys: Liittyikö tehtävän alapuolella oleva kuva vastaukseen? Itse kirjoitin fyysisestä- psyykkisestä- ja sosiaalisestaterveydestä. Eli kalan ravintoaineista ym. sekä kalastuksesta, kuinka se vaikuttaa mielialaan ja kuinka kalareissuilla voi luoda sosiaalisiasuhteita

Vastaus: Hei. Kuva liittyi kysymykseen, muuten löydät vastaukset kysymyksiisi aiemmista vastauksista.

Tehtävä 8A

Lähettäjä: Herra lapio

Kysymys: motakohan syömishäiriötä oli mainittava kyseisessä tehtävässä? ja kuinka laajasti niistä oli kerrottava?

Vastaus: Hei, katso aiempaa vastausta.

Tehtävä liikunta ja nestetasapaino

Lähettäjä: abitar

Kysymys: Mitähän kaikkea tähän kysymykseen olisi pitänyt laittaa? aika suppeasti käsitelty aihe kirjoissa, mutta lähdin kuitenkin vastaamaan.

Vastaus:

Tehtävä 1

Lähettäjä: jep

Kysymys: minkä kirjan perusteella ensimmäisen tehtävän käsitteet on otettu? itse en ole ikinä kuullutkaan kyseisistä käsitteistä..

Vastaus: Hei ,katso aiempia vastauksia.

Tehtävä jokerit 9 ja 10

Lähettäjä: lötskö

Kysymys: Olispas paljon vaikeampi koe kun edellisinä vuosina! Toivottavasti pisterajat laskevat! Mutta miten paljon tietoa jokereihin pitäisi saada? Ja kuinka paljon tietoa tarvitaan esim. 4 pisteesee tai normaaleissa tehtävissä 2-3 pisteeseen?

Vastaus: Hei Lue aiempia vastauksia, joissa on kuvattu hyvän vastauksen ominaispiirteitä.

Tehtävä Kaikki

Lähettäjä: Abii

Kysymys: Mistähän näitä kysymyksiä oli oikein temmattu tähän kokeeseen? Meidän kirjoissa ei kovinkaan monen kysymyksen asiaa esseen verran löydy (Virtaa -kirja). Minusta kokeen ei pitäisi pohjautua noin paljoa oppikirjojen ulkoiseen tietoon (esim. lehdet, uutiset jne), koska eihän kaikille tule lehtiä tai ole telkkaria..... Tyhmä fiilis jäi :/

Vastaus:

Tehtävä kaikki

Lähettäjä: abi

Kysymys: ja esimerkiksi, en muista tehtävänumeroa, mutta sepelvaltimoihin liittyvä tehtävä, niin virtaa- kirjassa ei edes mainita kyseistä käsitettä

Vastaus: Hei löydät vastauksen aiemmista vastauksista.

Tehtävä Yleisesti tehtävistä

Lähettäjä:

Kysymys: Siis todellakin ottaa päähän! Eikä koko Suomi käytä Virtaa kirjasarhaa? Esimerkiksi tehtävä 2! Mistä tuo vedettiin?! Yleensähän alkupään kysymysket on suoraan kirjasta mutta ei ainakaan nyt. Meillä Virtaa- Uuden sukupolven terveysteidossa edes ole juttua paleltumis ja palovammoista saatikaan 4 tehtävän käsite "ateroskleroosi". Edes kirjan käsitehakemistosta ei käsitettä löytynyt. Todellakin huonosti valitut tehtävät. Mutta olisi kiva tietää mistä olette teht'v't valinneet! Kiitos...

Vastaus: Hei. Löydät vastauksen oppikirjoja koskevaan kysymykseesi aiemmista vastauksista.

Tämän lisäksi on hyvä tietää, että eri oppiaineiden kokeissa on myös oppiainerajat ylittäviä kysymyksiä.

Tehtävä 8

Lähettäjä: Susanna

Kysymys: mitä tapahtuu jos vastasi sekä 8 A että 8 B ? arvostellaanko huonompi vai hylätäänkö molemmat ?

Vastaus:

Tehtävä Yleisesti tehtävistä

Lähettäjä: Anna

Kysymys: Kuinka paljon termien käyttö oikeassa asiayhteydessä nostaa vastauksen arvoa verrattuna tehtävään, jossa termejä ei ole käytetty?

Vastaus: Kysymykseesi on vaikea vastata yksiselitteisesti ja tyhjentävästi. Jos kysymyksessä etsitään käsitteitä, oikean termin käyttö on välttämätöntä. Joskus asiakokonaisuuksia voidaan kuvata usealla tavalla siten, että juuri tiettyä termiä ei välttämättä tarvitse mainita, mutta oikean termin käyttö oikeassa asiayhteydessä on aina paras vaihtoehto.

Tehtävä tehtävä 7, lääkkeet

Lähettäjä: elisa

Kysymys: Menin kysymykseen vastatessa sekaisin ja puhuin koko tehtävän ajan itehoitolääkkeiden sijaan itsemääräämislääkkeistä. En tiedä mistä sen keksin. Onko kuinka suuri virhe?

Vastaus: Hei . Olet käyttänyt itse kehittämääsi käsitettä, joka on tavallaan aika hauska. Kysymykseen voi vastata vasta, kun näkee kokonaisuuden. Itsehoitolääke ja itsemääräämislääke eivät kylläkään ole käsitteinä yhteneviä. Jos olet käsitellyt myös reseptilääkkeitä, olet vastannut osaan kysymytsä oikein.

Tehtävä KAIKKIIN (eniten kohtaan yksi)

Lähettäjä: Hieman tuohtunut lukiolainen

Kysymys: Minkä oppikirjojen perusteella ylioppilaslautakunta luo kysymykset? En nimittäin löydä koko oppikirjastani vastausta tehtävän yksi b-kohtaan.

Vastaus: Hei. Löydät vastauksen aiemmista kysymyksistä.

Tehtävä tehtävä 5

Lähettäjä: Linda

Kysymys: Mitä kaikkea tehtävän molemmissa osissa haettiin? siis huumeisiin liittyvä kysymys.

Vastaus: Hei Tähän löytyy vastaus aiemmista kysymyksistä.

Tehtävä 6

Lähettäjä: Abi

Kysymys: Mitä odotettiin vastaukselta? Riittikö jos käsitteli, hometta, asbestia, formaldehydiä, tupakansavua, radonin vaikutuksia...? Vai mitä?

Vastaus: Hei .Kysymys oli oppiainerajat ylittävä ja sisälsi mm. biologiaan, fysiikkaan ja kemiaan liittyviä aineksia. Terveydelle haitalliset sisäilman tekijät voidaan jaotella orgaanisiin (bakteerit, sienet, virukset, hyönteisten ja punkkien eritteet, eläintenhilse jne) ja kemiallisiin (tupakansavu,radon, rakennus- ja sisustusmateriaalit, kuten formaldehydi, asbesti, ulkoilman pienhiukkaset, asuintilojen lämmittäminen ja ruuoan valmistus) tekijöitä ja niiden aiheuttamia terveysvaikutuksia. Vastauksessa odotettiin esimerkkejä näistä sekä niiden aiheuttamista terveysvaikutuksista: allergiat, ärsytysoireet, infektiot, pitkäaikaisvaikutukset, kuten astma, syöpä, hengityselinsairaudet jne. Vastauksessa tulisi löytyä esimerkkejä näistä ja pohdintaa altiste-vaste ajan ymmärtämisestä. Hyvässä vastauksessa huomataan myös myönteisiä terveysvaiktuksia; kosteus, ilmanvaihto, puhtaus . Tässä joitain vastaukseen odotettuja näkökulmia.

Tehtävä 4

Lähettäjä: maarit

Kysymys: kuinka tarkasti kolesteroli-aiheista kysymystä olisi pitänyt kuvata?mielestäni kuvasin kalkkeutumisen synnyn aika pintapuolisesti, kuten että verisuonien seinämät tukkeutuvat jne...

Vastaus: Hei. Vastauksessa tuli kuvata ateroskleroosi ja määritellä sepelvaltimo sekä kuvata tavallisimpia sepelvaltimojen ateroskleroosiin syntyyn vaikuttavia riskitekijöitä (mm. tupakointi, suurentunut veren LDL-kolesterolin määrä ja kohonnut verenpaine jne. ) sekä suonen tukkeutumisen seurauksia.

Tehtävä 10

Lähettäjä: Henri Eloranta

Kysymys: Kyseessä oli siis jokeritehtävä, mutta mikä asiat piti käydä lävitse täysien pisteiden saamiseksi etenkin b ja c kohdissa?

Vastaus: Heid Ohessa joitain näkökulmia hyvään vastaukseen: Siinä käsitellään mm. monipuolisesti ikääntymiseen myötä ilmeneviä pitkäaikaissairauksia sekä toimintakykyyn liittyviä terveysongelmia, kokonaisvaltainen terveydentilan tarkastelu parantaa vastausta.

C-kohdassa on käsitelty ikääntymisen vaikutusten lisäksi lisääntyvän vanhusväestön määrän vaikutuksia palveluiden tarpeeseen sekä pohdittu sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksia ja henkilöstötarvetta. Terveyden edistämisen ja ylläpitämisen mahdollisuuksia on otettu huomioon ja tarkasteltu myös ikääntyvän väestöä yhteisöllisenä voimavarana. Myös ennusteiden ja ennustamisen vaikeuteen ja uusiin palvelutarpeisiin valmistautumiseen liittyvä pohdinta tuo kysymykseen lisäarvoa.

Tehtävä 1, käsitteiden selvitystä

Lähettäjä: netta

Kysymys: Tervehdys! Miten laajasti ykköstehtävässä olisi pitänyt kutakin käsitettä valottaa? Toivottavasti koetta tarkastaessanne otatte huomioon arvostelussa sen, että koe sisälsi monia asioita, joita oppikirjoissa ei ollut käsitelty, esim. kala-aihe ja paleltumiset sekä ateroskleroosi. Muuten koe oli ihan ookoo.

Vastaus: Kiitos palautteesta. Tehtävässä yksi a-kohdassa tuli tietää käsitteiden merkitys ja vertailla niitä esittämällä ainakin yksi esimerkki kummastakin preventiotyypistä. B-kohdassa kysyttiin käsitteitä, joistä löydät tarkemman kuvauksen ohessa olevasta toisesta vastauksesta.

Tehtävä yleisesti

Lähettäjä: Maria k

Kysymys: Miksi puolet tehtävistä olivat kysymyksiä joihin ei löydy mitään tietoa kirjoista? käytin ruotsinkielisiä kirjoja, ja niissä ei ainakaan lue melkein mitään kalan hyvistä vaikutuksista terveydelle tai palovammoista.. todella oudot osa tehtävistä! sekä 8 a että b hyvät mutta niistähän sai vain valita toisen!

Vastaus: Kiitos palautteesta. Vastaukset kysymyksiisi löytyvät aiemmista vastauksista.

Tehtävä KAIKKIIN

Lähettäjä: Aidosti hämmästynyt lukiolainen

Kysymys: Olen kiinnostunut tietämään minkä kirjojen perusteella kysymykset luodaan? Kirjassamme ei nimittäin ole pienintäkään mainintaa kohdasta 1b tai paleltumisvammoista. Eikö tehtävät pidä rakentaa niin, että kaikilla on tasavertainen mahdollisuus vastata niihin?

KIITOS

Vastaus:

Tehtävä KAIKILLE TEHTÄVÄSTÄ 1

Lähettäjä:

Kysymys: Kun luette tätä niin tehtävään yksi löytyy vastaukset virtaa 1-2 yhteisestä painoksesta sivulta 33 ja Prevelanssi (vallitsevuus), insidenssi (ilmaantuvuus) löytyvät tästä samasta kirjasta sivulta 51

Vastaus: Hei. Hienoa, että olet etsinyt muillekin vastauksia oppikirjasta. Kiitos.

Tehtävä jokeri 9

Lähettäjä: Krisse

Kysymys: Kala ja ihmisen terveys? Haetaanko sillä mitä kaikkea muuta kuin kalan runsasta ravintoarvoa? esim. kalastusta ja sen sosiaalista ja psyykkistä ulottuvuuta.

Vastaus: Hei Olet oikeassa. Kysymys on oppiainerajat ylittävä, laaja kysymys. Vastauksessa haetaan erilaisia terveysnäkökulmia: muun muassa seuraavilta alueilta: kalan ravintosisältö, kala ruokana, kalaan liittyvät terveysriskit, kala elintarviketaloudessa ja globaalina elintarvikkeEna sekä kala ja kalastus virkistyskäytössä: psyykkiset ja sosiaaliset terveysvaikutukset, kuten kalastus luontokokemuksena, harrastuksena jne. Hyvässä vastauksesa on esitelty kypsästi ja monipuolisesti kalan terveysmerkityksiä ja vaikutuksia ihnmiselle.

Tehtävä kaikista jotain

Lähettäjä: martsu

Kysymys: Kysymykset olivat kieltämättä hieman vaikeat edellisiin kokeisiin verrattuna.. tässä kokeessa vaadittiin todella plajon yleistietoa.. ei ole kovin reilua, että on lukenut paljon, eikä kirjan sisältöä voi edes paljon soveltaa tehtäviin.. miten tämä huomioidaan arvistelussa?

Vastaus:

Tehtävä KAIKKIIN

Lähettäjä: Mitähän ihmettä?

Kysymys: Dynamo- kirjasarjassa ei ole mainintaakaan paleltumista tai Prevelanssista tai insidenssistä. Millä perusteella siis kysymykset ovat laadittu? Ja olisi myös oikein mukava saada tietää pisterajoista.

Kiitos

Vastaus: Prevalenssi eli vallitsevuus (sairastavuus) kertoo kuinka moni tutkittavasta väestöstä kärsii tietystä sairaudesta tai terveysongelmasta tietyllä hetkellä tai ajankohtana.

Insidenssi eli ilmantuvuus kertoo uusien sairaustapausten määrän ilmaantumisen tietyn ajanjakson kuluessa tietyssä väestössä.

Käsitteet ovat keskeisiä epidemiologian käsitteitä ja kuuluvat osin TE1 ja laajemmin TE3 kurssin käsitteistöön. Prevalenssi- ja insidenssilukuja voidaan käyttää mm. kuvattaessa terveystottumusten yleisyyttä ja ilmaantumista esim. tupakoinnin prevalenssi tietyssä ikäryhmässä tai tupakoinnin insidenssi, kun nuori varttuu yhden vuoden. Luvut esitetään tilastoissa usein tapausten määrä suhteutettuna esim. 10.000 tai 100.000 ihmiseen tai prosenttilukuina. Suhdeluku mahdollistaa sairastavuuden vertailun eri alueilla tai eri maissa tai eri aikoina. Insidenssilukujen vertailussa on otettava huomioon vielä se, että seurantajakso esim. yksi vuosi on vertailukelpoinen.

Tehtävä Kaikkiin

Lähettäjä: NIINPÄ

Kysymys: Olen kiinnostunut tietämään kokeeko ylioppilaslautakunta, että tämän kevään terveystiedon ylioppilaskokeessa pystyi näyttämään osaamistaan? -- Ei ainakaan kirjojen tietoja käyttäen! Paleltumista tai prevelanssista tai insidenssistä ei ollut sanaakaan kirjassamme. Huomioidaanko tämä?

Vastaus: Hei löydät vastaukset kysymyksiisi ohessa olevista toisista vastauksista, joissa on jo vastattu esittämiisi kysymyksiin.

Tehtävä koe

Lähettäjä: petra

Kysymys: Mitkä c:n ja m:n rajat noin?

Vastaus: Asia selviää vasta myöhemmin.

Tehtävä kaikki

Lähettäjä: Mauri

Kysymys: kans tahtosin tietää mistä kirjoista kysymykset oli vedetty. meidän koulussa käytössä ollu virtaa-sarja ei ainakaan kertonut vastauksia kysymyksii.

Vastaus: Hei .Terveystieto kokeen kysymykset eivät perustu yksittäiseen oppikirjaan vaan opetussuunnitelmaan ja niiden tavoitteisiin ja sisältöihin. Sama asia pätee myös muihin oppiaineisiin. Eri oppikirjoissa käsitellään sisältöjä hiukan eri tavalla.

Tehtävä Yleisesti

Lähettäjä:

Kysymys: Kiitos viisaille opettajille jotka valitsivat 1. ja 2. kurssin kirjanksi Dynamon ja 3. kurssin kirjaksi Virtaa.

Osasin vastata ykköstehtävän oikein ja varsinkin syömishäiriö tehtävään oli helppo vastata dynamon mukaan. Koskahan mallivastaukset tulevat?

Vastaus: Kiitos palautteestasi. Hienoa, että koet onnistuneesi kokeessa. Voit kysyä viisaalta opettajaltasi vastauksia.

Tehtävä 8A

Lähettäjä: abi 08

Kysymys: Mitä merkitystä tekstillä -94 opetussuunnitelman mukaan? Vaikuttiko vastaamiseen? Ihmettelen vaan...

Vastaus: Hei ei vaikuta vastaukseen, jos olet osannut asian, mutta tieto auttoi niitä, jotka osin ovat opiskelleet vielä vanhan opetussuunnitelman mukaan. Vuoden 1994 opetussuunnitelmassa on ollut vähemmän terveystietoa ja tavoitteet ja sisällöt olivat siksi erilaisia. Vielä tänä vuonna on ollut mahdollista vastata myös vanhan opetussuunnitelman mukaisiin kysymyksiin. Aiemmin terveystietoa oli vain 1 kurssi liikunnan yhteydessä. Nykyään (2003 opetussuunnitelman perusteet) tavoitteet ja sisällöt on laadittu siten, että opiskelijalla on 1 pakollinen kurssi ja mahdollisuus valita 2 kansallista syventävää kurssia ja mahdollisesti vielä koulukohtaisia soveltavia kursseja.

Tehtävä kaikki

Lähettäjä: Minä vain

Kysymys: meillä käytettiin myös virtaa-kirjasarjaa. Todella tökeröä että kokeessa oli useampia kysymyksiä joihin liittyvää tietoa ei kirjoissa ollut lainkaan. saakohan tästä jotakin hyvitystä? tosi huono maku jäi tästäkin hommasta...

Vastaus: Terveystieto kokeen kysymykset eivät perustu yksittäiseen oppikirjaan vaan opetussuunnitelmaan ja niiden tavoitteisiin ja sisältöihin. Sama asia pätee myös muihin oppiaineisiin. Eri oppikirjoissa käsitellään sisältöjä hiukan eri tavalla.

Tehtävä koko koe

Lähettäjä: Sabina

Kysymys: miksi terveystiedon koe aina käsittelee niin paljon aiheita mistä ei lue mitään tai todella vähän kirjoissa? ei auta vaikka kuinka paljon lukisi.. minkä perusteella valitsette kysymykset? miten voitte odottaa että näihin kysymyksiin vastataan todella pitkillä vastauksilla? tehtävä viisi mtä haettiin?

Vastaus: Hei kokeen kysymykset edellyttävät usein tietolähteiden yhdistämistä usealta eri alueelta. Tässä esimerkiksi sen ymmärtämistä miten ehkäisevää työtä Suomessa yleensä tehdään ja tiedon soveltamista erityisesti huumeiden käytön ehkäisyyn, jolloin on tärkeää tietää huumeiden käyttöön yhteydessä olevia asioita. Kysymyksen a- kohdassa piti taulukon informaatio kuvata asianmukaisesti (TE3) Tutkimustuloksia tuli kuvata seuraavista näkökulmista: aikamuutokset, ikäryhmäerot tai sukupuolierot. B-kohdassa kysyttiin miten Suomessa on pyritty ehkäisemään huumeiden käyttöä. Tarkastelussa tuli kuvata huumeiden käytön ehkäisykeinoja (lainsäädäntö, valistus, valvonta, kontrolli jne.) . Tämän lisäksi kysyttiin huumeiden käytön aiheuttamien haittojen vähentämiskeinoja (hoitojärjestelmien kehittäminen, korvaushoidot, huumeruiskujen vaihto, tiedotus, neuvonta, poliisivalvonta, jne.) Osin keinot ovat molemmissa samoja, kuten neuvonta, valistus, järjestöjen työ, poliisin työ jne.

Tehtävä syömishäiriöt

Lähettäjä: petra

Kysymys: mitkä syömishäiriöt piti mainita tehtävässä 8A?

Vastaus: anoreksia, bulimia ja ainakin toinen näistä : ortoreksia ja BED (binge eating disorder) sekä niiden olennaisia piirteitä ja syömishäiriöistä johtuvia seurauksia.

Tehtävä +10

Lähettäjä: abihullu

Kysymys: Mitä olisi tarvinnut vastata b) ja C) kysymyksiin, jotta saisi täydet pisteet?

Vastaus:

Tehtävä jokainen

Lähettäjä: -

Kysymys: niin, ainakin ennen ollaan otettu tuollaiset asiat huomioon, kuulemma siis jopa ihan kouluissa tapahtuneet yksittäiset ongelmat kuten palohälytys... näistä on siis aiemmin saanut lisäpisteitä. nyt siis mahdollisesti tulossa lisäpisteitä niille joiden kirjoissa ei lukenut tehtäviin vastauksia? mielestäni se olisi ainakin oikeudenmukaistakin.

Vastaus:

Tehtävä 10 (jokeri)

Lähettäjä: voehan.

Kysymys: Kyllä nyt oli niin ihana koe, että morjes. Yleistiedolla ja aivoja rasittamalla mennään tämä koe läpi!!!

Mitä se 10b. oikein haki??

Vastaus:

Tehtävä Liikunta ja nestetasapaino

Lähettäjä: Ampiainen

Kysymys: haettiinko siinä vastausta liikunnasta ja nestetasapainosta erikseen ja sen jälkeen pohdintaa niistä yhdessä? Vai mitä?

ps: Piirsin liikuntapiirakan tähän tehtävään niin tuleeko siitä lisäpisteitä?

Vastaus: Hei Kysymys tarkoitti nestetasapainon pohtimista suhteessa liikuntaan ja liikuntasuorituksiin. Kysymyksessä vastataan lyhyesti kuvaamalla elimistön nestetasapainon säätelyjärjestelmää, turvamekanismeja (janontunne) ja sitä miksi nestasapainon ylläpitäminen on tärkeää erilaisessa liikuntasuorituksissa. Lisäksi sitä, miten nestevaje vaikuttaa liikuntasuoritukseen sekä nestevajeen palautumiseen liittyyviä kysymyksiä. Liikuntapiirakka ei näiltä osin tuota lisäpisteitä.

 • 2019 syksy: terveystieto

  Terveystiedon yo-koe ja vastaukset.

  Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.

 • 2019 kevät: terveystieto

  Terveystiedon yo-koe ja YTL:n hyvän vastauksen piirteet.

  Terveystiedon ylioppilaskoe, ylioppilastutkintolautakunnan hyvän vastauksen piirteet ja Abitreenien yo-koelähetys.

 • 2018 syksy: terveystieto

  Terveystiedon yo-koe ja YTL:n hyvän vastauksen piirteet.

  Terveystiedon ylioppilaskoe, ylioppilastutkintolautakunnan hyvän vastauksen piirteet ja Abitreenien yo-koelähetys.

 • 2018 kevät: terveystieto

  Terveystiedon yo-koe ja YTL:n hyvän vastauksen piirteet.

  Terveystiedon ylioppilaskoe, ylioppilastutkintolautakunnan hyvän vastauksen piirteet ja Abitreenien yo-koelähetys.

Abitreenit

Oppimateriaalit

 • Navigaatiokuva aineelle Biologia.
  Navigaatiokuva aineelle Biologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto.
  Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Englanti.
  Navigaatiokuva aineelle Englanti. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Espanja.
  Navigaatiokuva aineelle Espanja. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Filosofia.
  Navigaatiokuva aineelle Filosofia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Fysiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Fysiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Historia.
  Navigaatiokuva aineelle Historia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Italia.
  Navigaatiokuva aineelle Italia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Kemia.
  Navigaatiokuva aineelle Kemia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Latina.
  Navigaatiokuva aineelle Latina. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Maantiede.
  Navigaatiokuva aineelle Maantiede. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Matematiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Matematiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Portugali.
  Navigaatiokuva aineelle Portugali. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Psykologia.
  Navigaatiokuva aineelle Psykologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ranska.
  Navigaatiokuva aineelle Ranska. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ruotsi.
  Navigaatiokuva aineelle Ruotsi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saame.
  Navigaatiokuva aineelle Saame. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saksa.
  Navigaatiokuva aineelle Saksa. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Suomi.
  Navigaatiokuva aineelle Suomi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Terveystieto
  Navigaatiokuva aineelle Terveystieto Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Uskonto.
  Navigaatiokuva aineelle Uskonto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Venäjä.
  Navigaatiokuva aineelle Venäjä. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi.
  Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli.
  Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli. Abitreenit

Seuraa Abitreenejä Instagramissa: @abitreenit